Kvinde i en mandeverden

Therese Hansen nævnte i en kommentar på bloggen om it-forbilleder, at det kunne være svært at være kvinde i et mandefag. Det fik mig til at tænke over, hvordan jeg egentlig selv har oplevet det på DTUs informatik-linje, hvor det jo heller ikke ligefrem vrimlede med kvinder - der var dog en højere kvindeandel på de indledende kurser dengang, jeg startede, fordi datalogerne var blandet med dem, der interesserede sig for anvendt matematik (der af uransagelige årsager har en højere tiltrækningskraft på kvinder).
 
Bortset fra et par mænd, som har formået at se lige lovlig forbløffede ud, når de har fundet ud af, at det er mig, der har kodet en avanceret komponent, så synes jeg ikke, at det er noget, jeg opdager i hverdagen. Eller også har jeg bare vænnet mig til det' Det er klart, at man samler en del mandlige venner op i løbet af adskillige år på mandsdominerede studier og arbejdspladser (at jeg så også har valgt en sport, hvor jeg får lov til at slå løs på store, svedige mænd, det er jeg jo selv ude om...), men jeg synes, at det balancerer fint med veninder fra gymnasietiden osv. Det må da være lidt trist og ensporet at være kvindelig pædagog og aldrig få noget mandligt input, udover fra ægtefællen derhjemme'
 
Personligt bliver jeg også reddet af den store, alfavnende MOR-rolle, jeg kan få lov at træde ind i, når jeg kommer hjem om eftermiddagen, det er skønt!

Jeg tror ikke, at jeg ville blive rigtig lykkelig, hvis jeg ikke kunne få lov til at leve både nørden og husmoderen ud. ![Eksternt billede](http://www.version2.dk/uploads/smil3dbd4d6422f04.gif" alt=")

Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Therese Hansen

Nu håber jeg ikke, at jeg har fået det til at lyde som om det er enormt svært at være kvinde på et mandedomineret studie. Det er anderledes end at være mand vil jeg gå ud fra, og både sværere og lettere alt efter situationen.

Hvis man ellers trives i et mandsdomineret miljø og gør lidt ekstra for at få feminint input i hverdagen, så vil de ulemper, der er, glide i baggrunden, fordi studiet er både udfordrende og spændende. Men der skal til tider kæmpes for det og man må være forberedt på, at man i højere grad end sine mandlige medstuderende skal vise sit værd for at blive accepteret.

 • 0
 • 0
#2 Anne-Sofie Nielsen

Så må vi jo spørge d'herrer blandt læserne, hvordan det er at være mand på mandsdominerede studier og arbejdspladser? Det har hverken Therese eller jeg jo nogen erfaring med...

Er der måske ligefrem også mænd, der fravælger it-branchen (og it-studierne) pga. den skæve kønsfordeling?

Eller er det behageligt at arbejde i et miljø, hvor de andre ligner en selv meget? Mange går jo generelt efter at finde arbejdspladser, hvor man har meget fagligt og socialt tilfælles med kollegerne.

 • 0
 • 0
#3 Jørgen Henningsen

Mit studie var også mande domineret. Vi var vist nok den første svagstrøms årgang på Sønderborg teknikum, som var udelukkende mænd og senere på DTU var der også langt imellem pigerne. Jeg opsøger de mennesker og miljøer, som jeg finder sjove og hyggelige fordi det er der det er bedst at være og det er der kreativiteten opstår. Det kan godt være man får lavet en masse i et ensrettet (elitært) miljø hvor alle ligner hinanden meget, men reslutaterne bliver kedelige og forudsigelige og det har sådan set intet med kønssammenssætningen at gøre. Jeg er egentlig ligeglad med om mine kollegaer er mænd eller kvinder, men jeg har nok en tendens til at se kvinder, som meget focuseret på position og karriere og mere ligeglade med hvad det er de egentlig laver.

 • 0
 • 0
#4 Therese Hansen

Har man den samme respekt for sine kvindelige kolleger, hvis man har den opfattelse, at de kun er der for at fremme deres karriere og ikke for at bidrage til løsningen af en opgave?

Vil du hellere være fri for kollegaer, som fokuserer på position og karriere?

 • 0
 • 0
#5 Anonym

Therese: "Vil du hellere være fri for kollegaer, som fokuserer på position og karriere?"

Hvis du havde tilføjet et "udelukkende" eller et "primært" ville jeg ubetinget have sagt ja. Den slags typer er ret belastende for et hvilket som helst team. Når det så er sagt kan jeg ikke genkende Jørgens beskrivelse af at det er et specielt kvindeligt træk. Min fornemmelse siger mig at det gælder for en vis (stor) andel af de "rigtige" karriere-mennesker og dem er der flest mandlige af. Derfor det virker mere påfaldende når kvinder gør det fordi det er så uvant.

 • 0
 • 0
#6 Peter Makholm Blogger

[Rant] Efter min mening bliver ting ikke nødvendigvis ensrettet, forudsigeligt og kedeligt af at være elitært, at ting er ensartet gør det ikke forudsigeligt og kedeligt, og ting er ikke nødvendigvis kedeligt fordi det er forudsigeligt. [/Rant]

Jeg tror at en ligelig kønsfordeling er sundt for branchen som helhed, men jeg er lidt ligeglad med om mine kollegaer er mænd eller kvinder. Selvfølgeligt vil jeg kunne lave en liste over kvaliteter jeg ønsker blandt mine kollegaer og så kan man sikkert godt markerer af at en række af dem hovedsagligt er fenimine kvaliteter og en række af dem hovedsagligt er maskuline kvaliteter. Men om de bliver opfyldt af mænd eller kvinder er jeg ligeglad med.

http://times.usefulinc.com/2007/06/21-jeni http://www.jenitennison.com/blog/node/30

 • 0
 • 0
#7 Therese Hansen

Jeg synes, det er fint at have en liste af kvaliteter, som man ønsker ens kollegaer har og så være ligeglad hvilket køn der tilfældigvis opfylder disse kvaliteter (selv om det nu også er sundt at blive udfordret og finde nye kvaliteter, som man ikke vidste man ønskede).

Det der kan være et problem er, hvis man antager, at folk har en række kvaliteter baseret på deres køn.

Jeg har mere end en gang mødt den fordom, at jeg, fordi jeg er kvinde, ikke kan være faglig dygtig, men bare er her som pynt, for at komme videre op i hierakiet eller for at tjene penge.

 • 0
 • 0
#8 Anne-Sofie Nielsen

Jørgen, jeg kan helt klart nikke genkendende til din oplevelse af ikke at tænke over, om f.eks. ens kolleger er mænd eller kvinder; de er jo bare mennesker, som man kan tale med og arbejde sammen med.

Der var et interessant uddrag fra Jeni Tennisons blog, som Peter linkede til: "I can see how this is from the other side. On my ‘mothering’ days, it’s very rare for me to encounter a father, but there are odd ones who come to the playgroup or library. I find it very hard to strike up conversation with them."

Det er pudsigt, fordi jeg egentlig selv, da jeg skrev mit indlæg, også tænkte på, at når man som kvinde er vant til at være i en verden, hvor det er helt naturligt at tale med mænd, så er det en meget mærkelig oplevelse at komme hen i et andet forum (som f.eks. forældrearrangementer i mine børns børnehave), hvor der er nogle helt andre, kønsbaserede forventninger. Der oplever jeg også, at det er sværere at komme til at tale med mænd end kvinder, og jeg bliver hver gang overrasket. Her er man i en verden, hvor det forekommer mærkeligt, ja nærmest suspekt, hvis en mand og en kvinde starter et bekendtskab. Den slags bekymringer har man da ikke i IT-branchen.

 • 0
 • 0
#9 Jørgen Henningsen

Til Therese: Min kommentar handler ikke om faglig dygtighed. På den front tror jeg ikke der er de store kønsforskelle. Det er sådan set et udtryk for den klassiske 'fordom' om at mænd hellere vil bruge 1/2 time på at køre rundt og lede efter noget end de vil stoppe og spørge om vej hvor kvinder hellere spørger en gang for meget end for lidt ;-) Begge køn når jo målet men med forskellige angrebsvinkler. Jeg tror da helt klart vi kan blive bedre problemløsere hvis vi kan mixe metoderne. Der er ingen grund til at sidde og nørkle med et problem i dagevis og genopfinde den dybe tallerken hvis kollegaen overfor lige har løst samme knude og omvendt er der også sommetider en gevindst ved at sidde og nørkle lidt. Til Anne-Sofie: Jeg tror ikke man kan blive helt fri for tanken om at der nok ligger andre følelser gemt i venskaber ml. mænd og kvinder.

 • 0
 • 0
#10 Therese Hansen

Jeg troede nu heller ikke, at din kommentar handlede om faglig dygtighed, men du fokuserede på, at du havde set et bestemt (negativt?) karaktertræk ved kvinder, og dermed fokuserede du på kønnet og ikke individdet. Det var bare det jeg lige bed mærke i :-). Det der kan være farligt i den sammenhæng er selvfølgelig at den næste kvinde du møder på jobbet på en eller anden måde ubevidst kan blive forbundet med det karaktertræk uden at have fortjent det.

Der kan jeg virkelig godt lide Peters kommentar om at det er karaktertrækket man har en holdning til og ikke kønnet.

 • 0
 • 0
#11 Karsten Nyblad

Det er fantastisk som en enkelt kvinde eller to i en afdeling kan kvæle mandehørmen og få mændene til at tale om andet end teknik og politik. Jeg mener helt klart, det har store fordele for arbejdsmiljøet, at der er kvinder blandt kollegerne.

Jeg har i øvrigt aldrig konstateret, at IT-folk af det ene køn skulle være bedre end IT-folk af det andet køn, og når vi diskuterer IT og IT løsninger, tænker jeg ikke over om det er en kvinde eller en mand, jeg diskuterer med.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere