Mit TV kører også Linux

Min gode ven Kenneth Geisshirt faldt over dagens lille sjove, at mit nye Sony fladskærms TV - KDL40W4000 - kører Linux. Jeg fandt denne side med Sonys generelle side for Open Source-kode. Under min type af TV fremgår:

 • linux-2.6.11_gtx.tar.gz (38 MB)
 • busybox-1.00.tar (1 MB)
 • popt.tgz (561 KB)
 • pump.tgz (55 KB)
 • glibc-2.3.3-1.src.rpm (12 MB)
 • mipsel-gcc-3.4.3-1.src.rpm (26 MB)
 • mipsel-uclibc-0.9.28-1.src.rpm (5 MB)

En MIPS Linux-kerne med busybox og pump - dvs. det er en DHCP klient og en masse UNIX programmer effektivt pakket sammen i en eksekverbar fil.
Nogen af jer som har et skud på hvorfor der skal DHCP på' Bruges det til HDMI' Mit TV har en USB indgang, som vist kan læse billeder direkte - sandsynligvis er det Linux, som tager sig af den del.

Det interessante er her, hvad vi/jeg kan bruge det til? I praksis vel ikke en tøddel. Jeg kan godt kryds-compile kerne og tilhørende kode, det er tricky, hvor de filer skal ind - og især, hvilke af Sonys egne programmer, som det skal spille sammen med.

/pto

Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Jesper Lund

Sony distribuerer source kode til de GPL programmer, som indgår i systemet. Men der er givetvis anden binær kode i dit system (TV), udviklet af Sony, som du ikke får source koden til.

Fra FSF's FAQ om GPL
http://www.fsf.org/licensing/licenses/gpl-faq.html#GPLInProprietarySystem
[i]A system incorporating a GPL-covered program is an extended version of that program. The GPL says that any extended version of the program must be released under the GPL if it is released at all. This is for two reasons: to make sure that users who get the software get the freedom they should have, and to encourage people to give back improvements that they make.[/i]

Jeg læser også FAQ'en som at Sony skal distribuere de compilere og tool chains, som de har brugt til at compile systemet

http://www.fsf.org/licensing/licenses/gpl-faq.html#GPLIncompatibleLibs
[i]However, as a special exception, the source code distributed need not include anything that is normally distributed (in either source or binary form) with the major components (compiler, kernel, and so on) of the operating system on which the executable runs, unless that component itself accompanies the executable.[/i]

Min pointe er at denne undtagelse ikke kan gælde her, da compilere til embedded systemer ikke kommer sammen med TVet (modsat Visual C++ til Windows, eller lignende). Grundlæggende skal du være i stand til at lave ændringer og recompile med de værktøjer som leveres med GPL koden, eller som du almindeligvis må antages at have adgang til.

Disclaimer: IANAL, og ovenstående skal læses som spørgsmål ikke svar :-)

Men det er en interessant problemstilling, synes jeg. Der er masser af media player, STBs og åbenbart og TV apparater som er Linux-baseret eller på anden måde bruger GPL kode. Og næsten altid i en uskøn blanding med proprietære libs, som er en integreret del af systemet (og som hvortil source koden selvsagt ikke leveres).

 • 0
 • 0
Andreas Bach Aaen

Ja jeg vil umiddelbart mene at Sony overholder GPL betingelserne. Sun skal sørge for at f.eks. konfigurationsfilerne til deres patchede Linux kerne følger med. De er ikke tvunget til at distribuere (kryds)kompileren, da den ikke er heller ikke er leveret med TVet i binær form. Compilerne kunne såmænd både være en kommerciel compiler, der koster penge eller GCC, som du jo frit kan downloade.

Formodentlig vil TVet også indeholde noget lukket kode, der kan kommunikere med hardwaren, der kan hjælpe med jpeg dekomprimering. Regn dog ikke med at der er nogen offentlig API her i lighed med f.eks. Openmax IL.

TVet har tilsyneladende et "service only" slot oven over USb indgangen. Hvad mon der kan udviddes med her? Netværksadgang?
I givet fald, så var det da sjovere at sætte et webcam i USB porten frem for en almindelig USB-flashdisk.
Eller havd med en WIFI stick, så er der ialt fald netværks adgang.

Der vil dog nok være andre enheder der indbyder mere til
hackning end netop dette TV.

 • 0
 • 0
Dennis Krøger

Det er sikkert til DLNA klienten. Der skulle gerne være en ethernetport i dit TV. På den kan du afspille musik fra en (DLNA) server.

Desværre er Sony's DLNA i W4000 og W4500 begrænset, så det ikke kan bruges til film.

 • Er der btw nogen der kan forklare hvad fordelen ved DLNA er, fremfor CIFS/NFS o.a.? På mig virker det bare som en semi-handikappet filebrowsing protokol, men jeg har sikkert bare ikke undersøgt det godt nok.
 • 0
 • 0
Peter Maersk-Moller

Det lyder spændende. Problemet er bare, hvordan man kan komme til at få en kommandolinje.

Hvis man kunne få dette, kunne man nok compilere et par kernemoduler så som NFS og usb-netværk og få sit fjernsyn rigtig på Internettet.

Jeg antager det kun er via serviceporten man kan få adgang og uden specs på den, bliver det en del sværere.

Skriv endelig mere, hvis du finder ud af noget.

mvh.

Peter Mærsk-Møller

 • 0
 • 0
Mads Bahrt

Serviceporten er en memory stick reader. Se http://www.recordere.dk/indhold/templates/design.aspx?articleid=2338&zon... og i den derfra refererede tråd. Det fremgår at den i forbindelse med opdateringer går ind i en speciel opdateringsmode hvor den kopierer den nye firmware fra memory sticken. Man kan muligvis bruge dette til at lægge noget modificeret software ind på fjernsynet. Der er desuden i tråden refereret til en server hman kan finde en kopi af indholdet af en opdaterings-memorystick.

 • 0
 • 0
Claus E. Thorsen

Da jeg for lidt over et år siden anskaffede en harddisk-recorder valgte jeg meget bevidst en model, hvor brugeren selv kan lægge programstumper ind. Det betyder, at jeg har fundet en bedre EPG + har kunne løse nogle små irritationsmomenter. Eksempel på udviklet software til maskinen kan ses her: http://www.toppy.org.uk/downloads/index.php
(min maskine er en Topfield TF5000pvrt).

Det kunne jo være lidt mere lækkert at være forbruger, hvis andre producenter på samme måde åbnede deres apparater. Jeg tvivler dog på at det er "Sony style"...

 • 0
 • 0
Lars Lundin

"Hvis man kunne få dette, kunne man nok compilere et par kernemoduler så som NFS og usb-netværk og få sit fjernsyn rigtig på Internettet."

SSHFS, som har flere fordele sammenlignet med NFS, skulle med en 2.6 kerne virke uden videre.

Iøvrigt er mit "TV" en projektor med en PC, som netop laver sshfs til min fil-server med sikkerhedskopierne af min DVD-samling.

Se evt. http://en.wikipedia.org/wiki/SSHFS .

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere