Mine fedeste Linux/BSD apps #2 -> rsync og tak til frisoftware.dk

Jeg har tidligere lovet at jeg fra tid til anden kommer ind på programmer jeg synes udmærker sig særligt. Et af de programmer som stikker ud er rsync. Da jeg arbejdede hos Nokia lavede man PC backup ved at kopiere harddisk indhold til en server oven i det som lå der i forvejen. Håbløs strategi bla. fordi man kun havde sidste snapshot iblandet gamle slettede filer - nok om det. En "rigtig god backup" er for mig en serie af snapshots af alle filer taget med passende interval, hvor de enkelte fulde backups kun fylder (ca) forskellen mellem de to snapshots.

Jeg har netop fået doneret en 750GB backup harddisk af frisoftware.dk - mange tak. Se billedet nedenfor. Det tog under to dage at få behandlet ansøgningen - flot! Ekstrem hurtig behandling i forhold til andre foreninger :)

Jeg ville gerne kunne lave remote backup af SSLUG.dk og OpenSourceDays.org maskinerne, og første backup kostede kassen. Det kørte via SSH på min 5/1Mbit ADSL linie et par dage hen over nytår. Men det elegante i rsync som backup-program er den mulighed for at den næste backup stort set kun kun koster størrelsen af de ændrede og nye filer - dvs. i praksis ofte kun marginalt i forhold til den første fulde backup.

Jeg benytter fortsat det gamle albackup fra John Mørch Hansen og Hans Schou, der desværre ikke er online mere. Derfor har jeg lagt det på min hjemmeside http://petertoft.dk/albackup.tgz. Man laver en .conf-fil for hver maskine i /etc/albackup, og kører /usr/sbin/albackup. Hver backup kommer ordnet efter dato i /storage (i min config). Nice. Jeg laver totalt backup over ADSL af fem maskiner, som indeholder tilsammen 6 millioner filer svarende til ca. 200 GB data. Det koster kun ca. 45 minutter at lave et nyt backup snapshot - og det er imponerende.
Især da backup-harddisken står på min lille søde Fit-PC server, som kun trækker 5-6 Watt :) .. og backup-harddisken er god til at lukke ned for strømmen efter en tid uden aktivitet.

Teknikken bag den ekstremt høje ydelse er at kun server og klient sammenligner filernes indhold og kun ændrede og nye filer overføres. Dvs. det koster CPU-kraft i begge ender, mens der spares (voldsomt) på båndbredde.

Jeg havde også for et par år siden et 600 MB iso-cdrom image som jeg uploadede til tyge.sslug.dk via min (dengang seje) 256/128 kbit/sek ADSL. Efter mange timer med SSH (scp) kopiering (regn selv) kom iso-filen over - og der var en lille men DUM fejl. Den blev rettet og med rsync kunne jeg synkronisere min let-tilrettede iso-fil til tyge.sslug.dk med 5-6 minutters kopiering, da rsync endda kan vælge at kopiere den den af en fil, som er ændret - det er guld.

Jeg bruger rsync mange gange dagligt, og den er fast bestanddel på alle mine maskiner.

Er der andre tilsvarende programmer I bruger' Jeg ved godt at der er en stribe andre "rsync kopi med hardlink"-programmer ligesom albackup, såsom "faubackup" - hvad bruger I der'

Endnu engang tak til frisoftware.dk - brug dem hvis I (ligesom jeg) har ideer til opensource aktiviteter eller hardware I mangler.

Illustration: Peter Toft

/pto

Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Henrik Kramshøj Blogger

Jeg bruger også rsnapshot, og det kører hver time og er blandt andet valgt fordi det kun kræver rsync på backupklienterne - dvs de maskiner der skal laves backup af.

Den lægger så backups i pæne kataloger på serveren som er inddelt efter time, dag osv.

  • 0
  • 0
John Mørck Hansen

Hej Peter

På 1 måned brændte jeg 2 bundkort og en CPU af på den server som ALBackup lå på :(

Jeg har flyttet hostingen til et firma ude i byen så, jeg hoster ikke mere mail + web selv.

Jeg beklager dybt (og jeg mener det) at ALBackup ikke har ligget online siden December/Januar.

Jeg er ikke selv den skarpeste kniv i skuffen til at lave hjemmesider og jeg har simpelthen ikke haft den fornødne tid. Jeg er simpelt hen gået med den hjemmeside. Sorry

PS. Jeg anede ikke at du brugte ALBackup til SSLUG... Jeg er beæret...

Jeg har fået ny motivation efter at læse dette. ALBackup vil komme online snarest... i løbet af weekenden.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere