kramselund jereminsen

Kvindelige rollemodeller for mig

Kære Kvinder

I anledning af kvindernes kampdag vil jeg gerne sige tak til jer kvinder. Elsker jer.

Specifikt vil jeg gerne prøve at forklare hvordan kvinder har været en integreret del af mit liv og professionelle liv indenfor IT.

Uden de kvinder ville jeg ikke være hvem og hvor jeg er idag! Det er kun et lille uddrag, men jeg håber det er nok til at I forstår budskabet.

TL;DR Kvinder bidrager til verden med viden og klogskab, fat det. Der er ingen valid grund til at bekæmpe, nedgøre, chikanere, forulempe.
Gør det bedre, sig fra når andre kommer med "jokes" og på andre måder diskriminerer. Det er 2019!

Det officielle lydspor til dette indlæg er en liste jeg lavede til kvindernes kampdag sidste år med kvinder jeg har hørt gennem tiderne - blandede bolcher.
https://open.spotify.com/user/kramshoej2/playlist/7jYKiSoGCG3Kkl9B0gfidt...

BTW læs også gerne den ældre blog fra Sidsel, https://www.version2.dk/blog/giv-mig-flere-kvindelige-rollemodeller-1072763

Mine tidlige år

Sådan kort fortalt starter min skolegang på Duevej skole på Frederiksberg, Ivar dansklærer og Eva matematik. Jeg lærte noget dansk og hadede dansk stil og skrive pænt kunne jeg heller ikke dengang. Jeg kunne dog godt lide matematik og tror den del gik fint.

I de sene klasser havde jeg kvindelig tysklærer og jeg kan stadig forbløffende meget tysk. Hun fortalte blandt andet om spiege lei som hun engang på en restaurant ikke vidste hvad var. Enden er at det selvfølgelig er det hedder spiegel eier - spejlæg :-D.

Vi havde også den sejeste fransklærer - hun var mere skrap og havde mere autoritet end en tysklærer! Jeg blev aldrig en ørn til fransk, men vi elskede hende.

Jeg røg siden i gymnasiet og gæt hvad, en kvindelig matematiklærer. Jeg læste mat-fys og tæskede beviser på tavlen fra Kristensen og Rindung. Jeg havde også en kvindelig kemilærer som brændte for kemi, mens få af eleverne gjorde.

Et andet fag jeg åd i gymnasiet var oldævl, oldtidskundskab. Jeg elsker historierne, sagn, billeder og vores kvindelige lærer gjorde faget interessant for os.

Der var også andre kvinder som bidrog til min skolegang, men ovenstående gjorde indtryk på unge Henrik. De kvindelige lærere i skole og gymmnasiet gjorde at jeg fastholdt fokus, gjorde det interessant - og jeg endte med et godt studenterbevis til fremtiden.

Universitetsårene og arbejdslivet

Jeg endte på DIKU, datalogisk institut efter gymnasiet - og det var faktisk første gang jeg stødte på uligheden og manglen på kvinder indenfor faget. Der var 5 kvinder på vores rustur og få på DIKU generelt.

Efter et par års studie fik jeg studiejob hos IBM Danmark, under Iben - og hun var en dygtig chef. Klart en af de dygtigste jeg har haft. Tak Iben hvor du end er, for at give en uerfaren studerende sit første IT-studiejob.

Jeg røg siden via N85 (Nymøllevej 85) til AIX og efter lidt mere erfaring skiftede jeg job til VM-data BFC og mødte J som endte med at være CHEFEN. Hun er til stadighed den bedste jeg kender til at estimere og planlægge projekter. Hun forstod blandt andet at opsamle data fra tidligere projekter, så fremtidige estimater ramte endnu mere plet. Det lyder simpelt, men hvorfor er vi så dårlige til at estimere?!

J var også sjov og havde en latter så andre afdelinger kunne blive helt sure. Jeg forstod at arbejdslivet også kunne være sjovt. Jeg lærte en masse som er med mig idag. Tak J.

Undervejs har der selvfølgelig også været mange andre kvinder som i forskellige roller har været mine kolleger og samarbejdspartnere. Tak til dem for altid professionelle tilgang til IT, projekter og mål.

Rollemodeller

Jeg har en del jeg ser op til indenfor branchen, og blandt disse er nogle jeg specielt har respekt for og som har påvirket min karriere.

Det er en lidt kort liste med de største navne:
Dr Tina Bird, http://precision-guesswork.com/ havde engang logningskursus hos hende she know things! Hun havde erfaringer som til stadighed er relevante for mig idag. Kig på dine 10 mest forekommende logs, og de ti mest sjældne. Tak derefter Dr Tina Bird, you're welcome.

Radia Perlman https://en.wikipedia.org/wiki/Radia_Perlman superstjerne indenfor IT og internet. Spanning Tree Protocol, jeps det er hende. "She holds more than 100 issued patents", wow. Jeg havde engang chancen for at høre hende til SANE konference. Min respekt steg mere og jeg husker stadig hendes imødekommende væsen. Hun fortalte også en dejlig historie om at man skal huske at få alle oplysninger inden man forsøger at løse et problem.

Elizabeth D. Zwicky - hende har jeg dog aldrig haft fornøjelsen at møde, men hun er blandt andet medforfatter af bogen Building Internet Firewalls 1st Edition 1995
by Elizabeth D. Zwicky (Author), Brent Chapman (Author). Jeg tror det må være den anden firewall bog, da Cheswick bogen 1st edition er fra 1994. Jeg har formentlig også læst andet hun har skrevet og det var medvirkende til hele min karriere indenfor IT-sikkerhed.

Tak Dr Tina Bird, Radia Perlman og Elizabeth D. Zwicky.

Når talen falder på bøger, så har Dorothy E. Denning https://en.wikipedia.org/wiki/Dorothy_E._Denning også haft en stor indvirkning på IT-sikkerhed, og jeg har nok ikke læst nok af hende.

Samme kan siges om Laura Chappell https://en.wikipedia.org/wiki/Laura_Chappell
der har glemt mere information om Wireshark end jeg nogensinde kommer til at huske.
Jeg kan varmt anbefale at købe to af hendes bøger nu:
Wireshark 101: Essential Skills for Network Analysis og
Troubleshooting with Wireshark: Locate the Source of Performance Problems. De har en rimelig pris.

Tak Laura Chapell og Dorothy Denning! I deler viden der gør mig dygtigere.

Fremtiden

Disse dage er mine nye rollemodeller blandt andet dem som i en rus af overskud underviser og deler viden - specielt til unge, Coding Pirates og DigiPippi https://twitter.com/DigiPippi

Jeg følger også en hel masse superintelligente kvinder på twitter https://twitter.com/kramse , så gå eventuelt på jagt blandt dem. Der findes flere fælleskaber for kvinder på twitter indenfor Infosec eksempelvis https://twitter.com/InfosecWomen

Jeg vil også godt med det samme sige, blandt de kvinder jeg følger er en del af dem i en helt anden liga end mig. Selvom jeg er uddannet på universitetet og med vel omkring +20 års erfaring indenfor IT og sikkerhed, så er jeg absolut ikke den der skal forsøge at man-splaine noget til dem - de ved allesammen mere end mig :-D

Så fælles tak til alle jer kvinder som til trods for modstand og dårlige forhold stadig er her, tak! Hvis der er noget jeg kan gøre for jer, så hiv fat i mig!

Jeg ønsker mig nye kollegaer i branchen, specielt indenfor IT-sikkerhed og ALLE er i min bog velkomne, uanset gender / non-gender!

Relateret indhold

Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Ditlev Petersen

BBC World Service annoncerede forleden en udsendelse, om en af det 20. Århundredes største kvindelige ikoner. Jeg satte mig til at vente på en udsendelse om Marie Curie. Men det var så en udsendelse om Barbie-dukken.

Måske skal Barbie komme i en udgave som programmør? Lige som hun for en del år siden blev udstyret med en rumdragt. Hvordan ser en programmør egentlig arketypisk ud? Tennissokker og en t-shirt med en indforstået morsomhed? There are 10 kind of people, those who understand binary and the rest. Og en eller anden absurd drikkebeholder. Men normalt har Barbie jo altid været sidst med alt nyt.

  • 2
  • 0
#2 Sidsel Jensen Blogger

Jeg havde fornøjelsen at møde Elizabeth D. Zwicky på sidste M3AAWG i San Francisco - hun arbejder nu med anti-spam hos Yahoo. Vi sad begge med i en super interessant debat omkring spam-håndtering af IoT devices der sender mail. Utrolig sympatisk og teknisk skarp.

Jeg viste faktisk ikke at hun havde skrevet en bog.

Jeg fandt denne gamle artikel fra New York Times: https://www.nytimes.com/2016/09/04/jobs/a-warrior-against-junk-mail-at-y...

Jeg er helt vild med det afsluttende citat: "Spam is where evil meets advertising, and no one has ever gotten rid of either one." :-)

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere