Mac OSX til en Linux bruger - et spadestik dybere

Jeg har rodet en del med Mac OSX 10.5 (Leopard) de sidste to mdr. Jeg har også rodet med VMware Fusion på samme Macbook. Der er en del væsentlige erfaringer, jeg gerne vil dele med jer. Mit perspektiv er jo - ikke uventet - at jeg har en solid Linux-viden igennem 13 år, og jeg har set mange venner købe "shiny" mac-bærbare de sidste par år, fordi det "jo var UNIX" med en pæn overflade. Fin indgangsvinkel, men jeg har set en del skrammer i lakken.

Da jeg startede med Tiger (OSX 10.4) var jeg skuffet over at X-delen ikke var ret stabil, og "Terminal" var håbløs med ISO-8859 tegnsæt. Med Leopard går det meget bedre, så UNIX-delen har det klart bedre.

Desværre er Apple ikke kommet helt i bund. Hvis man f.eks. kører "remote connection" med NoMachine (NX), så er der "gul cursor" (f.eks. nævnt her - BRUG ikke dette fix). Problemet stammer fra en fejl i farve-håndteringen under X. Andre applikationer døjer med lignende fejl. Man kan fikse dette ved at installere en ny Xquarz-pakke - se mere her. Jeg er ved at undersøge stabiliteten. Jeg er ikke 100% overbevist om at det kan måle sig med den Linux X-stabilitet jeg har positive erfaringer med.

Et andet område jeg har været vildt hidsig over er OSX' FileVault - muligheden for at kryptere filsystemet. Smart på især laptops.Første problembarn - FileVault kan ikke virke sammen med OSX' Time Machine - som er en fin grafisk front-end til (sandsynligvis en rsync-baseret) backup-backend. ØV - ommer!! Nå - heldigvis findes Carbon Copy Cloner. Det gik værre for mig med FileVault. Efter en del opdateringer mv så virkede min tro følgesvend "VMware Fusion" ikke. Hver gang jeg lukkede en VMware Linux under OSX ned, så hang maskinen og den gyldne sluk-knap blev min ven ![Eksternt billede](http://www.version2.dk/uploads/smil3dbd4d75edb5e.gif" alt=")Om fejlen ligger hos Apple eller VMware skal være usagt, men den er kendt. Se især denne. Det er ret fatalt at ens .vmx-fil bliver smadret. Enten manuel redigering suk eller reinstallation. Farligt....Er der nogen af jer som har rodet med FileVault og i VMware Fusion brugt mainMem.useNamedFile = "FALSE"'

Jeg har generelt døjet lidt med OSX' grafiske tanker. Jeg er personligt ikke så stor fan af den menu-linie, som det aktive program i fokus laver i toppen af skærmen. Jeg synes heller ikke om at alt-tab kun har en "entry" for programmer, der har flere vinduer åbne. Det går ofte galt for mig, hvis jeg minimerer et del-vindue og bruger alt-tab til at cykle mellem programmer.
En meget god ting i Leopard er Dashboard applikationer. Jeg har Dashboard i øverste venstre hjørne af skærmen, hvor jeg har wlan info, notesblok mv. lige ved hånden.

Jeg har også kæmpet en del med Skype på OSX, som kun kunne køre en gang efter installation. Koblingen mellem Skype og firewall i Leopard er "interessant. Se mere her. Det kan løses :)

En af de ting, jeg stadig synes er mystisk i OSX er hånderingen af hjælpeprogrammer til f.eks. vedhæftede filer hhv. filer der kan åbnes i "Finder"-programmet. Læs især dette link. Men desværre kan jeg ikke bare sætte acroread til at åbne PDF-filer. Mail.app bruger stadig dens egen foretrukne applikation. Mystik.

Jeg har også rodet med både OpenOffice.org på Leopard - det ender ofte i fuld CPU-blæs og krise især hvis jeg åbner vedhæftede filer fra Mail.app. Har I andre erfaringer?

En af de ting som spiller perfekt er koblingen mellem iPhone og Leopard. Det er bare i vinkel. Her er Nokias PC suite bare bagud - sorry to say...

Jeg har også rodet med at få min N95 til at virke med 3 som mobilt modem. Det var lidt tricky, men det virker fint. Skriv til mig hvis I vil vide mere.

En af de über-nice applikationer til Intel MacBook jeg har er iAlertU. Det er for sødt at man kan få ens laptop til at larme som en bil-alarm, hvis nogen hugger den (der er en accellerometer i maskinen), og billeder sendes samtidig ud af maskinen. Se videoen på denne URL. Alarmen armeres med fjernbetjeningen. Sejt.

Jeg døjer stadig med Mac keyboard layout. Det er noget sovs at skulle lede efter back-slash på alt-shift-7-tasten og pipe på alt-i. Det er logisk, men hvis man hopper frem om tilbage mellem en stripe operativ-systemer, så er det irriterende. Jeg ender nok med at smide et USB PC-keyboard på min MacBook for at få PC/Linux knappetur-layout. Lever I bare med det eller har I løst dette problem på anden vis?

En af de issues, der også drillede i version 10.5 af OSX var gcc/g++ link-fejl, men efter de nyeste opdateringer omkring 18/12, så ser det ok ud. Leopard er lidt våd bag i, men er ved at blive en ok UNIX.
Hvad er dine erfaringer?

/pto

Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Hey Peter, du burde komme til Happy Hack i BSD-DK sammenhæng. Der er mange som er skiftet til Mac OS X og som kan hjælpe.

Jeg har brugt Mac OS X i en del år, siden 10.1 tror jeg og det er rigtigt at X i leoparden skuffer en del. Det skyldes at de er sprunget med på en meget nyere version af Xorg og det må forventes at stabilisere sig hurtigt.

Ellers har jeg været overordentlig glad for gammeldags Xterm'er og tastaturet skal du bot vænne dig til :-)

Min N95 virkede fra dag et og den integrerer jo for fedt med iTunes, iPhoto og det hele - iPhone er for mig slet ikke et muligt alternativ. Specielt 3G er en nødvendighed for mig som road warrior. At 3G ikke bøvlede med min Mac og N95 skyldes måske at jeg har brugt 3G og Mac med Nokia 7600 og 6630 før min N95 :-)

Angående OpenOffice sutter det totalt på OSX, og har altid gjort det - er 100% ubrugeligt! NeOffice er til gengæld ved at blive bedre, men generelt har jeg personligt fravalgt den slags WYSIWYG og bruger udelukkende LaTeX. TeXLive har virket perfekt med OSX og Textmate uhmmmmmmm EMACS er truet!

Angående PDF bruger jeg Skim som er en fin PDF læser, selvom Preview er blevet opdateret er Skim stadig min foretrukne.

 • 0
 • 0
#3 Benjamin Horsleben

Personligt lever jeg fint med Apples foretrukne layout. Det er vel blot et spørgsmål om tilvænning. Og det vil ikke gøre en forskel om du sætter et eksternt tastatur til. Et qwerty-tastatur er et qwerty-tastatur. De reagerer ens, eftersom de alle sender samme signal til os'et. Så hvis du vil ændre keyboard-layout er det nærmere software (nok keyboard driver) end hardware du skal kigge på.

Standard mail-program ændres i prefs til mail.app under general tabben.

Standard program til at åbne bestemte filer klares ved at se info for en tilfældig fil af typen (cmd-i i finder), vælge det rigtige program under "Open with" tabben og derefter trykke på "Change all…".

Cmd-tab lister alle åbne programmer, uden at tage hensyn til eventuelt åbne vinduer. Tilgengæld bliver programmet ikke aktiveret på samme måde som at klikke på ikonet i Dock'en ville gøre det. Åbne og synlige vinduer bliver lagt øverst, hide bliver slået fra (hvis det var slået til) og programmet bliver fokus for keyboard genveje, men minimerede vinduer bliver ikke aktiveret, og et nyt vindue bliver ikke oprettet, hvis det sidste var lukket, som Dock'en ellers gør det.

 • 0
 • 0
#4 Christian Melchior

Jeg er selv løbet ind i samme problemstilling da jeg lige er skiftet fra PC til Mac på mit arbejde. Efter ca. 10 minutter havde jeg lyst til at smide tasteturet ud af vinduet da ca. alle taster relevant for programmering sad anderledes.

Lidt research afslørede at keyboard layouts på Leopard bliver defineret i en "forholdsvis" læselig XML-fil, og at programmet Ukelele giver en fin GUI til at rette i samme filer.

Så nu har jeg omprogrammeret min KeyboardLayout fil så den matcher med mit Logitech PC tastetur, hvilket heldigvis blev gjort lettere da der fulgte en række predefinerede tasteturlayouts med Ukulele.

Men hvis nogle mere erfarne Mac-brugere kender nogle bedre metoder er jeg lutter øre.

 • 0
 • 0
#5 Ulrik Gammelby

Prøv at skifte til US keyboard layout, der sidder de fleste tegn som på et pc-tastatur. Sidegevinsten ved at vænne sig til dette er, at programmeringsrelevante taster sidder markant mere tilgængeligt. Hvordan laver man fx en tilde på et dansk tastatur?

Apropos tastatur og macs: Hvordan laver man egentlig et @-tegn med dansk tastatur-layout (på et udenlandsk fysisk tastatur)? Jeg er altid nødt til at skifte til US-layout for at lave et sådant, kunne egentlig være rart med et fiks for... skulle måske prøve at kigge på nogle af ovennævnte tools.

Ulrik

 • 0
 • 0
#6 Flemming Kjær Jensen

Firmaet jeg arbejder for har lang tradition for at bruge Apple udstyr og jeg fandt mig et ældre Apple US keyboard i sparepartsrummet. Det virker fint og har næsten et PC keyboard layout; der er nemlig volume control, volume mute og media eject taster med her. Mit foretrukne keyboard er dog stadig mit Sun type 6 keyboard hjemme.

Den eneste ændring i Mac OS X system præferencer er at capslock og control tasterne lige bliver byttet rundt så mit shell og editor arbejde ikke belaster min venstre hånd unødigt.

 • 0
 • 0
#7 Anonym

@ på en mac sidder med alt+*

@topic Jeg vil sige at det faktisk er meget logisk at bruge et mac tastatur, så det er som nogle skriver, bare et spørgsmål om at lære det.

Og det er rart med et system der virker, mere end windows (det er måske heller ikke så svært) og mere en linux, som desværre nogle gange har nogle broken drivere og sådan noget.

Men hvis der skal komme noget negativ kritik, må det være at deres trådløse ikke virker out-of-the-box med ubuntu...

 • 0
 • 0
#8 Jan Christensen

Jeg bruger OpenOffice på Tiger, og generelt kører det godt. Men, hvis jeg skriver matematiske formler ind via OpenOffices indbyggede formel editor, "hakker" det ekstremt meget når jeg scroller ned igennem dokumentet - nogen der har en løsning?

 • 0
 • 0
#9 Jan Christensen

Sådan gør det når man trykker "Send indlæg" for hurtigt :-/

En ting der irriterer mig meget med Finder, som jeg stadigæk ikke helt har vænnet mig til er at enter knappen bruges til at omdøbe filer. Så hvis har en fil markeret og prøver at åbne den, ender det altid med at jeg får omdøbt filen.

 • 0
 • 0
#10 Tobias Pyndt Steinmann

Som alternativ til Cmd-tab kan jeg anbefale Witch (http://www.petermaurer.de/witch/). Witch giver mulighed at skifte mellem programmer og vinduer på flere forskellige måder bl.a. den flere af jer efterspørger. Jeg har således den normale mac måde med Cmd-tab og Linux/Windows måden med Ctrl-tab (kan vælges efter behov).

Jeg bruger mest iTerm (http://iterm.sourceforge.net/) som terminal, specielt fordi den har en bookmarks drawer hvilket er smart når man fx. arbejder med mange ssh servere. Den har også tabs, men det har den nye Leopard terminal jo også. Den understøtter UTF-8. Dog har jeg problemer med at numpad ikke virker i fx nano, enten får jeg "unknown command" eller også fungere det som piltaster... i bash fungere den fint... mystisk. Jeg bruger også programmet Visor (http://docs.blacktree.com/visor/visor) en del. Visor giver dig mulighed for at med en global tastaturgenvej at fremkalde en terminal i toppen af skærmen - så har man altid en terminal ved hånden. Visor bruger Mac OS X's terminal der derfor skal være tændt hele tiden.

Mht. OpenOffice er NeoOffice vist den bedste implementation på Mac OS X platformen, men jeg må sige, at jeg er den minimalistiske type der bruger TextEdit til alt der er WYSIWYG (den klare jo både .odf, .ods, .doc og .docx, dog ikke helt pænt hver gang). Ellers bruger jeg LaTeX med TextMate som editor og Skim som PDF fremviser (dejlig' combo :) ).

Jeg har selv spekuleret på om jeg skal aktivere FileVault, men kan da høre at det skal jeg vente med til Apple/VMware får løst problemerne. En anden overvejelse er hastighed, er der nogen der har nogen kommentarer på det. Jeg har kigget på, at lave krypterede dmg filer og så gemme vigtige filer der - dette virker vil lidt bedre med med TimeMachine.

 • 0
 • 0
#13 Lars Hansen

Jeg så indlægget om Witch igår og installerede det under Leopard. Det virker ganske fremragende her.

Det eneste jeg gjorde var, at vælge "Aktiver adgang til hjælpemiddelenheder" under "Universel Adgang" og derefter aktivere Witch.

Alt andet under Universel adgang er selvfølgelig slået fra.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere