Gæstebloggen

Lytter din telefon til dig?

Vi har alle hørt, at vores telefoner måske lytter med under vores dagligdags samtaler for derefter at bombardere os med målrettede annoncer. Men er der overhovedet noget om snakken?

Har du nogensinde testet denne teori og talt om et eller andet sært produkt med dine venner og derefter ventet tålmodigt på at se, om en annonce for vakuumforsegleren eller det parfumerede dørslag, du nævnte, dukkede op dine feeds på sociale medier?

Jake Moore har en BSc i Mathematics & Statistics og er Cyber Security Specialist hos den slovakiske producent af sikkerhedssoftware ESET. Han har 14 års erfaring inden for Digital Forensics fra politiets cybercrime-enhed i Dorset, England. Illustration: Privatfoto

Hvis den aldrig dukkede, kan det være, fordi du ganske enkelt glemte alt om din test. Hvis den imidlertid dukkede op, har du sikkert tænkt, at din telefon må have lyttet til hvert eneste ord og nu var i gang med at invadere dit privatliv.

Der har været masser af diskussion om, hvorvidt SoMe-apps er i stand til at lytte med, og mange mennesker har endda fortalt, hvordan underlige målrettede annoncer er dukket op i deres feeds, efter at de har talt om tingene i en samtale.

Det ville imidlertid være ulovligt i de fleste lande, uden at brugeren er blevet gjort tydeligt opmærksom på det, endsige vanskeligt for virksomhederne at gøre det.

Så jeg besluttede mig for at finde ud af, hvad Twitter-brugere mener om emnet og oprettede en meningsmåling, hvor jeg spurgte, om folk tror, at deres telefon eller apps lytter til dem.

Jeg fik 234 stemmer, hvor 80 % af deltagerne hævdede, at deres telefoner lytter til dem.

Det er et meget interessant resultat, især fordi de fleste af mine følgere og retweets kom fra personer inden for informationssikkerhed.

Enorm mængde data påkrævet for at lytte

Lad os lige tænke over, hvad der ville ske, hvis de var i stand til at lytte med.

For det første ville det være en gigantisk skandale, der bare ventede på at blive afsløret.

Hvis det rent faktisk nogensinde kom ud, ville de involverede onlinetjenester blive sagsøgt i en sådan grad, at de ville gå nedenom og hjem og aldrig at blive set igen.

Tallene
Lad os diskutere den store mængde data, der ville kræves for at lytte til vores samtaler.

Ved optagelse af lyd ville generel tale forbruge omkring 115 megabyte i timen (15-bit dybde, i mono, beregnet her). Så lad os sige, at vi på en normal dag er vågne omkring 15 timer i gennemsnit (når vi ikke medregner den tid, vi bruger på at tale i søvne og tale med os selv – selv om det ville være interessant!).

Vi taler imidlertid ikke allesammen hele dagen lang, så lad os kun medtage en fjerdedel af den tid. Nu har vi så omkring 430 megabyte lyd pr. dag pr. person.

Der er 800 millioner mennesker på Instagram, så hvis de optog vores samtaler fra hver eneste af os på Instagram, skulle de lagre omkring 344 petabytes (1015 bytes) data om dagen.

For at sætte det i perspektiv bliver der skabt omkring 2.500 petabytes (eller 2,5 exabytes, 1018 bytes) data hver dag på verdens plan med vores nuværende tempo.

Ville SoMe-platforme virkelig være i stand til at behandle en så stor mængde data om dagen, selv om den blev komprimeret?

Profilering ud fra tilgængelige data

Den mest sandsynlige teori er, at sociale medier realistisk set ikke ville være i stand til at håndtere denne mængde data, der ville strømme ind hver dag, endsige undersøge og udnytte den.

Det er langt nemmere at analysere data fra enkeltpersoner på andre måder og profilere dem ud fra data, der allerede er online.

En sådan opbygning af en profil omfatter: din alder (enten vha. den fødselsdato, du har indtastet, eller via software, der kan gætte din alder), dit køn, en fotoanalyse for at fastslå dine interesser, læsning af billedtekster og hashtags i indlæg, de ting du liker – selv den tid, du bruger på indlæg, som du ellers ikke beskæftiger dig med.

Deres algoritmer er derefter i stand til at afgøre, om du er single, er i arbejde, har børn, et kæledyr, ejer en bil, din tøjstil, dine hobbyer, dine fremtidige interesser ..., listen er nærmest uendelig.

De er endda i stand til at give et kvalificeret gæt på, hvad dit næste køb vil være, før du selv rigtig har tænkt over det.

Teorien om, at sociale medier lytter med, antyder, at hvis du ikke ønsker at dine samtaler overvåges, skal du slukke for mikrofonen i appen.

Du har måske bemærket, at når du slukker for mikrofonen på Instagram, kan du ikke slå noget op i Historier. Det ville ikke være en katastrofe for mig, så jeg besluttede at teste det.

Testen: del 1

For at prøve at lokke nogle interessante annoncer frem og lave en seriøs test, lod jeg min telefons mikrofon være tændt i to uger og havde meget vilkårlige (og ret sjove) tydelige samtaler om tre tilfældige emner, som jeg ikke havde talt om før:

• Hvordan jeg nu er veganer.
• At jeg gerne vil købe nogle højhælede sko.
• At jeg overvejer at bygge en swimmingpool i min baghave.

Dette er de annoncer, jeg rent faktisk fik på Instagram:

• Snowboardbriller
• Vandtætte sko
• Et elektrisk skateboard
• Hostesaft
• Gin
• Volkswagen

Jeg fik ikke nogen, der handlede om vegansk mad, højhælede sko, eller hvordan man bygger en swimmingpool i sin baghave, hvilket jeg er ret skuffet over, da jeg ville have elsket at sidde og spise avocado på ristet brød i min oppustelige pool iført et par højhælede Gucci-sko.

Ok, så der var intet af det, jeg havde talt om, i mine annoncer, men jeg var stadig interesseret i de annoncer, jeg får.

Det kræver ikke et geni til at finde ud af, at jeg er interesseret i produkterne ovenfor og sandsynligvis vil købe dem på et tidspunkt. Ud fra min Instagram-konto kan man ret let se, at jeg er sidst i 30'erne, gift, familiemand, interesseret i friluftsaktiviteter og især i ekstremsport.

Men nu er det, at det bliver interessant. Har jeg talt om noget i forbindelse med den ovenstående liste for nylig? Måske er der en god grund til den enkelte annonce, så her er min teori om, hvorfor jeg fik dem:

Snowboardbriller: Jeg har sagt til forskellige mennesker, at jeg snart skal ud at stå på snowboard, men lytter apperne med? Nej. Jeg følger forskellige snowboardvirksomheder og liker jævnligt deres indlæg.

Desuden er det december, mens jeg skriver denne blog, så det er højsæson på den nordlige halvkugle (Instagram ved også det om mig pga. placeringsdataene fra min telefon og adresseoplysningerne i min profil) for vintersport.

Hostesaft: Jeg foretog denne test i december 2019, og ja, jeg hostede lidt, men jeg kendte flere folk, der var forkølede, end folk, der var ikke var, så igen: Det var højsæson for annoncer for det. Der var endda tv-reklamer for hostesaft på det tidspunkt, men jeg tror ikke, at tv-reklamer målrettes, så de er skræddersyet til, hvad vi siger online. Endnu.

Volkswagen: Jeg er 38, jeg har små børn, og jeg kan lide friluftsaktiviteter. Jeg passer til demografien for personer, der godt kunne tænke sig en Volkswagen.

Testen: del 2

Derefter slog jeg min mikrofon fra i to uger på Instagram og modtog annoncer om følgende:

• HopHouse-øl
• Snowboardtasker
• Supermarkedet Morrisons ostebordssortiment
• Nike-fodtøj
• Cadbury-chokolade

Snowboardtaskerne lignede den, jeg har haft tidligere. Annoncerne for HopHouse-øl og Cadburys chokolade skyldes sandsynligvis, at denne test blev foretaget to uger før jul.

Nike-annoncen er interessant, da jeg har købt Nike-sko på nettet for nylig, så jeg forestiller mig, at disse data blev indhentet på tværs af de forskellige enheder, hvor jeg har kigget på sider om Nike-sko, mens jeg samtidig var logget på Facebook.

Algoritmerne skal tjene penge til virksomhederne

Hvad vi ved er, at disse virksomheder ved meget om os. Deres algoritmer er grundlaget for deres virksomhed og gør dem rentable.

Algoritmerne er der ikke for at hjælpe med at bringe os sammen. De findes kun for, at virksomhederne kan tjene penge og øge den målrettede indsats, der viser sig som mikromålrettet annoncering.

Det er ikke lovligt for dem at lytte til os uden vores viden, men det kan virke som om de gør det med utallige eksempler på mennesker, der forsøger at 'bevise', at de lytter.

Nogle siger, at det ikke generer dem, mens andre siger, at det er en krænkelse af deres privatliv. Og bare for at være helt præcis, så tilbyder Amazon, at folk kan give tilladelse til, at deres Alexa-tjeneste lytter til deres samtaler for at få mere skræddersyede reklamer.

Hvem ejer hvilke data?

For mig er det store spørgsmål: Er giganterne inden for sociale medier i stand til at læse, hvad vi skriver i WhatsApp-, Facebook Messenger- og Instagram Direct-beskeder?

De er alle ejet af Facebook, så man kunne spørge sig selv: Selv om de beskeder, der sendes via disse tjenester, er krypterede for at beskytte dem mod aflytning fra tredjeparter (såsom politiet eller autoritære regeringer), kan tjenesteudbyderne så stadig læse beskedernes indhold for at forbedre målretningen af annoncer til deres brugere?

Uanset hvad der foregår, er deres individuelle, unikke algoritmer guld værd og meget imponerende, og ingen ved rigtig, hvordan de fungerer, eller hvad de i virkeligheden ved om os bortset fra én ting:

De indhenter tonsvis af relevante, vigtige, personlige data, og det er millioner af dollars værd for dem.

Husk, at når du får alle disse produkter gratis, så må du være produktet.

Kommentarer (18)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Simon Mikkelsen

Helt umuligt anser jeg det ikke for at være.

Datamængderne er store, men Facebook (som flest nok beskylder for at gøre dette) håndterer i forvejen gigantiske datamængder. Skulle man dog streame al taledata til en server vil det formegentlig blive bemærket, så jeg vil anse det som mere sandsynligt, at det en del af behandlingen lå på telefonen.

Har man en "assistent" slået til bliver der i forvejen lyttet til trigger ord, såsom "ok google" og "siri". Her kunne man sagtens forestille sig at listen bare blev udvidet lidt, måske med en række ord som er meget profitable men som er svære at målrette via almindelig profilering. Personer hvor man har en god nok profil kunne også blive undtaget.

Det vil naturligvis være ulovligt at lytte med. Men nu har hverken Google, Facebook eller den danske regering hidtil været ret gode til at overholde lovgivning når det kommer til overvågning eller privatliv.

Når det kommer til afprøvning bliver det naturligvis svært hvis ikke alle bliver overvåget eller hvis det ikke er den fulde talestrøm der ender med at ligge til grund for en profilering. Endeligt er det svært at lave en negativ test ved bare at slå adgang til en mikrofon fra i software. Man ved aldrig hvad der er lavet af alliancer, måske mellem en SoMe-leverandør og bestemte producenter af telefoner.

For nogle år siden blev jeg meget overrasket over, at LinkedIn kunne foreslå mig at forbinde mig med min kørelære. Eneste kontakt mellem os havde været en mail på Gmail. Lækket kan også have været i hendes side, ingen af os ved hvor LinkedIn havde fået de data fra.

Bliver nogen så overvåget? Det ved vi ikke. Det er umuligt at afvise og hvis det ikke er konsekvent er det svært at påvise i forsøg. Det kan også have fundet sted, men blevet droppet fordi risiko ikke stod mål med udbytte. Men kan det lade sig gøre: Ja.

 • 5
 • 0
#2 Bjarne Nielsen

Først vil jeg lige erklære mig enig i, at de ikke behøver lytte med, for det er allerede creepy, hvor meget de ved om os, og allerede på mange måder kender os bedre end vi selv og vores nærmeste nogensinde kommer til. For de går forbi det vi siger, og lige til det, som vi gør; og vi ikke kan ikke lyve med det det vi gør, uden også at holde op med at være den, som vi er. Og det er creepy!

Og jeg vil faktisk slet ikke blive overrasket, hvis de allerede har mekanismer i spil, som modererer det vi får lov til at se, så det ikke bliver for creepy. For så kunne der nemt komme en modreaktion, som man ikke er spor interesseret i.

Men var det ikke Samsung, som fra nogle år siden fik ørene i maskinen med, at de optog vidt og bredt hvad der skete omkring "smart"-TV'et, og at det ikke bare blev sendt til Samsung, men også deres samarbejdsparterne. Og har ikke stort set alle leverandører af "stemmestyrede assistenter" måttet indrømme, at der bliver opsamlet temmeligt meget mere end hvad de giver indtryk af (også uden noget, som bare ligner aktiveringsord for almindelige mennesker) og at disse optagelser i vid udstrækning blev gennemlyttet af "samarbejdsparterne" aht. "kvalitetssikring". Samtalebidder, som i flere tilfælde var dybt personlige og i mange af dem også identificerbare.

Så ja, der bliver lyttet. Og det bliver delt med billigste 3. part. Og nej, det resulterer ikke i reklamer. Men det bliver det faktisk ikke mindre creepy af.

PS: Jeg kender en, som er godt træt af, at hun for mange år siden valgte at kalde sin søn for "Alex". Ikke mindst, når de er på besøg hos andre.

 • 3
 • 0
#3 Yoel Caspersen Blogger

Jeg har gennem længere tid lagt mærke til, at min telefon af og til bliver varm, når den ligger i lommen - og tanken strejfer mig hver gang: Er der nogen, der lytter med?

Det sjove er, at jeg også får følelsen af pludselig temperaturstigning i lommen, selv om telefonen ligger et helt andet sted - så enten har jeg en galopperende, mobilstråling-induceret kræftsvulst i låret, eller også er det min paranoia, der har sat sig fast og får mig til at føle mig overvåget. Jeg tror mest på det sidste.

Selv om jeg ikke tror, alle telefoner overvåger alle samtaler hele tiden, køber jeg dog ikke præmissen om, at det ville udløse en skandale af dimensioner, hvis det blev opdaget, at samtaler blev overvåget af Google eller Facebook for at kunne sælge de rigtige reklamer. Den simple (bort)forklaring ville være, at en stemmestyrings-agent optager samtalerne med henblik på forbedringer - tilsat lidt mudret snak om, at man tilstræber at anonymisere samtalerne eller noget med en tredjeparts-leverandør, som ikke havde helt styr på GDPR.

Jeg har brug for et mobilcover, som effektivt blokerer både lyd og kamera, når telefonen ikke er i brug. Men det hjæper ikke på sporingen af min position, så jeg risikerer stadig, at nogen en dag tager ud i skoven og graver mine hemmeligheder op :(

 • 7
 • 0
#5 Maciej Szeliga

...man kan altså godt være forfulgt selv om man har paranoia.

Jeg tror ikke helt på den komercielle aflytning via telefonen som bliver skitseret i artiklen, det vil være for nemt at afsløre - og vores clicks/søgninger/besøg på hjemmesider afslører mere end rigeligt i forvejen især hvis det bliver matchet med hvor vi er og hvilken dims vi anvender. Desuden installerer mange mennesker de der home assistenter som lytter meget mere end telefonerne så hvorfor smide resourcer efter telefonerne.

 • 4
 • 0
#6 Henrik Jacobsen

Ved optagelse af lyd ville generel tale forbruge omkring 115 megabyte i timen (15-bit dybde, i mono, beregnet her).

Nu behøver det jo ikke være Hi-Fi :)

Gammeldags digital telefoni klarer sig med 64 kbit / 8 kbyte i sekundet (G.711 A- eller u-lov) = 29 MByte/time. G711 er simple tabelopslag.

Man kan komme ned på < 5% af denne båndbredde, med fin taleforståelighed, med moderne voice codecs - men det bruger CPU og dermed strøm.

 • 3
 • 0
#10 Ditlev Petersen

en smartphone, så jeg oplever ikke den slags (jeg er heller ikke på Facebook). De annoncer, jeg bliver præsenteret for af Google, er overvejende helt ved siden af og lidt ubehagelige. En del annoncer matcher kørende målrettede kampagner (Corel vil altså gerne sælge mig endnu en Paintshop) og ting, jeg for længst har købt (nej tak, min symaskine fungerer stadig glimrende). Jeg har oplevet et familiemedlem få annoncer, der syntes rettet mod mig (et bestemt mærke af særprægede støvler). Det kan være tilfældigt (det tror jeg ikke) eller være sket ved at matche mail-korrespondencer, en søgning på Krak (ret langt ude) eller noget jeg slet ikke kan gennemskue.

Jeg kender mange, der mener, at f.eks. rejsebureauannoncer målrettes ud fra lydovervågning. Det er jo svært at bevise, når eksperimentet her slet ikke tyder på en sådan overvågning.

Fantomfølelser fra mobiltelefoner er udbredte. Især føler folk, at den vibrerer, uden at der faktisk sker noget.

 • 0
 • 0
#12 Tine Andersen

Men SEO, virker da udmærket, når jeg (som jeg gjorde for nogle måneder siden) leder på Sofa/sovesofa- så bliver jeg spammet med sofa-reklamer. Det er da okay, selvom jeg ikke købte den dyre og lækre/den fede seng, der også er for dyr. Nu ved jeg muligheden er der...

Men oftest er det sådan, at jeg bliver spammet med reklamer for et produkt- jeg allerede har købt! Og øh ja, jeg vil da gerne købe 12 katteskåle mere, når de gamle er gået til, men ikke nu.

Jeg har haft det uheld, at få Google Assistent slået til i voicefunktionen, men den forstår ikke et inderligt udstødt: Fååååkkk- you. Derimod har jeg brugt den éen enste gang- for at finde bogen "Monkey Business".

Nu har jeg den i versionen, hvor den gerne vil søge hele nettet igennem for ord, som jeg har fået trykket på, fx vil jeg da supergerne lede efter "or" osv. ;-)

Den anden dag blev jeg dog en smule paranoid, jeg læste en blog her og hørte P1. I nøjagtigtigt samme øjeblik, jeg læste ordet dynamisk blev det sagt i radioen! B-)

Men det var et tilfælde, og tilfældigheder bemærker vi! Som den familie med de to børn født, den 29/2. Havde ungerne været født den 28/2 eller 1/3- havde det ikke været nær så sjovt, men kun lidt mindre bemærkelsesværdigt. Det er heller ikke helt tilfældigt, hvornår børn bliver undfanget og født. Statistik, ferier osv.

Mvh Tine A.

 • 2
 • 1
#15 Povl Hansen

Har man en "assistent" slået til bliver der i forvejen lyttet til trigger ord, såsom "ok google" og "siri". Her kunne man sagtens forestille sig at listen bare blev udvidet lidt, måske med en række ord som er meget profitable men som er svære at målrette via almindelig profilering. Personer hvor man har en god nok profil kunne også blive undtaget.

Det ville jeg sige er meget mere sandsynligt end af alt tale optages.

Men mystiske bekendskaber har jeg mange af på facebook, og som regel skriver facebook, hvorfor de tror jeg gerne vil være ven med denne person, men så er der de mystiske hvor de ikke angiver hvorfor de tror jeg vil være ven

 • 2
 • 0
#17 Keld Schaltz

Jeg har for nyligt atter oplevet at mine samtaler bliver optaget via IOS/Messenger.

Den sidste hændelse var følgende:

Skulle hjælpe en ven med at installere en printer over telefonen. Printeren beder om en kode, hvor jeg i telefon siger "normalt er det en 8 cifret kode "12345678" - men kig lige på bagerste side af manualen", hvor min ven bekræfter i telefonen at koden er "12345678".

2 dage senere kommer jeg til at aktivere SIRI ved et tilfælde og SIRI kommer med foreslaget "Ring til 12345678".

Så det er med 99,9% sikkerhed at Messenger/IOS lytter meget aktivt med på både fysiske og telefon samtaler...

 • 4
 • 3
Log ind eller Opret konto for at kommentere