Mandagsgnavpotten: Overdrevne punchline-analogier

Analogier kan være gode og nyttige. Enterprise- og It-arkitekter bruger eksempelvis tit nogle om bygninger for at forklare de ofte svært fattelige aspekter af vores fag for andre. Det er fair nok, da vi har også tyvstjålet arkitekturbegrebet (og vores titler) fra den klassiske arkitekt-profession. Brugt med omtanke er de udmærkede øjenåbnere.

Det kan dog være trælst at lægge øre til overdrevne punchline-analogier og hvad er bedre end at starte en mandag med at spidde et par stykker af dem?

For eksempel når en forandringsproces er som at skifte en flyvemaskine ud mens man flyver i den! Sludder og vrøvl, store forandringsprocesser foregår hele tiden, mens vi endnu har til gode at observere bare ét eneste eksempel på en ombygning af en flyvemaskine midt-flight. Ud over at være forvrøvlet, risikerer analogien at give helt forkerte associationer for publikum: Hvis dette er en flyvemaskine, hvor sidder nødudgangen? eller Hvornår kommer stewardessen dog med min drink? Når dét sker, bliver tilhørerne fjerne i blikket, så hold øje med det hvis du alligevel insisterer på at bruge dem.

Forrige måned sad jeg i en paneldiskussion om cloud hos Dansk IT. Her blev der argumenteret for virksomhedernes afskaffelse af deres it-systemer og hoppen på cloud-diligencen med at virksomhederne jo heller ikke længere har en elværk stående i kælderen. Selvom jeg godt kan blive enige med cloud-evangelisterne om, at der næppe er en større konkurrencemæssig fordel i at have 240 volt i stedet for 220 i stikontakten, udgør it samtidigt helt åbenlyst et strategisk våben for rigtigt mange virksomheder. Desuden har de faktisk ofte diselgeneratorer stående i kælderen til nødstilfælde. Så please...

Har du et yndlingseksempel på en overdreven punchline-analogi?

Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#8 Jens Peter Jensen

"Selvom jeg godt kan blive enige med cloud-evangelisterne om, at der næppe er en større konkurrencemæssig fordel i at have 240 volt i stedet for 220 i stikontakten"

Og her er du så selv hoppet lidt i analogifælden: Den officielle netspænding er 230 Volt, men begge dine tal ligger inden for den tilladte tolerance :-)

  • 0
  • 2
#15 Torben Frandsen

Jeg er pænt træt af at høre om bilmærker når forskellige løsningsmodeller skal sammenlignes. Fx ender det gerne med at den kompromisløse variant bliver udnævnt til Rolls Royce eller som minimum Mercedes Benz.

Det ender let med at vi har forskellige opfattelser af løsningernes kvaliteter fordi man ikke kan være sikker på at folk har de samme associationer. Hvor en Mercedes Benz for den ene er det seriøse valg, er det for den anden spild af penge på unødig luksus. En synes Skoda er en rigtig god familiebil mens en anden aldrig har glemt modellen fra firserne.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere