Torben Mogensen header

Kvindelige datalogistuderende

TV-avisen sender i aften et indslag om kvindelige datalogistuderedende. Jeg kender ikke indholdet nærmere, men ved, at der kommer en journalist på DIKU senere i dag for at snakke med ledelsen og studerende.

Desværre er der lidt dødt på DIKU i dag, da de fleste (både studerende og ansatte) er på ferie. Men jeg har da set en kvindelig studerende herinde. ![Eksternt billede](http://www.version2.dk/uploads/smil3dbd4d6422f04.gif" alt=")

Men hvis emnet interesserer jer, så se nyhederne i aften. Jeg ved ikke om det bliver kl. 18.30 eller kl. 21.00 (eller begge gange).

Tidspunktet er nok for sent til at gøre en forskel i ansøgningen til studiet (sidste frist er i morgen, og de fleste har nok allerede sendt deres ansøgning). Men der er en chance for at søge ledige pladser i august, hvis man skulle ændre mening eller ikke får sit første ønske.

Min egen teori er, at det primært er mangel på viden, der afskrækker piger fra at søge. Faget er ikke så teknologifikseret, som mange går og tror. De piger vi har klarer sig fint og er generelt tilfredse (i hvert fald ikke mere utilfredse end drengene).

Men selve det faktum, at der er så få piger, kan i sig selv være afskrækkende, så det er en selvforstærkende effekt: Til dem der har, skal mere gives, og omvendt.

Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Michael Diaz

Jeg har en mening om den generelle mangel på kvinder på IT-studier, som måske lyder useriøs, men ikke desto mindre mener jeg det helt alvorligt.

Jeg er selv datalogi-studierende og jeg mener at den generelle mangel på kvinder gør datalogistuderende og deres studieekvivalenter fra andre retninger mere socialt handicappede end på andre uddannelser.

Det hele skal ses fra et sociologisk aspekt, hvor man ser den almindelige mand fra det almindelige perspektiv. På et studie med en normal fordeling af mænd og kvinder, har manden altid i baghovedet at der er kvinder til stede. Og derved opfører han sig underbevist anderledes end han ville gøre hvis hans adfærd ikke afgjorde om han fandt en "mage" eller ej.

Det gør datalogerne langt mere tilbagelænede i form af væremåde, udseende og generel indstilling til tingene.

Et slående eksempel er de sociale arrangementer der afholdes på DIKU. Det at "gå i byen" betyder for en datalog, at tage direkte fra den første undervisningstime til den nærmeste bar, sætte sig på en stol og snakke om LARL-compilere og ScummVM i 4 timer gennem bunden af et ølglas. Jeg har været ude med dem adskillige gange, og deres signaler til omverden er tydelige og afvisende. De er ikke interesseret i at snakke med andre end dem selv, og skulle det ske, er det foretrukket at snakke med andre mænd om IT-emner.

Det er fuldstændig anderledes end alle andre uddannelser, hvor fest nærmere betyder at gå på diskotek drenge og piger, og være generelt udadvendte og interagere socialt med tilfældige mennesker.

Det har, efter min helt egen objektive mening, store konsekvenser langsigtet, fordi det gør de vitale softwareudviklere inkompetente i form af projektarbejde hvor der kræves interaktion med kollegaer der har andre indstillinger til tingene, og sågar også et andet køn.

Det er meget vigtigt at pointere, at jeg IKKE siger, som det ofte forstås, at dataloger udvikler sig til IKKE at være sociale. Men de udvikler sig til ikke at være sociale med andre end dem de selv vil være sociale med, og det er der ikke plads til på en arbejdsplads, eller en tilværelse, for den sags skyld, hvor en stor del af det at eksistere, afhænger af at folk kan gøre ting man ikke altid har lyst til.

Så derfor. Få flere kvinder på studierne, det betyder meget mere end man tror.

 • 0
 • 0
#3 Thomas Alexander Frederiksen

"Det er fuldstændig anderledes end alle andre uddannelser, hvor fest nærmere betyder at gå på diskotek drenge og piger, og være generelt udadvendte og interagere socialt med tilfældige mennesker."

Undskyld mit sprog, men...

Bullshit.

Min erfaring fra et studiemiljø siger faktisk det stik modsatte. For de tre studieretninger der delte tag og fredagsbar der hvor jeg slog mine folder (Forhistorisk arkæologi, Klassisk arkæologi og Etnologi) gjorde det samme sig gældende som det billede du maler af dataloger, nemlig faglig snak over øl som det altoverskyggende tema.

Din hypotese fejler på et meget væsentligt punkt: Du formår ikke at adskille fagrelateret socialiseren og generel socialisering. Den til faget knyttede socialisering er den eneste du har øjne for - men langt fra den eneste den enkelte studerende vil udøve. Min erfaring er at de fleste vil have forskellige omgangskredse, som de socialiserer med på forskellig vis. Det gælder også for dataloger.

 • 0
 • 0
#5 Torben Mogensen Blogger

Jeg holder også mere med Thomas og Peter: Man nørder ofte sammen med sine venner/kolleger fra studiet, men det er ikke den eneste form for socialisering, hverken indenfor eller udenfor denne kreds. Og ligesom Thomas, så mener jeg heller ikke, at det kun er på datalogistudiet, at man nørder i socialt selskab. Jeg har været sammen med folk, der nørder om litteratur, kvantefysik, sprog og meget andet over et glas vin/øl/whisky.

 • 0
 • 0
#6 Kasper Birch Olsen

Jeg kan hurtigt biddrage med at økonomer også har en dejlig tendens til at diskutere økonomirelaterede emner over øl. Hvis det ikke er nørded at diskutere hvorvidt fastkurssamarbejdet med Euro landene er bedre end et egentligt medlemsskab af Euro'en så ved jeg ikke hvad nørderi er... Dataloger er overhovedet ikke unikke hvad det angår.

 • 0
 • 0
#7 Michael Diaz

Som skrevet i mit første indlæg, siger jeg ikke noget om at Dataloger ikke er sociale. Jeg ved ikke hvorfor jeg trods ihærdige forsøg misforståes partout.

Essensen af mit budskab var, at studier der manglede det modsatte køn kunne direkte sættes direkte lig med manglen på "hjertets dannelse" når der interageres mellem kollegaer og venner.

Er det jeg siger stadig Bullshit? Hvor mange af Jer har sidst tænkt på hvad andre mennesker mente om Jer?

 • 0
 • 0
#8 Nicholas Clarke

Jeg synes egentlig jeg så flere kvindelige studerende for nogle år siden, men dengang var diku så også en del mere befolket end nu om dage. Så fordelingen er formentlig den samme.

Hvis man ville til bunds i det her var det måske mere oplagt at spørge alle de kvindelige datalogistuderende hvilke overvejelser de havde før de startede og om de har ændret holdning med årene omkring deres studievalg. Desuden kan man formentlig høre om hvilke fordomme m.v. deres ikke datalogiske veninder har.

Man kunne evt. gøre det samme med en gruppe mænd for at afdække hvordan man målretter information om studiet til begge køn.

Og sidst men ikke mindst ville det måske hjælpe hvis f.eks. diku's hjemmeside havde interviews/profiler af igangværende/færdige studerende om hvorfor de valgte deres studie, osv. osv. Muligvis kunne man gøre det samme med et par forelæsere om deres studietid og interesser før/nu m.v.. Det er muligt det allerede er der men så er det godt gemt væk.

 • 0
 • 0
#9 Torben Mogensen Blogger

Da jeg startede på DIKU i 1979 var der næsten 30% piger. Det var faktisk sådan, at en besøgende DTU-studerendende i starten af 1980'erne udbrød "Nej, hvor er her mange piger".

Men fra midt i firserne og frem til nu er andelen af piger støt dalet. Noget af det skyldes nok hjemmecomputerens fremmarch -- det var mest drenge, der have en Commodore 64 eller Sinclair Spectrum på værelset derhjemme, så det var mest drenge, der søgte ind.

Men den forklaring dur ikke længere. Nu om dage har ligeså mange piger som drenge deres egne (bærbare) computere, som de bruger flittigt til skolearbejde og sociale netværk. Man kunne forledes til at tro, at fremgangen i brug af Internettets sociale netværk hos piger ville smitte af på antallet af piger, der ville studere datalogi, men det er nok ligeså naivt som at tro, at øget brug af TV hos børn og unge vil få flere til at læse til elektronikingeniør.

Hjemmecomputere bliver ganske enkelt brugt anderledes end i firserne -- dengang var de hobbyobjekter, og en vigtig aktivitet var programmering. Nu er hjemmecomputere værktøjer til arbejde og sociale aktiviteter, og der er stort set ingen, der programmerer selv. En del af skylden herfor er blandt andet, at det er blevet sværere at programmere hjemmecomputere -- de starter ikke længere op i et programmeringsmiljø, og der er også større forventninger til hvad, programmerne skal kunne, så man kan ikke imponere sine venner med et program, der er lavet over en weekend.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere