Mobilt mareridt på vej?

Der er mere end 2,7 milliarder mobilabonnementer på nuværende tidspunkt. Der sælges mere end 1 milliard mobiltelefoner om året. Samtidig bliver mobiltelefonerne kraftigere og kraftigere. Står vi over for et mobilt mareridt af vira og malware på vores mobiltelefoner?

Efterhånden som vores mobiler bliver til små pc?er, og vi begynder at bruge dem til mere og mere, vil der givetvis ske en stigning i antallet af angreb på mobiltelefoner.

Selv om mobiltelefonerne ikke er standardiseret på samme måde som vores pc?ere, så er der efterhånden ved at blive etableret samme monokultur på mobilområdet. Java runtime environments findes på 1,2 milliarder mobile enheder, og man kan overveje, hvor mange flere, der skal til, før der er kritisk masse.

En virusforfatter er jo typisk motiveret af, hvor stor skade han kan forårsage.

En anden angrebsvinkel er den økonomiske.

Du kan allerede bruge din mobiltelefon til at parkere med, og mobiltelefonen er et oplagt betalingsmiddel. Især til småbetalinger er det oplagt at mobiltelefonen erstatter mønter.

Endelig er der allerede nu SMS, MMS og andre tjenester, som koster penge, som derfor kan misbruges.

Det virker oplagt, at antallet af mobile angreb vil stige, men hvorfor ser vi så ikke flere angreb på mobilområdet?

Så hvornår starter mobilmareridtet? Ja, jeg tænker selvfølgelig ikke på det mareridt, som vi abonnenter allerede har med de håbløse mobilselskaber.

Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Poul-Henning Kamp Blogger

...at mobil producenterne ikke var lige så ignorante/ligeglade/inkompetente (overstreg de ikke ønskede fornærmelser) med sikkerhed som (visse) andre software leverandører ?

Selvom det lyder usandsynligt for folk der aldrig har kendt andet end PC verdenen, så er det jo ikke per definition således at al software har bagdøre, buffer overflows og dårligt design.

Man kan faktisk skrive god kode der kan holde, forudsat man har den hensigt og man bruger den tid der skal til.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#2 Martin Kiefer

Med den hastighed de forskellige producenter sender nye mobiler på markedet tror jeg ganske enkelt ikke på, at software til mobiler er mere gennemtestet end ander "ting". Hvem husker Ericssons R380 da den kom på markedet. En telefon fyldt med fejl og mangler.

Jeg er rimelig overbevist om at, der garanteret kan findes flere eksempler på lignende situationer.

/Martin

 • 0
 • 0
#3 Kristian Larsen

De sikkerhedsfunktioner der skal til findes allerede i mobilerne. Men de kan sagtens angribes og det kunne derfor godt give mening at teleselskaber og andre allerede nu begyndte at undervise brugerne lidt, så de er klar når angrebene kommer.

For selvfølgelig kan der køres ting der ikke skal køres på mobilerne. Men man skal aktivt tillade dem at køre OG gå på nettet/sende sms'er/whatever.

 • 0
 • 0
#4 Jacob Volstrup

...at mobilproducenterne netop er tilpas ligeglade med sikkerheden til at hellere sender mobiltelefoner på markedet uden fyldestgørende test end bruge tid og penge på at få testet fyldestgørende.

I tidernes morgen havde jeg en Nokia 3210 som jeg ikke kan erindre fejlede. Til gengæld har alle telefoner jeg har haft siden på en eller anden måde båret sig ad med at gøre sig selv ubrugelig så en softwareopdatering er påkrævet for fremtidig brug.

Desværre er det jo tendensen overalt inden for tele- og itbranchen at ting sendes ud uden gennemførte tests. Ofte skal man selv fifle med at hente ny firmware flere gange når man anskaffer sig noget af det nyeste på markedet og det er sandsynligvis derfra mobilproducenterne er blevet inspireret. For når brugeren har vænnet sig til denne praksis ét sted virker det åbenbart mere legitimt at det foregår på samme måde alle andre steder... Desværre!

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere