Mobil rejseguide lukket ned af vanvittige datapriser

Jeg er for nylig kommet hjem ovenpå en på mange måder grænseoverskridende ferieoplevelse som charterferieturist på Mallorca. Alle mine fordomme om charterturisme blev bekræftet, fra mylderet af skandinaver, der krebserøde lå ved poolen dag ud og dag ind, over dansktalende tjenere, til restaurationsmenuer på dansk, svensk og tysk. Gudskelov var der dog ikke optræk til grisefest på noget tidspunkt.

Mallorca er imidlertid en dejlig ø med et velsignet klima, skønne strande, høje bjerge, dybe drypstenshuler og gamle byer med små krogede gader, så løsningen lå lige for nemlig at leje en bil og komme væk fra turistfælden. Jeg havde min HTC Desire telefon med på ferien og sådan en er jo en veritabel grønspættebog efterhånden, så jeg udnyttede lejligheden til at prøve maskinen af som turguide.

Men knap havde jeg tændt for mobildatatrafik og slået roaming til før jeg fik en venlig SMS fra TDCs kundeservice: "Vi har registreret at du er begyndt at anvende en mobil datatjeneste på din rejse. Prisen pr. megabyte er 25 kr. Denne SMS kan afmeldes ved at taste 1382#. Vh Kundeservice".

Det var selvfølgelig pænt af dem at fortælle mig det, men ... 25 kr per megabyte'!'!

Da jeg havde fået tørret den spildte Sangria op og genfyldt glasset faldt jeg lidt ned. "Jeg behøver da heller ikke at have datatrafik slået til hele tiden", tænkte jeg, "så jeg slår det da bare til og fra som jeg har brug for det og sætter mobilbrowseren til ikke at downloade billeder og flashanimationer - så går der nok ikke så mange megabyte på det."

Aftenen inden billejen surfede vi lidt og plottede de forskellige mål vi ville besøge ind i Google's Android Navigation via dennes bogmærkefunktion. Da vi næste morgen satte ud slog jeg så datatrafik og GPS til og valgte det første bogmærke, som Navigationsprogrammet fandt uden videre vrøvl. Det virkede upåklageligt, men der var lige detaljen med datatrafikken der summede i baggrunden.

Ved frokosttid prøvede jeg kræfter med nogle af de programmer jeg på forhånd havde installeret og som burde kunne fortælle mig hvilke restauranter der lå i nabolaget. Qype Radar havde kun ganske få, mens Layar Reality Browser's virtuelle lag "Hotels Y Restaurants" var noget nær ubrugeligt med få restauranter der lå mindst 40 km væk. Prisen for mest anvendelige yellowpages gik til Google Places Directory, der rimeligvis leverede varen og fandt et godt udvalg.

Og imens tikkede datatrafikken derudaf.

Sidst på eftermiddagen, netop som vi satte kursen tilbage mod hotellet, dumpede der endnu en SMS ind fra den venlige TDC kundesupport. "Kære Kunde. Du har nu 100 kr. tilbage i dataforbrug i udlandet inden du rammer din månedlige grænse på 360. Vi lukker herefter din dataforbindelse. Ønsker du at hæve grænsen, skal du blot besvare denne sms med 'Ja', så får du automatisk flere MB til 25 kr/MB. Venlig hilsen TDC Kundeservice."

Heldigvis sad jeg ned.

Restauranten fandt vi med hjælp fra den medbragte analoge, papirbaserede retroguidebog og jeg måtte sluge den bitre pille altså nu at have en telefon fyldt med smarte programmer, der kunne gøre mit liv som turist meget lettere, men som jeg ville blive flået ved at bruge. Og for at føje spot til skade havde jeg allerede brændt 260 kroner af på en god formiddag.

Det gør mig sur. En sådan prissætning er ikke bare ublu, men decideret ødelæggende for mobilers anvendelse som digitale rejseguides uden for andedammen. Der må da i den grad være plads til noget "distruptive innovation" her eller hvad?

Kommentarer (27)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anders Kvist

Jeg har længe undret mig over at mobiloperatørerne ikke laver et "taletidskort" du kan købe og på en eller anden smart måde bruge den lokale operatør og have en bestemt mængde trafik over en periode, uge, måned eller hvad nu lige der måtte være aktuelt. Jeg ved ikke helt hvad det er der holder den tilbage, men mit bedste bud er folk der bruger nettet alligevel og så får de pengene hjem der, så de slet ikke behøver gøre tiltag til at få flere online...det handler jo ikke om service, men om indtjening :)

/Anders

 • 0
 • 0
#3 Karsten Nyblad

Det eneste, der koster noget for teleselskaberne, det er det at udskriver regningerne. Selve hardwaren er så billig, at de variable omkostninger på at producere den smule datatrafik skal tælles i ører.

Jeg undrer mig mere over, at der ikke er nogen, der laver et telefonselskab, der dækker hele Europa, og som leverer datatrafik til en rimelig penge, så f.eks. forretningsrejsende ville bruge datatrafik fra udlandet.

 • 0
 • 0
#5 Tore Green

Ja, det er sørgeligt at så mange nyttige anvendelser af datatrafik skal begrænses af de høje priser.

Man kan jo se på prisen på flatrate data herhjemme at det ikke koster alverden at levere datatrafik. Den eneste ekstra omkostning er så at det skal faktureres hjem til en udlandskundes teleselskab. Men det kan jo heller ikke koste alverden.

EU har fastsat "indkøbsprisen" på datatrafik til max. 6 kr/MB ifølge Politiken: http://politiken.dk/tjek/digitalt/telefoni/article1006300.ece 6 kr. lyder som langt over kostprisen. Men selv med den indkøbspris skulle man mene at en rimelig prise for kunden nærmere var 7 kr. end 25! Der er vist plads til en konkurrent som vil kapre kunder i stedet for bare at malke dem de allerede har...

 • 0
 • 0
#6 Deleted User

De fleste herinde kender sikkert mest til iPhone/Android og har derfor en naturlig tilgang til Google maps men der findes alternativer. Havde du nu haft en Nokia med på din ferie rejse havde du i hvert fald kunne spare de fleste af roaming udgifterne på selve navigations delen. Ovi kort som er gratis i hele verden (navigation i 78 lande) giver adgang til at downloade kortdata hjemmefra som supplement til hente kortdata over en dyr roaming forbindelse (Ovi kort kan bruges i offline mode). Skulle man aligevel være kommet afsted uden at have hentet kortdata hjemmefra baseres Nokias løsning på vektor grafik modsat Googles tunge bitmap grafik. Det giver fler fordele. Downloadet kortdata gemmes lokalt, Ovi kort er langt mindre datatung, over en 20 kilometer test strækning henter Google maps 2MB, Ovi kort nøjes med 200KB. Ovi kort slider også langt mindre på batteriet efter som det koster dyrt på batteriet at hende data ned. Jeg ved blogindlægget primært handler om de dyre roaming priser, men jeg vil blot påpege at der findes løsninger som forsøger at afhjælpe dette og inden jeg bliver sablet ned over "Nokia bruger Symbian" så er Symbian^3 lige om hjørnet. Benytter selv en prototype af Nokia N8 og det tegner rigtigt godt for Symbian^3.

Dbh.

Niels Kjelstrup Produktchef, Nokia

 • 0
 • 0
#7 Ove Andersen

Da jeg var på ferie brugte jeg næsten slet ikke data, selvom det godt nok havde været belejligt med en Desire i hånden. Og når jeg gjorde, så brugte jeg en lille app, Data counter widget, til at holde styr på hvor meget data jeg egentligt brugte - netop for jeg ikke pludselig skulle få sådanne SMSer fra mit teleselskab.

Såh du kendte jo priserne på forhånd, og du vidste det ville komme til at koste :)

Og ja, det er ublu priser, når engros prisen mellem teleselskaber på nuværende tidspunkt må være 0,8€/MB, at TDC så tager 25 kr/MB. Mit teleselskab, BiBoB, tager "kun" 18 kr/MB i EU, 75 kr/MB i øvrige Europa og 110 kr/MB i resten af verden. Det er vist hvad man kalder forrykte priser..

 • 0
 • 0
#10 Jesper Andersen

Tak, Nokia - for det reklameindlæg.

På en iPhone (og sikkert også Android) findes der også et væld af programpakker ("apps") som benytter kortmateriale fra OpenStreetMap - også med mulighed for at lagre kortene i maskinens lager, så netforbindelsen ikke er nødvendig. Det fungerede glimrende på en tur til Côte d'Azur fornylig. Et eksempel er programmet OpenMaps (til iPhone, gratis).

 • 0
 • 0
#12 Christian Hvid

Problemet er at det er den lokale mobiloperatør i Spanien, du forbinder dig med, der tager de ublu takster. TDC sender blot regningen videre til dig.

Sålænge det er sådan at en mobiloperatør frit kan taksere en kunde, der ikke er hos selskabet og ikke har valgt selskabet, så vil vi se de voldsomme takster.

De nye advarsler og maksimaltakster er et skridt på vejen, men gælder kun indenfor EU.

 • 0
 • 0
#14 Kåre Kjelstrøm

Det er muligt, men det forklarer ikke hvorfor den ene af mine sønner så fik en email med en takst på 20 kr. / minut for datatrafik og altså 5 kroners forskel. Det spanske teleselskab hvis master vi gik på var det samme, men hans abonnement er hos Telia.

I øvrigt er der også forskel på taksterne for de de andre typer trafik:

Opkald til DK: TDC: 2,90 - Telia: 3,62 Opkald til Lokalt i Spanien: TDC: 2,90 - Telia 3,62 Modtage opkald: TDC: 1,11 - Telia 1,39 Afsende SMS: TDC: 0,81 - Telia 1.01

Så at det kun er det lokale teleselskab der malker forbrugeren køber jeg ikke. Både TDC og Telia tager sig vist godt betalt.

 • 0
 • 0
#15 Mads Bahrt

Problemet er at det er den lokale mobiloperatør i Spanien, du forbinder dig med, der tager de ublu takster. TDC sender blot regningen videre til dig.

Sålænge det er sådan at en mobiloperatør frit kan taksere en kunde, der ikke er hos selskabet og ikke har valgt selskabet, så vil vi se de voldsomme takster.

De nye advarsler og maksimaltakster er et skridt på vejen, men gælder kun indenfor EU.

Hvordan kan du i samme indlæg sige at det ikke er TDC's skyld, men samtidig vise at du har hørt om maksimaltaksterne? Det hænger jo på ingen måde sammen. Maksimaltaksterne sætter jo netop et loft på hvad TDC betaler til et andet EU-mobilselskab til 6 kr. Da Spanien også er med i EU tager TDC altså prisforskellen imellem 6 og 25 kr pr. MB og putter den i lommen. De kunne altså sagtens lave en ok forretning med en væsentligt mindre margin.

Det er selvfølgelig ikke i deres interesse at sætte taksterne ned - så længe der ikke er komme et udlandsdatatakst-telmore kan de lade taksterne være hvor de er. Desværre er udlands datatakster nok et tilpas perifert område i manges øjne til at man ikke rigtigt kan lancere et mobilselskab eller en priskrig på det område endnu. Måske vil den stigende mængde smartphones gøre det til et mere centralt område med tiden.

 • 0
 • 0
#16 Svenne Krap

Haha... jeg har lige prøvet noget tilsvarende...

Var i Berlin, og havde 3G slukket, da trafik er sindsygt dyr....

Jeg var dog faret nærmest-vild kl. tidligt om morgen og tænkte den kan min N900's maps da lige klare... Den skal godtnok bruge 3g-netværk, men det er vel begrænset hvad den kan bruge (famous last words).

Tændte for 3g og fik at vide at prisen var 31,25 pr. mb med forbrugsloft på 450 kroner.

Ca. 20-25 sekunder senere får jeg endnu en sms fra telenor, "Kære kunde du har nu brugt 80% af dit trafikloft...."

Min trafiktæller gav Telenor ret...Maps havde næsten suget 12MB på under et lav minut...

Det var fanme en dyr omgang, jeg kunne have kørt hjem i taxa for samme penge...

Og bagefter gav jeg mig til at regne på N900's 10mbit download-hastighed betyder worst case på

40 KRONER I SEKUNDET!!!!!!!!!

ved fuld skrald...

Jeg har før brugt tricke med et udenlandsk simkort (jeg havde undladt her da jeg kun var i byen i 36 timer)... i fremtiden sker det HVER gang....

 • 0
 • 0
#17 Jesper Stein Sandal

Maksimaltaksterne sætter jo netop et loft på hvad TDC betaler til et andet EU-mobilselskab til 6 kr. Da Spanien også er med i EU tager TDC altså prisforskellen imellem 6 og 25 kr pr. MB og putter den i lommen.

Netop. Det spanske teleselskab må ikke opkræve mere end €0,8 pr. megabyte.

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/10/279

http://www.itst.dk/tele-og-internetregulering/international-roaming

Så vidt jeg husker, så var de danske teleselskabers svar, sidst de blev spurgt, at dataroaming ikke var en konkurrenceparameter - de ville ikke sætte priserne ned, før deres konkurrenter gjorde det.

 • 0
 • 0
#18 Carsten Hess

Så længe det kun drejer sig om offline kortvisninger, er Mapdroyd en absolut anbefalelsesværdig app, hvor de allerede nævnte OpenStreetMap kort hjemmefra kan hentes ned på SP-kortet.

Uden selv at have benyttet det i praksis, vil jeg også nævnte "makkeren" til mapdroyd: traveldroyd som brøster sig af at tilbyde offline rejseguides (der dog koster penge - men kan købes på SlideME).

Hvis der er nogen herinde der har prøvet dem og kan komentere på kvaliteten af disse guides, kunne det da være interessant at høre om de er noget værd.

 • 0
 • 0
#19 Jesper Svarre

Jeg har benyttet Traveldroid i Berlin og det er desværre helt og aldeles ubrugeligt til navigation. Bortset fra nogle uhensigtsmæsigheder i UI, der konstant generer, er det fx ikke muligt at slå et husnummer op (medmindre der ligger et eller andet POI).

Til prisen (Berlin er gratis) er det såmænd da udmærket at have et offline kort, hvor man kan finde veje, stationer og POIs, men det erstatter på ingen måde en navigator.

 • 0
 • 0
#20 Christian Hvid

Jeg er nok den eneste her på siden, der synes at de 25 kr. TDC tager pr. mb egentligt ikke er særligt dyrt.

Af de 25 er 5 kr. moms - operatøren skal åbenbart have 0.80 euro ca. 6 kr. - så er der 14 kr. til TDC.

Men uanset om TDC havde valgt en meget aggressiv prisfastsættelse på f.eks. 10 kr. pr. mb, så ville det alligevel havde været for dyrt til de anvendelser vi snakker om her: Avancerede kort-funktioner, video osv.

Svenne var sikkert blevet ligeså forarget havde han nået sit forbrugsmaksimum på 450 kr. på 2 minutter i stedet for 30 sekunder.

Men som sagt - nye regler - et skridt på vejen - du kan nu tjekke din email på ferien :-D.

 • 0
 • 0
#21 Jesper Svarre

Nu ville 10 kroner i mit hovede ikke være en aggresiv prissættelse. Der synes at have bredt sig den misforståelse, at de 80 cent er PRISEN. Det er det ikke. Det er MAX-prisen. Det står ethvert selskab frit for at forhandle den ned. Men det er der åbenbart ikke mange selskaber, der synes de får meget ud af.....

 • 0
 • 0
#27 Michael Thomsen

I øvrigt er der også forskel på taksterne for de de andre typer trafik:

Opkald til DK: TDC: 2,90 - Telia: 3,62 Opkald til Lokalt i Spanien: TDC: 2,90 - Telia 3,62 Modtage opkald: TDC: 1,11 - Telia 1,39 Afsende SMS: TDC: 0,81 - Telia 1.01

Du er sikker på, at TDC-priserne ikke kommer fra et erhvervsabonnement og derfor er opgivet ex moms, mens Telia er privat og derfor inkl moms?

I så fald er priserne ens.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere