bloghoved kristian hjort-madsen

Kan vi stadig lære noget af Silicon Valley?

Jeg har jetlag og fik lige lyst til at udnytte det ved at skrive lidt her fra Silicon Valley…

Vi besøgte i dag Uber i San Francisco. Og uanset hvad man mener om deres koncept, må man bare sige, at virksomheden er et godt eksempel på noget, vi kan lære af. Uber er nu verdens største taxafirma (eller hvad vi skal kalde det), og de ejer ikke en eneste bil. Deres forretningsmodel illustrerer, hvordan nye teknologier og interessante kombinationer af eksisterende digitale platforme kan bruges til at gentænke forholdet mellem fysiske produkter – og ændre en hel branche med en fantastisk kundeoplevelse og meget lave transaktions/friktionsomkostninger.

Uber bor her i Silicon Valley sammen med en masse andre tech-firmaer som Facebook, Google og Apple – for blot at nævne nogle af de mest kendte. Silicon Valley oplever i disse år en voldsom stigning i turismen – det er blevet lidt af et tilløbsstykke at komme på besøg, og jeg er her denne gang sammen med en række andre nordiske CIOs. Det kan lyde som en kliche, at en flok CIOs tager til Silicon Valley efter inspiration. Men sandheden er, at der stadig er meget at komme efter. Og det er svært ikke at lade sig rive med af det store teknologieventyr, der nu har været i gang i omkring 50 år.

Eventyret er kun lige startet

I øjeblikket tales der om den fjerde industrielle revolution, og jeg tror, at vi kun har set begyndelsen. Vores brug af teknologi og data lige nu minder om, dengang man lagde de første jernbaneskinner. Vi har kun lagt få skinner, men om ganske få år har vi et veludbygget netværk, der fører endnu flere opfindelser med sig, fx selvkørende biler/droner, personlige AI-assistenter i din dagligstue/telefon, 3D print af alt lige fra organer til huse og en kolossal viden fra big data. I kontrast til jernbaner er dette net dog ikke statisk og vil hvert år organisk udvikle sig i nye (ofte uventede) retninger, der igen skaber og udvider de fantastiske muligheder, vi som privatpersoner, virksomheder og samfund har for at skabe ny værdi.

Personligt tror jeg på, at vi kan komme så meget længere i verden med teknologi. Men det kræver, at vi tænker kreativt og understøtter alle ideer, så de gode af dem kan komme op at flyve. Peer-to-peer-platforme i finansbranchen er et eksempel på, at barriererne bliver udvisket. Inden for investeringer kan nye ”rob-advisory” algoritmer og deres tilsvarende apps tilbyde rådgivningsservices og portefølje-tools til en brøkdel af traditionelle omkostninger. For blot at nævne et par eksempler…

Teknologiske muligheder før kundebehov her og nu

Det, der helt generelt har slået mig her, er, at man her i Silicon Valley tænker i teknologi først og behov bagefter. Hvis Steve Jobs fx tilbage i 2008 havde spurgt, om jeg ville have en iPad, må selv en teknologibegejstret sjæl som jeg indrømme, at jeg havde lidt svært ved at se, hvad jeg skulle bruge den til. I dag er den fast inventar de fleste hjem inklusiv mit eget, og det er nok de færreste, der vil undvære den. I morgen vil det måske være talende højtalere (som Amazons Echo), eller augmented reality-briller (som Googles Magic Leap), vi tænker dette om.

Hvis vi kan lad os inspirere og lære af det startup-miljø her og i Danmark, hvor ideerne kan få frit løb, kan vi bruge teknologien til noget positivt. Jeg arbejder i forsikrings- og pensionsbranchen, og hvis teknologien kan hjælpe os til at gøre omkostningerne lavere, så vores kunder kan få en endnu federe alderdom, eller hjælpe os til at yde en endnu bedre og mere personaliseret hjælp, hvis kunderne bliver syge med stress el.lign., skal vi da udnytte det.

Vi står i starten af den fjerde industrielle revolution – og vores fælles rejse gennem den over de næste 5-10 år bliver fantastisk at opleve og være en del af!

Kommentarer (7)
Christian Lynbech

Begejstring er der givetvis en masse af i Silicon Valley. Så mange smarte mennesker og så mange smarte penge kan jo ikke tage fejl.

Men heller ikke i Silicon Valley vokser træerne ind i himmelen, tag for eksempel Juicero som lige nu bobler i min twitter feed: https://blog.bolt.io/heres-why-juicero-s-press-is-so-expensive-6add74594e50

Det er ikke altid der kommer noget fedt ud af bare at smide en masse penge efter at tænke løsninger løsrevet fra behov og det er utroligt nemt at lade sig forblænde af de succeser der står tilbage nu, og se bort fra de talløse lig der blev efterladt i vejkanten på vejen hertil.

Bente Hansen

Nu er de jo et firma, som aldrig har haft overskud, og lever af kapitalindskud fra korrupte prinser, som betaler bestyrelser poster, med deres lands indtjening.

De er desuden erklæret uønsket og ulovligt i de fleste lande de har forsøgt at nedsætte sig i. Samt haft problemer med etik, love, moral og privacy general over en bred kant.

Hvis man kalder det en succes, så må man også være begejstret over mafiaen og den organiseret kriminalitet.

Christian Nobel

Jeg arbejder i forsikrings- og pensionsbranchen, og hvis teknologien kan hjælpe os til at gøre omkostningerne lavere, så vores kunder kan få en endnu federe alderdom

Men, men, men, hvis ikke vi meget snart får defineret hvor indtægterne, dvs. skatter, skal komme fra, i et samfund hvor der bliver mindre og mindre behov for arbejdskraft, så er det sådan set temmelig underordnet om pensionsbranchen kan gøre omkostningerne lavere, al den stund det vil være de færreste beskåret overhovedet at have en pension.

Vi skal ikke glemme at tænke på, at i løbet af de sidste ca 25 år er den rigeste 1% gået fra at eje ca en fjerdedel af verdens samlede formue til ca. en tredjedel, og det er desværre en udvikling der fortsætter - og det er det ledelsen hos Uber jagter, nemlig deres del af kagen, ikke at gavne andre.

Den skræmmende udvikling i skred fra arbejde til kapital ses jo tydeligvis hos Jyske Bank, som i går fejrede et kanonoverskud med udlodning til aktionærerne, samtidig med der blev uddelt fyresedler.

Man kan også plædere for, at hvis det lykkes (hvilket imo er tvingende nødvendigt) at få indført borgerløn, så reduceres behovet for pensionsselskaber jo drastisk - man kan kalde det statsstyret disruption.

Peer-to-peer-platforme i finansbranchen er et eksempel på, at barriererne bliver udvisket.

Eller hvis "platformene" ryger ud af kontrol et eksempel på hvorledes verdensøkonomien i løbet af et splitsekund kan lægges øde hvis systemerne går i selvsving.

Jeg er normalt ikke den store tilhænger af Lykketoft, men omvendt var udsagnet om de hysteriske kællinger på børserne ret rammende, og han har nogle interessante betragtninger om finansudviklingen, som kan gå i to retninger:

http://www.dr.dk/nyheder/kultur/boeger/lykketoft-om-verdensoekonomien-re...

Hvis ikke politikerne snart begynder at lytte meget alvorligt efter Thomas Piketty og Ha-Joon Chang et al., så ser det dystert ud.

Anne-Marie Krogsbøll

"Vores brug af teknologi og data lige nu minder om, dengang man lagde de første jernbaneskinner. "

Ja! Der mangler et brugbart fundament af lovgivning og sikkerhed omkring vores privatliv og vores samfundsorden - hvis Silicon Valley kan finde en løsning på det problem, så vi kan undgår historier som denne https://www.nrk.no/norge/helse-sor-ost_-innrommer-at-utenlandske-it-arbe..., og også kan beskytte os mod diverse IT-drevne spekulations-algoritmer og momskaruseller

...så har de noget at lære os. Men går det ikke nærmest den modsatte vej? Flere og flere apps og dimser og store forkromede privatlivskrænkende systemer vælter ud - mens lovgivning og teknik til at beskytte privatsfæren og vores solidariske velfærdssamfund halter langt bagefter.

Lad os nu få bygget et godt fundament, så alle de gode ideer, som Kristian Hjort Madsen glæder sig til, kan virkeliggøres, uden at det kommer til at koste privatsfære og velfærdssamfund. Uden et solidt fundament af lovgivning til at tøjle teknologiens uhæmmede hærgen, bliver det alles kamp mod alle. Som det vel er i Silicon Valley...

Simon Jensen

Jeg får altid lyst til at besøge Silicon Valley når jeg læser om det, eller høre om de mange succeshistorier, som den rummer. Det er helt sikkert ikke alle firmaer der lykkedes, men dem der gør, kan helt sikkert give masser af brugbar inspiration og viden.

Der er jo en grund til så mange søger imod Silicon Valley! Må snart få arrangeret et besøg dertil. Tak for interessant læsning.

Log ind eller Opret konto for at kommentere