henrik knopper bloghoved

Kreativ it?

Jeg deltager i disse dage i den 10. Europæiske konference om Kreativitet og Innovation for mit arbejde. Bare det at få lov at være med blandt 400 personer fra 40 lande der har et passioneret forhold til nytænkning og som bruger 4 dage til at udveksle metoder og teknikker, inspirere og blive inspireret og indgå produktive alliancer kan virkelig få en til at føle sig som stjerne i sit arbejdsliv.
Men så midt i euforien slog min professionelle stolthed igennem. Eller snarere - den blev slået i gulvet:
It og kreativitet er som vand og olie. De kan ikke blandes. It indgår åbenbart først i den kreative proces når den ikke længere er kreativ.
En ting er at jeg vist er den eneste deltager på konferencen med en baggrund i ITC. Jeg håber det siger mere om mit end om branchens forhold til nytænkning.
Værre er det at næsten ingen bruger computere, hverken blandt oplægsholderne (en powerpoint med 2 døde slides til en 45 min. præsentation tæller ikke) eller blandt deltagerne. A5-blokke og penne i 2-3 forskellige farver til MindMaps syntes at være det foretrukne notatværktøj.
De få der brugte ting som PowerPoint håndterede den som en nonne ville.. nå nej. Ingen hentydninger til søens folk...
Hvorfor er informationsteknologi ikke slået igennem blandt folk der gerne vil kalde sig kreative' Er det fordi der mangler værktøjer' Hvilke processer skulle disse værktøjer i givet fald understøtte' Hvad kan it tilføje til de kreative processer'
Er en bærbar pc forkert designet til at blive benyttet som personligt værktøj i gruppeprocesser' På samme måde som den jo i bund og grund er alt for afstandsskabende og "sænke-slagskibe"-agtig til at blive brugt til almindelige møder. Kan det virkelig ikke gøres bedre' Ups - tænk positivt: Hvordan kan det gøres bedre' Hvordan skal den personlige digitale assistent se ud for at bidrage til samarbejde'
Og hvis værktøjerne fandtes, ville de så blive benyttet?
Eller vil kreativitet i land tid endnu være højt hævet over den restriktive informationsteknologi?

Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Torben Mogensen Blogger

Softwaredesign og udvikling er kreative processer (IT-folk og ingeniører indregnes da også i "den kreative klasse"), og softwareudvikling har mange ting tilfælles med industrielt design.

Men i artiklen tænkes nok mere på den "rene" kunst -- dvs. kreationer uden egentlig praktiske formål udover at stimulere sanser og tanker.

Her har IT et problem med hastighed: Det er næsten altid hurtigere at lave en skitse på et stykke papir med en blyant ned på en computer. Det er ikke regnekraften, der er afgørende her, men de begrænsninger, som inddateringsværktøjerne har. En mus er ikke specielt hurtig, og selv en trykfølsom skærm med en pen har ikke den store fordel frem for papir, blyant og viskelæder. Og det bliver ikke bedre, når man vil kombinere tekst og billeder.

Men indenfor nogle medier bruges IT flittigt i den kreative proces. Der er ikke mange forfattere tilbage, som skriver med blyant eller på gammeldags skrivemaskiner. Men selv da, har de fleste forfattere notesbøger og papir, hvor de skriver ideer ned. Og en lille notesbog er til dette langt hurtigere end en PDA.

Mange komponister bruger også IT til at optage og kombinere lyde, og for mange indgår dette som en del af den kreative proces -- man prøver forskellige ting på computeren, indtil man finder noget, der virker.

Men, kort sagt, så foregår den kreative proces inde i hovedet på de kreative, og IT kan allerhøjest bruges til at hjælpe med at få resultatet ud af den kreatives hoved og over i produkter, andre kan have glæde af. Og her er det altså grænsefladen mellem hjerne og computer, der sætter grænsen.

Her er IT dog ikke specielt anderledes end andre kunstnerværktøjer -- en maler bruger pensel og lærred, en musiker bruger sit instrument osv. Og de må alle leve med de begrænsninger dette indebærer.

  • 0
  • 0
Thomas Nielsen

Man skal vel heller ikke pinedød bruge IT til alting? Hvis ét værktøj fuldkomment dækker et behov, er der jo ikke megen grund til at vælge et andet, som kun med hiv og sving fungerer. Dermed ikke sagt, at der ikke er situationer hvor man efterfølgende kunne have ønsket sig en bedre digitalisering af et analogt medie, men f.eks. til noter synes jeg personligt at lommebøger er betydeligt mere effektive end noget som helst andet. Både mens man tager noterne, men sandelig også når de skal bruges efterfølgende.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere