Kan rigtige venner købes for penge?

Version2 refererer en ny undersøgelse, som fortæller, at rekrutteringsbonus er meget udbredt i it-branchen. Det kan næppe overraske nogen, at vi i en branche, som er stærkt præget af mangel på arbejdskraft, går i spidsen mht. nye måder at skaffe nye medarbejdere. Der er ingen tvivl om, at det selv med en velvoksen rekrutteringsbonus er en god forretning for virksomhederne, for det koster rigtig dyrt at få eksempelvis headhuntere til at finde nye medarbejdere.
 
Jeg har hørt en del bekymringer, om hvorvidt man kan stole på de anbefalinger, medarbejderne kommer med, når de har økonomiske interesser i at få personen ansat. Jeg synes, det er et godt principielt spørgsmål, men i praksis vil det faktum, at det går ud over ens anseelse på arbejdspladsen, hvis den nyansatte mod forventning viser sig at være et dårligt valg, veje meget tungt. Og personer i ens eget netværk vil man (forhåbentlig) kun finde på at prøve at rekruttere, hvis man er ansat på en arbejdsplads, man er glad for - i modsat fald er det jo ens personlige ry, der er på spil.
 
I branchen som helhed har det dog ikke nødvendigvis en positiv effekt; det øger formentlig bare udskiftningen af medarbejdere. Hver gang, man skifter job, vil der være en periode, hvor man er mindre effektiv end på det gamle job: Der er nye rutiner, der skal indlæres, nye kolleger, man skal lære at kende for at samarbejdet kommer til at køre glidende, og nye kompetencer, der skal oparbejdes. Samtidigt vil der være en række kompetencer og erfaringer, der overflødiggøres af jobskiftet.
 
Egentlig burde virksomhederne altså belønne folk for at blive, ikke for at skifte job. Og det er jo lidt i modstrid med anvendelsen af rekrutteringsbonus, sign-on-fees og de lønhop, der typisk gives ved overgangen til en ny arbejdsplads.

Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Torben Mogensen Blogger

Enig. Belønning af arbejdspladsskift men ikke af loyalitet minder om avisernes evige krig for at kapre hinandens kunder ved at tilbyde masssive rabatter til nye abonnenter. Ligesom dette giver folk incitament til skifte avis en gang om året, så giver diverse rekrutteringsbonuser osv. også arbejdere incitament til at skifte job ca. ligeså ofte.

Ikke at det er specielt nyt. Også for 20 år siden var det velkendt, at man som færdiguddannet datalog kunne booste sin løn ved at skifte arbejde hele tiden. Hvert nyt sted gav flere ting at skrive på sit CV og lidt ekstra i lønposen, som man kunne bruge som udgangspunkt ved næste lønforhandling osv.

Men det er nok uundgåeligt, når der er mangel på arbejdskraft (eller avislæsere). Så indsatsen bør vel sættes ind på at mindske manglen,dvs. at få flere til at uddanne sig. Desværre ser de fleste virksomheder ikke længere frem end næste regnskabsår, så de er ikke villige til at investere i tiltag, der først om fem år eller mere giver et øget antal dataloger, dataingeniører osv.

 • 0
 • 0
#2 Jonas Engell

Jeg er ked af at fortælle dig det Torben, men det er ikke på grund af mangle af folk på uddanelserne det er mangle af information om dem, da der starter alt for mange der ikke ved hvad det går ud på og der efter dropper ud, vi startede ca. 25 og sluttede 4 hvor kun tre have praktik plads. De 21 andre var droppet ud eller dumpet.

 • 0
 • 0
#3 Torben Mogensen Blogger

Jonas, jeg ved ikke, hvilken IT-uddannelse, du tog, men på datalogi har der i de seneste år været et stort fald i antallet af nye studerende.

Og det er specielt folk med længere uddannelse (dataloger, ingeniører, osv.), at IT-branchen har mangel på.

Men du kan have ret i, at det er de færreste i folkeskolen og gymnasiet, der ved, hvad de forskellige IT-uddannelser går ud på. Derfor gøres der også en del for tiden for at oplyse om det. Se f.eks. http://www.it-uddannelser.nu.

 • 0
 • 0
#4 Anne-Sofie Nielsen

Der er en interessant evalueringsrapport vedr. frafaldet på datalogiuddannelserne her: http://www.eva.dk/Admin/Public/Download.aspx?file=Files/Filer/Rapporter%...

Heraf fremgår det bl.a., at frafaldet er større på datalogiuddannelserne end på andre naturvidenskabelige uddannelser, hvilket er ret tankevækkende.

Derudover er der også for få, der vælger uddannelserne i første omgang, så samlet set har vi udsigt til at være en mangelvare i mange år fremover - hvilket ikke nødvendigvis kun er en fordel.

 • 0
 • 0
#5 Peter Toft

Jeg hæfter mig bla. ved "Egentlig burde virksomhederne altså belønne folk for at blive, ikke for at skifte job." - ja meget suk. Engangsudgifter er ikke så tunge i budgettet....

Dog har en del virksomheder bonus, aktie og aktieoptionsordninger som klart handler om at holde på medarbejdere over et par år (bliv to år så får du...) - så der er virkemidler som kan trække den anden vej - heldigvis.

 • 0
 • 0
#6 Jens Fallesen

Jeg er enig med både Anne-Sofie og Peter i, at man med fordel belønne folk for at blive.

Men bonus, aktieoptioner og lignende er kun en halv løsning: Hvilken gavn har man af medarbejdere, som kun bliver i firmaet, fordi der venter en belønning efter et par år?

En medarbejder, der er glad for sit job (og ikke bare sin bonus om to år), er meget mere produktiv. Medarbejderen skal have ordentlige faciliteter, uddannelsesmuligheder, arbejdsopgaver osv. Så vil han også blive i sit job og ikke pludselig stikke af bare for at tjene 5 % ekstra.

 • 0
 • 0
#7 Therese Hansen

En af de ting som betyder meget for mig er gode kollegaer og et godt socialt miljø på jobbet. Mine kollegaer behøver ikke være mine bedste venner, men hvis de var gjorde det ikke noget :-).

Her kan en virksomhed jo styrke sammenholdet ved at lave mange sociale arrangementer for medarbejderne og opfordre til deltagelse i disse.

Det ville holde mig på en arbejdsplads.

 • 0
 • 0
#8 Tommy Dejbjerg Pedersen

Jeg er enig med Therese i, at der skal andet og mere end penge til for at fastholde (og tiltrække nye) medarbejdere.

Jeg tror det er rimeligt udbredt i disse tider at store IT virksomheder har hævet lønnen for "nøgle-medarbejdere" eller har givet bonusløn for at blive, men det virker ikke specielt klogt.

Når folk bliver i et job pga. lidt ekstra håndører, så er der stor sandsynlighed for at teamånden går fløjten og at medarbejderen kører så sur i det, at han/hun ikke bidrager positivt til et godt arbejdsmiljø, og så bliver regningen meget større for virksomheden.

Det er altså ikke muligt for et menneske, at lade stå til og ignorere vilkårene på en dårlig arbejdsplads i et helt år, bare fordi at der er kommet en tusse ekstra i løningsposen hver måned. Vi er jo ikke robotter !

Så lyt til Therese som repræsentant for en ny generation på arbejdsmarkedet, der IKKE (kun) går efter den fede hyre men også en spændende arbejdsplads med plads til udvikling, nytænkning og godt teamwork.

 • 0
 • 0
#9 Peter Toft

Terese har en super pointe. Jeg sætter også stor pris på gode kolleger og arbejdsmiljøet er i praksis langt vigtigere end +5% i løn, men det er bare svært .

Hvis der er en chef hvor du søger arbejde og hun siger at "vi har et super team" så er det ikke nødvendigvis rigtigt og måske er det men man selv ikke passer ind i det miljø. Det kan være et god gruppe, der har nok i sig selv eller så pressede at de ikke orker at træne nye ind i gruppen. Det er unægteligt lidt nemmere at se på løn, optioner, fryns osv - men det er desværre kun sekundære parametre.

Jeg ville som ansøger gerne møde mere end chefen - se teamet, jeg skulle arbejde sammen med, men det gør man ikke :-(((

 • 0
 • 0
#10 Anne-Sofie Nielsen

Jeg var i går med til en konference i ITEK / Dansk Industri med repræsentanter for en masse danske it- og tele-virksomheder, hvor emnet var rekruttering til it-branchen.

Der var bl.a. en sms-afstemning om, hvad virksomhederne tilbyder for at fastholde medarbejderne. Frit efter hukommelsen blev resultatet:

a) Spændende arbejdsopgaver (65%) b) Personalegoder (25%) b) Løn (10%)

Mht. til at møde teamet, så er jeg rigtig glad for din kommentar, Peter. Min arbejdsplads plejer at invitere det meste af udviklingsafdelingen (nu er vi kun en otte stykker, det var nok ikke gået hos Microsoft) med til jobsamtalerne; det er en rigtig god mulighed for gensidigt at teste kemien mellem teamet og ansøgeren. Og det er også rart, at det er en fælles beslutning at hyre en person ind i teamet.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere