Lader du dig friste af jobopslag?

Jeg må tilstå at jeg har været med til at grine af Martin Thorborgs jobopslag og jeg har også delt en latter over andre tilsvarende opslag. Når han ligefrem bliver arrig over reaktionen, så griner jeg igen mens jeg overvejer at sende en rulle tudekiks. Men problemet med at tiltrække de dygtigste udviklere er faktisk ret interessant, for hvordan gør man det?

Gennem tiden har jeg læst en lang række jobopslag og gjort mig nogle taker om hvad der virker og ikke virker for mig.

Hold igen med selv-anprisningerne

Jeg ved godt at alle startups er de mest fantastiske virksomheder, der tilbyder de mest fantastiske kollegaer, holder til i fantastiske lokaler med en fantastisk udsigt og har en eller anden speciel fantastisk medarbejdergode. Men når jeg læser det i et job-opslag lyder det mest af alt som en TV-shop reklame og det smitter af på min tillid til resten af opslaget.

Selvfølgelig er det parametre som jeg vil bedømme en eventuelt arbejdsgiver på, men efter min mening er det mere ting der egner sig til at vise frem end at fortælle om. Så hvor fantastisk det hele er skal måske gemmes lidt til jobsamtalen?

Hav et klart formål for virksomheden

Skal jeg tiltrækkes af et jobopslag skal jeg sidde tilbage med tanken 'det lyder godt nok som et interessant projekt'. Det kan godt være at produktet i sig selv ikke er særlig interessant, men så skal der være nogle features eller underliggende metoder der virkelig skal tiltrække sig opmærksomheden. Kan man for eksempel tænke sig noget mere kedeligt end at skulle kode regnskabsprogrammer som Martin Thorborg søger folk til? Det kræver lidt en gulerod for at få det til at virke tiltrækkende, crowdsourcing og datamining kunne være den gulerod.

Jobopslaget skal absolut indeholde en godbid og ved en efterfølgende samtale skal der endnu mere kød på. For nogle virksomheder at det lidt af en balancegang mellem at tilbyde noget interessant og at holde lidt på nogle forretningshemmeligheder.

Hvad kan I tilbyde mig

Martin Thorborg fokuserer i sin video blog meget på at kunne tilbyde udviklere at arbejde på en ny kodebase der derfor ikke er tynget af teknisk gæld. Det er rigtig godt ramt at kunne fokuserer på hvad virksomheden rent fagligt kan tilbyde mig. Tilbuddet om 'Ny Kode' tror jeg dog lidt er en silver bullet som Martin Thorborg har stirret sig blind på. Personligt vil jeg hellere arbejde på noget velstruktureret kode under moden udvikling hvor der bliver taget hånd om teknisk gæld end ny kode udviklet under cowboyder-principper og derfor fuld af teknisk gæld efter bare et halvt år.

Men det vigtige er at virksomheden reflekterer over hvad den kan tilbyde mig rent fagligt. På den måde er Martin Thorborgs ide ikke forkert, men det er bare en af flere muligheder.

Derudover skal man passe på med klichererne som let kan give bagslag. Mange gange har jeg set formuleringer i stil med: "Du er en team-player og kan lide at arbejde i et agilt miljø, hvor tempoet er højt." Og inde i mit hovedet er der der en lille stemme der oversætter: "Du komme til at lave workarounds for dine kollegaers mangler for vi har ikke tid til at gøre det ordentligt."

Opremsningen af teknologier

Jeg vil gerne vide hvilke teknologier jeg skal arbejde med og jeg må også tilstå at visse teknologier lidt er en deal-breaker for mig. Men når det er sagt, så tror jeg at man skal passe på med at stille det alt for skarpt op som 'du skal have X års erfaring med '. En god udvikler er for mig ofte en generalist som forholdsvis let kan blive produktiv uanset teknologien.

Men det kommer selvfølgelig an på den mere specifikke rolle der skal udfyldes. Hvis virksomheden specifikt har brug for en tech-guru der kan støtte et hold af junior-udviklere, så kræver det mere konkret erfaring end hvis man bare skal indgå i et team af senior-udviklere.

Hvad kan tiltrække dig?

Det der kan tiltrække mig ville helt klart være det interessante projekt. Hvad det kunne være er jeg ikke helt klar over, for hvis jeg vidste det var jeg jo nok godt på vej til at blive selvstændig. Derudover er der nok nogle mulige deal-breakers både vedrørende teknologivalg og virksomhedskultur. Men hvad kan tiltrække dig og hvordan skal en virksomhed tiltrække sig din opmærksomhed?

Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Martin Andersen

Jeg kunne også godt tænke mig der var lidt mere: "Vis søger den rigtige kandidat uanset geografi og hjælper gerne dig og dine familie med at flytte og finde evt. arbejde til din kæreste/kone". De rigtige folk sidder ikke altid lige rundt om hjørnet. Har indtryk af de større tech virksomheder, specielt er USA er gode til dette. Set i forhold til en årsløn må det være håndøre sådan noget koster.

 • 7
 • 1
#2 Morten W. Jørgensen

Jeg læser jobopslag ,og ser i prioriteret rækkefølge efter:

 1. Teknologier. Er det sprog og frameworks jeg synes er interessante.
 2. Metodikker. Hvis nogen skriver "vi skal teste før have release" tænker jeg at der nok blive mareridtsmægtige releasemarathonner,mens ci , regressiontests , unittests og automatiserede ui tests får mig til tænke, at oder er risikoen for allnighters minimal.
 3. Produktet virksomheden udvikler. Selvfølgelig gør det ikke noget at jeg sympatiserer med produktet, men det skal være slemt, som i giftgas og landminer, før det har nogen seriøs betydning.
 4. Arbejdsplads. Det er virkeligt et plus hvis hjemmearbejde ka n lade sig gøre, med for nogle typer af produkternes det meget vanskeligt at opnå. Ellers er gode transportforhold vigtigt.. om der udsigt til ditten eller datten interesser mig ikke. Om det er nye bygninger eller ej, er mig også uinteressant.

Frynsegoder, frugtordning, frokostordning, fitness og andet gøgl interesserer mig ikke. Firmaarrangementer deltager jeg ikke i alligevel, så den årlige petanqueturnering bliver uden mig. Andre må gerne finde fornøjelse deri, bare jeg kan blive fri.

Ovenstående er ikke primadonnakrav mejslet i sten, men spørgsmålet var hvad jeg kigger efter, og det er mit svar.

I øvrigt vil jeg gerne undskylde for tilsætning, manglende mellemrum og slåfler, men dette er mit første indlæg er skrevet på min pad , og det var en pinefuld process og nok sidste gang jeg gør det.

 • 9
 • 0
#3 Anders Hessellund Jensen

De ting der ville tænde mig i et jobopslag, er de ting der betyder noget for mig på mit arbejde:

 • At de teknologier jeg arbejder med er effektive og fornuftige teknologier til løsning af opgaven.
 • At projektet er af høj teknisk kvalitet: arkitektur, kodekvalitet, automatiserede tests, CI, deployment-proces, osv.
 • At projektet giver mening - at der kommer noget brugbart software ud af det jeg laver.
 • At jeg arbejder sammen med dygtige og inspirerende kollegaer.
 • At processen omkring softwareudviklingen er fornuftig.
 • At jeg har indflydelse på de (tekniske) beslutninger der tages i projektet.
 • At arbejdet er udfordrende og lærerigt.
 • At jeg får en god løn.

Et godt jobopslag kommer derfor ind på ovenstående områder, men mange af parametrene fremgår af ikke af et jobopslag. Her handler det om virksomhedens renommé: hvordan arbejder virksomheden med software, og hvilken type medarbejdere formår virksomheden at tiltrække?

Det betyder mindre hvilke konkrete teknologier der arbejdes med, så længe der er tale om gode teknologier, der er egnet til at løse opgaven. Det gør som udgangspunkt heller ikke noget, at koden har nogle år på bagen, men det er ofte sådan, at projekter med nogle år på bagen også er udviklet med teknologier, som er særdeles uproduktive i forhold til hvad der findes af muligheder i dag. En 10 år gammel J2EE 1.4 applikation er altså ikke nogen fest at arbejde på, hvorimod en 10 år gammel, men velskrevet, Erlang-applikation kunne blive et interessant og lærerigt bekendtskab.

 • 2
 • 0
#4 Max Tobiasen

Jeg er ikke udvikler men har siddet på den ande side af bordet og ansat folk. Jeg tænker at måske det vil være interessant at høre hvad tankerne fra den anden side af ligningen er. specielt fordi jeg aldrig har haft problemer med at finde gode folk, og kun enkelte gange har lavet fejlansættelser. Her er mine anbefalinger til at ansætte folk.

 • Ansæt folk der er klogere end dig selv.
 • fisk i dit netværk. Jeg tror aldrig jeg har ansat folk fra almindelige jobopslag. En del af denne anbealing er at løbende vedligeholde sit netværk.
 • Læg dit ego derhjemme.
 • Du kan ikke lede programmører hvis du ikke kan tale deres sprog. Jeg kan en masse DJØF snak, men vil hellere snakke om fordelene ved at bruge JSON frem for XML med programmører. Du kan iøvrigt heller ikke skelne gode programmører fra dårlige hvis du ikke ved hvad du taler om.
 • Projektledelse af arbejdere der skal grave huller i jorden er meget anderledes end projektledelse af vidensarbejdere. De første skal have pisk og gulerod, de sidste skal bare have lov at arbejde i fred. I sidstnævnte tilfælde er tegnet på en god projektleder at udviklerne ikke rigtig synes der er brug for ledelse og at alting bare fungerer. Projektlederens rolle er at skærme udviklerne fra politik, in-fights, umulige krav, etc. og så iøvrigt være en god vicevært der sørger for at der altid er rent og pænt i det mentale rum.
 • sig tingene som de er. Min erfaring er at de færreste programmører er glade for politiske spil, spin, bagtalelser og fortielser.
 • Jeg er grundlæggende ligeglad med hvilke teknologier folk mestrer (til en vis grad..), det der tæller er analytisk tankegang, intelligens og erfaring. Programmører lever af at sætte sig ind i nye ting og kan relativt hurtigt lære et nyt sprog eller framework.
 • Lad være med at komme med overfladiske og/eller sjove ligegyldigheder om rockstars/kode ninjaer/gratis cola/masser af pizza.
 • vigtigst af alt: Hav respekt for folk.
 • hav humor, men vær sofistikeret.

Bonus tip hvis alt andet fejler så snak dårligt om Trine Bramsen. Det er en sikker vinder med alle programmører.

 • 25
 • 0
#5 Casper Bang

Martin Thorborg har en pointe; penge er ikke den primære motivator for alfa-udviklere (eller hackers som de også kaldes), meeeen... der skal nu alligevel nok mere til at tiltrække dem fra faste stillinger med perks.

Når dette emne kommer på tale, tænker jeg altid tilbage på vise ord fra Paul Graham's essays Hackers & Painters og Great Hackers.

Paul Graham vil påstå, at det er umuligt at tiltrække gode hackere til så kedeligt et emne som et regnskabsprogram - og jeg er tilbøjelig til at give ham ret.

 • 3
 • 0
#6 Jette Hartmann

Frynsegoder, frugtordning, frokostordning, fitness og andet gøgl interesserer mig ikke. Firmaarrangementer deltager jeg ikke i alligevel, så den årlige petanqueturnering bliver uden mig. Andre må gerne finde fornøjelse deri, bare jeg kan blive fri.

Ovenstående er ikke primadonnakrav mejslet i sten, men spørgsmålet var hvad jeg kigger efter, og det er mit svar.

TAK.... Hvor er det dog befriende at læse, at man ikke er alene med den holdning. Så mangler vi bare at div. popsmarte arbejdspladser også erkender, at der er medarbejdere, som har andet at bruge den sparsomme fritid på, end at fjolle rund med kollegaerne og te sig åndsvagt.

 • 3
 • 0
#7 Claus Jensen

Man kan jo sagtens diskutere, hvad der er relevant og hvad der virker i et jobopslag, men jeg tror bare, at det er meget individuelt. De første par prioriteter vil nok være de samme for de fleste (teknologier, opgaver, produkter). Nogle punkter er vigtige, men kan ikke vides på forhånd (fx kollegerne).

Men når det kommer til frynsegoderne er vi jo alle forskellige. Og der er ting, der vil være deal-breakers for mig, som andre er helt ligeglade med - nogle af mine tanker om frynsegoderne:

 • Jeg var en kort tid på en arbejdsplads uden kaffe. Det er en dealbreaker - ikke om kaffen er gratis, men at den er tilgængelig. Jeg kan ikke arbejde et sted, hvor jeg skal have kaffen med i et par termokander hjemmefra.

 • Hvis i har en dresscode, så kan jeg ikke arbejde hos jer. Hvis det er varmt, så har jeg shorts og sandaler på på arbejde, ellers kommer jeg ikke på arbejde.

 • En frokostordning er helt klart rar at have og kan opveje andre småting, som lidt lavere løn osv. Men det er ikke en nødvendighed.

 • Alt for megen udenomsaktivitet ser jeg faktisk som et minus. Motionsrum, løbeklubber, udflugter og den slags vil jeg gerne holde uden for min arbejdsplads.

En sidste ting, som nok er en af de væsentligste for, om man falder til et sted er selve virksomhedskulturen. Igen noget, der er svært at vide på forhånd. Men der er nogle advarselslamper, der kan blinke. Ofte kan man i ansættelsesprocedurer se glimtene af et bureaukrati så tungt, at det ikke er fedt. Eller man kan blive så bombarderet med hippe buzz-words, at man bare ved, at det her er en opskruet firmakultur, man skal holde sig fra.

Men jeg er sikker på, at andre vil have en helt anden prioritering af de her ting - nogle kan måske endda lide at arbejde et sted, hvor virksomhedskulturen er bygget op omkring en "vision" med en masse buzz-words :-D

Så jobopslag er svære at få til at ramme ret mange. Og mange stillinger bliver ansat igennem netværk - måske også fordi man ad den vej får lidt mere realistisk info om ting som kolleger og virksomhedskultur...

 • 2
 • 0
#8 Michael Hansen

Du er slet ikke alene :)

Her er der firmafester/arrangementer flere gange årligt, det ligger tit på en fredag, lørdag er man halv død, søndag skal jeg bruge halvdelen af dagen på at tage tilbage og hente bil, så er ens weekend ligepludselig væk pga. et arrangement jeg reelt ikke føler jeg får noget specielt ud af, og mest har været der for andres skyld, det har jeg droppet de sidste par år. (Dermed ikke sagt jeg ikke vil bruge tid på mine kollegaer, deltager gerne i mindre arrangementer hvor det kun er den afdeling jeg arbejder i det drejer sig om).

Det samme med diverse forskellige frugt/frokost ordninger, det betyder intet for mig, hvorimod ting som følgende i prioriteret rækkefølge tæller mere for mig:

 • Fleksible arbejdstider
 • Gode arbejdsforhold*
 • Reel medindflydelse på beslutninger
 • Løn der som minimum ligger på regions gennemsnittet
 • Betalt telefon/internet

(*) Der er ikke noget værre end sidde en masse folk i et stort lokale, hvor der er støj og dårligt indeklima, min effektivitet ryger helt vildt langt ned (til omkring de 40%), det er hverken godt for arbejdsgiveren eller en selv, ender med at blive stresset, når jeg ved jeg kunne arbejde på meget mere effektivt med bedre forhold.

Arbejder ikke som udvikler mere, men har dagligt behov for at læse tekniske artikler og løse opgaver der kræver stor koncentration (da konsekvenserne er store for virksomheden hvis noget går galt).

Der er der bare ikke noget mere de-motiverende end skulle side og læse samme afsnit 5-6 gange pga. man bliver forstyret af støj og totalt mister fokus. (så for mig ville de optimale kontor forhold været mit eget kontor, for min skyld kunne vægene være af glas hele vejen rundt for stadigt at have et semi åbent kontor miljø.)

 • 0
 • 0
#11 Torben Mogensen Blogger

Jeg er enig i, at det umiddelbart lyder gabende kedeligt, men det kan være spændende, hvis man vil angribe det radikalt anderledes end traditionelle regnskabsprogrammer, f.eks:

 • Alle processer modelleres i en dertil designet proceskalkule.
 • Koden lægger tæt op af modellen, for eksempel ved at bruge domænespecifikke sprog, der har proceskalkulen som kerne.
 • Man bruger et sprog med lineære typer til at sikre, at beløb ikke kopieres eller forsvinder under behandlingen.
 • De underliggende sprog til kodning af de ovenstående teknologier er moderne sprog som Haskell, F# og Erlang og ikke traditionelle sprog som C, Java og C#.

Derudover er det altid godt, hvis chefen har dyb teknisk indsigt og entusiasme og ikke bare er en seriel selskabsstarter, der kun kan tale i Powerpoint med hyppig brug af ord som "fremadrettet", "problematik", "vision" og "konkurrenceparameter".

 • 3
 • 0
#12 Morten Fordsmand

En gang for over 25 år fldt jeg over en annonce (det var jo i den trykte presses tid), hvor jobtitlen som "VM/CMS programmør" jo ikke rigtigt gav mening. Det vil svare til at bede om en UNIX-programmør i stedet for en c/c++/ or whatever. Jeg søgte stillingen, fik den og fik 7½ rigtigt sjove år.

 • 0
 • 0
#13 Max Tobiasen

Derudover er det altid godt, hvis chefen har dyb teknisk indsigt og entusiasme og ikke bare er en seriel selskabsstarter, der kun kan tale i Powerpoint med hyppig brug af ord som "fremadrettet", "problematik", "vision" og "konkurrenceparameter".

Jeg er en smule uening - ikke meget, men en smule.

Hvis man skal lede tekniske medarbejdere kræver det selvfølgelig en teknisk forståelse der gør at man kan følge med i og tage beslutninger omkring teknikken. Det kræver også entusiasme, om ikke andet så fordi det har en tendens til at smitte.

Men en veldrevet virksomhed er mere end teknologi. Der er kunder, marketing, regnskab, firmaprofil, presse, og meget andet der også skal fungere. Der skal andre personligheder til at drive disse ting, og ofte har de en anden tilgang til livet og virkeligheden.

I en god marketingafdeling bliver ord som "fremadrettet", "vision" og "konkurrenceparameter" brugt med stor seriøsitet.

Der er en større, og ganske interessant, overordnet problemstilling her som de færreste mennesker gør sig bevidst: Teknikere og humanisater er vidt forskellige, og har vidt forskellige mål, drømme, udtryksmåder og ambitioner.

Teknikerne laver produktet, og humanistarne sælger det (Meget forenklet...) Men de forstår ikke hinanden. En programmør vil ofte synes at det er tåbeligt at diskutere en virksomheds vision, og en marketingmand vil ofte synes det er tåbeligt at diskutere om man skal bruge XML eller JSON. Begge tager selvfølgelig fejl.

I C.P. Snow's berømte tale "two cultures" fra 1959 beskriver han de to kulturer indenfor akademia. Der er humanistarne og teknikerne. De forstår ikke hinanden. De er ikke interesserede i hinandens forskning. De snakker ikke samme sprog. I teknisk orienterede virksomheder gør det samme sig gældende. programmøren og marketingmanden forstår ikke hinanden. De snakker vidt forskellige sprog.

Uheldigvis er der meget få personer der spænder over begge kulturer, og dem der gør er utroligt eftertragtede.

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Two_Cultures

 • 0
 • 0
#14 Allan Ebdrup Blogger

Paul Graham vil påstå, at det er umuligt at tiltrække gode hackere til så kedeligt et emne som et regnskabsprogram - og jeg er tilbøjelig til at give ham ret.

Det er helt forkert :-) Jeg arbejder også på et regnskabsprogram. Og jeg har aldrig i mit liv arbejdet sammen med så dygtige udviklere som jeg gør nu.

For mig personligt er det udvikler niravana. Der er simpelhen ikke noget mere professionelt tilfredsstillende end, dels at lære noget nyt hver eneste dag, og dels at være imponeret over ens kollegaer hver eneste dag, både når det kommer til engagement og professionalisme.

Men vi har, efter min mening, også en del mere at tilbyde end bare at arbejde med ny kode. Modenheden er høj. Fx også på process. Vi laver, bare som eksempel, continuous deployment, og deployer flere gange om dagen til produktion.

En anden ting der gør mig glad, er at vi har en del fokus på Open Source og udvikler community. Det er fedt, at kunne open source node.js moduler, som jeg egentlig er ret stolt af at jeg har lavet. Og det er ikke bowling vi bruger tid på med firmaet efter arbejde, men Node.js meetups, MongoDB user groups, neo4j- og zeroMQ-workshops osv.

Vi har lige tilrettet vores jobopslag. De er ikke perfekte, men jeg skrev et af dem (som udvikler), udfra hvad jeg selv ville ligge vægt på, og jeg forsøgte at være ret konkret. Det gav respons med det samme.

Alt for mange steder er jobopslaget slet ikke skrevet af udviklere, og det bliver tit noget fluffy noget. Så mit råd vil nok være, at være ærlig og ikke mindst meget konkret i sit jobopslag, og lad for guds skyld udviklerne selv skrive jobopslagene (måske med lidt hjælp, men det skal komme fra dem).

Jeg kan genkende utroligt meget i de kommentarer der er her. Det virker til at der er ret stor konsensus om hvad der bliver lagt vægt på (ihvertfald blandt dem der har skrevet en kommentar). Så er det egentlig mærkeligt, at når jeg læser de fleste udvikler-jobopslag, så har jeg stadig ikke en idé om hvor virksomheden står på de punkter jeg synes er vigtige.

Tag dit jobopslag, lad dine udviklere læse det, og spørg dem så: "Ville du søge det her job?". Der skal prompte komme et: "Ja for satan, det lyder godt". :-)

 • 2
 • 0
#15 Claus Jensen

Tag dit jobopslag, lad dine udviklere læse det, og spørg dem så: "Ville du søge det her job?". Der skal prompte komme et: "Ja for satan, det lyder godt". :-)

Det er et rigtigt godt råd. Da jeg forlod en tidligere arbejdsplads viste de mig jobopslaget, de ville bruge til at erstatte mig med. Jeg sagde lige ud, at det lød enormt kedeligt og at jeg aldrig ville have søgt det. Også fordi jeg ikke havde en brøkdel af de kvalifikationer, de remsede op. Men de ændrede ikke et ord - så stort var bureaukratiet og hierajiet, at det skulle jeg skam ikke blande mig i. (Det var skrevet af min ikke-tekniske chef sammen med personaleafdelingen...)

 • 4
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere