Min TouchBar

Apple har fået blandede anmeldelser for deres "TouchBar" på de nye MacBooks, jeg har personligt ikke prøvet deres implemenering, men min virker fint.

Den er heller ikke helt så gnidret som deres er:

Illustration: Poul-Henning Kamp

Jeg er vokset op dengang hvor et ordentligt kontrolrum havde hele vægge plastret til med måleinstrumenter, skrivere, kontrollamper og betjeningsudstyr.

Første gang jeg selv oplevede det, var til en 'åbent hus' dag på Stigsnæsværket, jeg har formodentlig været omkring 7-8 år.

Jeg kan desværre ikke finde nogle fotos af kontrolrummet som jeg må bringe her på bloggen, men Det Kongelige Bibliotek har et foto her.

Her er i stedet et billede sakset fra Ingeniørens Danmarkshistorie, af et tilsvarende kontrolrum på Asnæsværket:

Illustration: Ingeniøren

Jeg er fuldt ud klar over de mange fordele computere bringer i styringssammenhæng, men der er nu ikke ret mange grafiske interfaces der kan konkurrere med at man bare skal kigge i den rigtige retning for at få svar på sit spørgsmål.

Og når man nu er elektroniknørd, en gang imellem kommer forbi en skrotbunke og ikke går af vejen for lidt steampunk light...

Illustration: Poul-Henning Kamp

Uret er lavet med fire "IEE One-Plane Readout" moduler jeg engang fandt i rodebunken hos Aage Nielsens Eftf. Nogen havde taget alle glødelamperne, men jeg fandt nogle lysdioder der ikke er helt ved siden af i farven. De ialt tolv lysdioder per ciffer er "Charlie-Plexed" og to PIC18F84 driver hver to ciffre. Uret har indbygget batteri-backup og et TCXO krystal, men ikke automatisk sommer/vinter tid.

Ved siden af er en "II-Morrow" Loran-C "RNAV" modtager som indmaden er taget ud af, istedet sidder der en LPC1343 som display-controller med USB interface. Med drejeknappen kan man vælge blandt alle målepunkter i hele husets dataopsamlingsssystem.

Illustration: Poul-Henning Kamp

I midten sidder der to "ePaper" eller "eInk" displays fra WaveShare, der blev til overs fra en prototype. Disse displays blinker ret distraherende mens de opdaterer, hvilket til gengæld tager lang tid.

Det til venstre kan både sort og rødt og hvis man kigger godt efter kan man se den røde streg under dags dato. Fordi det har to farver blinker det i rigtig lang tid, så derfor blev det degraderet til kalender.

Det til højre kan i princippet vise sort/hvid og to gråtoner, men i praksis er det kun sort/hvid. Det viser status på mit VPN. Her er blinkeriet helt på sin plads, men for hurtigt at kunne se hvad der sker, opdateres kun de felter hvor der er forandringer. Det virker ret godt.

Illustration: Poul-Henning Kamp

De to viser-instrumenter er seneste tilføjelse, de kommer fra et gammelt nødgeneratoranlæg.

Det til venstre viser temperaturen på jordsløjfen i vores jordvame, men får nok snart noget mere interessat at vise.

Det til højre viser husets elbalance imod elnettet, pt. sendes 1.5kW solcellestrøm ud i nettet.

Endelig yderst til højre en Northern Airborne Technology TH350 der havde fået et lynnedslag for meget, men hvor displaydelen stadig virker. Her vises forskellige relevante tal og alarmer, f.eks om filterskift i GenVex, åbne døre og vinduer mv.

Pånær uret styres det hele af en beagle-bone black der ligger inde bagved og stadig har masser af ledige udgange..

phk

Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Lars Jacobsen

Imponerende alle de fagområder du gidder (og tilsyneladende har kompetance til) at kaste dig over. Altid spændende at læse dine blogs hvad du når har fundet på. Keep it comming :-) Vi andre må nøjes med lidt forskellige services og hjemmesider med data fra leverandørene (solceller, varmepumpe, ventilations anlæget).

 • 24
 • 0
#3 Sune Marcher

Jeg har set én eneste fornuftig anvendelse af Apples TouchBar: https://github.com/avatsaev/touchbar_nyancat .

Det er noget makværk, og jeg hader det. Der er ikke nogen steder det kontekst-sensitive giver mig tilføjet værdi (de steder hvor man skulle tro det gav mening, fx i et IDE, sidder Fn + modifier kombinationerne på rygmarven, og man har derfor færre funktioner direkte til rådighed).

Til gengæld mangler jeg det taktile feedback fra de fysiske knapper, og det er irriterende at adgang til volumen og lysstyrke er blevet mere besværlig.

De gøglere der ofrede power-user funktionalitet for bling-effekt burde kølhales.

 • 12
 • 0
#4 Poul-Henning Kamp Blogger

Det er en af TE's "AmbiMate".

De er sådan set OK, til prisen, bortset fra at de slet ikke måler CO2 koncentrationen når det kommer til stykket.

Derimod måler de "Volatile Organic Compounds" og bruger så en "algoritme" der udregner CO2 derudfra, efter en eller anden triviel formel.

Det er derfor der står "eCO2" = "Equivalent CO2".

Det virker muligvis andre sammenhænge, men på et lille kontor med én der har spist noget med kål i, ryger "eCO2" lige gennem loftet :-)

 • 10
 • 0
#9 Poul-Henning Kamp Blogger

Kunne du tænke på at tage differencen mellem fremløbstemperaturen og temperaturen i din jordsløjfe, Det er en rigtig god indikator for om din varmepumpe har gode arbejdsforhold.

Jeg skulle bare lige bruge et eller andet for at se om mit PWM-til-4-20mA kredsløb virkede.

Jeg har ikke helt besluttet mig for hvad der skal vises på amperemeteret endnu, men det skal næste være noget strøm. Måske højeste fase-strøm på stikkablet ?

 • 1
 • 0
#10 Torben Mogensen Blogger

Hvorfor erstatter Apple ikke TouchPad'en på MacBooks med en trykfølsom skærm (som dem i iPhone)? Så kan man vise kontekst-sensitive menuer på denne i stedet for på hovedskærmen, og nemt vælge dem på TouchPad'en. Endvidere kan man nemmere udvikle iOS apps på MacBook, da man kan få TouchPad'en til at agere iPhone.

Jeg "forudsagde" dette skridt for flere år siden, men ligesom min forudsigelse om brug af ARM i MacBooks, forventede jeg at det skete meget tidligere end i virkeligheden. Om det så sker med TouchPad'en får vi se. En iPhone skærm er jo en del dyrere end en TouchPad, men den nye TouchBar kan ikke være meget billigere.

 • 2
 • 0
#12 Sune Marcher

Hvorfor erstatter Apple ikke TouchPad'en på MacBooks med en trykfølsom skærm (som dem i iPhone)?

Hvorfor laver de ikke bare helt almindelige keyboards, dropper gøglet, og lader folk der har brug for iOS-udvikling bruge en blanding af emulatorer, og fysiske enheder?

Du er alligevel nødt til at teste på en række rigtige smartphones, hvis du laver noget ud over absolut hobby-udvikling.

 • 5
 • 0
#13 Per Møller Olsen

Den mindre vigtige kommentar: TouchBar er åndssvag ... specielt hvis man har lært 10-fummelfingersystem. Af samme årsag er jeg ikke vild med touch-skærme generelt. Man kan ikke opnå geografisk hukommelse, så man kan betjene udstyret uden at kigge på det. Min Nokia 1011 kunne jeg betjene med skihandsker i mørke - ude midt i en svensk skov. Med en smartphone får man forfrysninger, mens man forgæves prøver at fange et signal. Med mine senere mindre Nokia og Sony Ericsson telefoner kunne jeg SMS'e med hænderne i jakkelommen (i hvert fald til de kontakter, jeg brugte oftest). Jeg vil nødigt undvære min smartphone ... men på en del punkter, er den faktisk meget usmart.

Og så den vigtige kommentar: Det er kanonlækkert med rigtige instrumenter. Jeg er vild med din touchbar - og specielt uret. Jeg skal da lige overveje, om jeg skal have sådan et også. Det er næsten ligeså fedt som Nixie-rør.

Jeg har selv brugt sommerferien på at bygge mit eget overvågningssetup til relevante maskiner. Jo jo ... jeg HAR kigget på Nagios og mange andre. Men de har ikke lige DET, jeg har brug for.

Specielt det grafiske udtryk, let læselighed på afstand, loop mellem de views, jeg har behov for at se osv. Så jeg nappede en 20" skærm, som jeg vendte på højkant og byggede noget selv. Jeg ville gerne have, at det skulle ligne noget fra en 70'er sci-fi, så den primære typografi SKULLE være Eurostile Bold Extended, selvom den er vildt upraktisk og pladskrævende. Men jeg savnede noget fysisk, så jeg satte nogle 7-segment LED-displays ovenpå. På sigt skal skærmen op og hænge - og jeg skal have 3D-printet en kasse til LED-tallene, som passer i designet til skærmen. Der kommer nok et sæt LED-tal mere ... jeg skal bare lige finde ud af, hvad de skal vise. :-)

Jeg kunne desværre ikke sætte billedet ind i kommentaren. http://www.olsenmultimedia.dk/xfiles/Monitor.jpeg

 • 9
 • 0
#14 Jan Gundtofte-Bruun

Per, hvis du vil have et sjovt ur kan jeg foreslå et Bulbdial Clock fra det helt fantastisk navngivne "Evil Mad Scientist Labs". Jeg lærte min kone at lodde mens vi samlede uret. :-)

Jeg har en lille bunke nixies i en skuffe, men hverken tid eller stærkstrøms-expertise til at skrue dem sammen til et smukt glødende ur. Så derfor nøjes jeg med det ovenstående.

 • 4
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere