Linksys PSUS4

En af mine yndlingssprog er PostScript, der ud over at tale til mine grafiske laster også er et velgennemtænkt programmeringssprog, som til og med, hvis man ønsker det, giver god træning i geometriske transformationer og simpel matix algebra.

Ideen i PostScript var at det skulle være sproget der endte det escape-sekvens-mareridt som printere var blevet til.

Groft sagt er der kun to problemer med PostScipt, den ene er at sproget ikke håndtere transparans, det kan godt være fixet siden jeg sidst læste en sprog manual, det andet problem er at printeren ikke kan svare igen.

Det vil sige, det kan de faktisk, men det er jo noget rod hvis man sender et printjob, at det så skal vente til at det får adgang til printeren, blot for at forhøre sig om printerens fysiske margin.

Men Keine Hexerei, Adobe opfandt noget de kaldte "PPD filer", Postscript Printer Description, eller noget i den stil, som i et prædefineret format indeholder alle mulige tekniske oplysninger om margins, indbyggede fonte og kvadratroden på datoen printeren blev sprøjtemalet.

(I kan godt se hvor det her er på vej hen, ikke ?)

Alzo: jeg har to printeren, en glimrende HP1320N laser med indbygget Postscript og LPD server, virker som en drøm og en HP1220C inkjet der hverken har Postscript eller ethernet, men kun USB.

Indtil nu har jeg haft en Soekris 4801 til at stå og lege ethernet til USB converter, men nu skulle jeg bruge den til noget andet og måtte finde en anden dims istedet.

Det blev en PSUS4 fra Linksys, dermed kunne ethernet switchen nemlig også konfiskeres.

PSUS4 dimsen er fyldt med en protokol der hedder IPP.

En af de første ting jeg googlede om IPP var et eksempel på hvordan man skulle kunne lokalisere en "public printer" i et andet firma så man kunne printe en indkøbsordre.

Mine vapourware følsomme briller blev helt sorte, så jeg ved ikke hvordan nogen kan have forestillet sig at det nogensinde skulle virke.

Nu da jeg alligevel er i gang med at rode, tænkte jeg at jeg ville lege lidt med Apples forsøg på at modernisere printer håndtering i UNIX.

CUPS virker forbavsende godt må jeg indrømme, der er nogen der har tænkt sig godt om.

HPijs er i denne sammenhæng selvskreven, det er HP's kvalitetsoptimerende ghostscript drivere til deres egne printere.

(Hvis nogen af jer er interesseret i hvad der foregår inden i en inkjet printer, indeholde visse gamle numre af HP Journal nogle interessante artikler om HP's inkjet teknologi.)

Selvom CUPS efter sigende også er IPP baseret, fik jeg ikke PSUS4 dimsen og CUPS til at tale sammen med IPP.

Heldigvis supporterer PSUS4 dimsen også LPD, det godt nok udokumenteret, men det virker fint.

Nu skal jeg bare have installeret CUPS på vores hjemmerserver næste gang jeg opdaterer den, så håber jeg at være fri for at tænke på printere i et lang stykke tid.

Som overskriften antyder er det her egentlig en produktanmeldelse.

Jeg har kun en ting at brokke mig over: MAC addressen stod ingen steder, så jeg måtte spilde tid med tcpdump for at finde den.

Den medfølgende Windows software har jeg ikke rørt og ingen mening om.

Anbefalet.

phk

PS: Er der nu også noget der hedder Gutenprint ''

Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Carsten Hess

Selv om tanken bag virker smart nok, mangler jeg stadig at se en hardware-dims der formår noget så simpelt som at formidle hvilken URI den udstiller sin(e) printere på. Specielt er Linksys' "printerservere" til hjemmebrug helt i hampen på flere punkter (den wps54g jeg har derhjemme skal f.eks. bootes hvergang den har vist en side af sit webadmininterface!).

Dog har den givet mig følgende indsigt, som du muligvis også kan bruge på din box: Stik imod hvad manualen siger, udstilles den tilsluttede printer på "ipp-adressen" ipp:///ipp/P1 ...da jeg først havde trawlet det frem fra nettets dybder, var der ingen problemer med at få hverken CUPS eller Windows sære printerhåndtering til at tale med printeren - måske kan det hjælpe dig (når nu CUPS-projektet direkte anbefaler at man undgår lpd hvis man kan)

  • 0
  • 0
#3 Karl Johan Simonsen

CUPS har vel i flere år været standard på Linux og er ikke oprindelig konstrueret af Apple, men Apple har "købt" CUPS.

Fx en laptop med korrekt netkonfig og CUPS der tilsluttes et net kan straks printe ud på alle tilgængelige CUPS-installerede printere på nettet.

Jeg kender ikke ovennævnte printservere, men Mandriva Linux printerinstallation har en søgefunktion som altid har hjulpet mig - bare firewallen er slået fra.

Hilsen Karl Johan

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere