Mit nye digitalkamera under Linux

Mit trofaste Canon A70 digitalkamera døde i julen efter 13.500 billeder (sikkert en defekt i CCD chippen). Jeg endte med at købe et Canon S3IS i stedet.

![Eksternt billede](http://petertoft.dk/v2/S3IS_sm.jpg" alt="Canon S3IS)

Det gik smertefrit at koble kameraet sammen med min Gnome desktop under Ubuntu Edgy. Når jeg tænder kameraet koblet til en USB port genkendes kameraet og et pop-up vinduet foreslår at importere billederne til et katalog under ~/Billeder. Det virker fint.

Kameraet har indtil nu været et meget positivt bekendskab, men for et par dage siden fandt jeg en ting der kunne være bedre. Optager jeg video med kameraet så gemmes det i MJPG format i en AVI container. MJPEG laver kun komprimering af de enkelte billede, men ikke i tid, så det koster lidt over 100 MB per optaget minut i VGA kvalitet - det er vildt. Heldigvis købte jeg et stort memorykort.

Jeg har brugt de sidste par dage på bl.a. at finde ud af hvordan jeg nemmest for rekodet MJPEG video over til f.eks. MPEG2 på Linux. Der er mange hjemmesider, men der er også meget rod. Jeg startede ud med at få efter MPEG4 ud fra en artikel i Linux Journal, men det var noget rod fordi x264 ikke bare kan oversættes til at understøtte MP4 output pt. Så jeg gik over til at lede efter MPEG2 output. Jeg fandt hurtigt frem til MJPEG projektet, som har en god HOWTO. Den gav de nødvendige hints om rekodning.

Det kan nævnes at lav2mpeg gav syntaksfejl, så der skulle lidt mere til...

Naturligvis starter man med at læse Ubuntu guiden.

Min lille kogebog blev således for at rekode MVI_0204.AVI over til video_204.mlv (i MPEG2 format)

 • lav2wav MVI_0288.AVI > s_204.wav
 • lav2yuv MVI_0204.AVI | mpeg2enc -o v_204.m1v
 • cat s_204.wav | mp2enc -o s2_204.mp2
 • mplex v_204.m1v s2_204.mp2 -o video_204.mlv

Det kan noteres at audio-rip med lav2wav gav fejl, hvis man piper wav-filen pipes direkte til mp2enc. Jeg fandt også at lav2wav er markant hurtigere end mplayer som audio-ripper. Jeg startede ellers med denne

 • mplayer -vo null -ao pcm:file=s_204.wav MVI_0204.AVI

Kunne det være lavet nemmere? Jeg synes ikke lige der var nogle andre værktøjer som "out of the box" kunne hjælpe.

Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Flemming Jacobsen

Jeg encoder "film" fra mit Ixus 700 med et script der indeholder: mencoder $1 -o $2 -oac lavc -ovc lavc -srate 44100 -af lavcresample=44100 #-vf rotate=2 (det efter # bruges når kameraet har været holdt i portrait-mode). Scriptet kaldes med inputfil og outputfil.

mencoder kommer ofte sammen med mplayer (/usr/ports/multimedia/mplayer på FreeBSD).

 • 0
 • 0
Peter Toft

Flemmings mencoder eksempel ser ud til at være rigtig godt. Kodningen sker i et skud og er ca 33% mere effektiv (og kvaliteten er meget lig den jeg opnår). Tak Flemming :-)

 • 0
 • 0
Erik Andresen

Jeg havde samme problem da jeg fik mit nye S3is.

Efter forgæves søgning på google, ledte jeg på selve computeren efter en kommando der indehold mpeg. Jeg fandt ffmpeg. Følgende kommando giver et godt resultat (testet på Suse 10.1):

$ffmpeg -i film.AVI -target pal-vcd -s 640x480 -r 30 film.mpg

Så fylder filmen ca en faktor 9 mindre.

 • 0
 • 0
Peter Toft

Jeg har leget videre med de tre forskellige opskrifter på at kode video. Jeg har taget "Sparres Bryllup" der varer ca 42 sekunder. Ukodet fylder den VGA AVI-film 85 MB.

Jeg har målt hvor hurtigt jeg kan komprimere og hvor stor den endelige MPEG film er.

 • (Min) lav2wav+mpeg2enc: 105 sek -> 7.4 MB

 • (Flemmings) mencoder: 39 sekunder -> 5.5 MB

 • (Erik) ffmpeg: 40 sekunder -> 7.3 MB

Så det der meget ud til at Flemmings mencoder ide er bedst. Jeg havde i øvrigt svært ved at forskelle mellem de tre MPEG film jeg fik lavet.

 • 0
 • 0
Erik Andresen

Der er ingen tvivl om at mencoder kommandoen er den mest effektive. Forklaringen er nok at den genererer MPEG4, mens ffmpeg kommandoen genererer MPEG2. Kan Windows afspille ISO MPEG4 video? Umiddelbart kunne jeg ikke få den til. Jeg er i tvivl om det skyldes min manglende erfaring med Windows eller om det er en feature ved media playeren. Jeg mener jeg har installeret den seneste version (11). Der er ingen problemer med at afspille MPEG2.

 • 0
 • 0
Peter Toft

Jeg fandt ud af at Flemmings mencoder vejledning godt nok laver mindre film (30%) men jeg kan ikke afspille dem på en Windows box, uden at installere nye codecs. Hvis jeg kører med "min egen lille kogebog" så kører quicktime dem uden problemer

 • 0
 • 0
Klavs Klavsen

Jeg fik H.264 komprimering til at du (på gentoo hvor en USE="x264" emerge gentoo var nok :) og den konvertede en 236mb fil fra kameraet til at fylde 7,4mb - en komprimering på lidt mere end 31x - og jeg kan ikke se forskel på kvaliteten - dog er der i klip med lavlys situationer, hvor kameraet laver mørke pletter, faktisk bedre kvalitet bagefter da disse mørke pletter stortset er væk.

I kan se hvor jeg gjorde det i dette script: http://vsen.dk/files/x264convert.sh

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere