Kritisk frigivelse af geodata til Det Digitale Danmark

Jesper Ishøj henleder i artiklen Vigtige Geodata Frigivet i Danmark opmærksomheden på, at KMS stiller Danmarks Administrative Geografiske Inddeling (DAGI-Datasættet) frit til rådighed på nettet. Det inkluderer f.eks. opdelingen i regioner, kommuner, sogne, retskredse osv.   Dette kommer til at udgøre et væsentligt fundament i mashup af mange offentlige data. F.eks. Politiets statistik over deres opgaver http://www.politi.dk/da/servicemenu/statistik/, vil være oplagt at visualisere ovenpå DAGI, ligesom Danmarks Statistik og kommunerns data ofte er relateret til DAGI.

Fri adgang til geografiske data er afgørende for brugen af offentlige data, da ca. 80 % af alle offentlige data kan stedfæstes

Et godt eksempel på hvordan offentlige myndighed skal til at ændre tankegangen fra at tænke business cases alene ud fra deres egen administration, til at vurdere hvilke data de besidder, som vil give en god business case for Det Digitale Danmark (Se f.eks. min diskussion om frigivelse af fællesviden i tredje afsnit af http://www.version2.dk/artikel/9667-hvem-repraesenterer-det-digitale-danmarks-lange-hale)

(Tak til Christian Bering for at have henledt min opmærksomhed på artiklen)

admin adminusers billede

Kommentarer (9)

Kai Birger Nielsen

Det tog jo ikke lang tid at decifrere de data. Voila, her er de to første kort, jeg nogensinde har lavet med fri data leveret fra en offentlig myndighed i Danmark:
http://daimi.au.dk/~bnielsen/dagi-1.png
http://daimi.au.dk/~bnielsen/dagi-2.png

Det er temaet med kommunegrænserne og kortene er lavet med lidt perl og netpbm-pakken udfra kml udgaven, dvs at det kan hvemsomhelst med interesse for sagen gøre. Smukt. Jeg ville hejse flaget, hvis ellers vores institut havde en flagstang :-)

Søren Johannessen

Hele DAGI datasæt i målestoksforhold 1:500000 er blevet lagt ud på GeoCommons (geografisk videndelingssted) - Her kan man hente de 8 datasæt i det mere brugervenlige geografiske format KML. (selvfølgelig kan det også hentes i GIS formattet shape hos GeoCommons.

Indeks over filer hos GeoCommons
http://finder.geocommons.com/users/1073/overlays

Baggrund hvorfor geodatasæt er sendt til GeoCommons
http://tinyurl.com/pddx36

Niels Chr. Nielsen

Så lykkedes det sandelig også at hente det MEGET detaljerede (og veldokumenterede) datasæt i 1: 10.000, svarende til grundkort, hjem i MapInfo formatet.

Og herfra eksport af (ud)valgte arealer til KML-fil, direkte til GE. Eksemplet som der linkes til her viser afstemningsområdet "Esbjerg Rådhus":
http://web.sdu.dk/ncn/images/Afst_dist_Esbj_Raadhus.jpg

Et nyttigt redskab til mange slags illustrationer og analyser.

Niels Chr. Nielsen

Hej Søren

Nu har jeg lagt KML'en op på min hjemmeside, der i øvrigt er ret passiv: www.kortslut.dk (se nederst)
ellers direkte link:
http://www.kortslut.dk/diverse/AFSTEMOMR_2009_6_9_18_03.KML
Den fylder for øvrigt ikke ret meget: 13 KB.
Glæder mig til at se hvad, der kommer ud af dine sammenligninger.

V.H. Niels

..der glæder sig til Danmarks Statistik lægger valgresultaterne fra i søndags ud på statistikbanken.dk, så vi alle sammen kan sidde og lege politologer med rumlig analyse og det hele ind over.

Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer