KMD's monopol igen-igen

I sidste uge gik bladet 'Kommunen' på gaden med forsideoverskriften "KMD misbruger monopolstatus". I artiklen fortælles, at man ud af KMD's nyeste prisblad kan se, at firmaet sætter prisen ned på de af sine produkter, der er udsat for konkurrence, mens prisen reguleres opad for de produkter, hvor KMD har monopol. I artiklen citeres både brancheforeninger og folketingspolitikere for at være voldsomt opbragt over dette 'misbrug'.

Jeg skal være blandt de første til at beklage, at vi i den kommunale sektor må betale KMD for en række systemer, som vi reelt ikke kan gennemskue prissætningen for. Netop fordi KMD er eneste leverandør af de pågældende systemer. Men derfra og til at anklage KMD for decideret misbrug er der efter min opfattelse et voldsomt stort skridt.

Det har i efterhånden flere årtier været en kendt sag, at KMD er eneleverandør af en håndfuld systemer, som især de danske kommuner er dybt afhængige af. Da KMD blev solgt fra KL i 2009, skulle den såkaldte transitionsaftale regulere, at KMD i en årrække frem ikke øger prisen på disse systemer ublut, dvs. med et loft i størrelsesordnen 2-3% årligt. Efter min bedste vurdering har KMD holdt sig til dette. Altså ikke misbrugt, men udnyttet sin monopolstilling.

Der er intet i dansk lov der forbyder det.

Når "Kommunen"s journalister kan få både brancheforeninger og sågar folketingspolitikere til at hyle med på misbrugsanklagen mod KMD, så lyder det i mine øren mere som en moralsk klagesang over selve fænomenet 'monopol'. Og fair nok, at nogen ikke kan lide monopoler - det kan jeg heller ikke - men monopoler er som sagt ikke ulovlige. De er bare pokkers uhensigtsmæssige. En klassisk markedsøkonom vil bruge det tekniske udtryk 'markedsfejl' om monopoler. Fordi monopoler sætter prisdannelsesdynamikken i markedet ud af spil.

Det handler altså ikke om misbrug. Og det handler heller ikke om at appellere til KMD's samfundssind. Det handler om at få brudt KMD's mangeårige monopol på de for samfundet så livsnødvendige It-systemer, så markedets prisdynamik kan begynde at fungere for dem også.

Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Jan Nøhr Pedersen

Lidt hyklerisk må det siges at være, da kommunerne for ti år siden faktisk havde chancen for at skabe konkurrence på området, da det dengang var muligt at vælge et konkurrerende system. Det var der for få af dem der gjorde og derfor var de selv med til at genskabe monopolet.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize