yoel caspersen blog bloghoved

Læsø: Det er ikke kun færgen, der sejler

I november sidste år roste jeg Læsø Kommune for deres aftale med Nord Energi Fibernet, hvor Læsø Kommune gav Nord Energi Fibernet et tilskud på ca. 10 mio. kroner til etableringen af et fibernet på Læsø.

Tiltaget var visionært, da det kommunale tilskud på grund af EU-regler ville sikre, at fibernettet blev åbnet for alternative operatører, således at beboerne på Læsø ville kunne vælge mellem flere operatører.

Nu ser det imidlertid ud til, at Læsø Kommune og Nord Energi Fibernet dropper det kommunale tilskud, da Nord Energi Fibernet er kommet i tanke om, at det alligevel godt kan lade sig gøre at lave et fibernet på Læsø uden de mange rare skattekroner i ryggen.

Det nye monopol

Det er umiddelbart dårligt nyt for beboerne på Læsø, for nu er det stensikkert, at der ikke bliver konkurrence på det nye fibernet. Tværtimod erstatter de et gammelt monopol i form af TDC med et nyt i form af Nord Energi Fibernet og deres partner Bredbånd Nord.

Set fra Nord Energi Fibernets side er det et smart træk at droppe støtten fra kommunen.

De havde muligvis håbet, at de kunne få kommunalt tilskud uden at nogen ville kræve adgang til det nye fibernet, men sådan skulle det ikke gå, da både Kviknet og Skywire viste interesse for at komme ind på nettet.

Nu skal de ganske vist undvære de 10 mio. kroner, men til gengæld får de øen for sig selv her og nu og i al overskuelig fremtid.

Det kan vise sig at være en rigtig god forretning for Nord Energi Fibernet, der som bekendt har valgt Bredbånd Nord som internetudbyder på det nye fibernet.

Selv hvis alle Læsøs 2.700 husstande vælger det billigste produkt på hylden, en 10/10 Mbit/s fiber til 199 kr. pr. måned, er de 10 mio. kroner tjent hjem på 2 år.

Og mon ikke, mange af kunderne vil vælge en hurtigere forbindelse til en højere pris - som i øvrigt frit kan hæves efter Nord Energi Fibernets ønske?

Et mystisk forløb

Man kan undre sig over, at Læsø Kommune accepterer at annullere tilskudsaftalen, der ville have sikret et velfungerende bredbåndsmarked på Læsø efter svensk forbillede.

De sparer ganske vist de 10 mio. kroner her og nu, men det virker som et mindre beløb i denne sammenhæng, og de penge, beboerne på Læsø med en velfungerende konkurrence ville spare på deres internetregning, kunne i stedet konverteres til forbrug på øen og derved i sidste ende havne i kommunens kasse igen.

I det hele taget er forløbet omkring fibernettet på Læsø ret mystisk.

Netplan, som hjalp kommunen med udbuddet, slog på et tidligt tidspunkt i processen fast, at kommunalt tilskud ville medføre, at fibernettet skulle åbnes for alternative operatører.

Alligevel virkede det som om, det kom som en total overraskelse for Læsø Kommune, da de under stor mediebevågenhed underskrev aftalen med Nord Energi Fibernet den 4. november sidste år.

Bredbånd Nord var allerede gået i gang med at kapre kunder, og et stort opslået informationsmøde i Læsøhallen måtte i sidste øjeblik skifte vært, så det ikke så ud som om kommunen favoriserede en enkelt udbyder på det nye fibernet.

Samtidig måtte man på informationsmødet meddele, at man havde været lidt for tidligt ude, da nettet skulle åbnes for konkurrenterne, og allerede afgivne bestillinger måtte derfor annulleres.

Nord Energi Fibernet kunne ikke fremvise nogen engrospriser til Kviknet eller Skywire, på trods af at de jo måtte have en præcis tilsvarende engrosaftale med Bredbånd Nord.

De havde tydeligvis ikke tænkt sig, at fibernettet skulle åbnes, og dagens dagsorden hos Læsø Kommune bekræfter dette til fulde.

Politiske rævekager, kammerateri eller simpel inkompetence?

Set udefra får man et indtryk af, at nogen har haft et lidt for liberalt forhold til borgernes penge.

Hvorfor skulle kommunen stille med 10 mio. kroner, når nu det tydeligvis ikke var nødvendigt alligevel?

Er der tale om nogle gamle venner i form af Læsø Kommune og Nord Energi Fibernet, som gerne ville gøre hinanden en tjeneste - og få en sæk rare skattekroner med i handlen?

Eller er der tale om en organisatorisk svag kommune, der bliver snøret af en dreven spiller på bredbåndsmarkedet, der kender reglerne, men vælger at blæse på dem?

Var der tale om en "går den, så går den"-situation - eller havde kommunen og Nord Energi Fibernet ikke læst udbudsmaterialet fra Netplan?

Spørgsmålene er mange, men de blæser i vinden - ligesom færgen til Læsø.

Relateret indhold

Kommentarer (25)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jens Jönsson

Gik den så gik den. Det gjorde den så ikke...

Ingen tvivl om at Læsø's afsides beliggenhed gjorde at de troede at de kunne have tilskudsmillionerne for dem selv.

De glemte bare lige EnergiNet fiberen derover, som der kan købes adgang til på fornuftige vilkår...

Det bliver mere og mere utopi at tro på at elselskaberne åbner deres monopoliserede fibernet.... Det er dobbeltmoralsk at de gerne vil levere på TDCs fibernet, men ikke åbne deres egne net...

 • 5
 • 0
#2 Peter Ahlgren

Som ham over mig skriver. Gik den så gik den.

Angående monopol. Så selv om jeg er tdc kristisk. Så skal de ikke være de eneste der skal tvinges til at åbne for deres net. Det burde gælde alle udbyder der har kobber, coax og fiber gravet ned. Hvilket enlig ikke kun burde komme kunderne til gavn men også firmaerne.

 • 4
 • 0
#3 Yoel Caspersen Blogger

Angående monopol. Så selv om jeg er tdc kristisk. Så skal de ikke være de eneste der skal tvinges til at åbne for deres net. Det burde gælde alle udbyder der har kobber, coax og fiber gravet ned. Hvilket enlig ikke kun burde komme kunderne til gavn men også firmaerne.

Hvis man anerkender tanken om, at monopoler af hensyn til samfundet skal brydes ved lov, hvor det praktisk kan lade sig gøre, ligger det ligefor at åbne de små fibernet også.

For den enkelte borger i samfundet gør det ikke rigtig den store forskel, om monopolet hedder TDC, Bredbånd Nord eller SE. Det er muligt, elselskaberne hver for sig ikke fylder så meget på markedet som helhed, men det gør ingen forskel for de borgere, der bor i deres dækningsområder, eller de virksomheder, som ønsker at konkurrere i samme.

 • 4
 • 0
#5 Jens Jönsson

Hvis man anerkender tanken om, at monopoler af hensyn til samfundet skal brydes ved lov, hvor det praktisk kan lade sig gøre, ligger det ligefor at åbne de små fibernet også.

Problemet er bare at det rummer loven ikke mulighed for. Jeg vil tro at selv et stort elselskab som SE, fiser lige ind under den radar. De er ikke "store" nok... Men nu er jeg ikke jurist eller ekspert på området, men det er hvad jeg har hørt. Og det giver vel i grunden også mening. Havde de nogen der åndede dem i nakken, så så det nok anderledes ud....

Danskerne skal være glade for at der findes alternativer til fiber, så de kan få billigt bredbånd. På Fyn er EnergiFyn dog i gang med at udradere alt konkurrence. De opsluger antenneforeningerne og klipper deres kabler, hvorefter de graver fiber ned. http://www.fyens.dk/middelfart/Ny-internetudbyder-Energi-Fyn-skal-daekke... Det skal nok give konkurrence på bredbåndsmarkedet. Når EnergiFyn ikke skal mærke konkurrencen fra coax kablerne, så kan de frit bestemme priserne. Der er jo ikke andre alternativer....

 • 3
 • 0
#6 Jens Jönsson

Vi må sige at med Læsø sagen, så bliver det endnu mere utopi at tro på at elselskaberne vil åbne deres fibernet. Det bliver ved snakken (som det i øvrigt har gjort de sidste par år), og de kommer ikke til at åbne deres net.

Så Stig Mykens våde drøm er skudt til hjørne indtil videre...

"Stig Myken fortæller, at flere jyske energiselskaber allerede har tilkendegivet, at de også har intentioner om at give andre adgang til at levere bredbånd på deres infrastruktur. " https://www.computerworld.dk/art/235672/nu-indledes-ny-dansk-bredbaandsk...

Jeg kan DESVÆRRE bare sige "Hvad sagde jeg..."

 • 1
 • 0
#7 Yoel Caspersen Blogger

Historien er kommet "på forsiden" nu: http://www.tv2nord.dk/artikel/laesoe-kommune-traekker-stoette-til-oeens-...

Der er også et interessant klip fra TV2 Nord, hvor Læsøs borgmester tidligere i forløbet ærgrer sig over de kværulanter, der synes at lovgivningen skal overholdes og nettet skal åbnes:

http://www.tv2nord.dk/artikel/fibernet-paa-laesoe-faar-kritik-vi-bliver-...

 • 1
 • 0
#10 Baldur Norddahl

Nu blev de fleste af projekterne vundet af TDC/YouSee som automatisk åbner deres net - men det interessante her er hvorvidt YouSee kabel TV rent faktisk opfylder betingelserne for at være åbne. TDC antager at det gør de, men læs diverse indlæg fra Hiper med flere og det er tydeligt at det muligvis ikke er tilfældet.

Det vil være et fint selvmål hvis vi kan bruge Bredbåndspuljen til at tvinge YouSee til reelt at åbne deres net.

 • 2
 • 0
#11 Jens Jönsson

Det vil være et fint selvmål hvis vi kan bruge Bredbåndspuljen til at tvinge YouSee til reelt at åbne deres net.

Ja det ville det, men.... De adresser der har fået offentligt tilskud fra puljen, skal der være åbent net for de udbydere der ønsker adgang. Der gælder så nogle lidt andre regler, når udbyderen i forvejen er reguleret. Der skal du have fat i Energistyrelsen/Erhvervsstyrelsen.

 • 0
 • 0
#16 Mogens Ritsholm

I Sverige er der som bekendt tradition for åbne fibernet i en sådan grad, at kunderne er skeptiske over for at tilslutte sig et net, der ikke er åbent.

Men de svenske mobiloperatører vil ikke give andre udbydere adgang. De synes, at konkurrencen mellem mobilnettene er tilstrækkelig.

Men nu griber EU's konkurrencemyndigheder åbenbart ind.

http://www.di.se/nyheter/jatteboter-hotar-svenska-teleoperatorer/

Det burde være skriften på væggen for de lokale danske fibermonopoler, der synes det er helt op til dem selv at give andre en værdig adgang.

Den går ikke i længden, Granberg.

 • 1
 • 0
#17 Jens Jönsson

Hvorfor tror du det?

Det "tror" jeg heller ikke, jeg spørger (sætningen slutter med ?)....

De steder jeg har hørt om er det fiber. Men det er da ekstra interessant, hvis de udvider eksisterende kabel-TV anlæg med tilskud fra bredbåndspuljen. Det bør du gribe med det samme, hvis I leverer på youSee's kabel-TV anlæg. Ved jo at Yoel arbejder på at levere på det...

 • 2
 • 0
#20 Jens Jönsson

Jeg tvivler på at de har lyst til at være i en konkurrencesituation.

Det var så lige nøjagtigt det de ikke havde lyst til. Faktisk så lidt at de måtte sige farvel til 12 millioner kroner....

Nu er fiberen gravet ned derovre og de første bliver tilsluttet her i maj/juni, så man skal være hurtig med samgravningen for at nå at komme med.

 • 0
 • 0
#23 Baldur Norddahl

Sorry forkert lov. Det Lov om offentlige veje m.v. paragraf 74:

https://www.foxylex.dk/lov-om-offentlige-veje-mv/paragraf/74/

§74 Koordinering af gravearbejder, ansøgningsprocedure m.v. Den, der planlægger at ansøge om tilladelse til at foretage forandringer, herunder opgravning m.v., på en offentlig vejs areal, jf. § 73, stk. 1-4, skal så tidligt som muligt drøfte det planlagte arbejde med andre graveaktører med henblik på at undersøge, om flere gravearbejder kan koordineres.

••• Stk. 2 En graveaktør eller vejmyndighed skal efter anmodning oplyse om de grave- eller anlægsarbejder efter § 73, der enten er udstedt tilladelse til, som afventer tilladelse, eller som der inden for de næste 6 måneder forventes indgivet en første ansøgning om tilladelse til.

••• Stk. 3 Overholder en graveaktør eller vejmyndighed ikke koordineringsforpligtelsen, jf. stk. 1, og oplysningsforpligtelsen, jf. stk. 2, skal den pågældende dække de dokumenterede tab eller meromkostninger, som vejmyndigheden eller andre graveaktører lider som følge af den manglende koordinering.

••• Stk. 4 Transportministeren fastsætter nærmere regler om de oplysninger, der skal gives efter stk. 2, om koordinering af gravearbejder efter stk. 1, om offentliggørelse af oplysninger om planlagte arbejder og tilladelser m.v., og om fordeling af udgifterne til gravearbejder, erstatning m.v., i forbindelse med at flere graveaktører har udnyttet samme opgravning af vejarealet.

 • 1
 • 0
#24 Jens Jönsson

For det første, så skal man jo have pengene at smide efter det. 2 x fibernet på Læsø holder nok de fleste >langt< væk. (Hvilke også er en stor del af problematikken, da NordEnergi Fiber dermed opnår monopol tilstande).

Men Læsø Kommune, som andre kommuner afholder garanteret gravemøder. Og et sådan er der sikkert blevet afholdt. Derfor tror jeg at det vil være svært at komme efter... Jeg havde sågar været med på gravemødet, hvis ikke det var fordi at det offentlige tilskud også gjorde at de skulle stille rør til rådighed. Så skulle vi nemlig have gravet rør ned samtidigt med, og der havde samgravning selvfølgelig været oplagt....

 • 0
 • 0
#25 Dan Hansen

Synes vi skal skabe så stor mulighed for fri konkurrence som overhovedet muligt. Det går altså ikke at bestemte selskaber får monopol og kan fastsætte prisen som de vil. Synes bl.a. alle skal have mulighed for et bredt udvalg, og mulighed for at sammenligne dette udvalg. Det gør jeg blandt andet på bredbånd .dk. Kender også folk der bruger https://www.samlino.dk/bredbaand , der eftersigende skulle være godt.

Uanset hvad så er jeg træt af den monopolisering der synes at finde sted i denne branche, jeg kunne f.eks. i min tidligere lejlighed KUN vælge yousee gennem min boligforening, selvom der tydelig vis var bedre tilbud på markedet. Dette lugter lidt af... Og ligner de samme forhold som der synes at ske på læsø.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere