Torben Mogensen header

Kom og se Don Syme snakke om F#

Microsoft har annonceret et foredrag af Don Syme om F# i morgen eftermiddag. Men Don Syme holder inden da et foredrag på Københavns Universitet, så hvis I ikke fik tilmeldt jer foredraget hos Microsoft eller hvis tidspunktet passer jer bedre, kan I komme til foredrag i morgen torsdag d. 26 marts kl. 10.15 – 12.00 i Lundbækauditoriet på Biocentret, Ole Maaløes Vej 5, 2200 N. Det er på Nørre Campus, tæt ved DIKU. Se evt. dette kort. Der er fri adgang og tilmelding er ikke nødvendig.

Foredragets indhold er mere teknisk end det hos Microsoft:

Microsoft recently announced that it will be supporting F# as a first class language in Visual Studio 2010. In this talk, we will first look at why Microsoft is investing in functional programming at all, through the themes of simplicity, economics and programmer satisfaction. We'll also take a look at who uses F#, why, and what they gain from it.

The majority of the talk will be more technical and look at the more innovative aspects of F# that help to simplify programming. In particular F# extends the familiar core of a functional programming language design (shared with OCaml) with the following

Type-inferred object-oriented programming
Computation expressions ("monads"), particularly for asynchronous, parallel and reactive programming
Units of measure, a "type system for floating point numbers"
F# Quotations, for language integrated models

We'll look at these in overview and why they have been added to the language. Along the way I'll give some simple demonstrations of using F# for explorative programming.

Jeg synes selv, at det lyder meget spændende.

Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Torben Mogensen Blogger

Foredraget varede næsten to timer, så Don Syme kom langt omkring. Starten af foredraget var om motivationen for at udvide .NET sprogene med F#: Simplicitet, økonomi og sjov. F# er nemmere at programmere end C# og er som sprog betragtet enklere. Man er (ifølge Don Syme) mere produktiv i F#, så der er økonomi i det. Og så er det sjovere at programmere i end f.eks. C#, hvor der er et dårligere signal/støj forhold.

Det meste af resten bestod af demoer, hvor Don Syme viste, hvordan man med forholdsvis få kodelinjer kunne lave interaktive applikationer eller asynkrone processer (et eksempel var en asynkron web-crawler).

Til sidst fortalte han ganske kort om måleenheder, en typeannotering, der gør, at man kan forhindre fejl såsom at dividere en afstand i fod med en hastighed i meter/sekund og bruge resultatet som en tid i sekunder. Flere uheld i rumfarten har rod i den slags fejl, så det er ikke uvæsentligt.

Alt i alt synes jeg, at F# er en fornuftig udvikling af ML-sprogene (SML og OCaml), dog kunne jeg godt tænke mig typeklasser i stil med Haskell og brug af lineære typer til at holde styr på delte ressourcer. Men det kan være, at det kommer senere.

  • 0
  • 0
#3 Rasmus Morten Helbig Hansen

Det vil være forfærdelig rart at få med i Visual Studio på linje med øvrige sprog, så der kommer lidt modvægt til den lidt restriktive OO model som følger med på den front.

Don Syme måtte krybe til korset og erkende at nuværende CTP har noget vej igen førend, man kan kalde F# for produktionsmoden. Målet er vist at have noget klar til VS 2010.

Der var kun den der "let!" konstruktion til at udføre asynkrone kald, som virkede en smule skæv.

  • 0
  • 0
#5 Torben Mogensen Blogger

F# kører under Mono på Linux (se http://weblogs.asp.net/esanchez/archive/2008/07/14/f-1-9-4-19-runs-out-o...).

Der er ikke nogen umiddelbare planer om at skifte SML ud med F# på DIKU. Et sprog til begynderundervisning behøver ikke at være stort (det er nærmest en ulempe), så fordelen ved at bruge F# er til at overse. Og hvis man kan SML, er skridtet til F# ikke så stort.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere