Mobiltelefoner er smarte idag, men de kan blive endnu smartere

En ny generation af smarte mobil tjenester er på vej. Vi behøver ikke at vente på Google Glasses (http://www.youtube.com/watch?v=5R1snVxGNVs&feature=related) for at bygge den næste generation af "world-changing" forbruger-tjenester. Mange af de mulige features for disse tjenester eksisterer i vores smartphones idag.

Mobil tjeneste vs. app?

Mange mobile app-udviklere har bygget deres UX op, så det ligner en desktop applikation proppet ned på en telefon... Jeg åbner en app, når jeg skal bruge noget. Jeg åbner Outlook på min desktop for at checke mail, og jeg åbner min Krak app på min iPhone, når jeg skal finde en restaurant og f.eks. læse anmeldelser.
Jeg er enten inde i en applikationen eller den er lukket ned. For de mobil applikationer der kører i baggrunden (f.eks. email), tilfører ingen af disse nogen nytte til mine offline aktiviteter. Dette vil fortsætte med at fungere for mange apps fremover, men der vil komme en helt ny generation af tjenester (vs. apps) som vil køre i baggrunden, være med mig, og tilføre værdi for mit daglige brug, produktivitet og aktivitet.

Smarte tjenester vil behandle brugerinformation i baggrunden til at foretage præcise forudsigelser om real-time bruger-intentioner og vil tilbyde forslag, vise resultater og forskellige brugergrænseflader og interaktioner baseret på disse forudsigelser.
Et eksempel på "smarte tjenester" er f.eks. Googles autofuldførelse ("instant result service") i mobilen. Ved at tilføje lokalitet kan Google forudsige bedre søgninger og søgeresultater, hvilket forbedrer brugeroplevelsen.

Meget få applikationer gør noget for at finde ud af konteksten og brugerens mindset i dag. Man kunne jo bruge passiv lokationsdata, hvor jeg er, hvem jeg er sammen med etc. for at lave antagelser om brugeren (f.eks. Pernille er nu hjemme, eller Pernille kører bil) og interagere med mig på forskellig vis.

En forandring i brugerinteraktion

Eksisterende mobilapps bruger notification channel og SMS for at tage mig tilbage til deres apps. Men meget få har "smart notifikationer" som udnytter den nuværende kontekst for brugeren. Disse digitale, internet-connected tjenester vil kun forstyrre mig, når de har noget værdifuldt at tilføje, og som passer til den aktuelle kontekst. Og de vil bygge langt bedre brugergrænseflader, tilpasset min tilstand.

Kan jeg f.eks. få disse tjenester her i dag?

På slankekur: Når jeg går ind på en burgerbar (og du har en stor sandsynlighed for at det reelt også er det jeg er igang med), hvorfor pinger du mig ikke og opfordrer mig til at gå ud igen og istedet gå x antal meter længere ned af gaden, hvor der ligger salatbar?

Ud og køre: Hvorfor kan en app ikke sende en meddelse til min kalender om at jeg skal til lufthavnen fra Søborg, og gerne i forvejen advare mig om at der er kø på E20?

Opdag: Hvis der er godt lokationsbaseret indhold, hvorfor er det så svært at finde?

Disse scenarier vil allerede være med i en god brainstorm på lokationsbaserede tjenester og har været det i flere år, men muliggørelsen er nu til stede.
Vi har allerede Nest termostater til vores boliger, Jawbone UP, Fitbit eller Zeo Sleep til vores kroppe eller Foursquare Radar, som kan pinge dig, når du er tæt på en lokation fra din ønskeliste.

Vi er stadig på et tidligt stadie, og jeg er spændt på hvad vi har i vente. Hvad tror du den mest spændende smarte tjeneste kan/vil se ud? Er vi overhovedet interesserede i denne type af "invasion" af privatlivets fred?

Bliv evt. inspireret af Alohar Mobile her http://techcrunch.com/2012/04/17/alohar-mobile-helps-developers-build-sm....

Illustration: Privatfoto
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Torben Mogensen Blogger

Hvor er telefonen egentlig i denne vision? Er der nogen speciel grund til at kalde det apparat, du beskriver, for en "mobiltelefon"? Den kan givetvis også bruges til at snakke med andre folk, men hvis det blot bliver en ud af mange funktioner, og ikke engang den, man bruger mest, er det så stadig en telefon?

Den primære årsag til, at vi i dag kalder den slags apparater "smartphones" er, at de kræver et telefonabonnement for at tilgå information, mens man er på farten. Men selv telefonabonnementer handler efterhånden mere om datatrafik end egentlig telefoni. Og folk bruger i større og større grad den slags abonnementer til apparater, der ikke er specielt telefonagtige -- iPad har godt nok sine rødder i iPhone, men der er ikke mange, der bruger den som egentlig telefon.

Så fremtiden er vel, at man har et antal dingenoter med forskellig form factor, der alle forbinder trådløst til en lille transportabel hub, der i sig selv ikke har indbygget andet funktionalitet end at forbinde enhederne til nettet -- ganske ligesom de trådløse routere, der står i de fleste hjem. At hele funktionaliteten bygges ind i en enhed ("smartphone") bliver formentlig ligeså gammeldags som armbåndsure med lommeregner og kalender, som ellers var populære en gang i 1980'erne.

 • 3
 • 0
#2 Anonym

@ Pernille Trolle Brøgaard.

Du kan jo starte hjemme. Sol, er ikke specielt venligt over for smartphones, hverken på den Win. eller den And. jeg har.

Men ellers har du ret, der vil ske en flytning fra PC til Smartphones. Jeg forventer helt at kunne smide PC'en ud, om bare nogen få år. Jeg benytter allerede smartphone til 95 % af mit netforbrug, og forventer ikke at det tal bliver mindre.

Jeg har svært ved at se, hvad man ikke kan gøre med en smartphone, som man kan med en PC. Det vil fortsat være lidt omkring det arbejdsrelaterede, hvor App. hænger lidt i bremsen, men det er forhåbentligt snart fjernet. Med en HDMI i smartphonen, så kaster man bare mobilos på et almindeligt tv, og derfor kan man indrette sig, så man altid har "PC'en" med i lommen.

Til V2, kan jeg beskrive, at deres App. virker mangelfuld, og at jeg desværre ikke kan få det til at virke ordentligt, ellers havde jeg kunne beskrive 96 % i min vurdering, i forhold til hvor mit netforbrug ligger.

 • 1
 • 1
#3 Jan Gundtofte-Bruun

En del af det du beskriver findes skam allerede, såsom location-aware to do list apps. Men en god grund til at det ikke er mere udbredt er, at en moderne telefon bare ikke har strøm nok i maven til at kunne give sådan en oplevelse i ret lang tid ad gangen. Det kræver nærmest konstant tilgang til GPS og data, og med batterier og telefoner hvad de er idag, resulterer det i mindst én daglig opladning. Folk ønsker nok ikke at skulle løbe fra stikdåse til stikdåse. Vi er tilmed nogen som husker og savner de dage hvor en telefon eller en pda holdt strøm i over to uger. Uger!

Hvis du virkelig vil væk fra "app" konceptet, så skal du i øvrigt ud i et helt andet styresystem end de pt. populære (iOS, Android, Symbian, WebOS) og hen til noget a la Sugar eller så.

 • 2
 • 0
#4 Per Erik Rønne

Det er da for mig allerede sådan mon iPhone fungerer. Telefondelen er kun en af mange funktionaliteter, og ingenlunde den vigtigste.

Og når min iPhone brug i det sidste års tid er reduceret, skyldes det at jeg har fået en iPad. Men jeg bruger altså mere min iPhone som kalender, taskmanager, vejviser, ordbog, vejrviser og regnemaskine end som telefon.

 • 0
 • 0
#5 Jesper Poulsen

Jeg har svært ved at se, hvad man ikke kan gøre med en smartphone, som man kan med en PC.

Der er meget man ikke kan med en smartphone som man kan med en PC. Alene det at de små transportable tingester har bittesmå diskplays dumper dem bravt ift. en PC. Det er ikke sundt for øjnene at fedte rundt på en lille skærm.

Jeg går ikke under 24" hvis der skal laves bare det mindste halvseriøse arbejde. Jeg kan nemlig godt li' mit syn som det er - det skal ikke blive ringere.

 • 3
 • 0
#6 Anonym

@ Jesper Poulsen.

Du kan sagtens køre 50" på din Smartphone. Køb trådløs tastatur og mus, samt en HDMI adapter, så bruger du direkte din phone på et alm. TV. Din Phone fungerer som PC, både på farten og når du er hjemme.

Det eneste jeg har lidt betænkeligheder ved, er CAD og tilsvarende. Men der er udviklingen ret godt med, og det vil fungerer helt som ellers, om ganske kort tid.

Der vil blive skrevet App.'s, som løser alle de opgaver, du ellers har lavet på din PC, og de vil fungerer både på din Phone når du har den i hånden, og når du er koblet op på projektor.

For langt de fleste almindelige opgaver, som "hr. & fru. Danmark" har i hverdagen, er der allerede App.'s.

Min phone er kraftigere i hardware, end den netbook, jeg normalt bruger, og derfor foretrækker jeg min phone, til enkelte opgaver. F.eks. at vise HD-film. Andre opgaver, kører tilsvarende også mere ubekymret. Det tager kun 15 sekunder at scanne hele min phone for virus, men det tager 4 timer at scanne min PC.

Jeg vil medgive dig, at der er meget man ikke kan på en phone, som foreløbig kun er muligt på en PC. Men det er kun et spørgsmål om meget kort tid, så er det gledet sammen, så du ikke længere har behov for din PC. Jeg regner ikke med, at skulle købe flere PC i fremtiden. Måske får jeg behov for en Tab., men det løser måske sig selv, for jeg har jo de gamle PC'er, ind til udviklingen fjerner behovet for en Tab.

Jeg er glad for den udvikling. Endelig slipper vi for de hensyn der skal tages til de personlige altre, samtidigt med, at vi kan nyde alle de muligheder, der ligger i IT. Alle mine gadges, er ved at være samlet i en enhed. Det er lige meget om jeg skal skrive en rapport, finde vej gennem en storby, eller, eller, eller, så kan jeg gøre det på min phone.

Jeg kan droppe mine "PC-briller", dem har jeg ikke behov for. Jeg kan nøjes med mine læsebriller når jeg bruger min phone, og ingen briller når jeg bruger mit TV som monitor. Jeg har i øvrigt ikke samme muskelinfiltrationer som tidligere, sikkert fordi jeg ikke længere skal sidde ved mit alter.

 • 0
 • 3
#8 Christian Sinding Nellemann

@Thomas Hansen Ved ikke, hvad du arbejder med, men det må være interessant at builde projekter af gennemsnitlig størrelse på en smartphone. Jeg er helt med på, hvad du mener, men der er altså ret lang vej igen på en del andre områder, end CAD. Og mht. CAD, så tror jeg sgu ikke det bliver inde for det her årti - de har det jo med at gøre programmerne mere krævende, i takt med hardwaren (til dedikerede computere) bliver bedre.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere