Læser du stadig bøger?

Jeg har en "stak" e-bøger liggende på min computer om en lang række interessante emner, som jeg gerne vil vide mere om. Alligevel læser jeg dem ikke.

Og hvorfor så ikke? Svaret kan ligge i at jeg ikke gider at læse lange tekster på min computer. Når man ser på min rutine læser jeg godt nok ufattelige mængder af tekst på skærmen hver dag, men denne tekst kommer fra en masse forskellige kilder, og jeg zapper rundt imellem dem uden nødvendigvis at læse dem alle til ende.

Det jeg læser mest er blogindlæg - jeg følger med i en frygtelig masse blogs. Både private blogs, tekniske blogs, politiske blogs og virksomhedsblogs. Det er lidt nyt for mig - det skete snigende i løbet af 2007, at nyheder og bøger ikke længere dominerede min læsesfære og at blogs tog over.

Og min læsestil er blevet mere rodet. Jeg holder mig sjældent til en tekst ret lang tid af gangen før jeg lige er kommet ud af en tangent fordi et link så interessant ud. Og tiden går ufatteligt hurtigt, når man lige skal dække alle mulige grene af informationstræet og så er det ikke engang altid at man opnår noget. Ofte er det næsten spild af tid - meget tid.

Men hvorfor tager jeg så ikke bare en e-bog og printer den? Det kan jeg også godt finde på med en kortere artikel på 10-20 sider, men derefter fortrækker jeg rigtige bøger; indbundet, foldet og printet af andre. Jeg kan nemlig rigtig godt lide bøger - jeg kan godt li' at have en bogreol med opslagsværker og romaner og jeg kan godt li' at tage en bog med i seng og lade den ryge ud af hånden, når jeg falder i søvn.

Og så er der kvaliteten. Trykte bøger har ofte en helt anden kvalitet end blogindlæg og e-bøger på grund af redigeringsprocessen eller nåleøjet som de skal slippe igennem - ikke alle og enhver kan bliver "udgivet forfatter". Blogindlæg har nogle andre kvaliteter på grund af den korte vej ud til offentligheden udenom forskellige filtre og godkendelsesprocesser, men bøger holder længere og er ikke brug-og-smid-væk-læsning, som blogindlæg ofte bliver. E-bøger har ikke nødvendigvis fordelene fra hverken bogverdenen eller blogverdenen.

En anden ting jeg godt kan li' ved bøger er, at de er lineære. Det er som at tage en guidet tour gennem gode informative netsider/blogindlæg, som man ved giver et resultat og en konklusion. Det er ikke fordi jeg har noget imod nettets ikke-lineære struktur. Den har sine fordele, men engang imellem er det rart at nå til en endelig slutning, som man ikke dykker længere ned i.

Men hvad mener du' Er jeg helt gammeldags, fordi jeg stadig læser og foretrækker bøger' Læser du e-bøger og har du set alle fordelene, som jeg ikke kan se' Eller dominerer blogindlæg og nyhedssites din verden'

Kommentarer (25)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Jesper Nielsen

Jeg foretrækker også helt klart "rigtige" bøger fremfor e-bøger. Jeg har ligesom dig, Therese, også nogle e-bøger liggende men de bliver sjældent åbnet. Det er meget bedre med en håndfast fagbog der kan ligge ved siden af tastaturet. Hvis der er tekster/artikler der skal læses på arbejdet printer jeg dem som regel også ud.

Men som Leif siger, kan det da godt være at mit forhold til e-bøger ændrer sig når vi får e-readers at se i Danmark.

 • 1
 • 0
#4 Jørgen Ramskov

Har det på samme måde - foretrækker helt klart at læse bøger på gammeldags manér :)

Og ja, jeg læser stadigt en del, det går lidt i bølger, nogle gange læser jeg meget og så har jeg en periode hvor jeg ikke læser bøger overhovedet.

 • 0
 • 0
#5 Kasper Birch Olsen

Hej Therese

Jeg har det lige som dig, jeg kan rigtigt god lide papir. Jeg er ved at skrive speciale og jeg printer artikler ud i en lind strøm. Der følger så mange fordele med papir som skærmen ikke rigtigt klarer. Jeg kan f.eks. let se på 3-4 sider samtidig på mit skrivebord, altså det fysisk træskrivebord. Det virker ikke rigtigt at scrolle op og ned i den samme pdf for lige at se noget på siden før.

Jeg skriver noter i marginen, understreger, laver mellemregninger som forfatteren hoppede over, tegner grafer osv. Jeg har ikke fundet nogle værktøjer der rigtigt giver mig mulighed for at gøre det samme i en pdf, selv om jeg gerne ville have et.

Nå ja og så er det nu lidt lettere at tage en printet artikel med ind på natbordet som godnatlæsning end det er at slæbe laptoppen med i seng ;)

 • 1
 • 0
#6 Nicolai Buch-Andersen

Jeg har en halv-gammel Dell PDA som jeg bruger til at læse E-bøger på. Det fungerer rigtigt godt.

PDA'en er lille nok til at ligge i en jakkelomme og den vejer næsten ingenting. Det er let at hive den frem ved busstopstedet, eller i bussen til og fra arbejde. Jeg kan endda læse på den selv om det er mørkt.

Bogtrykkerkunsten tillod os at fremstille og distribuerer bøger meget lettere og billigere end før. Elektroniske bøger gør fremstilling og distribution endnu billigere - vi kan sende en bog om på den anden side af jorden med et enkelt klik på en knap. Med kunne jeg godt forestille mig at elektroniske bøger kom til at dominerer markedet, og at "rigtige" papir-bøger blev reduceret til samleobjekter, som f.eks. vinylplader er det for musik-elskere.

 • 0
 • 0
#7 Aske Olsson

Har også en gammel PDA (Palm m505) som jeg bruger til at læse bøger på vha. programmet plucker.

Den gamle model udmærker sig ved ikke at have en særlig lysstærk skærm - så bliver man ikke så træt i øjnene af at læse. I sollys kan man slå baggrundslyset fra og alligevel sagtens læse indholdet på skærmen.

Plucker programmet virker ved at scrolle teksten over skærmen og kan til passes i tempo - det er ret fedt! Langt om længe en "bog" hvor man kan ligge ned på siden og hele tiden læse "den gode side" i bogen.

 • 0
 • 0
#9 Therese Hansen

Dejligt at høre at det ikke bare er mig der er underlig - der er andre, som også foretrækker papir. Nu kunne det så bare være lækkert, hvis man kunne få søgefunktioner på papir og den slags lyksagligheder, vi kender fra computeren.

Nu hvor jeg skriver speciale, har jeg de fleste af mine artikler både som pdf og på papir og jeg læser og tilføjer noter til papirsdelen mens jeg bruger pdf'en til at søge i. Det er nu også rart at have computeren i nærheden, når man lige skal slå et ord op i ordbogen eller man skal finde betydningen af noget obskurt.

En pda ville dække de fleste af mine behov, men jeg ville mangle muligheden for at skrive i margenen og sætte post-its ind med en note - det kan man selvfølgelig i visse pdf-læsere, men er der nogen, hvor man bare kan sætte "pen" til skærm og skrive i frihånd?

Jeg havde ikke lige overvejet den pointe som Aske kom med omkring, at man kan ligge på siden og hele tiden læse "den gode side" i bogen - det ville være en forbedring af læseoplevelsen. Især fordi jeg tit læser tunge bøger.

 • 2
 • 0
#10 Nicolai Buch-Andersen

Hej Therese

Nu læser jeg kun skønlitteratur på min PDA, så jeg har ikke megen direkte erfaring med at bruge disse funktioner. Men jeg ved at man med Microsoft Reader (den e-bogs læser jeg bruger mest) kan tilføje bogmærker, hightlights, noter og tegninger til teksten.

Hightlights kan være i forskellige farver og ser ud som om man har brugt en marker tusch på siden. Tegninger foregår også direkte på siden, med frihånd hen over teksten. Bogmærker og tekstnoter vises som små ikoner i margenen på teksten.

Microsoft Reader findes også til stationære og bærbare PC'er, og brugerfladen er stort set magen til den på PDA'er. Du kan jo prøve at downloade en version og se om det er noget for dig.

 • 0
 • 0
#13 Daniel Møller

Ja, jeg melder mig også i rækken der foretrækker bøger, hvis der er tale om tungere læsning.

Jeg har også et bar ebøger liggende, men hvis jeg endelig benytter mig af dem er det mest for at skimme et emne igennem efter noget konkret information jeg ved står deri. Til såkaldt lineær læsning er det nu svært at slå en god bog at falde i søvn til :-)

Jeg læser ca. en halv til en hel time inden jeg skal sove - somregel holder jeg mig til den samme bog til den er læst færdig, tilgengæld skifter det lidt i perioder om det er skøn- eller faglitteratur jeg læser - sådan afhængig af humør og hvad jeg lige har liggende af spændende bøger (jeg er en god kunde på amazon.co.uk).

Så nej, jeg hører heller ikke til blandt dem der tror trykte bøger forsvinder sådan lige i nærmeste fremtid, ligesom Jørn Schou-Rode finder jeg også bøger værende rar afveksling fra skærmen og faktisk også mindrer anstrengende for øjnene til længere tekster.

 • 0
 • 0
#14 Nicolai Buch-Andersen

@Daniel Prøv bookdepository.co.uk næste gang. De har lavere priser og gratis fragt. Amazon er som regel for dyr.

@Therese Tak for linket til bloggen. Jeg kan især skrive under på punkt 10: Delivery time. Selv med gratis fragt er det dødirriterende at skulle vente i uge- eller månedsvis på at få tilsendt bøger. Specielt når man er midt i en serie!

 • 0
 • 0
#15 Daniel Møller

Tak for linket, dem vil jeg da tage et kig på - det gode/farlige ved amazon er dog at jeg somregel også får stoppet allemulige andre ting end bøger i indkøbskurven, så jeg har en kæmpe wishlist for tiden :-)

Tilgengæld har du helt ret i at det ikke ligefrem er billigt i forhold til fragt og jeg har også bemærket at nogle af tilbudspriserne kun gælder englændere.

Iøvrigt en generende detalje at danske boghandlere har så dårligt et udvalg af bøger på engelsk at man er nød til at handle udenlands (med hvad det nu har af ulemper som fragt og ventetid) og jeg foretrækker nu engang at læse bøger på engelsk. Udover at man slipper for dårlige oversættelser, så er det også en god måde at holde sit engelsk ved lige. Specielt skønlitterære bøger har jeg haft stor fornøjelse af i forhold til at udvide mit ordforråd, da det jo er noget helt andet end det tekniske engelsk man ellers læser så meget af til dagligt :)

 • 0
 • 0
#16 Aske Olsson

Når jeg skal ud og ha' en ny bog plejer jeg lige at tjekke prisen på http://www.pensum.dk inden jeg bestiller. Den søger blandt ~30 boghandlere (også udenlandske) og der kan til tider være ret store afvigelser. Fragt, moms og postDKs gebyr bliver regnet med i den samlede pris. Det er vist nok den samme som bogpriser.dk

 • 0
 • 0
#17 Deleted User

Jeg har skrevet bøger siden 1978 og har været forlægger siden år 2000, men i dag er bøger på papir med papbind en anakronisme, i stil med Jelling stenen. Jeg arbejder derfor på lave bøger, der stadig kan sælges i fx. 2020, og jeg ser på hvordan børn på 12 - 14 år læser bøger i dag, da de er mine kunder om 5 år+.

Hvordan ser bogen ud om 5år+ ? Mit bud er: Den vises på en tavle computer, med en skærm på ca.250 mm, men den kan også læses på et TV. Bogen er i open source, i PDF, eller i et kodefrit DVD format, med mulighed for oplæsning på alle sprog. Bogen kan downloades frit, men alt efter den teknisk/økonomiske udvikling, vil der også være bøger på diskette, eller på usb-nøgler.

Mine forsøg har vist, at en side i et vandret A5 format (landskab) har mange fordele. Man kan få lige venstre/højre margener, man undgår det vanskelige linieskift med orddeling, og formatet er også godt til illustrationer. Forsøgene tyder på, at de lange linier kræver, at teksten sættes i blokke a´ 5-6 linier.

 • 1
 • 1
#18 Jesper Poulsen

Hvis jeg skal læse noget, så foretrækker jeg det på papir. Bogstaver på papir lyser ikke igen. De er ikke følsomme overfor betragtningsvinklen og de er ikke følsomme overfor modlys. Der er ikke nogle refleksioner af lampen bag lænestolen.

Jeg kan læse i en bog i timevis uden at blive træt i øjnene. Efter få timer foran en skærm er jeg ør i hovedet og har virkelig brug for en solid pause.

 • 0
 • 0
#21 Deleted User

Jeg var en brilleabe i skolen, jeg har siddet mange år på tegenstuer, jeg har skrevet bøger og læst bøger på alle slags computere. I dag er mit syn 80% på venstre øje og 50 % på højre, jeg skal have en stæroperation til efteråret, og øjenlægen siger: Køb en kraftigere pære til din læselampe.

Min erfaringer er; at fladskærme er gode til øjnene, og let læsbare, og det enten teksten er på min mobil, på min Mac Book Pro eller på mit TV. Selvfølgelig er det vigtigt at styrken på den hvide bagrund kan styres, men det kan den jo på langt de fleste elektroniske apparater til læsning. Det er ikke her p-bogen på papir i papbind har sine fordele.

Mine tanker om, hvordan en bog ser ud i 2020 går på nogle helt andre ting. Det vigtigste er: Hvordan struktureres en læseoplevelse, når teksten/billedet/lyden er lagret på en skærm af en art ? Det er derfor det er vigtigt at undersøge, hvordan børn på 12 - 14 år læser bøger i dag, da de er læserne om 5 år+. Derfor er det også uhyre vigtigt, at de nye teknikker ikke ødelægger læseoplevelsen af gamle skannede bøger.

Dei kgl. bibliotek skulle helst ikke ende i Georg Orwells hukommelses hul.

 • 0
 • 0
#22 Jesper Poulsen

Min erfaringer er; at fladskærme er gode til øjnene

Det er ikke min erfaring. Jeg bliver utroligt træt i øjnene af fladskærme, CRT-skærme og andre displays der medbringer sit eget lys. Displays der ikke medbringer sit eget lys er endnu værre. Papir, derimod er utroligt afslappende for mine øjne. Jeg kan starte med en bog kl 20 og lægge den fra mig kl 03 uden at være træt i øjnene. Og jeg bruger læsebriller - også foran skærmen. Med afstandsbrillerne kan jeg ikke aflæse skærmen overhovedet.

 • 0
 • 0
#23 Lars Tørnes Hansen

Nej Therese, jeg synes ikke at du er gammeldags.

Skal jeg lære noget er det via dødt-træ bøger. Nogle gange køber jeg også e-bog udgaven af samme bog også, fordi jeg i en del tilfælde bruger e-bogen til at lave hurtige søgninger i. Det gælder især, hvis der er meget at lære, eller at emnet ikke er helt så nemt. Seneste eksempel på det er med bogen der hedder "Erlang and OTP in Action", hvor man i bonus får e-bogen gratis, hvis man køber papir udgaven af bogen.

Jeg læser aldrig mere end et par sider i e-bøger, fordi det trætter mig.

 • 0
 • 0
#24 Thomas Christensen

Jeg læser mange bøger. På min Kindle har jeg passeret 150 (mest skønlitteratur). Til jer, der påstår, at I ikke kan læse bøger på en eInk-skærm (ingen baggrundsbelysning): Har I prøvet det? Jeg foretrækker til visse situationer e-bøger frem for papirbøger - brugervenligheden er større og læseoplevelsen er mindst ligeså god.

Jeg tror, at dedikerede eBogs-læsere vil være et nicheprodukt, men primært fordi interessen for at læse bøger falder. Som teknologi er den efter min mening både baggrundsbelyste skærme og papirbøger overlegen - til læsning af længere, sammenhængende tekster (uden alt for mange illustrationer).

Bortset fra det, kan jeg også genkende det læsemønster, som præsenteres i bloggen. En forskel her er, at tabletten for mig ser ud til at erstatte computeren til konsumering af webindhold. Computerne bliver reduceret til produktion (tekst, billeder, lyd etc.).

 • 1
 • 0
#25 Deleted User

Det er ikke skærmenes tekniske formåen, der bliver afgørende for hvor mange bøger der læses i år 2020+. Se fx. her: http://synsergonomi.dk/page.php?page=1

Men for en forfatter og forlægger er det jo afgørende, hvordan en læser til den tid vil omsætte de digitale enheder på skærmen til en læseoplevelse. Hvordan det kommer til at ske er vanskeligt at spå om, men at de teknologiske og økonomiske forhold til den tid vil få en stor betydning er for mig en selvfølgelig ting, og når jeg om kort tid har afsluttet mine forsøg om 2020 bøgernes udseende, så vil resultatet blive tilgængeligt på min hjemmeside.

@ Jesper. Det er flot at du kan læse 7 timer i træk, og stadig kan holde koncentrationen, men den evne tror jeg desværre ikke mange børn der er 12-14 år i dag, kommer til at udvikle.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere