Lovlig downlån og streaming

Den 1. juli åbnede tjenesten BibZoom.dk, der tilbyder gratis og lovlig download og streamning af musik til de danske biblioteksbrugere.
Til forskel fra servicen grooveshark, befinder bibzoom sig ikke i det mange vil kalde en gråzone, da musikken her stilles til rådighed med tilladelse fra KODA og NCB.
 
For at bruge servicen kræver det blot at du tilmelder dig på dit lokale bibliotek.
 
Kig selv nærmere på bibzoom.dk
 
/msh

Kommentarer (21)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#7 Kasper Birch Olsen
 1. Hvordan havde du forestillet dig at udlån skulle foregå uden DRM. Alternativet er vel gratis download, den får du nok svært ved at sælge til KODA.
 2. WMA er måske en begrænsning for ikke-windows brugere, men at kalde det "dødfødt" er måske lidt overdrevet, da 90 % af de potentielle brugere kan anvende WMA. På mobile enheder er tallet mindre, og det ville være fantastisk med andre formater, men man skal jo starte et sted.
 3. Måske lidt doven at du ikke gider smutte forbi dit lokale bibliotek en lørdag formiddag mod at du fremover kan låne alt det musik du har lyst til.

Grooveshark betaler ikke rettighedshaverne noget som helst. Det kan godt være at det i følge dansk lovgivning ikke er ulovligt, men tjenesten ville blive lukket hvis den opererede fra Danmark. Grooveshark har heller ikke mulighed for at bruge musikken offline. Det kan du naturligvis ved bare at piratkopiere musikken, hvilket måske også er lettere.

Men den tjeneste som bibliotekerne nu søsætter er det som så mange pirater har råbt og skreget efter i årevis: et lovligt alternativ til download, som ikke koster en formue. Prisen her er den tid du bruger på en tur på biblioteket. Hvis det er for høj en pris at betale så er det da fordi pirater er fuldstændigt ligeglade med kunstnerne og bare vil have alting gratis. Så klinger de sidste mange års argumenter imod en "gammeldags" musikindustri osv meget hult i mine ører.

 • 0
 • 0
#9 Thomas Wittenburg

Servicen har, som jeg ser det, en stor bagside. De penge der går til denne service, bliver nemlig hevet ud af bibliotekernes i forvejen trængte budgetter. Så hver gang man "låner" et nummer, er man faktisk med til at spare nye bøger etc. væk.

Ikke at det skal være en undskyldning for pirateri og andre ulovligheder, eller for at bevæge sig i internettets gråzoner.

Men gratis? Det er det i hvert fald ikke, og det påvirker bare systemet andre steder.

 • 0
 • 0
#10 Jesper Mørch
 1. Hvordan havde du forestillet dig at udlån skulle foregå uden DRM. Alternativet er vel gratis download, den får du nok svært ved at sælge til KODA.
 2. WMA er måske en begrænsning for ikke-windows brugere, men at kalde det "dødfødt" er måske lidt overdrevet, da 90 % af de potentielle brugere kan anvende WMA. På mobile enheder er tallet mindre, og det ville være fantastisk med andre formater, men man skal jo starte et sted.

Ad.1: Intet digitalt medie vil nogensinde kunne kopisikres! Det ligger implicit i det digitale format, at hvis det skal kunne afkodes og dermed afspilles, kan der også laves eksakte og identiske kopier!

Ad.2: WMA er ligesom MP3 dårlige lydformater sovset ind i DRM. Den eneste grund til at de to formater er fremherskende er fordi man kan tjene penge på kombinationen af softwarepatenter og lobbyisme. Hvis det endelig skal være tabsgivende lydformater, kunne man i det mindste benytte åbne og frie formater, f.eks. Ogg-Vorbis 500kbps indkodning (som lydmæssigt svarer nogenlunde til en hypotetisk 800kbps MP3).

Hvorfor benægter producenterne af underholdnings-media konsekvent fakta?! Hvornår går det op for dem at man ikke kan konkurrere med piratkopieret musik og film... Derfor må man bruge andre konkurrenceparametre for at overleve og stadig kunne sælge sine produkter! De fleste andre brancher har indset at vi ikke lever i 1975 længere og de der benægter udviklingen vil langsomt med sikkert bukke under.

Pladeselskaber, KODA, Gramex etc. klynker fordi der pludselig er blevet introduceret ufine metoder i spillet. De nye vinde forsvinder bare ikke af at blive ulovlige, akkurat som mobilt internet heller ikke bliver bedre af at kablet internet bliver ulovligt - eller omvendt!

 • 0
 • 0
#11 Kenni Lund

Må man så lovligt bryde DRM'en på det materiale man lovligt har hentet? Så man kan afspille det på den maskine man bruger?

Hvis betingelserne siger, at du låner musikken i 7 dage, så burde der ikke være noget problem i at du bryder DRM'en, så længe at du sørger for at slette musikken inden låneperiodens udløb.

Se f.eks.: http://web.archive.org/web/20080404024041/www.kum.dk/sw5335.asp (scroll ned på siden) og http://web.archive.org/web/20080404023638/http://www.kum.dk/sw5386.asp

Kulturministeriet har ændret deres site, så ovenstående er cachede udgaver af kum.dk, som websitet så ud i 2008.

 • 0
 • 0
#13 Kristian Larsen

Jeg kan godt se problematikken fra begge sider - men måske man kunne prøve at snakke med audible istedet - deres systemer virker afaik på mac, windows, Apple iOS, Android, Symbian S60 mv. - sidst jeg checkede virkede det desværre ikke på Linux, men det kommer forhåbentligt. Jeg tror sådan set også man kunne få en fornuftig aftale med Audible folkene mod at bibliotekerne f.eks. var med til at vedligeholde systemet. Ideen er sådan set udemærket, men man har haft en smart MS pusher på besøg og har fået en løsning derefter.

 • 0
 • 0
#16 Peter Jespersen

WMA er ligesom MP3 dårlige lydformater sovset ind i DRM. Den eneste grund til at de to formater er fremherskende er fordi man kan tjene penge på kombinationen af softwarepatenter og lobbyisme.

MP3 er absolut ikke sovset ind i DRM, men du kan vandmærke MP3-filer - hvilket burde være et salgsargument - store dele af forelagsbranchen er begyndt at lege med vandmærkede ePub bøger.

 • 0
 • 0
#18 Mads Syska Hansen

Til info er følgende biblioteker tilmeldt streaming delen af bibzoom, der altså også virker på OSX, div. linux mv:

Albertslund Bibliotek Ballerup Bibliotekerne Billund Bibliotekerne Bornholms Biblioteker Brøndby Bibliotekerne Egedal Bibliotekerne Esbjerg Kommunes Biblioteker Favrskov Bibliotekerne Faxe Kommunes Biblioteker Fredensborg Bibliotekerne Fredericia Bibliotek Frederiksberg Kommunes Biblioteker Frederikssund Bibliotekerne Furesø Bibliotekerne Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne Gentofte Bibliotekerne Gladsaxe Bibliotekerne Glostrup Bibliotek Greve Bibliotek Guldborgsund-bibliotekerne Halsnæs Bibliotekerne Helsingør Kommunes Biblioteker Herlev-Bibliotekerne Herning Bibliotekerne Horsens Bibliotek HvidovreBibliotekerne Høje-Taastrup Kommunes Biblioteker Ishøj Bibliotek Koldingbibliotekerne Langeland Bibliotek Lemvig Bibliotek Lyngby-Taarbæk Bibliotekerne Mariagerfjord Bibliotekerne Morsø Folkebibliotek NæstvedBibliotekerne Odder Bibliotek Odense Centralbibliotek Rebild Bibliotekerne Ringsted Bibliotek Roskilde Bibliotekerne Rudersdal Bibliotekerne Rødovre Kommunebiblioteker Samsø Bibliotek Silkeborg Bibliotek Skanderborg Kommunes Biblioteker Slagelse Bibliotekerne Statsbiblioteket Stevns Bibliotekerne Struer Bibliotek Svendborg Bibliotek Syddjurs Bibliotek Sønderborg Bibliotek Tønder Kommunes Biblioteker Tårnby Kommunebiblioteker Varde Bibliotek Vejle Bibliotekerne Vesthimmerlands Biblioteker Aabenraa Bibliotekerne Aalborg Bibliotekerne

 • 0
 • 0
#20 Thomas Kjeldsen

Hvad er det oprindelige formål egentlig med udlån fra biblioteker, og hvordan understøtter "downlån og streaming" dette?

Der er tre parter i spil, musikbranchen (sælger), borger (forbruger potentielt uendeligt) og staten som betaler gildet (alle borgere "løfter i flok"). Hvis dette downlån bliver en succes, så er der etableret/fastholdt en fast pengestrøm fra stat til musikbranche.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på at de penge kunne være investeret bedre i sundhedssektor og undervisning.

Hvorfor skal staten levere et musik-låne-system finansieret af skattepenge?

 • 0
 • 0
#21 Jesper Mørch

Jeg kan ikke lade være med at tænke på at de penge kunne være investeret bedre i sundhedssektor og undervisning.

Hvorfor skal staten levere et musik-låne-system finansieret af skattepenge?

Jeg kommer til at tænke på at de penge måske burde gå direkte til musikerne i stedet for deres agenter og musikproducenter m.fl.

 • 0
 • 0
#24 Jesper Mørch

AAC er heller ikke "sovset ind i DRM" - Apple udvidede formatet med deres egen proprietære DRM (Fairplay), det er jo ikke AAC-formatets skyld.

Jeg skrev:

Tror jeg tænkte på AAC, som tidligere blev sovset til med DRM på bl.a. iTunes.

Det er underforstået at AAC blev benyttet med DRM på bl.a. iTunes, ikke at AAC ikke kan køre uden... Det kan WMA i øvrigt også, men det gør ikke formaterne mere velegnede til noget som helst i offentligt regi.

 • 0
 • 0
#25 Jonas Høgh

Jeg synes også det kunne være lækkert hvis hele verden kørte FLAC eller et andet frit format, men jeg synes bestemt det er mindre ringe at bruge et format, der er tilgængeligt på de fleste platforme (selvom det kræver lidt krumspring på Linux), når vi sammenligner med WMA.

Generelt ser man stadig ofte "PUHA, det er Apples farlige DRM-format"-reaktionen, når nogen nævner AAC. Det synes jeg er lidt synd, når det er et af de mindst ringe formater, der er bredt understøttet af hardware-enheder.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere