Jesper Lund Stocholm bloghoved

LibreOffice ODF Implementer notes

Den anden da tikkede en voldsom god nyhed ind i min Twitter-strøm. Det var et tweet fra Bars Hanssens, der fortalte følgende:

Illustration: Privatfoto

Med andre ord: LibreOffice har offentliggjort, hvor de afviger fra ODF-standarden i deres implementering.

I forhold til interop er dette rigtigt gode nyheder. LibreOffice har i de seneste år anvendt indstillingen "ODF 1.2 Extended" som standard, når man bruger LibreOffice, men det har ikke været muligt at se hvad dette dækkede over på et konsolideret sted ... altså med mindre 1GB kildekode i LibreOffices trunk kan bruges.

Men nu kan vi få syn for sagen.

LibreOffices implementer notes er værdifulde, når man ønsker at implementere ODF og samtidig ønsker bedst mulig interop med de toneangivende implementeringer af den. For alle programmer har jo bugs, og kontorpakker har det med at udvikle sig hurtigere end standardiseringsprocessen gør det, så i virkelighedens verden vil en (stor) implementering altid indeholde mere funktionalitet end den pågældende standard dikterer. Implementer notes muliggør bedre interop end black-box testing af relevante programmer eller gennemtrævling af (i dette tilfælde) 1GB kildekode.

Du kan jo selv gennemtrævle listen, men et par ting er værd at nævne.

For det første er det bemærkelsesværdigt så mange af udvidelserne til ODF, der skyldes et ønske om at sikre interop med Microsoft Office. Ét af de store kritikpunkter af ODF var netop, at man decideret ikke ønskede at lave ODF kompatibelt med Microsoft Office. Dette blev afgjort på det første TC-møde i OASIS-gruppen, da ODF var blevet godkendt. I mine øjne var dette en fejl, for det gjorde adoption en smule besværlig, da kontorpakken med 90% udbredelse ikke var kompatibel med den. Nu ser det ud til, at nogle af tingene så endelig er på vej ind i ODF, og set ud fra et interop synspunkt er dette absolut glædeligt.

For det andet er der en hel del udvidelser til OpenFormula med nye funktionaliter ... herunder den esoteriske ROT13. Gad vide hvorfor den ikke er kommet i OOF endnu :-).

CIBER deltog jo i den første interop event hos Microsoft i Seattle i sommeren 2008, hvor de for første gang præsenterede deres arbejde med implementering af ODF i Microsoft Office 2007 SP2. I snakkene i løbet af dagen understregede vi flere gange - også som repræsentant for Dansk Standard - at vi som minimum ønskede, at der på "Dag 1" for første offentlige beta af Microsoft Office 2007 lå udførlige beskrivelser af hvor deres implementering afvigede fra ODF. Det var vores besked, at værdien af dette for de andre implementeringer i markedet ville være meget konkret og meget værdifuld. Dette holdt Microsoft og siden har de hver gang der er kommet nye versioner af Microsoft Office i meget god tid beskrevet de steder de afviger fra både ODF og OOXML - senest for Office 2013, hvor dokumentationen allerede nu har været tilgængelig i næsten et år.

Det er rigtigt positivt at se, at LibreOffice nu træder frem og gør det samme for ODF.

Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Jesper Lund Stocholm Blogger

Fedt at se der bliver gjort noget for bedre interoperabilitet - det er nemlig den eneste måde man kan få skabt ordentlig frihed for den enkelte bruger til at vælge det værktøj man synes bedst om...

Det er helt rigtigt, og pointen er jo, at "standarden" jo kun kommer et stykke af vejen. Uden en beskrivelse af tilføjelser til standarden, begrænsninger i brug af standarden og quirks og finurligheder i implementeringerne for de største spillere, ja så bliver interop bare meget sværere og som bruger risikerer man ikke at kunne skifte kontorpakken ud - selvom man egentlig gerne ville.

:o)

 • 1
 • 0
#3 Eskild Nielsen

Dette holdt Microsoft og siden har de hver gang der er kommet nye versioner af Microsoft Office i meget god tid beskrevet de steder de afviger fra både ODF og OOXML - senest for Office 2013, hvor dokumentationen allerede nu har været tilgængelig i næsten et år.

Og når så storebror retter ind, så er det kun rimeligt at den næste i rækken følger med.

 • 0
 • 0
#4 Esben Madsen

Lige præcis - bare fordi jeg foretrækker linux og libre office (hvis det da skal være wysiwyg), så behøver jeg jo ikke presse mit valg ned over hovedet på andre... og konkret så har jeg jo stadig brug for at arbejde sammen med folk der bruger MS office fra tid til anden (i dag foregår det via en dual-boot på arbejdspc'en hvis det er mere end at jeg skal læse andres dokumenter)

 • 1
 • 0
#5 Jørgen Elgaard Larsen

Hej Jesper,

Spændende nyhed. Afvigelseslister er et godt værktøj til at vurdere standarders modenhed, og hvilken vej de bevæger sig. Umiddelbart er jeg glædeligt overrasket over, at LibreOffices liste ikke er længere end den er (her antager jeg, at det ikke skyldes ufuldstændighed).

Du nævner, at der findes tilsvarende lister for Microsoft Office. Har du et link til dem?

Kender du til andre afvigelsesllister for ODF/OOXML?

 • 1
 • 0
#6 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Jørgen,

Umiddelbart er jeg glædeligt overrasket over, at LibreOffices liste ikke er længere end den er (her antager jeg, at det ikke skyldes ufuldstændighed).

Ja, den er rigtignok ikke særligt lang - hvilket i sig selv er glædeligt. Problemet er bare, at den ikke er fuldstændig. Efter jeg har gennemlæst den i detaljer, så har jeg opdaget, at der mangler ganske meget på listen. Ikke alene er der ingen informationer om, hvilke dele af ODF LibreOffice ikke understøtter - men listen over udvidelser er ikke komplet. Ingen (så vidt jeg kunne se) at de annoncerede udvidelser af ODF annonceret med LibreOffice 3.6 er med på listen.

Når det så er sagt, så skal man jo kravle før man kan gå, og vi må forvente, at resten kommer med hen ad vejen. Jeg har skrevet til TDF om dette på deres mailliste. Se evt http://goo.gl/EKv00 .

Isoleret set er det rigtigt glædeligt, at deres noter nu er offentliggjort. De er jo lavet på en wiki, så andre kan jo også hjælpe med til at gøre listen komplet.

Du nævner, at der findes tilsvarende lister for Microsoft Office. Har du et link til dem?

Microsofts noter omkring ODF 1.2 er her: http://goo.gl/SSdPv

Microsofts noter omkring OOXML er her: http://goo.gl/BtLha

Kender du til andre afvigelsesllister for ODF/OOXML?

Desværre ikke.

Hvis du spørger mig, så burde kravene om det offentliges brug af åbne standarder udvides med et krav om, at en applikation kun kan anvendes i det offentlige, hvis der er offentliggjort fyldestgørende implementer's notes for implementeringen af standarderne i applikationen.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere