Kunsten at sige nej

Fem gange på den forløbne uge, er jeg stødt ind i beskrivelser af folk der for sent indser, at deres tid er den eneste resource de ikke kan strække.

Det ene eksempel er nærmest morsomt, Norm "Stormin" Schwartzkopf er ombord på et fly på vej over atlanten og trænger til en tur på potten. Ergo sender han sin personlige oppasser op for at stå i kø, så han kan tænke videre ovre den hemmelige plan for en invasion i Irak. Det var der noget murren i krogene over, men det forstummede nogle uger senere.

Et andet eksempel er Neil Gaimans FAQ, der indeholder:

Citat:

## Q. How can I get Neil Gaiman to make an appearance at my school/convention/event? **A.** Contact [Lisa Bransdorf](mailto:info@greatertalent.com?subject=Speaker%20Inquiry:%20Neil%20Gaiman) at the [Greater Talent Network](http://www.greatertalent.com/). Tell her you want Neil to appear somewhere. Have her tell you how much it costs. Have her say it again in case you misheard it the first time. Tell her you could get Bill Clinton for that money. Have her tell you that you couldn't even get ten minutes of Bill Clinton for that money but it's true, he's not cheap. On the other hand, I'm really busy, and I ought to be writing, so pricing appearances somewhere between ridiculously high and obscenely high helps to discourage most of the people who want me to come and talk to them. Which I could make a full time profession, if I didn't say 'no' a lot.

Jeg sidder pt. med to meget flatterende tilbud i min mailbox, det ene fra en vulture capitalist og det andet fra et firma der gerne vil have mig i bestyrelsen. Men i begge tilfælde er addressen CA, USA og selv blot et enkelt møde om måneden derovre, koster mig i realiteten en hel uges arbejde, når jetlag og vasketøj er regnet med.

Det kunne så være hvad det vil, hvis flytransport ikke havde degenereret til et nedværdigende cirkus af ineffektive ritualer der intet gør for at forbedre sikkerheden (se f.eks flg. ikke-metaliske kniv på English Russia).

Hvis det var et dansk eller til nød nordisk firma med en blot 1/100 del så interessant business-plan, der bad mit træde til, ville jeg slå til med det samme, men i Californien tror jeg simpelthen ikke jeg kan gøre en ordentlig indsats.

Så jeg skal have skrevet et par pæne nej'er og når de så kommer tilbage med "we can relocate you and your family ?" skal jeg skrive et par nej'er igen.

Jeg har det af h. til med at skrive sådan en email og venter altid lidt for lang tid med at gøre det.

Men jeg har det altid bedre når jeg har sendt dem.

phk

Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Philip Grove

Takket være Bruce Schneier har det omtalte cirkus af ineffektive sikkerhedsritualer i lufthavne rent faktisk fået et navn, security theater eller på dansk sikkerhedsteater. Faktisk i en sådan grad at der faktisk er blevet oprettet en Wikipedia artikel om emnet: http://en.wikipedia.org/wiki/Security_theater

Men det må være deres ansvar at foreslå video konference som eventuel mulighed. De kender virksomhedskulturen og eventuelle praktiske problemer. Desuden er det dem der gerne vil have dig involveret, dermed må de praktiske problemer også falde tilbage på dem. Et ansvar de lader til at være klar over eftersom de tilbyder at håndtere en flytning.

  • 0
  • 0
#8 Carsten Sonne

Jeg har det af h. til med at skrive sådan en email og venter altid lidt for lang tid med at gøre det.

Sjovt nok er det netop problemet. Jo mere ligeglad og mindre engageret man er, jo nemmere er det... Det er dilemmaet.

På en måde handler det om at holde balancen og distancen. Nogle gange må man bare være et dumt og egoistisk svin. Det bliver endnu værre hvis man ikke er - for alle parter.

Jeg ville ønske jeg i min tid, havde været bedre til at sige nej, i forbindelse med forskellige softwareprojekter..

Det vil jeg så stadig ønske.

  • 0
  • 0
#9 Nikolaj Brinch Jørgensen

En pointe ? Siden hvornår er det nu blevet et krav ? :-)

En del af dig synes vel også det kunne være spændende?

Jeg forstår dit dilemma.

Men du skal nok starte med at finde ud af om du vil lukke døren helt fra start af eller lade den stå på klem.

Du har givet fine årsager i din blog her om hvorfor du ikke kan tage jobbene. Det vil ikke være ansvarligt - med rejseaktivitet vil du ikke kunne være til stede. Relocation er ikke noget du er interesseret i. Det er ærligt - hold dig til det.

My $0.02

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere