Jesper Lund Stocholm bloghoved

Modus operandi (DSIT2012)

Baggrund: I 2007 deltog CIBER første gang i en interoperabilitetstest af ODF og OOXML - dengang foranlediget af det daværende ITST. Vi deltog sammen med en række andre nøglespillere i det nogen dengang kaldte "Dokumentformatkrigen". Disse var IBM, CIBER, Novell og Magenta. Siden har vi gentaget disse interoperabilitetstests nogle gange - hver med sit fokusområde.

Skulle du nu sidde derhjemme og tænke, at denne test kunne du godt tænke dig at gentage eller er du i tvivl om validiteten, så er her et overblik over, hvordan den er forløbet.

Udgangspunktet er to dokumenter - ét i ODF-formatet og ét i OOXML. Disse dokumenter og deres PDF-versioner er tilgængelige her. Vi har genbrugt de slørede dokumenter fra Region Midtjylland, som vi brugt i tidligere tests.

Definitioner

NavnBeskrivelse
App0"Rod-applikationen", dvs den applikation, som er anvendt i den offentlige myndighed (myndighed0)
App1Den applikation, som anvendes i den offentlige myndighed (myndighed1), som myndighed0 sender dokumentet til
Doc0"Rod-dokumentet", dvs det dokument som er lavet i den offentlige myndighed (myndighed0)
Doc1Doc1 efter det har været rettet af App1.

Proces

 1. Doc0 indlæses i App1
 2. Dokumentet inspiceres efter indlæsning og kontrolleres for om al information er til stede (jvf "trafiklyskriterierne")
 3. Ændringsmarkering slås til
 4. I dokumentet fjernes en sætning på side 1, et ord tilføjes i første sætning i andet afsnit på side 1 og anden række i tabellen på side 2 slettes
 5. Dokumentet gemmes og der laves en PDF af dokumentet
 6. Doc0 er nu Doc1
 7. Doc1 åbnes i App0
 8. Doc1 inspiceres efter indlæsning og det kontrolleres om al information er til stede samt om al information omkring de slettede dele også er til stede (jvf "trafiklyskriterierne")
 9. Der tilføjes "CIBER" til første afsnit på første side og dokumentet gemmes, dokumentet genindlæses i App0 og der laves en PDF af dokumentet.

(Sidste punkt er nødvendig for at sikre imod fejl, der skyldes at nogle applikationer understøtte mere funktionalitet i et dokumentformat ved indlæsning end det gør ved persistering.)

Alle dokumenter gemmes løbende og der laves PDF-er af hver skridt.

Som tidligere beskrevet har det været vigtigt for os, at testen kom til at afspejle et virkeligt scenarie, så der er en snert af "smoke-test" over den denne gang. Vi har ikke testet dokumenterne for validitet ifht deres respektive standarder. Vi har testet, hvad der egentlig sker, når virkelige dokumenter indlæses i virkelige applikationer og rundsendes, deles og redigeres af virkelige mennesker. Validitet er naturligvis et interessant aspekt - men det er ikke en del af denne test.

... stay tuned ...

Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere