Mit Store Nedbrud.

Det er en doven forårssøndag lige over middag og tid til at nørde lidt med at afprøve LinuxMCEmin gamle mediacenter PC. Ikke fordi der er brug for det, familien er vældigt godt tilfreds med den lille Mac Mini, der for tiden leverer en kone- og børnevenlig løsning under husalteret, men bare fordi.

Den blinde MacBook

Jeg klasker til spacetasten på min MacBook Pro for at surfe lidt og få downloadet softwaren, men intet sker. Dyret lyser fra både taster og LED, summer dovent, men skærmen er helt død. Det hjælper heller ikke at koble maskinen til en monitor: der er absolut intet grafisk output at hente fra den kant.

Mandag byder på et foredrag og mine slides, lavet sent natten før, ligger på maskinen. En let panisk sved mobiliserer sig og gør sig klar til at bryde ud i fuld desperation, da jeg husker på min Time Capsule, der jo har taget backup. Det eneste jeg skal gøre er altså at hale min gamle MacBook frem fra skabet og rulle backuppen på. No sweat. No worries.

BackupBook Pro er 2 år gammel og led efter kun 10 måneders brug den kranke skæbne at miste højre blæser efter at denne havde klaget sig lydeligt i flere uger. Da den kom hjem fra reparation var pladsen blevet taget af en nyere model og maskinen forvist til en kummerlig tilværelse i en taske bagest i gemmerne. Nu klikker den lystigt og booter langsommeligt op. Jeg logger på uden problemer og trækker stikket ud for at gå ned i stuen til den nye maskine. Zap. Maskinen dør.

Den paniske sved bryder frem i små dråber på panden.

Stikket i. Det lyser. Godt. Tænd. Apple logo. Pyh. Træk stikket. Zap. Maskinen dør. Batteriet?

Rigtige mænd tager da backup ...

Netop da slår det mig at der findes endnu en MacBook Pro i firmaet, endog en helt ny en, som står ubrugt hen. Den er hos vores bogholder og var bestilt til en fyr der - nu til mit held - ikke endte med at blive ansat alligevel. Således finder jeg mig selv i bilen på vej mod Hørning søndag eftermiddag kl. 14, med fugtige hænder og sammenbidte tænder.

Vel hjemme booter maskinen fint op i Leopard og jeg får snart hul igennem til Time Capsule hvor jeg genfinder min backup. Apple's Time Machine produkt tilbyder muligheden for at genetablere en maskine helt fra en kopi, hvis man booter fra installations-DVD'en og klikker sig gennem en mindre flok menupunkter. Jeg kaster mig over det, men da jeg vælger den nyeste backup melder softwaren ud at enheden ikke kan mountes ...

Klokken er nu knapt 17 og jeg er ikke længere specielt populær hos familien eller for den sags skyld klar til at arbejde mandag.

Jeg dropper ideen om at rulle backuppen på og koncentrerer mig i stedet om at få hul igennem til min skærmdøde maskine, der stadig står og summer nede i stuen. Den kan pinges, men jeg har selvfølgelig spærret for al adgang udefra så der er ingen skærmdeling.

Google.

Systemopsætning for blinde

Man kan via terminalen slå skærmdeling til på en Mac ved simpelthen at oprette en konfigurationsfil under /Library/Preferences. Jeg afprøver proceduren på den spritnye maskine, det virker. Med en præcision, der er en kirurg værdig gentager jeg nu tastesekvensen på den skærmdøde Mac og holder vejret ... Den dukker op i finderen på min nye maskine og endelig endelig er der en anelse succes: jeg kan se min desktop og min præsentation!

Jeg deler mine mapper mellem de to og påbegynder en større kopiering, mens jeg sætter mail op så jeg kan klare mig nødtørftigt igennem mandagen.

Grande finale

Det er søndag aften og jeg er endnu en success rigere: Min backup fejlede ikke noget, men den var låst fordi min skærmdøde maskine insisterede på at lave backup, mens jeg forsøgte at genetablere den nye maskine. 
Argh.

Jeg har med succes rullet backuppen på Backupbook Pro og synker træt ned i sofaen, zapper Mac Minien over på Front Row for at se resterne af en krimi, optaget dagen før. Filmen ligger på min Buffalo Terastation Live NAS, der har sin hule nede i kælderen for enden af et gigabit kabel.

Klik. Intet sker. Front Row hænger.

Jeg løber ned i kælderen hvor maskinen blinker og lyser rødt med en E04 fejl på displayet. Nu kunne jeg have givet mig i kast med at surfe igen og bruge aftenen på det, men i stedet slukker jeg maskinen, går ovenpå, lukker mediealteret ned og finder en god gammeldags analog bog, velafprøvet teknologi, som Gutenberg lavede dem.

Min aftenbøn inkluderer heller ikke asiatiske hardware producenter eller Steve Jobs og hans dårligt kvalitetssikrede high-end laptops denne søndag.

Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Klavs Klavsen

Netop frygten for at mac's kun var design uden holdbarhed (=kvalitet i mine øjne) har gjort at jeg ikke har villet spendere ca. 2 gange så meget for en mac. Så hellere den billigste intel bærbare, som får jobbet gjort uden ubehag :)

Apple giver netop ikke længere garanti end jeg får med de billigere computere - havde de gjort det, havde jeg haft tillid til deres holdbarhed og så ville jeg godt have betalt det ekstra.

Din historie viser mig at der er en grund til at de ikke giver den længere garanti og jeg forbliver glad for mine lavpris (IBM/Lenovo/Dell) bærbare, som der efterhånden har været et par stykker af :)

 • 0
 • 0
#5 Kåre Kjelstrøm

Det er helt klart for ringe at Apples kvalitetskontrol fungerer så dårligt at man på to år kan brænde gennem to MacBooks. Det bare IKKE i orden.

Når det er sagt er det ultimativt de fedeste maskiner jeg til dato har haft dels pga. designet og dels pga. OS'et og jeg vil stadig ikke bytte til den billigste intel bærbare på markedet eller (gru og rædsel) nedgradere til Windows.

Det skal så også retfærdigvis nævnes, at Humac har været hurtige til at reparere maskinerne under garantien uden vrøvl, men træls er det da.

 • 0
 • 0
#6 Klavs Klavsen

Da jeg ikke er specielt glad for Mac OSX og efter mange år med Linux er blevet rigtig glad for den måde KDE (og Linux bagved) fungerer på og har tilpasset mine arbejdsgange så de bare fungerer hurtigere i det miljø, skulle jeg kun vælge en Mac for designets skyld, og så er det simpelthen ikke det værd i mine øjne. Nu er det selvf. også ud af egen lomme, når jeg er selvstændig, og så har jeg svært ved at forsvare det køb, for noget der ikke øger min produktivitet eller lærer mig noget nyt jeg kan bruge i mit arbejde. Som nævnt, hvis Apple bare have turde garantere deres holdbarhed i f.ex. 4 år (ligesom IBM engang gjorde i 3 år), så ville det klart være mere interessant.

 • 0
 • 0
#7 Peder Christensen

Fordelene ved Mac er mange og ikke kun for øjnene...

En af de helt store fordele ved Mac er, at du i tilfælde af andet hardwarenedbrud end diskfailure, kan tage en disk fra en "nedbrudt" Mac og og sætte til en anden Mac og starte op fra denne uden problemer.

Disken kan kobles til via USB eller ganske enkelt isættes i den erstatningsmaskinen, uafhængigt af model.

Eneste begrænsning er arkitektur: PowerPC til PowerPC (G4/G5) eller Intelbaseret til Intelbaseret.

Du kunne således have taget disken ud af din "skærmdøde" MacBook Pro og sat ind i "Herningmaskinen" og været kørende på den tid det tog dig at hente den og fifle med en skruetrækker.

Mvh Peder Christensen

 • 0
 • 0
#8 Klavs Klavsen

Den fordel har Linux haft i mange år. Mange gange har jeg valgt bare at installere en "ny linux server" ved bare at pille den ene raid disk og putte den over i en anden server - efter en smule rebuild i baggrunden har jeg så 2 ens servere - uanset om hardwaren ikke er helt ens, så virker det også bare.

Det er vist kun Windows der ikke er så glad for hardware ændringer :)

 • 0
 • 0
#10 Peder Christensen

Du har ret, skulle selvfølgelig have specificeret at det er som systemdisk/startdisk.

Mht. USB, så forudsætter det at man har et kabel ell. chassis liggende klar til en søndag... ;-)

Pointen er, at skal man ud ad døren til eksternt arrangement, så er langt den hurtigste og enkleste løsning at bytte den duelige maskines disk ud med sin egen og så er man kørende, uanset om denne maskine er en Mac mini, MacBook, eller MacBook Pro.

Fordelen er at brugeren vil opleve at stå med sin egen maskine og derfor kan gemme de tekniske fiflerier til et mere belejligt tidspunkt.

Mvh Peder Christensen

 • 0
 • 0
#12 Thomas Lønskov Luther

Peder, har du nogensinde prøvet at skille en MacbookPro ad? Det er IKKE noget man bare lige gør fordi man lige skal bruge disken og det skal gå tjept. Den tidl. Macbook PRO er nemlig lavet således at du skal pille den helt fra hinanden for at skifte disken, og i den process skal du passe helvedes meget på ikke at ødelægge nogle kabler eller lign.

Dog ser det ud til at de på den nye Macbook pro (unibody) har accepteret at en disk skal altså kunne skiftes af brugeren.

Thomas

 • 0
 • 0
#14 Dennis Schafroth

Du har været rimelig uheldig, men jeg synes ikke at Apple skal kritiseres for at din NAS fejler.

Jeg arbejede som studentermedhjælper hos IBM omkring 1990 og allerede på dette tidspunkt anerkender de (intent) at deres hardware ikke var bedre kvalitet end andre mærkevare, på trods af de solgte deres produkter meget dyrere. Personligt gældsatte jeg mig for 27K for at købe en IBM 365SX. Listeprisen var jo 72K.

Året efter droppede IBM priserne til 16K for samme model.

Omkring Apple; jeg er blevet Appleholic for snart 3 år siden og jeg skifter ikke tilbage. Den første Macbook Pro holder endnu, omend lidt hærget efter et par åbninger grundet HD skift.

Apple er lidt dyrere, men jeg vil gerne betale det ekstra for et lækkert design og jeg kan også godt li' OS X, som giver mig en lækker grænseflade med et UNIX under.

Apple support: Jeg har lige været i karambolage med dem i forbindelse med et par defekte headset jeg købte. Det krævede nogle opkald og løftet stemme før de ville acceptere en ombytning gr. garantien, men det lykkedes.

:-Dennis

 • 0
 • 0
#15 Thomas Lønskov Luther

@Henrik

Jo du kan: http://gadgets.boingboing.net/2008/...

Jeg så godt din smiley men som den tabel viser så er det langt fra alle hvor alting virker, og selvom det er arb.giver der har betalt min macbookpro så var jeg meget overrasket over hvor nemt alting bare var at have med at gøre.

På mit forrige job havde jeg en IBM t41 bærbar hvor jeg havde en corporate XP installeret ved siden af en corporate linux (en RedHat Enterprise Linux tilpasset virksomheden) og der var forskellige problemer med begge OS'er. Fx. så var vores XP ikke sådan lige at få til at snakke stabil bluetooth med mobiltelefonerne (der skulle XP lige have lidt håndpatchning og lidt manuel hacking). På linux'en opgav jeg bluetooth, havde også problemer med at få wlan til at køre fornuftigt, touchpad'en fik jeg ikke til at være tre-knaps (som er en rar ting at have i linux) og sådan lidt andet.

Med min MAC, der installerede jeg Tiger (det var før leopard da jeg fik min mac) og bluetooth virkede bare, inkl. at logge på 3G netværk. WLAN fungerede perfekt og jeg var rimelig hurtigt i luften. Før jeg fik MAC var jeg mest en linux bruger og pga. mit arbejde der faldt valget på en MAC fordi jeg arbejder på unix systemer og MAC'en kommer med alle de rigtige værktøjer samtidig med at stuff-just-works.

Selvfølgelig har jeg også nogle ankepunkter over MAC'en og OSX, men de er langt færre og langt mindre kritiske end såvel XP, Vista og div linux distributioner.

Når snakken så falder på at installere OSX på alternative platforme, så er det muligt på en del, men jeg gider faktisk ikke døje med det, og så kommer lige licensproblematikken samt hvordan man lige står mht. opgraderinger.

Thomas

 • 0
 • 0
#17 Kåre Kjelstrøm

@Claus: Det er som Thomas skriver ovenfor ikke sådan lige med den tidligere udgave af MacBooks og desuden er jeg ikke sikker på at jeg ville kunne få fixet problemet over garantien derpå.

@Søren: Jeg rundede også muligheden for at koble maskinen til en anden via et firewire kabel og boote den med "T" holdt nede. Desværre havde jeg bare ikke lige et kabel søndag eftermiddag.

@Dennis: Jeg beskylder bestemt heller ikke Apple for at min NAS døde - det var bare lige dråben. Jeg har i øvrigt efterfølgende rodet noget med at få min NAS til live igen og har bla. haft alle 4 disks ude, sat dem på en stationær og bootet op via Knoppix (Linuxdist der kan bootes fra en CD) samt mountet de 4 disks som et RAID-drev. Af uvisse årsager kan jeg dog kun mounte en boot og en systempartition ad denne vej (som går omkring mdadm --assemble) og ikke få adgang til mine filer :-(.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere