Maria kører nu Linux - farvel til Windows

Min store søde pige Maria har gennem de sidste par år kørt Windows på
hendes laptop, og hun har fra mig jævnligt hørt mine sange om Linux?
fortræffeligheder. Efter at hun har haft diverse problemer med hendes
Windows, så har hun i dag installeret Linux

Hun skrev på Facebook til mig i går:

 • ?...er skiftet til linux. Min computer har aldrig været hurtigere, aldrig så stille og i det hele taget så funktionel.! :) - takker også mikkel for hjælpen. har det ligesom med computere, som jeg har det med flade cykeldæk. - det bliver jeg aldrig klog på.. :D men anyways - det virker sgu!?

Det glæder mig naturligvis, da jeg er sikker på at Maria ligesom mange
andre 'almindelige mennesker' også kan få glæde af f.eks. Ubuntu Linux
10.04 eller lignende nemme distributioner. Maria er studerende og har i
praksis brug for en almindelig desktop og der er et par gode hints jeg
gerne vil give Maria og alle jer andre læsere.

Læserne er som altid meget velkomne til at diskutere nedenfor. Har I lignende emner, programmer osv som man med fordel kan kende - skriv løs...

Mit fokus her er praktiske bemærkninger til hverdagen og ikke 'den store licens/format/sw-patent'-snak...

Kære Maria

Tillykke med din nye Linux-computer, som jeg kan høre du er glad for. For
at du kan få så meget ud af den så mulig. så er her et par gode hints.

Kontorpakke til tekstbehandling:

I Linux-verdenen finder du OpenOffice.org som erstatning for Microsoft
Office. Den version 3.2 du nok har svarer ret godt til Office 2003, og da
de features som Office 2007 (især ribbons) ekstra har ikke har nogen reel
værdi så er du godt kørende med OpenOffice.org.

Det skal nævnes at OpenOffice.org normalt gemmer i det (langt friere)
ODF-format, som nyere Microsoft Office-versioner så småt også kan læse.

Dog kan du med fordel vælge at gemme dine dokumenter i 'Word-format', da
jeg ved du udveksler en del tekst-filer med dine medstuderende. Det vælger
du således:

Funktioner->Indstillinger->Indlæs/Gem->Generelt->Gem altid som ?Microsoft
Word 97/2000/XP?

Og samme sted kan du fjerne fluebenet fra 'Advar når der ikke gemmes i ODF...'

Web-browser:
Som du sikkert ved så er der ingen Internet Exporer, men den kommer du
heller ikke til at savne. Du kan med stor fordel anvende Firefox eller den
nye lyn-hurtige Google Chrome, som kan findes på
http://www.google.dk/chrome

Du bør nok installere Suns Java (sun-java6-plugin), da bl.a. Danske
Netbank kun fungerer med denne Java. I Ubuntu Linux installeres denne fra
System->Adminstration->Synaptic

Fra Windows til Linux:

Et par generelle hints om dette. Linux holder styr på hvad du må gøre hhv.
ikke gøre på en Linux maskine. Som udgangspunkt kan du ikke slette
systemfiler også lignende. Kun 'root'-brugeren kan dette. Har du
root-password kan du alt. Brug det sjældent og med omtanke.
Bemærk at Linux ikke har netdrev C: D: osv osv. Alle filer tilgås i samme fil-struktur. Du har sikkert hjemmekatalog til '/home/maria' og en USB-nøgle kommer oftest frem på din desktop som '/media/disk' eller lignende under '/media'. Som du kan se så adskilles katalog-dele med '/' og ikke '\' som Windows gør det.

Email og virus:

En af de store fordele ved Linux er at en virus, der angriber Windows ikke
kan skade din Linux-maskine. I praksis er der ikke grund til at bekymre sig
for virus, men den gamle device om at ikke åbne vedhæftede filer fra
personer, du ikke kender er altid god at holde sig til.

Mht. email, så er der flere gode Email-klienter til Linux: Kmail,
Thunderbind og Evolution, men efterhånden er det markant nemmere at bruge
en online mailservice såsom Gmail eller lignende, da man får masser af
plads og kan tilgå samme mail-service på andre computere eller
mobil-telefon.

Hold din maskine opdateret:
De fleste moderne Linux-varianter vil automatisk bede dig om at opdatere
et par system-pakker hver uge. Hvis du følger dette, så er sandsynligheden
for at du som almindelig bruger får problemer med sikkerheden yderst
minimal.

Hjælp til Linux:
Det er klogt at alliere sig med andre, der kan hjælpe. Især i starten er
der naturligt spørgsmål man gerne lige vil have hjælp til. Kender du nogen,
der kan hjælpe (f.eks. undertegnede), så fortæl at du nok fremover vil bede
om lidt hjælp, da du nu også kører Linux.
Havde du ikke hjælp ved hånden, så er der flere Linux-brugergrupper på
nettet www.sslug.dk, www.alslug.dk mvh og der er tonsvis at hjemmesider fra
andre spørgelystne brugere på nettet (typisk på engelsk), og derfor kan man
oftest finde svaret på ens spørgsmål ved at skrive ens spørgsmål så præcist
man kan på www.google.com.

Jeg håber du får ligeså stor glæde af din nye Linux-maskine som jeg har haft.

Kommentarer (85)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Carsten Sonne

Peter,

Rigtig gode og relevante råd. Der lige 2 linjer, der ødelægger de eller meget neutrale råd:

...og da de features som Office 2007 (især ribbons) ekstra har ikke har nogen reel værdi...

...ingen Internet Exporer, men den kommer du heller ikke til at savne.

En udenforstående vil fange den type værdiladede udtalelser. Ubevidst bliver konklusionen at du prøver at fremme dine egne mål i stedet for at hjælpe. Herved opstår der en vis mistænksomhed og modvilje.

Ellers helt perfekt !

Mvh

 • 0
 • 0
#3 Peter Kyllesbeck

Peter, Hverken Chrome eller Firefox kan bruges på Linux (eller Apple eller Windows) mod Danske Netbank, når man bruger e-Safekey. Det virker (måske) med AktivCard. Men det kommer til at virke med den nye 'fælles login' NemID (fejlagtigt kaldet digital signatur). Den bliver man ført over på i løbet af efteråret.

 • 0
 • 0
#4 Peter Toft

Jeg er egentlig enig med dig Carsten, men IE er en byld. På en Windows maskine er det "last option" for mig. Retfærdigvis bør man nævne at nogle hjemmesider stadig kun virker under IE, bl.a. flere af dr.dk hjemmesider med video-indhold.

Mht. Office 2007, så lade os gemme den diskussion til et af de næste blog-indlæg.

 • 0
 • 0
#8 Lars Tørnes Hansen

Ja, velkommen til en anden verden. Det hele er meget anderledes, og det vil være nogen tid før du sådan er fortrolig med alt det nye. Det kan være frustrerende, men husk så også at det også tog dig nogen tid at blive fortrolig med Windows i sin tid.

Hvis du får problemer er du velkommen til at tilmelde dig som bruger på http://ubuntudanmark.dk/forum og skrive et indlæg, hvis du får problemer.

Vi har også en on-line char (IRC kanal #ubuntu-dk, og #ubuntu-dk-snak). Den første IRC kanal er tilgængelig via en web side med et lille java applet (on-line program). Du finder web siden på: http://ubuntudanmark.dk/chat

Vi har iøvrigt også masser af guides: Begynderguide: http://ubuntudanmark.dk/forum/viewtopic.php?f=11&t=7945

Program (script) til at installere, sun-java, flash og så videre ved at svare på en række spørgsmål: http://scripts.linux.dk/joomla/index.php/funktionelle-scripts/ubuntu-100...

Kim Ludvigs guide: http://kimludvigsen.dk/linux/index.php og http://kimludvigsen.dk/index.php

Guide: "Netbank på den lette måde i 10.04": http://ubuntudanmark.dk/forum/viewtopic.php?f=11&t=10803

Derudover bør du være opmærksom på den gratis backup tjeneste Ubuntu One: http://ubuntudanmark.dk/forum/viewtopic.php?f=11&t=10552 , http://one.ubuntu.com/ De (Canonical som laver Ubuntu) sælger også musik uden DRM (Digital Rights Management) beskyttelse på.

Nu kommer det bedste af det hele: Det er gratis, og supporten :) (Husk dog venligst lige at vi er ulønnede.)

 • 0
 • 0
#9 Martin Kofoed

OpenJDK er standard, og Sun Java 6 er oven i købet blevet flyttet til partner repositories. Så ind i Synaptic, Settings -> Repositories -> Other software -> checkmark i ubuntu lucid partner. Herefter kan man søge Sun Java JDK frem.

NemID fungerer vist efter sigende kun med Suns JDK, men jeg har ikke testet det med OpenJDK. Generelt er browserplugins jo noget skod uanset om det er Flash, Java, Silverlight eller noget fjerde. Min egen netbank er gået fra at virke overalt, til nu kun at fungere på browsere, som man selv har 100% kontrol over. Det vil sige 0% af alle mobile platforme ... Hurra for fremskridtet :-(

 • 0
 • 0
#10 Casper Bruun

Hmmm... jeg er netop skiftet til Danske Bank (fra Basisbank, som jeg var meget tilfreds med, og hvis netbank virker tip top under Linux). Jeg har ikke fået mit ActiveCard endnu, men min nye rådgiver skrev forleden (jeg har brugt en del energi på at snakke Linux kompatibilitet og Netbank i forbindelse med mit skifte):

"Derudover har jeg lige en nyhed, da jeg i morges hørte at Danske Bank fra juli måned, starter op med at køre NEM ID til vores netbanker, hvilket er et digital signatur system, som skulle kunne bruges til alle brugersystemer inkl. dit .-)"

 • 0
 • 0
#11 Jesper Lund

Retfærdigvis bør man nævne at nogle hjemmesider stadig kun virker under IE, bl.a. flere af dr.dk hjemmesider med video-indhold.

Jeg har ikke længere problemer med DR på Ubuntu 9.10 efter at jeg har installeret pakken gecko-mplayer og afinstalleret pakkerne totem-mozilla og mozilla-plugin-vlc (konkurrerende mozilla plugins som åbenbart konflikter med hinanden). YMMV, naturligvis.

WMV (ASF) videoen starter måske en smule langsommere end på Windows, men det kan jeg godt leve med (modsat Windows).

 • 0
 • 0
#14 Jesper Lund

Hrrm - jeg kan stadig ikke få http://www.dr.dk/Sporten/Fodbold/VM... til at virke. Super ærgeligt, da det er her igennem jeg gerne ville følge VM. De har den bedste indsigt i moderne fodbold :)

Jeg skal lære at holde min mund...

Siden er ellers en Flash ting som skulle være cross-platform ifølge DR (gecko-mplayer virker kun i forhold til WMV/ASF streams). Men det virker ikke for mig på Ubuntu 9.10, hverken med Firefox eller Chromium.

Retfærdigvis skal det dog siges at siden heller ikke virker med IE 6.0 og WinXP SP3 i en Virtual Machine (som jeg egentlig kun bruger til Danske Netbank).

 • 0
 • 0
#15 Carsten Sonne

Det var nu ikke for at stille mig i opposition ift. IE eller Office 2007. Det var blot et par gode råd til at give en mere effektiv hjælp.

Uden at kende din datter, vil jeg tro hun er nået en alder, hvor hun har sine egne meninger. Det giver gerne bagslag at dømme på andres vegne. Desværre sker det alt for ofte, som regel uforvarende. Opgaven er jo i virkligheden blot at rådgive.

Hver ting til sin tid, så og sige :-)

 • 0
 • 0
#17 Martin Pihl

Anbefal hende eventuelt at åbne Software Center og browse kategorien Spil. Her kan du frit og gratis downloade og prøve en masse forskellige spil. Anbefal hende:

Frozen Bubble Planet Penguin Racer

Hvis hun er til naturvidenskab, er der også en masse spændende programmer (og spil) til det.

Giv hende også et eksempel på hvordan man kan customisere udseendet af Ubuntu. Nu ved jeg ikke hvor gammel Maria er, men hun kunne sikkert score nogle coolness point hos sine veninder, hvis hendes skrivebord så sådan ud her ud:

http://apachelog.files.wordpress.com/2010/06/plasma1.png

 • 0
 • 0
#20 Svend Eriksen

Jeg er ikke nogen helt uerfaren type når det kommer til at bruge en computer. Alligevel måtte jeg opgive at installere Linux på min bærbare for et par år siden.

Jeg installerede først Ubuntu, da jeg kunne læse mig til at den skulle være brugervenlig. Den virkede fint, med undtagelse af det trådløse netkort som den ikke kunne finde drivers til. Da jeg ikke ville undvære mit trådløse netkort prøvede jeg så Suse, der også skulle være brugervenligt. Her stødte jeg panden mod samme mur: Ingen trådløse netkortsdrivers.

Derefter prøvede jeg 2 Linux-versioner til. Jeg er ikke helt sikker på hvilke, men jeg er næsten sikker på at den ene var Fedora. Ingen af dem virkede dog.

Efter at have søgt nettet tyndt efter folk med samme trådløse netkort som brugte Linux fandt jeg endelig en forumtråd. Her var der en fyr med nøjagtig samme computer som mig, der erklærede at han også havde haft problemer med netkortet. Men han skrev lystigt, at det var let at løse, for det eneste man skulle var at skrive driverne fra Windows om, og så virkede de fint til Linux...

Linux er sikkert rigtig fint, men problemet for mig er, at jeg ikke rigtig ved, hvad jeg skulle bruge det til. Windows 7 kører faktisk ganske fint, og der kan jeg køre de spil jeg vil og bruge Adobe Lightroom og Photoshop. Jeg bruger også Open Office og er rigtig glad for det.

Så bottom line for mig (og formentlig mange andre) er: Hvorfor skifte fra Windows til et system der er svært at installere og bruge (Det er garanteret et tilvænningsspørgsmål, men der ligger en lang tilvænningsperiode forude), for at få et OS som ikke kan bruges til spil og professionel billedbehandling? Jeg kan ikke helt få øje på den forkromede gevinst må jeg indrømme.

 • 0
 • 0
#21 Martin Bøgelund

Derefter prøvede jeg 2 Linux-versioner til. Jeg er ikke helt sikker på hvilke, men jeg er næsten sikker på at den ene var Fedora. Ingen af dem virkede dog.

Jeg har også haft bøvl med netop trådløs hardware, for et par år siden.

Det jeg gjorde var: 1) konkluderede at [i]netkortet[/i] - og ikke Linux - var for nørder. 2) skrev til producenten, og bad dem levere fungerende drivere til Linux, så deres netkort ikke længere var for nørder - hvilket de faktisk endte med at gøre.

At klandre Linux for at hardwareproducenter ikke laver passende drivere til samtidens operativsystemer, er som at svine posten til fordi han kommer med rudekuverter.

"Put the blame where it belongs - Linux is actually trying to [i]help[/i] you!"

 • 1
 • 0
#22 Torben Mogensen Blogger

Det er ikke kun i Linux, at du kan have problemer med drivere. Da mine forældre for et par år siden købte en ny computer med Windows Vista, blev de nødt til at købe ny printer, da det var umuligt at opdrive en Vista-kompatibel driver til deres gamle printer (jeg prøvede selv i over en time med Google). Det samme gjaldt også deres gamle modem, men da de alligevel havde planlagt at skifte til bredbånd, var det ikke noget stort problem.

Da jeg selv for et par år siden købte en laserprinter, skulle jeg på Windows installere software fra en medfølgende CD, mens Linux selv detekterede printeren og installerede den rigtige driver.

 • 1
 • 0
#24 Jesper Stein Sandal

Blot lige en enkelt tilføjelse omkring sikkerhed:

Det er måske lidt farligt at sige til en Facebook-bruger, at hun ikke skal bekymre sig om sikkerhed. Phishing og andre former for svindel gennem sociale medier er platformsuafhængigt, så man skal altså stadig være forsigtig på internettet - uanset hvilket styresystem man bruger.

 • 0
 • 0
#25 Thomas Jensen

Tja, jeg har en nyere dell computer, hvor netkortet faktisk ikke virker "out-of-the-box" med Windows 7. Jeg skal installere en seperat driver. Da jeg installerede Ubunutu, virkede det hele. Så det gælder vist begge veje.

Men det lyder jo alligevel til at det har været nemt for dig at installere de forskellige distro'er, da du jo har kastet dig over et par stykker. At hardware leverandøren så ikke levere linux drivere, er jo en skam.

 • 0
 • 0
#26 Kim Josefsen

Jeg finder på mange områder windows til at være for indviklet. Kører jeg med 3g-modem eller bruger jeg min android telefon som 3g-modem via usb, skal jeg igennem en tredjepart i Windows for at det fungerer. Skal jeg køre https:// på den koster det endvidere penge. På min ubuntu og min fedora maskine er dette ikke tilfældet, det er derimod plug 'n' play uden det er nødvendigt at slå debugging til og installere tredjepartsprogrammer.

Til den her computer skal jeg ligesom på mine linux desktops finde driveren fra producentens hjemmeside, der kun har udviklet en windows driver. Du snakker om at skulle omskrive driveren til linux, dette gøres via et program, der hedder ndiswrapper og der findes guides til det på dansk. Ydermere har holdet bag linux mint udgivet en grafisk frontend til ndiswrapper, så det bare er at trykke på nogle knapper udenom terminalen. Det er altså ikke meget sværere i linux end det er i windows, hvis man bruger ubuntu.

Jeg ved ikke hvor professionel du er med billedbehandling, men for mig har GIMP omtrent de samme værktøjer/performance som jeg selv behøver.

 • 0
 • 0
#27 Carsten Sonne

At klandre Linux for at hardwareproducenter ikke laver passende drivere til samtidens operativsystemer, er som at svine posten til fordi han kommer med rudekuverter

Ganske validt argument. Det ændre bare ikke på at Linux var ubrugeligt for Bo.

Jeg har selv haft en del problemer med drivere. Som Linux bruger har man ikke det privilegium, at kunne ignorere driver understøttelse.

Lige præcis understøttelse af hardware er noget der skal have en vis opmærksomhed, hvis en ny skal starte med Linux første gang. Der er ikke noget mere irriterende end når en central enhed i computeren ikke virker.

 • 0
 • 0
#28 Deleted User

Windows kan også godt finde ud af generiske drivers både i Win XP og Win Vista, man skal bare hjælpe dem lidt på vej.

Men altså, jeg synes sku selv Ubuntu ender med at blive noget hø. Jeg havde problemer med at få skidtet til at forbinde til et wifi netværk, selvom det stod lige ved siden af AP. Det virkede så selvfølgelig ved tilfældige genstarts.

I virkeligheden så er det eneste styresystem der er noget værd - Mac OS X - på Mac hardware selvfølgelig. For en kundes synspunkt så er Apples holdning med support af drivers og hardware genial. Jeg taler her om at hvis man kun sælger sit OS med noget bestemt hardware, så er det nemt at lave de bedste drivers muligt og vedligeholde dem.

 • 0
 • 0
#29 Jens Schumacher

Jeg finder på mange områder windows til at være for indviklet. Kører jeg med 3g-modem eller bruger jeg min android telefon som 3g-modem via usb, skal jeg igennem en tredjepart i Windows for at det fungerer. Skal jeg køre https:// på den koster det endvidere penge. På min ubuntu og min fedora maskine er dette ikke tilfældet, det er derimod plug 'n' play uden det er nødvendigt at slå debugging til og installere tredjepartsprogrammer.

Var vi ikke lige blevet enige om at man ikke kan klandre et OS fordi hardware producenterne ikke gider lave ordentlige drivere? Det gælder måske kun når det er linux driverne der er problemer med? Hvis din telefon kørte windows mobile i stedet for android kunne du forresten vende hele dit post på hovedet. :-P

Forresten kan du bare få dig en ordentlig telefon (eller roote den du har):-P wifi tethering vinder.

 • 0
 • 0
#32 Torben Mogensen Blogger

For en kundes synspunkt så er Apples holdning med support af drivers og hardware genial. Jeg taler her om at hvis man kun sælger sit OS med noget bestemt hardware, så er det nemt at lave de bedste drivers muligt og vedligeholde dem.

Det giver ganske rigtigt sikkerhed for, at tingene fungerer sammen. Men man er begrænset til de enheder, som Apple udbyder, og til de priser Apple tager for dem.

 • 0
 • 0
#33 Deleted User

Efter XP og dernæst Vista konsekvent crashede min mors laptop få sekunder efter opstart tog vi springet og fik hende over på Ubuntu 10.4 (ti fire :D). Alt virker nu, og hun er glad for den, men der var lidt småbump på vejen. Ting som "hvordan installerer jeg min printer?" blev hurtigt løst, blot ved at sætte den til maskinen og konstatere at den nu kunne bruges. Det værste var dog flere banker med dybt ignorante supportafdelinger som kommer med udtalelser såsom at Java slet ikke kører på Linux.

Men det hele kører, og min mor er glad for at hendes maskine virker. Og jeg er glad for at jeg skal yde support på noget jeg kender, frem for på Windows.

 • 0
 • 0
#34 Svend Eriksen

Jeg klandrer egentlig ikke Linux. Som jeg skriver i slutningen af mit indlæg, så er Linux sikkert et fint OS. Det har bare en række ulemper som gør, at jeg (og mange andre) ikke kan se, hvorfor vi skulle skifte:

 • Manglende drivers (gælder formentlig kun til lidt mere obskure hardwaretyper).
 • Ingen DirectX uden at køre en Windows emulator.

Måske er Linux hurtigere til nogle ting, men for ikke-nørder som gerne stadig vil kunne installere ny hardware på deres computer, eller bruge ny software som f.eks. Photoshop (og ikke GIMP), så er Linux ikke en fordel frem for Windows.

Nogle nævner Mac OS som bedre end både Linux og Windows, men svagheden er også nævnt: Det kører kun på Mac og er begrænset til det som Steve Jobs vil gå med til. Windows er det meste åbne OS som findes, forstået på den måde, at det kan køre på næsten al hardware som almindelige mennesker bruger, kan køre stort set al software der findes, og det er let at bruge (især Windows 7).

 • 0
 • 0
#35 Martin Bøgelund

Broadcom?

Asus.

Men det kan godt være jeg skrev til Ralink, som stod for chippen og driver-koden.

Jeg fik dog aldrig svar, og release af den manglende kode under GPL skyldtes nok ikke min henvendelse (alene). Jeg synes dog det er vigtigt at gøre producenter opmærksomme på, at der rent faktisk findes et Linux-segment som de kan sælge produkter til, hvis bare de påtager sig et medansvar i driver-leveringen.

 • 0
 • 0
#36 Michael Dantzer-Sørensen

Rigtigt godt at Maria har fået sin laptop opgraderet til Linux :-) Det kan jeg kun bifalde på det varmeste. Men der sker sgu' noget kedeligt med det danske sprog. Jeg har lige tredoblet forekomsten af 'sin', undskyld firdoblet, på denne side og tråd. Jeg synes bare det er træls når alt bliver hans eller hendes....

--Michael - må snart kvalificere til 'sur gammel mand' ;-)

 • 0
 • 0
#38 Svend Eriksen

Ja udbredelsen af Windows er med til at forstærke indtrykket af, at Windows også bliver det mest brugbare. Men jeg synes egentlig stadig ikke at Linux har specielt gode features. Måske har det features som får nørder til at savle, men ikke nogen som for den almindelige bruger vil opveje savnet af spil, megen software og brugervenlighed.

 • 0
 • 0
#39 Ryan Skov

Jeg har lige installeret 2 brugte (6 mdr gamle) bærbare til mine forældre, med Ubuntu 10.4. 30 min introduktion til hvordan man lige opdatere og ting som "Fjernskrivebord" (rdp) og de var kørende og de var fri for at skulle købe Windows 7, antivisrus licenser mm. :-)

Nu er det måske heller ikke så stort et spring for dem da de i forvejen altid har brugt Thunderbird, Firefox og OpenOffice.

Men det beviser bare at de fleste, som bare bruger sin pc til mail, web, office og andre småting, slet ikke har brug for at skulle betale ekstra for Windows.

 • 0
 • 0
#40 Svend Eriksen

Jeg har svært ved at se, at det skulle være et argument for at skifte til Linux. Hvis man kun bruger sin computer til at surfe og skrive lidt, hvorfor så ikke bare bruge Windows som er kommet præinstalleret på de computere som dine forældre har købt?

Den med at købe antivirus synes jeg heller ikke helt holder. Antivir, Microsoft security Essensitals, Avast mf. er allesammen gratis.

 • 0
 • 0
#42 Deleted User

Hvis man kun bruger sin computer til at surfe og skrive lidt, hvorfor så ikke bare bruge Windows som er kommet præinstalleret på de computere som dine forældre har købt?

Fordi man ikke får et valg, og betaler ekstra for at købe computeren. Den Windows skat kunne vi godt være foruden.

Det sagt, så tror jeg sagtens, at min mor ville kunne "nøjes" med Linux, hvis alt virkede som det skulle.

Hvad var der galt med det trådløse? Jeg har personligt aldrig ramt ind i en computer som ikke kunne komme på et trådløst netværk efter jeg har installeret Linux (Ubuntu) på skidtet. Men det kan være at det bare er mig. Ellers findes der Wireless USB sticks som er PnP venner Ubuntu (og andre Linux distributioner).

 • 0
 • 0
#44 Svend Eriksen

Det eneste jeg siger er bare, at hvis man bruger computeren til så lidt, så er der vel næppe grund til at skifte OS.

Det betyder ikke, at jeg ikke også synes at Windows burde være et valg. At de fleste firmaer vælger at levere deres computere med Windows er en ulempe for konkurrencen, og dermed for os forbrugere. Jeg tror dog at vi i de næste år vil se det forsvinde efterhånden som mere og mere software findes i skyen i stedet for ude hos brugerne.

Ps. Jeg har også oplevet at mit trådløse kort ikke virkede, hverken med Ubuntu eller flere andre Linux-distributioner.

 • 0
 • 0
#46 Michael Falstrup

I mine øjne er der to årsager til at Linux ikke er mere udbredt og brugt og den ene årsag er afledt af den anden, monopol og vaner.

 1. MS har i mange år haft de facto monopol på PC OS og derigennem haft en klar markedsfordel fremfor andre. IBM's OS/2 var den eneste rigtige konkurrent indtil Linux kom, hvilket fører mig til andet punkt.

 2. Vaner. I kraft punkt 1, er PC brugere gennem tiden blevet vænnet til at en PC = MS Windows. Så snart der så kommer noget andet på markedet, vil den naturligst reaktion værre modstand idet helt sikkert ikke ligner det vi er vant til.

Hvad skal der så til!!?? Personligt, køber jeg ikke argumentet om Cloud helt, idet du stadig skal have en maskine til at tilgå Cloud'en med.

Derimod vil jeg gerne se, at der sker det samme som der skete med IE browseren, bare på OS og hardware siden. Hvis HW leverandørerne blev tvunget til at levere maskiner med valgbare OS, blev de også tvunget til at tage Linux mere seriøst.

Dette vil helt sikkert betyde, at vi vil se Linux distro'er med med korrekte og opdaterede drivere der matcher den hardware de installeres på, hvilket igen vil betyde at den generelle fokus på drivere til Linux vil skifte. Det samme vil også gælde software til Linux.

Det er lidt som hønen og ægget. "Vi vil ikke køre Linux før vi har dit, dat eller dut" og dit, dat eller dut vil ikke blive lavet før flere bruger Linux....hvilket dilemma.

Men Linux er kommet for at blive og bliver mere og mere udbredt, selvom mange sikkert ikke er klar over det. Se bare Chrome OS, Android og Palm WebOS, alle er Linux baseret.

Lad os få valgfriheden tilbage og bryd monopolerne .... som stadig findes i 2010 ;-D

 • 0
 • 0
#47 Thomas Jakobsen Nygaard

Jeg har selv som studerende kørt Ubuntu i noget af min studietid med stor fornøjelse. Har dog selv måttet droppe det på min nye bærbar, da Ubuntu hverken ville kendes ved grafikkort eller trådløst netkort og jeg ikke lige havde de oceaner af tid det ville tage mig. Jeg kan dog absolut anbefale Ubuntu til studiebrug.

Du nævner selv OpenOffice, web browsere og mailprogrammer. Min erfaring er, at man egentlig kan komme langt med standardpakken som studerende. Afhængigt af hvad din datter studerer er der nok et par ting i bør få sat op. - subversion(SVN). Det er i hvert fald et must de fleste steder på AAU. Jeg mener der findes nogle gode grafiske værktøjer der integrerer SVN i Gnomes filmanager, men kan dog ikke huske navnene, da jeg altid har sværget til terminal versionen. - LaTeX editor: Igen er det i hvert fald et must at bruge LaTeX mange steder her på AAU og som en brugervenlig LaTeX editor vil jeg gerne foreslå TeXMaker, se mere på http://www.xm1math.net/texmaker/.

Ellers er der jo diverse underholdningsprogrammer, hvor jeg kan anbefale følgende: - emesene, er den klient jeg har brugt til Messenger igennem tiden. Jeg har aldrig været fan af Pidgin og de andre mere gængse programmer under Linux og emesene giver en oplevelse ala. den man får i Windows Live uden alt det unødvendige skrammel, se mere på http://www.emesene.org/. - Musikafspiller er jo et vigtigt program for de fleste unge mennesker. Af dem der installeres på selve klienten har jeg altid haft mest fidus til amarok og Songbird. Jeg synes den musikafspiller der følger med i Ubuntu virker noget skrabet. - videoafspiller: VLC Player no need to say more - Tilpasning af interfacet, især i de tidligere versioner af Ubuntu var det næsten et must med de forfærdelige brune/orange farver. Kan anbefale to hjemmesider, hvor der kan søges inspiration til at ændre i brugerfladen. http://gnome-look.org/ og http://art.gnome.org/

Det var lige, hvad jeg kunne komme på.

 • 0
 • 0
#48 Carsten Sonne

Hvis man kun bruger sin computer til at surfe og skrive lidt, hvorfor så ikke bare bruge Windows som er kommet præinstalleret på de computere som dine forældre har købt?

Performance, sikkerhed og stabilitet. Virus er et reelt problem selv med antivirus.

 • 0
 • 0
#49 Eskild Nielsen

Hvad var der galt med det trådløse? Jeg har personligt aldrig ramt ind i en computer som ikke kunne komme på et trådløst netværk efter jeg har installeret Linux (Ubuntu) på skidtet. Men det kan være at det bare er mig. Ellers findes der Wireless USB sticks som er PnP venner Ubuntu (og andre Linux distributioner).

Vi render desværre stadig ind i at det indbyggede trådløse netkort endnu ikke er understøttet, selvom flere og flere chip-leverandører ser en fornuftig forretning i at også deres chip er understøttet.

IKKE-nørder ser ikke ud til at være tilfredse med at bruge en ekstern stick til wifi, når de ved at der et indbygget kort.

 • 0
 • 0
#51 Christian W. Moesgaard

De fleste moderne Linux-varianter vil automatisk bede dig om at opdatere et par system-pakker hver uge. Hvis du følger dette, så er sandsynligheden for at du som almindelig bruger får problemer med sikkerheden yderst minimal.

Det sker ikke så ofte, men du kan godt være uheldig at skulle komme og fikse hendes computer på et eller andet tidspunkt netop pga. det her.

Nogle repositories vil have versioner af software af nyere dato end andre med samme software (for eksempel beta-versioner, eller fordi Canonical er langsomme) og her vil update-manageren forsøge at opgradere til dette nyere software.

Denne nyere software kan så have dependencies på andet nyere software, og ligeså stille og roligt bliver din maskine til en beta-udgave, mere eller mindre.

Det virkelig farlige kommer så, når maskinen får hentet en pakke, som erklærer andre pakker som deprecated, og foreslår en "distribution upgrade" for at fjerne nogle pakker. Hvis hun trykker ja til det, så er fanden løs!

Men som sagt, det sker ikke så tit - og det hænger selvfølgelig meget sammen med hvilke repositories man lægger ind. Jeg ved det bare fordi min mor også bruger Ubuntu og havde interesse i den nye Application Menu, så uden videre (i troen om at hun kun fik application menu) tilføjede hun TS Barnes beta repository, som smadrede hendes Evolution mailklient. (Hun bruger Thunderbird i stedet nu)

Bare en advarsel. Held og lykke med Linux! (Uovertruffent når det virker uden problemer, det kan man ikke komme udenom!)

 • 0
 • 0
#54 Lars Kr. Lundin

de fleste, som bare bruger sin pc til mail, web, office og andre småting, slet ikke har brug for at skulle betale ekstra for Windows.

Den anden dag var jeg inviteret til vafler og VM hos et par højtuddannede venner. Knægten ville gerne se en medbragt DVD, men værtsparret sagde at TVet jo var igang med at vise fodbold.

Da jeg pegede på den moderne laptop der stod tændt i et hjørne, fik jeg en mumlende forklaring om at den kunne vist ikke bruges til sådan noget.

Så hvis den udnyttelsesgrad af hardwaren er typisk, så kan den almindelige bruger rigtignok klare sig med gammel/billig hardware - og en Windowslicens er et total spild af penge.

PS. Min mor kører også Linux (siden Ubuntu 7.04): Webmail, internet bank, skype, fotos, video og musik.

 • 0
 • 0
#55 Davor Oluja

Skal jeg gætte mig til hvor meget support du så har ydet din kære mor? Kom nu vær lidt ærlig.... hun hentede lige friskt en ISO fra en ftp server og kastede sig ellers over installation og opsætning, og siden har det bare kørt der ud af.... yeah f*cking right

Minix har en cash-cow og den hedder support....

Hvis nu alt var så lækkert, hvorfor er det så at ingen gider at bruge det? (Med mindre deres far siger de skal). Og lad nu være med at sige det er fordi Ballmer er the devil himself

 • 0
 • 0
#56 Maciej Szeliga

Skal jeg gætte mig til hvor meget support du så har ydet din kære mor?

Lars har sandsynligvis brugt lige så meget tid på support til sin mor som jeg har på support til min far: ca 10% af det man brugte på support dengang de kørte Windows.

Hvis nu alt var så lækkert, hvorfor er det så at ingen gider at bruge det?

Det kunne være fordi alle for stoppet verdens suværent dårligste OS med vold og magt ned i halsen hvergang de køber en PC... hvorfor skal man det? Fordi ingen ville frivillgt købe Windows igen.

(Med mindre deres far siger de skal)

Det er væsentligt bedre argument end Microsofts argumenter for Windows: "Fordi vi siger du skal" og "Fordi Windows har et velkendt user interface".

 • 0
 • 0
#59 Mads Linnemann Filskov

Jeg vil betegne mig selv som alm. computerbruger. Da min win98-maskine sidste forår brød sammen, anskaffede jeg mig en ny pc med win XP. Desværre viste det sig at det ikke var muligt at få min gamle SCSI-scanner til at fungere under XP. Så af nød installerede jeg Ubuntu ved siden af XP - og scanneren virkede igen. Siden har jeg kun brugt windows få gange - og hver gang slår det mig hvor træls det er. Det er helt sikkert at der slet ikke skal være windows på min næste pc. Jeg er blevet meget glad for Ubuntu - det er dog vanskeligere at overbevise resten af familien om fortræffelighederne..

 • 0
 • 0
#60 Deleted User

Siden jeg installerede Ubuntu 9.10 på min brors pc (total IT-blind) og forklarede ham, hvordan han takler opdateringshåndteringen, har jeg ikke rørt ved hans maskine.

Hvis jeg skal yde privat support, kræver jeg, der installeres Linux, ellers rører jeg ikke ved det. Jeg har brugt ALT for megen tid på at supportere Windows.

PS: Minix er noget andet, Davor. Det er omtrent det samme som at kalde Windows 7 for MS-DOS 5.0, selv om jeg da er sikker på, at Minix er mere stabil end Win7...

 • 0
 • 0
#62 Marc Munk

Lars har sandsynligvis brugt lige så meget tid på support til sin mor som jeg har på support til min far: ca 10% af det man brugte på support dengang de kørte Windows

Jeg har kunne skære ned på supportforbruget på windows ved at rette op på nogle af de tåbelige defaults windows kommer med. Bruger uden administrative rettigheder og en anden browser end IE hjælper til at skære ned på support behovet. Og de kan stadig bruge de programmer de har brugt altid.

 • 0
 • 0
#63 Svend Eriksen

Jeg beklager, at min udtalelse kun baserer sig på cirka en weekends erfaring med Linux. Jeg oplevede dog den ene gang efter den anden, da jeg forsøgte at installere Linux, at jeg rendte hovedet mod en mur.

For det første var det selvfølgelig helt anderledes at bruge end Windows, men jeg synes at muren gik videre end bare en anden brugerflade. Jeg oplevede f.eks. at jeg flere gange måtte ud i konsollen for at tilføje hardware, og der var jeg totalt lost, fordi jeg ikke kendte noget til nogle kommandoer, og de forum jeg var inde på var ingen hjælp til, fordi det kun var Linuxnørder der skrev der inde, og de tog ikke hensyn til mit ringe kendskab til Linux.

Jeg vil dog gerne vende tilbage til det jeg tror det egentlig handler om, nemlig understøttelse af software. Mange af jer peger rigtigt nok på, at man kan køre ting som Office (Open), skype, diverse browsere. Men mange bruger i dag deres computer til mere end bare det.

Mange skal reelt bruge MS Office til deres arbejde fordi den eneste pakke (og nu bliver jeg nok upopulær) i Open Office som reelt dur er Writer. At sammenligne Powerpoint med Impress er i mine øjne latterligt, og Calc er heller ikke i nærheden af at kunne det samme som Excell. Mange spiller også stadig på deres computer, og der vil Linux heller ikke kunne være med, selvom der findes nogle spil, og firmaer som ID også skriver spil til Linux. Langt de fleste spil virker kun på Windows i øjeblikket, især 3D spil.

Det er rigtigt, at man til f.eks. en lille bærbar vil kunne køre Linux, men det er svært for mig at se hvorfor man skulle. Windows 7 kører rigtig godt, og det fungerer - næsten - som Windows har gjort i lang tid. Det vil sige, at man er vant til systemet fordi det er det samme man bruger på arbejde. Pointen er, at man gerne vil have det samme system på alle sine enheder fordi det bliver forvirrende pludselig at skulle bruge en helt anden brugergrænseflade når man kommer hjem, eller sætter sig til sin bærbare.

 • 0
 • 0
#64 Eskild Nielsen

Mange skal reelt bruge MS Office til deres arbejde fordi den eneste pakke (og nu bliver jeg nok upopulær) i Open Office som reelt dur er Writer. At sammenligne Powerpoint med Impress er i mine øjne latterligt, og Calc er heller ikke i nærheden af at kunne det samme som Excell.

Jeg har oplevet et problem med den version Calc som jeg bruger(ver. 3.1.1 på Suse 11.2/KDE):

Dansk oversættelse af funktionsnavne er ufuldstændig. Jeg mener at jeg også har set fejlen på !Suse-OOo med KDE, men ikke på en Gnome-maskiner.

Til gengæld så virker dato-beregninger altid korrekt - Excel ved ikke hvordan man bestemmer uge1 i Europa

 • 0
 • 0
#65 Jacob Larsen

Bo: toer man spoerge hvor laenge det er siden at du proevede Linux? Udvikling af brugervenlighed/gennemfoerthed og driver support er noget af det der gaar staerkest indenfor i hvert fald Ubuntu Linux lige for tiden. Hver 6 maaneders Ubuntu release oeger andelen af systemer, hvor en installation vil virke "out of the box".

En ting jeg godt kunne efterlyse er en bedre indpakning af en Ubuntu release ved download. Pt. skal man downloade en ISO, som skal braendes paa CD. Der skal laves nogle krumspring for at faa den ud paa en USB stick, saa man goer kun saadan noget hvis man ikke har mulighed for at bruge CD (Er dog blevet nemmere i 10.04). Hvis ISO'en i stedet var pakket sammen med en USB boot creator til de alm. OS, saa ville den mest udbredte installationsmetode vaere via en USB stick i stedet. Dem der har proevet at installere via USB stick vil nok vaere enige med mig i at foerstehaandsindtrykket ved saadan en installation er meget bedre end via CD. Isaer det faktum at selve installationen kun tager 5 minutter at koere igennem kan jeg forestille mig vil imponere foerstegangsbrugere.

 • 0
 • 0
#66 Christian W. Moesgaard

Den problematik er vist universel og har ikke noget med Debian/Ubuntu at gøre. Jeg har en Farfar der bruger system gendannelse et par gange om ugen i Windows, netop fordi han er en prins pilfinger ;-D

Jo, den har faktisk meget med Debian at gøre. Jeg mener personligt ikke, at ville installere et nyt program er at være en prins pillefinger. Det er bare at ville installere et nyt program.

Det burde aldrig give anledning til problemer. At det faktisk gør det er et tegn på, at Linux ikke er helt klar. (Selvom det er mega tæt på. Jeg var generelt negativt instillet for blot 2 år siden men her bare 2 år senere virker alt 100x bedre - men der er vej endnu)

http://www.youtube.com/watch?v=xkgahANeq14&feature=channel

Der er altså problemer.

 • 0
 • 0
#67 Einar Petersen

Håber om et års tid at der kommer en opfølger der hedder Maria kører stadig Linux, det gør min mor som er oppe i tresserne, på efterhånden fjerde eller femte år stadig.

Det er dejligt at flere og flere får øjnene op for hvor nemt Linux er blevet at bruge og hvor stabilt det er.

Til dem der overvejer skiftet kan man jo forsøge sig med en glidende overgang, installer gængse FOSS programmer på din windows maskine og væn dig til at bruge dem og er du i tvivl om der findes open source software alternativer til diverse kommerciale softwarepakker så prøv at kigge på http://www.osalt.com

Er du først kommet i gang og har du brug for hjælp med noget, findest der et rasende aktivt community bestående af tusinder og atter tusinder af individer der kvit og frit deler ud af sine erfaringer og gerne assisterer med problemknusning http://linuxquestions.org - Jeg kan varmt anbefale sitet som jeg brugte meget i sin tid, inden Linux blot blev et spørgsmål om at smide en skive i drevet og så skrive navn og password og så klikke "yes"

Men for den som gerne vil dykke ned i mekanikken bag, ikke at det behøvest længere ja så er der TLDP (The Linux Documentation Project) som hoster et hav af Linux Howto's - http://www.tldp.org/HOWTO/HOWTO-INDEX/howtos.html sitet er noget af en regulær guldmine af informationer.

Og til dem der synes overskriften er mærkelig så tag en slapper fra computeren og kig lidt på Simpsons... kunne naturligvis blot have skrevet "One down.... a few millions to go" ;o)

 • 0
 • 0
#68 Martin Bøgelund

Christian W. Moesgaard:

Der er altså problemer.

Så kan man jo gisne om årsagen til problemerne, og spørge om det er et isoleret problem.

I starten af året var jeg udsat for at skulle konfigurere en Windows 7. Ikke [i]installere[/i], men kun [i]konfigurere[/i]. Dette var så bøvlet, anti-intuitiv og brugerfjendtlig en oplevelse, at jeg slet ikke turde tænke på hvordan en installation af Windows ville køre.

Så jeg vil tillade mig at konkludere, at installation og konfiguration af Linux er mange gange lettere og brugervenligt, end installation af et andet, udbredt operativsystem på markedet.

Mht. installation og konfiguration er Linux faktisk i front. En manglende driver kan være anledning til bøvl, men set i forhold til andre installations- og konfigurationsprocesser for operativsystemer, så kan jeg kun give Linux topkarakter.

Jeg har set Linux-live-CD'er boote hurtigere og klare opsætning lettere, end det har været tilfældet med visse andre harddisk-installerede operativsystemer.

Manglen på sammenligning med installationsprocesser for andre operativsystemer, som vi ser det i denne debat, får mig til at spørge om hvorvidt de der serverer historierne om påståede vanskeligheder ved Linux-installation, overhovedet har erfaringsgrundlag til at kunne komme med en seriøs og velfunderet vurdering af sværhedsgraden.

 • 0
 • 0
#70 Marc Munk

Manglen på sammenligning med installationsprocesser for andre operativsystemer, som vi ser det i denne debat, får mig til at spørge om hvorvidt de der serverer historierne om påståede vanskeligheder ved Linux-installation, overhovedet har erfaringsgrundlag til at kunne komme med en seriøs og velfunderet vurdering af sværhedsgraden.

Undskyld men falder du ikke selv i den kategori du beskriver her? Du skriver jo selv tidligere i selv samme indlæg at du har konfigureret en win7 men ikke installeret den. Du har måske installeret en win7 men det giver ud ikke udtryk for og alligevel mener du at kunne konkludere at det er lettere at installere linux..?

Jeg vil så mene at det er et generelt problem og ikke kun noget der rammer windows folket. Nogle linux folk har travlt med at fortælle at de har brugt linux i x antal år men alligevel kan de fortælle at windows stadig er noget bæ. Kommer der så en windows mand der fortæller at han har prøvet linux for x antal år siden får han besked på at få opdateret sin viden af de selvsamme linux folk..?

 • 0
 • 0
#71 Deleted User

Jeg siger på ingen måde at du tager fejl - at sætte en ftp-server op i Linux er ofte pænt besværligt. Især, når man går uden om de grafiske værktøjer der findes til at hjælpe en. Jeg vil dog bemærke at det dels ikke er en opgave for en normal bruger at sætte en ftp-server op, og dels at man ikke skal sætte en ftp-server op, da ftp er noget forbandet lort. Din Linux er født med SSH som kan stort set alt hvad ftp kan. For en bruger er SSH en langt overlegen løsning, som ikke engang kræver opsætning.

 • 0
 • 0
#72 Christian W. Moesgaard

@Martin Bøgelund, 24. juni 2010 20:38 Hvordan kan du stå der og kritisere at jeg ikke er specifik nok i min sammenligning af operativsystemer, når du selv sidder og siger at du "bøvlede med konfiguration" uden at nævne hvilken konfiguration du bøvlede med? Dette gør dit indlæg fuldstændig til grin og ligegyldigt. Og hvis det ikke var indlysende for dig: Den måde du installerer programmer på i Windows er at dobbeltklikke på et ikon, og så installeres kun det program i den version. Det er både en styrke og en svaghed, men jeg kan love dig for at automatiske opdateringer af systemfiler til beta-udgaver IKKE bliver et problem.

 • 0
 • 0
#73 Marc Munk

Jeg siger på ingen måde at du tager fejl - at sætte en ftp-server op i Linux er ofte pænt besværligt. Især, når man går uden om de grafiske værktøjer der findes til at hjælpe en. Jeg vil dog bemærke at det dels ikke er en opgave for en normal bruger at sætte en ftp-server op, og dels at man ikke skal sætte en ftp-server op, da ftp er noget forbandet lort. Din Linux er født med SSH som kan stort set alt hvad ftp kan. For en bruger er SSH en langt overlegen løsning, som ikke engang kræver opsætning.

Ganske enig. Scp er ftp overlegen.

 • 0
 • 0
#75 Svend Eriksen

Det er cirka 2 år siden jeg prøvede mig med Linux. Som jeg skrev længere oppe så er min erfaring begrænset til den ene weekend jeg prøvede at installere Linux. Jeg er udmærket klar over, at det ikke giver mig indsigt i, hvordan Linux virker.

Det jeg ramte imod den ene gang efter den anden dengang var, at når Linux f.eks. ikke kunne genkende mit hardware, så skulle jeg ud i en prompt og rode med obskure kommandoer. Det gjorde at jeg ikke havde chance for at installere Linux i nogen af de versioner jeg forsøgte. Jeg siger ikke, at det ikke kunne lade sig gøre, men bare at jeg ikke kunne. Efter at have haft en computer siden '83 (C-64, en Amiga og nu PC med Windows), og også gennem flere år programmerede, så mener jeg at jeg ikke er helt uerfaren med at bruge en computer. Men det til trods måtte jeg altså opgive at installere Linux fordi den ikke kunne genkende én hardwareenhed.

 • 0
 • 0
#77 Martin Bøgelund

Thomas Bundgaard:

Er det ikke en smule arrogant at konkludere? Du siger jo nærmest, at hvis man har problemer under installation, så er man nærmest idiot.. det er ikke ligefrem gavnende for en sober debat.

Det er din (fejl-)fortolkning og dine ord.

Og det er nærmere dit forsøg på karaktermord på folk der taler positivt om Linux, der mangler soberhed.

Det jeg har skrevet er sobert nok, måske er du og visse andre bare ikke det rette publikum. Det er jo skrevet, så det sigter efter at hæve niveauet til hvor det hører hjemme: http://www.version2.dk/artikel/72-om-version2

Version2 er Danmarks it-medie, der henvender sig til de mange, [b]der arbejder professionelt med it.[/b]

En installation er [i]generelt[/i] en vanskelig proces at definere og få til at virke for alle tænkelige hardwarekonfigurationer.

I nogle af "anmeldelserne" af Linux-installationsprocessen, perspektiveres det ikke ved at sammenligne med andre installationsprocesser, og der mangler analyse af årsagerne. Når jeg sammenligner de installationer jeg har været igennem, er Linux det klart letteste at installere - selvom noget kan gå galt, for det kan det alle steder.

Det kan jo ikke nytte noget at kalde Linux dårligt eller "kun for nørder" pga installationsprocessen, når det har den nemmeste installationsproces af alle - bare fordi de andre installationsprocesser er skjult i en præ-installation. Vi må være fair her, og tage de relevante aspekter med.

Vi må stadig kræve at IT-[i]professionelle[/i] hæver niveauet for debatten, selvom målet er at hjælpe ikke-professionelle med at kunne installere og bruge Linux.

Installation er iøvrigt heller ikke et mål, men et middel, og noget som almindelige brugere pr definition ikke skal beskæftige sig meget med. Derfor er installationsprocessen også ekstremt overeksponeret her, hvor det drejer sig om dag-til-dag-brug af systemet.

Så selvfølgelig er man ikke idiot hvis man ikke kan installere Windows, Linux, ...

Men hvis man vil kloge sig på emnet på Version2, selvom éns faglige niveau måske nærmere hører til hos "Komputer for alle", kan jeg ikke afvise at man vil føle sig utilstrækkeligt klædt på til debatten.

Og hvis man mener denne følelse er Linux' skyld, og tegn på arrogance fra Linux-brugere, så må det være sådan. Man kan ikke både påkalde sig den professionelles vidensniveau og respekt, og så pive og sige man er en stakkels almindelig bruger der ikke kan forventes at finde ud af installationer, i samme ombæring.

 • 0
 • 0
#78 Carsten Sonne

Installationer bør opdeles i mindst 3 forskellige kategorier: 1) Operativ systemer 2) Slutbruger applikationer 3) Server applikationer

På operativ system siden, har jeg ikke oplevet nævneværdige problemer med de 20+ forskellige OS jeg har installeret inden for de sidste 5 år. Generelt har processen været rimelig smertefri, det være sig Linux, BSD, Windows m.fl. Umiddelbart vil jeg dog vurdere Ubuntu og Fedora som de nemmeste at installere. Generelt er det bemærkelsesværdigt hurtige at installere Linux sammenlignet med Windows. En installation kan afvikles så hurtig som 10-15 minutter.

Installation af slutbruger applikationer er generelt nemt og brugervenligt, det være sig på Linux eller Windows. Gratis Open Source gør dog tit processen markant nemmere på Linux. På Windows skal man enten styre sit IT budget med hård hånd, lede længe efter brugbart Freeware eller bruge tid på at omgå piratbeskyttelser.

Server applikationer er en boldgade for sig selv. Jeg har både gode og dårlige erfaringer. Jeg stiller dog ofte mig selv spørgsmålet: "hvorfor skal det være så besværligt og omstændeligt?". Men med et begrænset kendskab til server applikationer på andre platforme end Linux, er det svært at sammenligne.

 • 0
 • 0
#80 Martin Bøgelund

Der er absolut intet karaktermord over det. Jeg undrer mig blot over, at du uden videre kan konstatere, at folk ikke ved noget, fordi de ikke er eksperter?

Din fejlfortolkning og dine ord...

Og da du nu for anden gang forsøger karaktermord ved at skyde mig dine hjemmelavede, besynderlige konklusioner i skoene, synes jeg vi skal stoppe her.

Jeg synes det er brandærgeligt, at hvergang der flages en Linux-succeshistorie, kommer the usual suspects + nogle new kids on the block trimlende, for på et lavt og løst grundlag at bringe fokus væk fra successen.

 • 0
 • 0
#82 Marc Munk

Jeg synes det er brandærgeligt, at hvergang der flages en Linux-succeshistorie, kommer the usual suspects + nogle new kids on the block trimlende, for på et lavt og løst grundlag at bringe fokus væk fra successen

Ville det ikke blive en ret kedelig debat hvis det udelukkende var rygklapperi?

Jeg synes det er fedt at Maria har fundet noget hun synes godt om. Men lur mig om Peter ikke er klar over at når han stikker snuden frem på en blog så kommer der også andre end dem der er enige med ham. Og sådan som jeg læser dit indlæg så mener du de bør holde sig væk. Det vil helt sikkert også gi' det rigtige indtryk af linux eller i det her tilfælde ubuntu...

 • 0
 • 0
#86 Maciej Szeliga

Så snart Adobe laver en suite der fungere på Linux, er jeg skiftet.

Jeg kan anbefale Apple OS X som et godt alternativ til Linux. Det kræver selvf. at du køber en Mac men hvis du har råd til Adobe så har du også råd til en Mac.

 • 0
 • 0
#88 Jesper Madsen

Jeg forsøgte at lave dual boot med vista og ubunto. Hver gang jeg startede vista blev ubunto slettet fra boot recorden. Efter at ha bakset med uforstålige komanddoer i grub promten og vista blev ved med slette ubunto, opgav jeg at bruge vista. Men så holdt program-opdateringsfungtionen op med at virke, firefox hakkede i det. Men jeg gav ikke op... før jeg flyttede programbaren til bunden af skærmen og den eneste funktion jeg kunne komme i kontakt med var genstart. Nu er ubuntu sparket helt ud af min pc og vista køre, laangsomt, men det virker.

 • 0
 • 0
#89 Michael Degn

Jesper, det lyder ikke som dual boot, men nærmere en Wubi-installation.

Ved ægte dual boot er det GRUB som styrer bootsekvensen, og såfremt der ønskes startet i Windows viderestiller GRUB så til Windows boot loader.

Wubi kan være fint at bruge hvis man ønsker at afprøve Ubuntu, men der kan opstå mange problemer i den forbindelse - og man kan ikke udnytte potentialet i Linux fuldt ud.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere