Linux i lommen

Jeg har længe gerne ville have installeret Linux på en USB memory-stick, så jeg kan boote en vilkårlig (nyere) maskine og have min Linux startet på kort tid. Det har klart en wauv effekt at have sit komplette styresystem med i lommen. Naturligvis vil jeg have mulighed for at have mine SSH-nøgler og et par andre personlige filer med på farten.

![Eksternt billede](http://petertoft.dk/v2/linuxilommen.jpg" alt="Linux på en USB memory stick)

Jeg har kigget en del på det, men render lidt panden mod en mus med en 1 eller 2 GB memory stick. Næsten alle moderne Linux-distributioner kræver over 2GB til en almindelig desktop-installation, så det bliver ikke før om nogle måneder at den faldende pris på 4 og 8 GB memory sticks gør dem til "nemme" mål for at få Linux i lommen.

Men har du en 1 GB USB memorystick (eller større) så har jeg fundet mindst to veje for at få Linux installeret på memory stick med desktop og en stribe gode applikationer.

Har du fundet andre spændende installationsvejledninger (såsom anvendelse af SLAX) og haft succes med at prøve dem, så skriv gerne nedenfor.

Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Sune Vuorela

Debian live er let at bruge, konfigurere og tilpasse.

Man kan selv liste de pakker man vil have installeret - enten en fuld liste - eller ekstrapakker i forhold til en stribe standardlister.

Man kan også levere et filskelet der skal kopieres ind på live-cd'en - og kommandoer der skal køres efter pakkerne er installeret i, men inden iso-filen bliver færdiggjort.

Alt dette - og meget mere - gøres med 'make-live'-kommandoen fra live-package pakken i debian unstable og debian testing.

Mere om debian live på http://debian-live.alioth.debian.org/

/Sune

 • 0
 • 0
#2 Michael Rasmussen

Jeg har SLAX på min USB (512 MB) SLAX selv fylder ikke mere end knap 200 MB, hvortil jeg har tilføjet en række ekstra pakker. Hvad angår ekstra pakker, er det ret genialt gennemtænkt, da man kan tage en vilkårlig pakke fra Slackware, og ved hjælp af et script i SLAX kan pakken uden videre konverteres til en SLAX-pakke. Pakken skal herefter placeres i en særlig mappe i rodkataloget, og den vil blive installeret under næste opstart.

Hvad angår hardware genkendelse, er det det samme, som hvis du anvender Knoppix, da SLAX's bootprocess er identisk med Knoppix (Version 4.x)

Nu ved jeg jo, at den gode Peter er KDE fan, så her bliver han ikke skuffet, da SLAX har KDE 3.4 som forvalgt desktop (KDE 3.5 findes i pakkearkivet). XFCE, og flere andre kan også installeres - jeg tror hele paletten findes som ekstra pakker.

Så alt i alt vil jeg anbefale SLAX.

 • 0
 • 0
#7 Peter Toft

Når jeg holder foredrag har jeg klart mest tiltro til en Linux box (sagde ham der igen havde en XP til at fryse (+reboot) under et online møde for 1 time siden).... Desværre har jeg ikke pt. en ekstra Linux laptop der hjemme - kun to Linux servere :)

Heldigvis kører OpenOffice.org fint - også på Windows.... Men ikke altid. Da jeg holdt foredrag i Århus for et par mdr. siden ville XP bare intet med projektoren, men med en Knoppix cdrom med foredraget på USB-stick, så klarede jeg den sag.

 • 0
 • 0
#8 Peter Toft

Jeg glemte helt at nævne at man kan købe "Mandriva Flash - A 3D Desktop in your pocket" hos Mandriva store - http://surl.dk/28t/. De sælger en 2GB memory stick med Mandriva Linux, hvor halvdelen er til brugeren. Jeg var egentlig lige ved at købe den for at se hvad de har lavet indtil jeg begyndte at se på hvordan man laver den selv :)

 • 0
 • 0
#9 Palle Simonsen

DSL er en 50mb linux distribution der booter fra og kører perfekt på selv en lille memorystick. DSL kan desuden også køre virtualiseret i f.eks. XP vha. qemu (der desuden er genial til at virtualiserer windows under linux, men det er en anden historie). DSL anvender hverken gnome eller KDE og starter og virker bl.a. derfor ganske hurtig uden at man på nogen måde savner disse rent visuelt.

DSL kan downloades fra http://www.damnsmalllinux.org/

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere