henrik knopper bloghoved

Kontrol over nettet

Efter at have leget med computere i over 25 år kan jeg godt lide at tro på at det er mig der styrer dem og ikke dem der styrer mig. Derfor bliver jeg ret frustreret når det går op for mig at ting der blinker og bevæger sig på en hjemmeside formår at fange mit blik og distrahere mig uanset hvor meget jeg forsøger at fokusere på sidens hovedbudskab. Jeg føler mig manipuleret.

Indtil for nylig har jeg valgt at leve med det. Det var så længe man trods alt skulle føre musen hen over en bannerreklame før den begyndte at spille film. Det var irriterende, men jeg lærte ret hurtigt at holde musen fuldstændig i ro.

Men nu er bare det at gå ind på en hjemmeside blevet startsignal til et sandt festfyrværkeri af blinkende billeder og små 'sjove' filmklip. Eller det var. Første gang jeg oplevede det blev jeg så gal at jeg slog flash fra i alle browsere på alle computere jeg er i nærheden af. Det tog det meste.

Og det er ikke meget man går glip af hvis man slår flash fra. Lige da det kom frem blev der lavet mange gode ting med flash, men efterhånden er det kun ligegyldige reklamer og filmklip i dårlig kvalitet på YouTube der nødvendiggør at man har flash installeret.

I Internet Explorer på min arbejdscomputer er flash stadig slået fra. På Firefox er der heldigvis mere elegante metoder. Min p.t. foretrukne er den add-on der hedder FlashBlock. Med den installeret kommer der en firkant med et 'f' i der hvor filmen ville have spillet. Fører jeg musen hen over firkanten bliver 'f' til en startknap. Og først hvis jeg klikker på startknappen starter filmen.

Stort.

Desværre er jeg sikker på at reklamefolkene i deres evige jagt på opmærksomhed har opdaget at brugen af flash har nået kvalmegrænsen, så jeg gætter på at jeg skal finde tilsvarende blokeringer til javascript m.m.

Jeg har prøvet med NoScript, men jeg synes den er lidt for restiktiv. Bare for at gå ind på denne side skal jeg tage stilling om 3 forskellige udbydere må køre scripts i min browser. Jeg har ikke lyst til at give reklamefolkene carte blanche over min browser, så jeg giver altid en midlertidig tilladelse. Det gør net-læsning til en oplevelse med afbrydelser.

Og så er der jo de mere principielle aspekter: Jeg er indforstået med at reklamefinansiering er en af grundene til at mange gode services er gratis at bruge, så ved at blokere for alle reklamer nasser jeg på dem der stadig accepterer dem.

Er der ikke en mellemløsning' Hvor jeg accepterer reklamer, men ikke blink, lyd og bevægelse'

Hvordan opnår vi våbenhvile i kampen om opmærksomhed?

Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Anonym

I dag er du sitting duck og dermed lærer virksomheden ingenting. Først når dårlig adfærd har konkret økonomisk konsekven for virksomehden vil du se en gradvis tilpasning.

Og jeg taler IKKE om bøder, men om markedsstyrede tiltag, hvor forbrugerne har teknisk kontrol. Staten er stået helt af og kan ikke beskytte forbrugerne med lovgivning.

  • 0
  • 0
#6 Peter Favrholdt

Jeg lader adblock plus abonnere på en "blocking-liste". Det virker fint (mener det er Easylist jeg bruger).

NoScript er rigtig smart - men tillad dog at den husker det permanent. Jeg tilladder kun de nødvendige ting, f.eks. version2.dk og lader så reklame-sites være forbudt (her på version2 er det emediate.dk og google-analytics.com).

For mig at se er fordelen i NoScript at man ikke behøver være så nervøs når man færdes på nettet - f.eks. ved søgninger på google hvor man ikke kan være sikker på at resultatet øverst på listen udnytter en eller anden sårbarhed i ens browser der endnu ikke er fikset (f.eks. når man søger efter oplysninger om virus/malware;-).

  • 0
  • 0
#8 Jørgen Elgaard Larsen

Henrik rejser spørgsmålet om det moralske i at blokere for reklamer og dermed "nasse" på andre. Stephan taler om økonomiske konsekvenser.

For mig er det meget simpelt: Jeg bruger Adblock i stor udstrækning. Men jeg bruger ikke foruddefinerede lister - jeg bestemmer selv, hvad jeg blokerer.

Stilfærdige reklamer (f.x. Google Ads) generer mig ikke, og derfor blokerer jeg ikke den slags. Blinkende, larmende reklamer irriterer mig dybt og bannersites, der bruger den slags, bliver blocket med det samme.

Hvis alle gjorde det samme, ville der nok ikke gå længe før reklamefolkene fandt ud af, at stilfærdige reklamer virker bedst.

Faktisk kan man vende Henriks argument om og sige, at alle dem, der ikke blocker larmende reklamer nasser på os andre ved at skabe et marked for dem. På samme måde som folk, der køber varer fra spammere er med til at sikre, at alle vi andre får spam i vores mailbox.

Iøvrigt er der også en strafmekanik for de sites, der tillader forstyrrende reklamer: Folk uden blockere undgår dem i længden. Jeg kan da huske, at jeg i gamle dage skiftede fra AltaVista til Google - ikke så meget på grund af selve søgemaskinen, men fordi jeg var dødtræt af AltaVistas reklamer. Havde det ikke været for reklamerne, kunne AltaVista stadig have været en del af folks dagligdag...

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere