Kobo Glo eReader

Jeg var i London med konen og ud over at holde mig langt fra min email var mit eneste andet teknologiske mål for rejsen at se på og formodentlig købe en "kobo" e-book reader.

Havde det ikke været fordi klokken var mange og lederen af W.H.Smith butikken på Victoria stationen var gået hjem, efter at have låst kontoret, kunne det have været klaret samme dag som vi ankom.

Dagen efter kom vi forbi igen, i andet ærinde og jeg købte en lyseblå "Glo" model til £100.

Den virker som et på alle måder glimrende stykke elektronik.

Nu kommer næste del af opgaven: Kan den bruges til at læse historiske, scannede PDF filer så jeg har noget at lave på flyturen, når jeg til februar skal til konference i New Zealand.

På en tur til London kan jeg klare mig med én bog, (Lars Heides "Historien om Force Technology" på vej derover, Charles Stross: "The Apocalyse Codex" på vej hjem) En tur til USA kræver mindst to, ofte tre bøger og jeg tør slet ikke gætte på hvad de i alt 32 timer til NZ ville kræve og jeg har slet ikke lyst til at exportere et exemplar af Salmonsens Konversationsleksikon til at begynde med.

Så planen er at læse Bell Systems Technical Journal. som på forbilledlig vis er indscannet og tilgængelig kvit og frit på nettet, for at opleve førstehåndsrapportering af landvindinger som statistisk kvalitetskontrol, informationsteori, solceller, transistorer og UNIX.

PDF filerne indeholde scannede billeder på 1020 * 1747 pixels og Kobo's skærm opgives til 758 * 1024, så det passer ikke optimalt.

Hvis man bare kaster PDF'erne efter Kobo'en får man en temmlig ubrugelig visning, den store hvide margin fra scanningen fjernes ikke automatisk og hvis man ved at rotere og zoom'e tilpasser dette, bliver det en større produktion at bladre til næste side.

Xpdf's "pdfimages" kan hive alle en PDFs scannede sider ud som PPM filer. Gimp kan åbne, auto-crop'e og skalere disse til f.eks 711 * 1024 pixes og gemme dem som TIFF og tiff2pdf kan lave en PDF fil ud af det.

Men det ville jo være Windows måden at gøre tingene på: peg, klik, peg, klik "-- dacapo al fine" som komponister skriver: Bliv ved til du er færdig.

Det skal naturligvis automatiseres, for der er rigtig mange filer.

Jeg overvejer også lidt om jeg skal samle hver udgave af BSTJ til en PDF fil ved samme lejlighed, eller muligvis ligefrem en PDF per årgang, for Kobo'ens index funktion ser ikke ud til at være gearet til flere hundrede små dokumenter.

Kobo'en kan tage et 32GB mikro-SD kort, så der burde være lager nok, men det kan blive en parameter for reformatteringen at kunne presse resultatet ind på kun et kort.

Skulle jeg blive træt af BSTJ undervejs, regner jeg med at fylde en masse gode tekster fra Gutenberg og Runeberg

F.eks kan man fundere lidt over avisernes stadig stigende desparation efter læsere, i kontext af Mark Twains udødelige "Fra da jeg redigerede et landbrugsblad"

phk

PS: Koboen har også et indbygget Soduko spil, det viste sig at jeg havde glemt alle "reglerne", men det kom hurtigt igen mens jeg ventede på at konen støvsugede tøjbutikker. Alene det var nok de £100 værd...

Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Jakob Bruun Hansen

GIMP har en --no-interface tilstand, og med et passende gimp-py script kan den måske tager over, hvor imagemagick ikke rækker. GIMP åbner vist også pdf filer på egen hånd.

Anekdote tid: To af mine kollegaer, en UNIX mand og en Windows mand, blev engang overtalt til at hjælpe en tredie person med at nedskalerer ca. 500 billedfiler. De besluttede at dele opgaven mellem sig. 5 minutter efter kommer UNIX manden over til Windowsmanden, der sidder og klikker koncentreret med musen. Interessant samtale følger...

 • 5
 • 1
#7 Esben Madsen

Min umiddelbare løsning på den konkrete opgave ville nok være at bruge pdftk til at splitte filen i enkeltsider (burst - husk at have nok cifre i navngivningen til at du kan fange dem i den rigtige rækkefølge med * senere), pdfcrop til at autocroppe alle hvide marginer væk (evt. med lidt selvdefineret margin) og endelig pdftk til at samle det hele til en fil igen (brug update_info for at beholde metadata, index osv.)...

 • 1
 • 0
#8 Eyðun Nielsen

Kobo'en kan tage et 32GB mikro-SD kort, så der burde være lager nok, men det kan blive en parameter for reformatteringen at kunne presse resultatet ind på kun et kort.<<

Ja, det bliver det nok. Jeg satte en maskine i gang med at downloade i går aftes. Er nået op til omkring 1980 nu - og er kommet op på omkring 35GB.

 • 0
 • 0
#9 Claus Jepsen

"Men det ville jo være Windows måden at gøre tingene på: peg, klik, peg, klik "-- dacapo al fine" som komponister skriver: Bliv ved til du er færdig."

Hvad præcist har det med Windows at gøre? Det er da et spørgsmål om du gør tingene manuelt eller batch-processer det, uanset OS.

 • 0
 • 0
#11 Poul-Henning Kamp Blogger

Hvad præcist har det med Windows at gøre? Det er da et spørgsmål om du gør tingene manuelt eller batch-processer det, uanset OS.

Langt de fleste Windows programmer har stadig ikke anvendelige batch/scripting faciliteter.

De programmer der har sådanne, aner brugerne ikke hvordan man skal bruge, fordi de er opdraget til point-click-point-click-point-click...

 • 0
 • 0
#12 Tore Pedersen

Hvorfor ikke bare installere Calibre? Det er gratis og kan konvertere alt, detecter oven i købet selv hvilket device der er koblet til maskinen og autokonverterer til devicets format. Og ja, det klar batchjobs glimrende.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere