Linux og Unix historie

Mit gæt er at du har styr på at der er mange Linux-distributioner og du har nok også hørt at Linux er en UNIX-variant - men det er godt nok svært at få overblikket over hvordan hvordan ting historisk hænger sammen. Jeg har samlet et par forskellige links som giver svar på dette.

Det første overbliks-billede er fra wikipedia og det viser i korte træk koblingen mellem de forskellige UNIX-varianter. Tryk på billedet for at se det i bedre opløsning.

Illustration: Privatfoto

](http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/51/Unix_history.svg)

Men hvis man har lyst til at se flere detaljer i UNIX-familietræet, så er denne fantastiske oversigt fra Éric Lévénez værd at studere. Websiden består af 22 billeder alt i alt - stort arbejde....

Tilsvarende fandt jeg en historisk oversigt over Linux-distributioner som også er værd at se igennem. Tryk på billedet for at se det i god opløsning.

](http://730x.up.md/wp-content/44218-1.png)

Man kan bl.a. se at "klassens populære distro" - Ubuntu er afledt af Debian og er startet i 2004.

En alternativ oversigt over Linux-distributioner findes i wikipedia - tryk her for at se denne.

Tja-bum ...
distrowatch.org findes i højre side et index over popularitet. At FreeBSD rangerer omkring 16-19. pladsen er lidt overraskende for mig - jeg havde forventet at FreeBSD lå højere, men det er konsistent med Google Trends. Anyway - husk rækkefølgen "løgn, forbandet løgn og statistik"....

/pto

Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bob Hagenstrup

Nej, IE brugere kan ikke se SVG-filer. Det var desuden ikke rendering-fejl, det var fejl i selve filen (som jeg nu har rettet). Jeg har også tilføjet glidende overgange og gennemtrumfet font-valg.

Billedet bliver brug på Wikipedia, og billedesiden er http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Unix_history.svg
(bemærk at det er hostet hos Commons, så hvis du vil lave noget om skal du gøre det der)

Desuden er den "alternative version" (version 7.2) jo bare en nyere version af det samme billede. (artikel inline billede er version 6.8.1)

  • 0
  • 0
Peter Makholm Blogger

Når vi nu er ved at påpege fejl, så tilhører Xenix vist klart System III-lejeren. Sun er lidt mere besværligt, SunOS er en BSD mens Solaris mere er en SVR4.

Kalder Solaris 2.11 sig iøvrigt stadigvæk SunOS 5.11 når man skriver uname?

  • 0
  • 0
Tommy Ditlev Henriksen

Jep, SunOS skift fra BSD til SVR4, hvor kan det ses??

Mon ikke det samme for v11?
-bash:stair:root:# uname -a
SunOS stair.unix-consulting.dk 5.10

QUOTE (http://www.softpanorama.org/Solaris/solaris_history.shtml=
In the late '80s, Sun entered into a partnership with AT&T, which was then developing the other major Unix flavor, System V. The result was System V release 4 (SVR4), which incorporated BSD as well as SunOS extensions (e.g., NFS). Subsequently, with its version 5.x (Solaris 2.x) releases, SunOS shifted from its BSD origins to SVR4.
UNQUOTE

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere