Kend dine brugere - og bliv modig

Jeg har for nylig haft den glæde at kunne bruge indsamlet konfigurationdata til at forbedre vores produkt. Data mining behøver jo ikke at være specielt fancy eller svært for at give resultater.

Vi er i besiddelse af en større mængde anvendelser af vores program i form af XML-konfigurationer, bl.a. fra supporthenvendelser, webfora og interne brugere. Ved hjælp af simpel XML-parsing, udvælgelse og sammentælling kan vi lære mere om, hvordan brugerne bruger vores program:

 • Bliver det brugt på måder, som vi ikke havde forudset, og måske kunne lave bedre understøttelse for'
 • Hvilke dele bliver brugt meget, og hvilke slet ikke'
 • Er der områder af konfigurationen, som ofte misforstås'
 • Er det de rigtige default-værdier, vi har valgt'

Det har været rigtig nyttigt, bl.a. steder, hvor jeg har overvejet at fjerne nogle tilsyneladende ret unyttige valgmuligheder, og hvor det har været rart at lave et "sanity check" på, at de rent faktisk ikke blev brugt, og at der i givet fald var andre fornuftige måder at løse de use cases på.

Eksempelvis kunne man i konverteringen fra tal til tekst specificere, hvilket minustegn, man ville bruge. Hvor mange minustegn kan du komme på'' Oveni købet understøttede den ikke den notation, der er noget udbredt i finansverdenen, hvor negative tal angives i parentes. Altså en komplet unyttig valgmulighed. Væk med den.
 
Jeg har også kunnet lave nye og mere enkle properties til erstatning for nogle ret komplekse af slagsen, og hvor kompleksiteten var mere end hindring end en hjælp.

Eksempelvis kunne man tidligere angive et pattern med en rimeligt kompliceret syntaks for at specificere, hvordan man ville have konverteret tal til tekst. Dataanalysen viste, at folk udelukkende brugte det til at specificere et minimumsantal heltalscifre samt et fast antal cifre i decimaldelen. Jamen så er det jo netop de muligheder, vi skal give vores brugere! 
 
Funktionalitet er godt, men som Klaus Marquart sagde til sit foredrag om Complexity Management på JAOO 2007, så har vi udviklere nogle gange en tendens til at skubbe kompleksiteten over på brugerne. Det kan vi ikke være bekendt! Og med brugerdata i hånden føler jeg mig i hvert fald lidt mere modig...

Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Søren Schrøder

"Dataanalysen viste, at folk udelukkende brugte det til at specificere et minimumsantal heltalscifre samt et fast antal cifre i decimaldelen. Jamen så er det jo netop de muligheder, vi skal give vores brugere!"

Måske skulle I blive bedre til at fortælle brugerne hvilke andre muligheder de havde med feks. REGEX eller hvad I nu tilbyder af sofistikerede metoder. Det kunne ligesågodt være en kommunikationsopgave. Der er vel ingen grund til at begrænse produktet, fordi brugerne ikke ved hvordan de KAN bruge det.

 • 0
 • 0
Anne-Sofie Nielsen

Jeg tror, at man skal passe på med at ville opdrage sine brugere. Det er nok de færreste, som er interesserede i at blive belært om nogle relativt avancerede koncepter, når de prøver at udføre en relativt enkel handling.

Når det er sagt, er det selvfølgelig vigtigt at tilbyde fleksibilitet til de avancerede brugere med komplekse behov - men det skal ikke gå ud over de brugere, som har mere simple behov.

Hvis brugeren skal investere for meget tid i at "forstå" programmet, er det efter min mening programmet (udvikleren?!), der har problemet, og ikke brugeren.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere