anders lisdorf bloghoved

Kender du typen? IT style

Jeg indrømmer det. Jeg sidder klistret til skærmen hver mandag når ”Kender du typen” sendes. Her går hyggelige Mads Steffensen, smarte Christian Grau og hende der damen rundt i kendte folks boliger og gætter på hvilken type person, der bebor huset. Det er jo nærmest skræmmende, hvad de kan finde ud af. Men når jeg tænker tilbage på forskellige typer IT ledere, som jeg har mødt, så synes jeg faktisk også at man kan genkende nogle gennemgående typer.

Guerillalederen

Denne type har meget tilfælles med folk som Tito, Che Guevarra og Fidel Castro, som gemmer sig med sin lille gruppe af hengivne krigere oppe i bjergene. IT versionen kan dårligt færdiggøre en sætning uden at sige agil, sprint eller tavlemøder. Han har typisk øjnene stift rettet mod næste deadline. Alt hvad der kommer før eller efter eksisterer simpelthen ikke. Han vil typisk sidde med et mindre hold, være kritisk overfor ledelsen, kæmpe for gratis cola og have mindst et bordfodbold bord indenfor en radius af 20 meter fra sit kontor. Enhver beslutning træffes på rygmarven inden en kolibri kan nå et enkelt vingeslag. Stillingsmæssigt vil han typisk have titel af teamleder, projektleder, afdelingsleder eller IT chef.

Guerillalederen er uundværlig, hvis du har et job som bare skal gøres. Han er fantastisk til at skabe stemning og mening med livet for medarbejdere. Guerillalederen har måske lidt sværere ved at se de langsigtede perspektiver og vil ikke være den rigtige til at lave en mere gennemgribende transformation, som implementering af ERP system, større infrastruktur projekter og organisatoriske tilpasninger. Han vil også opfatte ordrer og strategier som ”vejledende”.

Generalen

Generalen kender vi som ham, der sidder i bunkeren og styrer slagets gang med modeller af slagmarken og direkte linier til fronten. I IT verdenen vil han være dybt afhængig af rapporter og statusopdateringer og sandsynligvis være på fornavn med chefen for BI afdelingen. Hans skrivebord vil typisk være helt rent og han vil gå med jakke eller jakkesæt afhængig af industri. Han har IT strategien for de næste 3 år memoreret og den kan eventuelt ses på natbordet derhjemme af vennerne, der er inviteret til Risk aften. Hvis der ikke er en strategi vil han sørge for at lave en, påvirke nogen til at lave en eller lave sin egen for sit eget område. Hvis man går hen til ham og siger Gartner, forretningsorienteret eller IT Governance lyser hans øjne op, og han ved du er en venligtsindet. Beslutninger er altid informerede og alternativerne er blevet vejet i en eller anden grad. Generalen vil ofte have titel af CIO, IT direktør, IT chef eller programleder. Alt hvad der har at gøre med større ændringer vil tiltrække generalen.

Hvis man har brug for at få styr på et område eller gennemføre større ændringer, er generalen den rigtige: Han vil finde en plan som igennem flere koordinerede indsatser vil nå målet. Han vil monitorere, korrigere og være vedholdende. Generalen føler sig ikke begrænset af succes eller fiasko i enkelte projekter, men fokusere på at nå det endelige formål. Der kan derfor godt opstå utilfredshed og modløshed lokalt i områder under ham.

Politikeren

Politikeren er skakspilleren, der er til for at regere og styre. Han har muligvis nogle idealer som i større eller mindre grad styrer hans handlinger, men er motiveret af magten og viljen til at styre og bestemme. I IT versionen vil han bruge det meste af sin tid på at finde ud af, hvad andre synes og gætte på, hvad de vil gøre. Man møder ikke denne type tilfældigt på gangen eller til frokost. Det er altid nøje planlagt. Han vil kunne ændre mening fra et øjeblik til et andet. Målet for politikeren er at gennemføre, hvad end den fraktion han tilhører, går ind for. Han vil være svært glad for ord som kompromis, fremtiden og ”god ide!” (uden at mene det). Derudover vil han aldrig sige noget negativt offentligt og almindelige mennesker vil typisk tro de er hans ven. Beslutninger er hans livsblod så alle handlinger leder mod en eller anden beslutning, som passer ind i det store spil. Politikerens titel vil være CIO, IT direktør, IT chef, koncern direktør, afdelingsleder i hvert fald noget med linie ledelse, hvor der er en magt position.

Politikeren vil over et langt træk med meget skiftende omstændigheder kunne holde en kontinuitet baseret på nogle grundværdier. Hvor guerillalederen og generalen måske kan vinde krigen er politikeren den eneste, der kan vinde freden. Politikeren vil ikke være populær blandt alle og kan have en tendens til ikke at følge tingene til døren, hvis de pludselig mister politisk interesse. Derfor vil opfattelsen af en politiker oftest være meget blandede.

Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Deleted User
  • Hun hedder Anne Glad, FYI :P Ps. Jeg vidste ikke, at han hed Christian Grau. Pps. Min erfaring med IT ledere er, at de rendyrkede "arketyper" sjældent holder længe på pinden, hvorimod de mest succesfulde vil være dem, som indeholder lidt af alle 3 typer.
  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere