Microsoft bashing

Jeg var egentlig af den overbevisning at Microsoft modstræbende blev slæbt i retning af intelligent og ansvarlig opførsel, men så læste jeg en beskrivelse af deres krav til beskyttelse af film og musik i Vista.

Peter Gutmann er ikke hvem som helst, og bestemt ikke uden meninger, men hvis blot halvdelen af hvad han beskriver, på basis af diverse lækkede materialer, er virkelighed, så har Microsoft satset stort, virkelig stort.

Og jeg er enig med Peter i at de taber den satsning, stort, virkeligt stort.

Der er ingen tvivl om at Microsoft stadig drømmer om at kunne indkræve pay-per-view dummebøder fra hele verdens befolkning, det ville være en fantastisk god forretning for dem.

Men at tro man kan vinde det marked ved at kræve AES kryptering af data imellem CPU og videokort og forvrænge billeder og lyd efter vilkårlige kriterier uden advarsel, så har man mistet jordforbindelsen.

Er Microsoft virkelig langt ude ?

phk

Kommentarer (29)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Karsten Nyblad

Microsoft er også gået over bord for at tækkes pladeindustrien i forbindelse med Zune. Der kan man købe musik som man kan afspille i tre dage dog maks tre gange.

Musikindustrien har det problem, at man så at sige køber katten i sækken, når man køber en CD. Hvis nu Microsoft havde valgt at sælge numre på prøve til en lav pris, så kunne man forstå det, men næ nej. Priserne på de numre man har i kort tid, er ikke lave.

På mig virker det som om Microsoft er uden forståelse for, hvad købere af musik og film vil finde sig i. Det lader ellers til at pladeselskaberne efterhånden har fundet ud af, at kunderne ikke gider CDere med kopibeskyttelse.

 • 0
 • 0
#3 Karsten Nyblad

Har du nogensinde set en virksomhed, der ikke i den sidste ende satte virksomhedsheden egen trivsel højest. Når virksomheder siger, de sætter kunderne højest, er det ikke sandt. Virksomheder sætter deres egen vækst, profit og fortsatte eksistens højest. Kundernes, medarbejdernes, leverandørernes, og det omgivende samfunds behov kommer i anden række, og disse behov opfylder virksomhederne kun fordi de andre ikke vil arbejde sammen med virksomheden, hvis de andre ikke får deres behov opfyldt.

Hvis du skulle ligne en virksomhed med en personlighedstype, skal du sammenligne virksomheden med psykopaten. Psykopater er ofte gode til at se andre mennesker behov, men en psykopat opfylder kun de andre menneskers behov, fordi han ved, at ellers gider de andre ikke have noget med ham at gøre.

Microsoft adskilder sig kun fra andre virksomheder ved at have en ledelse, der er meget dygtige til at se, hvordan verden er skruet sammen, og handle efter det.

 • 0
 • 0
#4 Karsten Nyblad

En ting Gutmann ikke har har fået med er de nye licenser til Vista, der forbyder, at man kører DRM softwaren under et virtualiseringslag. Det udelukker, at kunderne gør en række ting, som kunne hjælpe på sikkerheden.

For det første vil det ikke være muligt at lave anti malware software, der kører som det ydre operativsystem og lade Vista køre i en virtual maskine. Det er der ellers klare fordele ved. Vi må regne med at malwareproducenterne vil benytte sig af de nye virtualiseringsfaciliteter i x86 processorerne, for de giver en førsteklasses mulighed for at skjule malware for software, der kører på klientniveau. Anti malware software kan beskytte maskinen effektivt mod virus, der selv kører som et virtualiseringssystem med Vista som klient, hvis også anti malware softwaren kører på virtualiseringsniveau med Vista som klient.

For det andet bliver det uinteressant at have to kopier af Vista på samme maskine, en til seriøst brug og en til pjat, børnene, pornokigning, og hvad folk nu ellers bruger deres maskine til i deres fritid.

Alt i alt tror jeg, mange af Microsofts kunder ikke vil kunne se fidusen ved at skulle bruge ekstra penge på hardware for at kunne se og høre DRM beskyttet materiale på deres PC. Jeg kunne godt forestille mig, at Microsoft Media Center død en stille død på de her krav.

 • 0
 • 0
#5 Helge Svendsen

Det lader til at Microsoft er overbevist om deres uunværlighed på markedet for OS systemer.

Hvis der har været tvivl om, hvad der er det hurtigste system før (Linux/WinXP) - Ja, så forsvinder al tvivl i hvert fald, hvis de vil til at kryptere kommunikation mellem memory og CPU. Linux / BSD vil i så fald blive MEGET hurtigere end windows.

Det eneste der berettiger min windows installation er, at jeg gamer lidt en gang i mellem.

Prøv at forestille jer et spil, der skal fungere og performe under de betingelser. Og hvis så spillet også har nogle in game videosekvenser, så kan man få lov at se dem i en grynet udgave.

Jeg tror dette kunne være muligheden, som tilhængere af åbne systemer har ventet på.

Der mangler bare et rigtigt godt Linux/bsd alternativ til directx.

 • 0
 • 0
#7 Helge Svendsen

Ja, på den grafiske side. Der er også masser af spil til windows, der er lavet vha. opengl.

Men directx er så meget andet end lige grafik - er jo også indgang for input devices, lyd, force feedback osv.

 • 0
 • 0
#8 Michael Rasmussen

"Men directx er så meget andet end lige grafik - er jo også indgang for input devices, lyd, force feedback osv."

Nu er jeg ikke nogen ørn, hverken indenfor spil eller 3D, men findes der ikke alternativer til ovenstående?

 • 0
 • 0
#9 Thomas Lønskov Luther

Jooo, alternativet er at udviklerne selv skal skrive det, man kan mene meget om DirectX men det gør det nemt og simpelt for udviklere at anvende grafik, lyd, input og lign. da der kun skal holdes styr på eet API og ikke kodes til forskellige enheder.

IIRC så tilbyder DirectX også at fx. 3D 'accelerering' håndteres i rent software hvis ikke hardwaren understøtter 3D, performance er naturligvis ikke i top, men det vil virke uden at spil udvikleren er nød til at bekymre sig om hvordan det skal laves.

 • 0
 • 0
#11 Mikkel Høgh

Einstein sagde det bedst: "Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

Uanset hvilken vej det går med Vista, så vil resultatet bekræfte det ovenstående. Enten vil forbrugerne bekræfte det ved at fortsætte med at støtte Microsoft og musik- og filmbranchens forsøg på at få lov til at bestemme os hvad vi må bruge de ting, vi har lovligt erhvervet, til. Eller også vil Microsoft demonstrere deres uendelige hybris og tåbelighed ved at tro at de får folk til at æde det her.

Jeg håber bare det bliver det sidste...

 • 0
 • 0
#12 Deleted User

Det store spørgsmål er - ønsker brugerne at få kommercielle HD film afviklet på deres PC?

Er dette tilfældet, så er det nædvendigt at tilbyde dem som lever at at producere indholdet en måde at beskytte dette på. Microsoft er som enhver producent af en Blueray / HD-DVD, DVD eller anden afspiller forpligtet til at følge spillereglerne på dette marked og supportere f.eks. HDCP.

Mange bliver forvirrede over, om alle disse beskyttelsesmakanismer går ud over deres normale PC brug. Svaret er NEJ - det er kun i kraft, når det afspilles beskyttet indhold - igen så kunstnere og filmselskaber i den sidste ende kan få mad på bordet.

 • 0
 • 0
#13 Poul-Henning Kamp Blogger

Nis Bank taler som han er blevet instrueret i at gøre.

Problemet er ikke at Microsoft beskytter HD film, problemet er at deres "beskyttelse" opfatter alle brugere som kriminelle.

F.eks er det uetisk at foretage drastiske ændringer i systemets virkemåde uden at informere eller spørge brugeren.

Princippet med at ødelægge billedkvaliteten er f.eks OK, forudsat at der kommer en pop-up box der siger:

"af Copyrightmæssige grunde bliver billekvaliteten forringet mens du afspiller denne film. Dette vil også påvirke de øvrige programmer mens filmen afspilles. Når filmen ikke længere er på skærmen reetablers fuld billedkvalitet. [OK] [Cancel]"

Men det har Microsoft ikke nosser til at fortælle brugerene, for det ville give en hel del larm at folk brugte penge på dyr HD-HW blot for at få sædvanlig videokvalitet ud af det.

Hvis Microsoft vil forkrøble Vista for at tækkes Hollywoods mediemafia, så er det deres sag, men så skal brugerne informeres om at det sker.

Noget helt andet er så om det er etisk at forøge computeres strømforbrug med 10-20% i en tid med global opvarmning, for ikke at tale om hvorvidt det er et enormt selvmål når halvdelen af alle solgte computere er laptops.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#14 Helge Svendsen

Et forslag herfra vil være at lave en "No protected content" version af windows, der slet ikke KAN afspille beskyttede medier.

Så kan vi blive fri for alt det DRM ondskab og stadig få en maskine, der bare performer nogenlunde.

Jeg er personligt alligevel ikke interesseret i DRM inficeret media.

 • 0
 • 0
#15 Leif Knudsen

Kære Poul-Henning Kamp.

Microsoft har betydet uendeligt meget godt for udviklingen af brugbare systemer samt en verdensomspændende kompatibilitet, som gør at vi alle kan udveksle stort set hvad som helst. Det har Microsoft tjent godt på og det har jeg ikke ondt i røven af. Hellere det end en kaukafoni af inkompatible systemer til skyhøje priser; høje priser fordi styktallet for hver enkelt proprietære system vil være for lavt.

Du svinger lystigt krabasken over Microsoft og andre "onde kræfter". Fred med det, det er din ytringsmæssige ret at dyrke konspiratoriske tanker. Som en tidligere kollega til dig undrer det mig blot, at netop du ser noget forkert i magtbrynde, bedrevidenhed, nedladenhed og "mafia"-holdning ... for det var hvad jeg og andre oplevede fra dig. Lidt ydmyghed og respekt for andre ville klæde dig og det firma du repræsenterer.

... men gælder det også for mig, at jeg "taler som [jeg] er instrueret i at gøre" ?!:o)

Venlig hilsen Leif Knudsen

 • 0
 • 0
#16 Deleted User

Som en kommentar til ovenstående indlæg har jeg lige lidt at tilføje: 1. Det er faktisk kun 2 af Windows Vista versionerne der rent faktisk kan afspille f.eks. kopibeskyttede DVD's som udgangspunkt: Premium og Ultimate. De er nemlig de eneste med et licenseret MPEG codec.

 1. Vi faciliterer bare en infrastruktur, som gør det muligt at afspille en f.eks. Blue-ray eller HD-DVD ud af boksen - ønsker man ikke at bruge den er man helt fri til at bruge den åbne platform: Windows til at udvikle sin egen afspiller. Der findes flere glimrende 3. parts afspillere til Windows som f.eks. Real Player, Itunes, osv - det står dem frit at gøre som de synes. Vi vil bare som udgangspunkt gerne kunne tilbyde det samme på en PC til 10.000 som man kan få med f.eks. en HD-DVD afspiller til 3.000 - der er stadig en mængde andre ting der hardwaremæssigt skal være på plads for at PC's kan "få lov" til at afspille kopibeskyttet indhold.

 2. Peter Gutmann snakker om at det kræver ekstra CPU power osv, osv at kryptere/dekryptere - og det har han da ganske ret i, men med en ganske normal processor fra AMD eller Intel har det ingen betydning i praksis - det er et minimalt forbrug (specielt i forhold til, hvad vi ellers bruger CPU cykler til i Windows Vista ;-) )

 • 0
 • 0
#17 Poul-Henning Kamp Blogger

Det er da godt at du er tilfreds i din egen nathue (cf: Holberg).

Jeg hører imidlertid til dem der holder med Benjamin Franklin: "Those who sacrifice freedom for safety deserves neither".

Microsoft har bevisligt forsinket og afsporet væsentlige fremskidt indenfor computerbranchen, men fordi hele den vestlige verden er blevet dybt afhængige af deres produkter og fordi de har kunnet fastholde monopolet i mere end 10 år, er der mange der ikke engang aner at verden kunne være bedre, hvis Microsoft ikke havde fået denne dominans.

Men det er svært at tænke udenfor kassen hvis man er født i den, specielt hvis Microsoft står udenfor og ikke vil have det. Så du skal være tilgivet.

Ydmyghed og respekt udviser jeg hvor det fortjenes.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#18 Poul-Henning Kamp Blogger

Nis,

Kryptering er stort set det mest energikrævende du kan gøre ved bits på vej fra A til B og der hvor Microsoft har krævet det indført er det helt hen i vejret at bruge det.

Folk der kunne aflytte PCI bustrafikken kan også klare sig uden om den kryptering microsoft kræver brugt.

For alle andre er det bare spild af penge til unødvendig hardware og strøm.

Men det fremgår jo med al tænkelig tydelighed af gravet om en GPU med 128MB ram at Microsoft ikke regner strømforbrug for en vigtig parameter.

Hvor lidt man regner det for kan man se i EnergyStar4 hvor Microsoft har fået indført en ekstra høj grænse for maskiner der skal køre Vista (= GPU + 128MB).

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#19 Leif Knudsen

Ok, jeg er ikke instrueret til at sige noget, men blot en nathue!!:o(

Jeg smiler af dem, som dyrker den konspiratoriske disciplin omend underholdende. De enorme goder markedskræfterne giver overskygger massivt de hår man kan finde i suppen. Og markedsmekanismerne bevirker, at hvis en virksomhed reelt ikke leverer "varen" så dør de. Jeg bruger f.eks. MS's produkter dagligt og det fungerer altså i dagligdagen fint uden nævneværdige problemer. DERFOR er de blevet store. Det er synd når det bliver en religion at "hade de store" bare for hadets skyld.

God fornøjelse med Microsoft Bashing ...

 • 0
 • 0
#20 Poul-Henning Kamp Blogger

Microsoft er blevet dømt guderne vide hvor mange gange for at have forhindret markedskræfterne i at virke, så jeg synes egentlig du burde læse lidt op på virkeligheden før du som en anden falleret VU'er plaprer ud med dogmatisk politisk retorik.

Hvis Microsoft havde kæmpet ærligt og ikke misbrugt deres markedsmagt, så ville jeg være villig til at tage dit argment for pålydende.

Men du har måske glemt at Vista er et febrilsk redningsforsøg og at den version der internt hed Longhorn, som Microsoft har pebet pressen fuld af i en et tiår blev skrottet for ganske kort tid siden ?

Hvorfor ?

Fordi der var kommet spilere på banen der kunne vise at verden kunne være bedre end Microsofts version: Primært Apple, sekundært Linux og FreeBSD.

Det eneste virkeligt nye i Vista er at det er forkrøblet af DRM og har fået en 3D brugergrænseflade ligesom Apple.

Pris du dig lykkelig for at vi er nogle der gider tage slagsmålet, ellers var din pengepung blevet malket systematisk af monopoler som Microsoft, Intel og TDC.

Med hensyn til Nathuen: Holberg citatet som du tydeligvis ikke kender: "enhver bliver lykkelig i sin egen nathue".

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#21 Mikkel Høgh

@Leif Knudsen:

Har du læst den artikel som Poul-Henning linker til i sin artikel? Hvis ikke, så synes jeg egentlig du burde gøre det.

I øvrigt synes jeg det er pudsigt som du springer til konklusioner. På halvanden linje forklarer du hvordan Microsoft har opnået en status som en af de mest dominerende virksomheder i verdenshistorien.

Hvis du tror det er så enkelt, og at der på ingen tidspunkter har været tale om "foul play", så vil jeg tillade mig at kalde dig naiv.

 • 0
 • 0
#23 Helge Svendsen

Jeg tror ikke diskussionen mht. Microsofts forretningsmetoder leder til noget. Der er dem der er til M$ og dem der ikke er, jeg er nok en af dem, der ikke er.

Mht effekterne af DRM initativet på Vista ang. performance vil en simpel memory mark på en linux og en vista på samme PC afsløre hvor dyrt encryption er.

Så det sidste kan jeg ikke se så meget grund til at politicere.

Er der ikke nogen, der har mulighed for at teste samme memorymark algoritme på en linux / henholdvis en en vista og så poste i denne tråd?

 • 0
 • 0
#24 Michael Rasmussen

Har du hardwaren til det?

Mig bekendt skal din hardware opfylde bestemte krav for, at bl.a. DRM bliver aktiveret af Vista. GPU med min. 128MB RAM.

Herudover skal man også have high-end versionerne af Vista, som mig bekendt ikke kan fås af slutbrugerne endnu.

Så mon ikke først det bliver muligt at lave denne benchmark engang til foråret?

 • 0
 • 0
#26 Helge Svendsen

"Har du hardwaren til det?

Mig bekendt skal din hardware opfylde bestemte krav for, at bl.a. DRM bliver aktiveret af Vista. GPU med min. 128MB RAM."

Jeg tror alle der gamer i dag har en gpu med mindst 128 mbyte mem. Jeg har set de sidste nye med 1024 mbyte mem og et strømforbrug på 230 watt .....

"Herudover skal man også have high-end versionerne af Vista, som mig bekendt ikke kan fås af slutbrugerne endnu.

Så mon ikke først det bliver muligt at lave denne benchmark engang til foråret?"

Sikkert - jeg kender ikke release dates endsige versioner af Vista eller deres indhold.

Ej heller vil jeg have det installeret. Det var begrundelsen for min forespørgsel.

 • 0
 • 0
#27 Deleted User

Kære blog-kollega -

Kamp for alt hvad du har kært...

... men gør det venligst på en venligere måde. Jeg kan ikke forstå, hvorfor enhver, der vover at mene noget andet end du skal kritiseres på en så plat, aggresiv og PERSONLIG måde.

Det er ikke bare plat af dig, det er taberagtigt, og du er trættende at høre på i længden når du gør det.

Du er IKKE bedre end alle os andre. Du opfører dig bare sådan. Og vi er ikke bedre end dig :-).

Så er det sagt.

Jaja, jeg skal nok lade være med at læse dine indlæg mere, hvis det er dét du nu ønsker - det er jo en frivillig sag.

Men jeg synes altså ikke det er rart at se hvordan du griber til anale konspirationsteorier og kraftig spørgen ind til alles motiver, så snart du ikke har fuld medvind på din cykelsti.

Du får jo ikke debat, men bare jaja-sigere til sidst. Er det dét du ønsker, eller ønsker du vitterligt at blive klogere?

Må jeg foreslå Eva Bendix' bog 'Vær så venlig' eller den nys udkomne bog 'Kunsten at være et godt menneske' (af formanden for etisk komité i Sverige) eller 'Jeg-automaten' af teolog Jørgen I Nielsen som godnat-læsning?

De advokerer alle - på hver sin måde - at vi skal være gode ved hinanden, og at det faktisk kan betale sig. Du ligner ikke umiddelbart én der er god ved dine medmennesker, og Verden kunne blive et lidt bedre sted hvis du var det - eller prøvede at vise det lidt tydeligere. Bare lidt.

 • 0
 • 0
#28 Poul-Henning Kamp Blogger

Kommer det indlæg virkelig fra ham der startede sin blog med at kalde alle open source brugere for hjælpeløse ?

:-)

Jeg er meget lidt tolerant overfor spin, det må dem der forsøger at spinne mig finde sig i.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#29 Mikkel Høgh

Det er lidt underligt at se en direktør der kalder andre for platte, taberagtige, trættende og beskylder dem for at gribe til anale konspirationsteorier...

Vel at mærke i samme indlæg som han opfordrer andre til at være "Gode ved hinanden" og lade være med at kritisere på et personligt plan.

Tak til Mogens Nørgaard, Adm. direktør i konsulentfirmaet Miracle A/S.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere