per lolk bloghoved

Kan Microsoft udkonkurrere Android og iOS?

På min deltagelse på årets Microsoft World Partner Conference undrede det mig egentlig, at hele åbnings keynoten kom til at handle om Windows 8, som Steve Balmer udråbte som ”hjertet” i Microsoft, når nu Microsoft har så mange andre produkter, de udvikler på.

Når jeg reflekterer over det, giver dog god mening, for jeg tror, Steve Balmer har ret, når han siger, de har lavet en ”Game Changer”. Det er en Game Changer, fordi Microsoft gør det muligt for os at have det samme operativsystem på alle vores arbejdsredskaber og enheder som smartphones, tablets, pc’er, virtuelle pc’er, laptops, og hvad der ellers måtte dukke op med tiden.

Hvad består denne game changer så af, og hvem ændrer den spillet for? Umiddelbart kunne det jo se ud som om, Android og iOS har fået en konkurrent, og på pc platformen har vi fået endnu et nyt og måske smartere operativsystem.

For mig at se er den store ændring, at Microsoft med Windows 8 giver os løsningen på de udfordringer, vi i dag har med at håndtere vores applikationer på alle enheder, idet man nu kan udvikle den type applikationer, der hidtil har været forbeholdt pc’en, til mobile enheder – eller mere simpelt formuleret: Vi vil se meget af det, vi i dag kalder applikationer, blive udviklet som apps.

Med det nye styresystem og System Center leverer Microsoft også en ny hjørnesten til it- afdelingens håndtering af blandt andet applikations- og sikkerhedsopdateringer på alle vores enheder, så det nu bliver langt lettere at supportere Bring Your Own Device-krav og mobile enheder på et forretningsmæssigt plan.

Det ser oven i købet ud som om operativsystemet sammen med den hardware, der er udviklet i samarbejde med Samsung, HTC, Nokia, Dell, HP, Acer, Lenovo m.fl., kan honorere forbrugernes krav til design. Og her bliver det jo spændende at se, om hardwareproducenterne kan komme op med design, som forbrugerne vil elske lige så højt som Apples produkter.

På softwaresiden ser det ud til, at Microsoft har været dygtige til at få andre softwareproducenter som fx SAP til at udvikle apps’ene til Windows 8, så man fra starten kan mærke, at de nye features som fx fuld integration af touch screens kan være med til at give en markant højere produktivitet på forretningssystemerne.

Microsoft ved om nogen, at det er vigtigt, at brugerne kan afvikle de systemer, de har brug for på deres arbejdsredskaber. Derfor ser det også ud til, at der bliver lagt et stort arbejde i at gøre det nemt for softwarevirksomheder, der allerede har udviklet Windows applikationer, at få dem gjort klar til det nye system.

Understøttelsen af virtualiseringen af desktops er blevet bedre, idet de fx har løst de problemer, man kan have med at køre eksterne ressourcer på en virtuel pc. Hvis du (uden held) har prøvet at køre videokonference med webcam via en virtuel pc i dag, ved du, det kan være et mareridt. Det vil det ikke være med Windows 8.

Windows To Go er nu understøttet, idet man kan have sin Windows installation på en USB stick, så man bare kan boote den op på de pc’er, man møder på sin vej. Det kunne ganske vist også lade sig gøre med Windows 7, men jeg ved fra de løsninger, vi selv har leveret til vores kunder, at det krævede lidt tilretninger og en del fiksfakserier at få det til at virke – det gør det ikke mere, og jeg sidder i øjblikket og kigger på Windows 8 bootet fra en USB stick! ;-)

Jeg tror at Microsoft med Windows 8 har et godt afsæt for at blive den førende leverandør af operativsystemer til vores mobileenheder. Og det bud tør jeg komme med, fordi deres løsning ser ud til at kunne lykkes med at levere rigtig mange apps indenfor fx CRM, ERP og BI - apps, der vil højne produktiviteten hos den professionelle it bruger,.

Oven i hatten har Microsoft også den fordel, at de i kraft af Office produkternes udbredelse og popularitet ejer det format og de applikationer, som de fleste pc brugere foretrækker til klassiske discipliner som regneark, tekstbehandling og præsentationer. Det betyder at Microsoft som den eneste leverandør vil kunne levere den kendte brugerflade på smartphones, pc’er m.m.

Samtidig leverer de en færdig pakke af operativsystemer, managementværktøjer og applikationer, som kan håndtere alle mulige forskellige enheder så længe de kører Windows. Dette vil helt sikkert være en nem løsning for it-afdelingen, og måske den løsning mange IT-afdelinger leder efter? It-afdelingerne kommer i hvert fald til at inden for det næste stykke tid til at skulle forholde sig til, hvordan de vil håndtere brugernes ønske om at arbejde fra andre enheder end pc’er, herunder om man vil levere den service, det er at supportere mange forskellige enheder som f.eks. er muligt med IBM Tivoli Endpoint Manager, eller man vælger at sige, man ”kun” supporterer Windows og har en ren Microsoft strategi.

Det bliver spændende at følge denne udvikling og se, om de nye muligheder kan højne vores effektivitet, og om det lykkes Microsoft at opnå samme dominans på markedet for mobile enheder, som de har på pc platformen.

Kommentarer (33)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anonym

Jeg tror at Microsoft med Windows 8 har et godt afsæt for at blive den førende leverandør af operativsystemer til vores mobileenheder. Og det bud tør jeg komme med, fordi deres løsning ser ud til at kunne lykkes med at levere rigtig mange apps indenfor fx CRM, ERP og BI - apps, der vil højne produktiviteten hos den professionelle it bruger,.

Problemet for Microsoft er bare at det ikke længere er den professionelle bruger der sætter dagsordnen. I takt med at man flere og flere steder begynder at indføre Bring Your Own Device, så tror jeg at Microsoft er et stykke nede i de ansattes ønsker - ét er at døje med Microsoft produkter på arbejdet, men når det er i hjemmet, så tror jeg at det er ved at være op ad bakke for Microsoft (desktop os er undtaget i denne sammenhæng da mange endnu ikke aner at der findes andet end windows)

Microsoft hader i den grad tanken om at man via web apps kan lave mere eller mindre det samme, som man kan med native apps. Det kan godt være at de signalerer noget andet, men webapps har de ikke kontrollen over, eller rettere de har ikke kontrollen over hvilke platforme de afvikles fra og på. Virksomhederne har opdaget dette, og har fundet ud af at der ikke længere er noget fornuft i at træffe et "strategisk valg" med en MS platform - nu har man lidt mere en nomade kultur hvor man handler mere med tegnebogen (når det handler om klienterne ikke serverne).

På min arbejdsplads (en kommune i det østjyske), arbejder vi også i en Microsoft verden, men en virtualiseret verden. Det betyder at det på klient siden er lidt underordnet hvad vi bruger af klienter. Jeg har f.eks. en Mac (da det er den planform jeg arbejder bedst på), men det kunne lige så nemt have været en Linux eller windows - bare jeg kan tilgå vores terminalserver farm.

99% af dem der har brug for arbejdstelefon, har det for at kunne bruge kalender, mail og adressebog - og det fungerer lige så godt på iOS eller Android som på Windows telefoner, så der er der ikke noget salgsargument for at vælge. Da Microsoft først fornyeligt har opdaget at deres gamle Windows 6.X mobiler ikke er så fandens hotte mere, så har det desuden betydet at flere af leverandørerne er begyndt at flytte deres apps over på Android platformen, for man tør ikke længere satse på Microsoft da de simpelthen er alt alt for langsomme til at omstille sig i en ny verden (er Microsoft klar til at skulle levere et nyt OS mere eller mindre hver år - for sådan er realiteten i Android og iOS verden - Windows 8 kan meget hurtigt blive meget gammelt).

Så den korte opsummering af mit lange svar er: nej, Microsoft har ikke skyggen af en chance for på kort eller mellemlang sigt, at blive den Mobil OS leverandør der kan slå iOS eller Android (eller dem begge). Jeg byder dog MS velkommen til mobilverden hvor de har været fraværende i knap 5+ år, konkurrence til iOS og Android kan kun være i alles interesse.

Skulle jeg komme med et råd til Microsoft, så ville det være at man mere begyndte at gå ind på at skrive apps til iOS og Android. Man har et godt brand navn i Office, og for mange er det det eneste Office produkt der findes. De ville kunne tjene mange flere penge ved at lave Office til Android og iOS end ved selv at råde med mobile OS. En office pakke til android og iOS ville meget hurtigt blive det mest solgte app på begge respektive platforme.

 • 20
 • 4
#2 Kim Østergaard Christiansen

Microsoft tilbage. Jeg tænder min pc en gang i mellem og er et nok det eneste tidspunkt Jeg har med Microsoft at gøre. Ellers bruger jeg min tid på min tablet ( Lenovo Thinkpad tablet), som kan løse 99% af de tekst/ kontor opgaver jeg j har. Med indbygget pen kan jeg skrive lige så hurtigt på den som med tastatur. Jeg har en ganske fornuftig kontor pakke til den, ved hjælp af Google drive, som jeg også bruger når jeg skal skrive eller arbejde på pc. Små opgaver som at besvare mail og administrer kalenderen, det ordnes på min telefon( Galaxy Nexus). Så, jeg kan ikke ser hvor Microsoft skulle komme ind. Alle sagde at deres samarbejde med Nokia ville blive en kæmpe succes og nu kunne Apple og Android godt lægge sig til at dø, men faktum er at på det amerikanske marked, er der stadig flere telefoner med det gamle Windows mobile, end der er Windows phone 7 og den samlede markedsandel er ubetydeligt lille.

Microsoft hat sovet i timen. De burde se at få Office ud til Android og iso, og der efter bare se at komme videre med at støtte de kunder de allerede har, på pc platformen.

 • 16
 • 2
#3 Lars Bjerregaard

reklameblad for Microsoft. Du har sgu ordet i din magt Per.

Og så til svaret på dit spørgsmål: Nej

Fra hvad jeg læser, så vil MS med Win8 prøve at presse et tablet OS ned over hovedet på brugerne, når de har brug for et desktop OS. Jeg forudser på den konto en monumental fiasko; deres næste Vista-fail. Det er i den grad en misforståelse. Desuden har MS vist en rimeligt pålidelig trackrecord mht. at hver anden af deres desktop OS releases er en stor fejler, så det ville der ikke være noget nyt i.

Den der med at "det er det samme OS der kører på alle enheder", nej, det er det ikke. Det kan godt være der står "Windows" på æsken, men det er så også det.

Det eneste der ser en smule interessant ud, er WindowsRT - deres nye tablet OS til ARM platformen. Men uanset hvad tror jeg at løbet er kørt for MS på den mobile front. Der er to meget stærke heste i det løb: Android og iOS. Der skal meget tungtvejende argumenter til, for at få folk til at overveje en 3. platform, og jeg ser dem ikke (nej, "Microsoft" er ikke et argument). Det er meget lang tid siden, at IT afdelingerne havde noget at sige mht. hvad folk kører på deres private enheder (hvilket driver markedet), hvis det overhovedet nogensinde har været tilfældet.

 • 27
 • 7
#4 Johnnie Hougaard Nielsen

Det betyder at Microsoft som den eneste leverandør vil kunne levere den kendte brugerflade på smartphones, pc’er m.m.

Den store misforståelse lyder ganske skrækkelig.

Den gamle kendte brugerflade er uanvendelig på små touch skærme.

Under forudsætning af at Metro brugerfladen i Windows 8 i det hele taget får status af at være "den kendte brugerflade" (kontra at holde fast i den som er afpasset til store skærme, mus og tastatur), er betjeningen alligevel grundlæggende anderledes, når "detaljer" som RSI gør intensivt arbejde på en stor touch skærm ret uhensigtsmæssigt, og de visuelle muligheder på en 24" skærm egner sig til produktive ting som at have flere ting synlige samtidig (det hedder jo "Windows" af en eller anden grund), og det skærer Metro ned på med sine mere stive ideer om touch-venligt skærm layout.

Fordelen er mere at samme dokument/regneark kan nås på mange forskellige enheder, med hver sine behov for at designe et egnet layout for brugerfladen. Som en selvfølgelighed skal det være så mange som muligt. Det ville altså gavne Windows 8 hvis Microsoft sørger for at supporte deres centrale værktøjer godt på "konkurrerende" platforme, ellers bliver der flere og flere som "opdager" at fx Google Docs er fint til de flestes behov, og tilgængeligt "overalt", uden at kræve bestemte operativsystemer.

 • 17
 • 1
#6 David Rechnagel Udsen

Problemet med at overbevise folk skal bruge Windows RT/8 i stedet for Android eller iOS er mest af alt navnet. Folk forbinder Windows med gamle 90er-datamater, og en virksomhed som endnu ikke er kommet ud af 90erne.

Folk har også fundet ud af at de har slet ikke brug for kraftige maskiner til deres daglige gøren. Langt hen ad vejen er en iPad eller anden Android-tavledatamat godt nok for dem.

Apple anses for at være et sejt produkt, hvorimod Android til tider kan ses som en »fattigmands iOS«, men uden at det nødvendigvis menes negativt. Microsoft, derimod, er bare ikke interessant nok. Og især hvis Windows 8/Phone kan nogenlunde det samme (eller mere) end iOS eller Android, så er folk ligeglade.

De eneste der normalt er ellevilde over at Microsoft udgiver nye udgaver af Windows er normalt edb-folk, virksomheder og andre mere tekniske brugere (altså generelt set; ikke Hr. og Fru Danmark). Så det virker måske ikke som det klogeste at fremmedgøre denne gruppe, ved at gå efter en gruppe Microsoft aldrig vil kunne overbevise. I hvert fald ikke med denne strategi.

Er det rimeligt at Windows 8 skal bedømmes på folks syn på Microsoft alene? Sikkert ikke, men sådan er det nu en gang. Har jeg en alternativ løsning? Ja; drop Windows-varemærket, det skader mere nu end det gavner.

 • 7
 • 1
#7 Lars Hansen

Der er ingen tvivl om at Microsoft har gået seriøst til værks, og man er helt sikkert ved at tage et større spring fremad. Jeg synes dog at der er tale om en tyndbenet analyse, der skøjter hen over væsentlige problemstillinger.

Med det nye styresystem og System Center leverer Microsoft også en ny hjørnesten til it- afdelingens håndtering af blandt andet applikations- og sikkerhedsopdateringer på alle vores enheder, så det nu bliver langt lettere at supportere Bring Your Own Device-krav og mobile enheder på et forretningsmæssigt plan.

Problemet med BYOD er vel netop at private brugere i høj grad har fravalgt Windows Phone. Så denne fordel står og falder med, at brugerne fremover vælger at medbringe Windows telefoner frem for Android og IOS enheder. Så Win Phone skal være så overbevisende for forbrugerne, at den skal kunne stå på egne ben. Hvis man alligevel havner i et heterogent miljø, så er et Microsoft baseret management miljø ikke meget værd.... (medmindre de gør det muligt at administrere andre platforme i miljøet).

Personligt, så tror jeg det bliver svært for de fleste at definere en "Microsoft only strategy" på mobile enheder. Jeg synes Microsoft forsøger at spille storebror i et marked hvor man er lillebror.

Det betyder at Microsoft som den eneste leverandør vil kunne levere den kendte brugerflade på smartphones, pc’er m.m.

Brugerne har i overvældende grad fravalgt den klassiske brugerflade på smartphones og tabletter. Med god grund må man sige, for den klassiske brugerflade er aldeles uegnet til et touchinterface.

Microsoft står så med den udfordring, at de skal sælge Metro som det fælles interface. Jeg har ikke prøvet Windows 8, men som jeg forstår det, så er der et betydeligt gap mellem Metro og det klassiske interface. Ved at koble de to verdener sammen, så opnår man potentielt synergieffekter, men man risikerer også at skabe en bastard som hverken er fugl eller fisk.

Jeg synes personligt, at Microsoft står midt i et spændende men også temmelig farligt vadested.

 • 11
 • 0
#8 Sune Li

Jeg skal være den første til at indrømme at jeg er doven. Når det gælder teknik er jeg så doven, at jeg bare vil have noget der fungerer. Jeg er for doven til at bruge halve og hele arbejdsdage på at nørkle med at få alle de fantastisk vidunderlige nicheprodukter der findes som alternativer til Office til at fungere. Jeg vælger bare det der er skruet rimeligt godt sammen, så jeg kan komme videre til mit arbejde.

Min tekniske dovenskab har været udfordret af telefoner i mange år. Min lækre murstensnokia, der kunne åbnes som en anden lommebog, skulle bare have kontakt med en Exchange server så hurtigt som muligt. Da jeg skiftede til en HTC med windows phone 6 var det samme sag. I dag hedder det Samsung med Android, men som sædvanlig var første punkt på dagsordenen at koble op mod en Exchange server.

Da tablets for et par år siden kom frem, var jeg meget begejstret. Selv om jeg synes at det der Apple pjat var noget pop, syntes jeg at iPaden fyldte et gabende hul hvad brugervenlighed angik, som laptoppen i flere år ikke helt klarede at fylde. Den største frustration var dog at den ikke fungerede særlig godt sammen med exchangeserveren og office. Jeg kastede penge efter en Acer Iconia med skiftende versioner af Android, og resultatet var det samme. Der var hele tiden teknsike udfordringer, og det var aldrig helt optimalt.

Så nu indrømmer jeg gerne, at jeg er en af dem der bare venter på Windows 8 til PC, Surface tablets og telefoner med samme, for så kan jeg være teknisk doven igen. Så behøver jeg nemlig ikke alle mulige krumspring for at have ALLE mine funktionaliteter fra Outlook til rådighed, arbejdsdokumentbehandling bliver udelukkende til Office og ikke en eller anden halvunderlig bleg efterligning, og verden vender tilbage til at jeg kun skal koncentrere mig om en teknik som efterhånden er skrevet ret godt sammen på brugersiden.

Måske er Microsoft Windows og Office ikke verdens bedste teknik på alle områder, men det fungerer og det fungerer sammen. Det bliver skønt, for så kan jeg blive teknisk doven igen, og så ellers koncentrere mig om mit rigtige arbejde i stedet.

 • 8
 • 11
#12 Steen Eugen Poulsen

at Microsoft knuste alt modstand med alle tænkelige midler.

Men hvornår har produktet i sig selv knust noget?

Linux har gjort det...

Selv uden alt Apple's bavl kan deres produkter klare sig, produkterne er faktisk så gode at folk finder sig I høj pris og platform lås.

Men for Microsoft, der bruger jeg Windows fordi jeg vil spille spil, ikke fordi jeg vil bruge Windows.

 • 8
 • 3
#13 David Rechnagel Udsen

Men for Microsoft, der bruger jeg Windows fordi jeg vil spille spil, ikke fordi jeg vil bruge Windows.

Ja, men jeg tror ikke at dette nødvendigvis behøver at være sådan. Når Valve taler om at porte deres spil til Linux, sammen med Steam-klienten, så er der sikkert flere der vil tage Linux mere seriøst som en spilleplatform. Det skal nok komme.

Og jeg tror ikke det, at pointere det endnu ikke er sket på OS X er et argument for at det ikke kan ske på Linux. OS X vil aldrig blive en flertalsplatform, p.g.a. dets høje pris og begrænsningerne på maskinel (kun Apple-produkter, tak). Derudover er OS X-brugere generelt mindre interesseret i spil end Linux-brugere er.

Det kan godt være at Linux kun har 1-2% af alle hjemmedatamater, men hvor mange brugere af alle Windows-hjemmedatamater spiller spil? Jeg tror procentdelen af Linux-brugere der er interesseret i spil er markant højere end på Windows og OS X. Det er derfor ikke urealistisk for spillevirksomheder at satse på Linux. Dog først i den nærmeste fremtid.

 • 6
 • 4
#14 Lars Hansen

Det kan godt være at Linux kun har 1-2% af alle hjemmedatamater, men hvor mange brugere af alle Windows-hjemmedatamater spiller spil? Jeg tror procentdelen af Linux-brugere der er interesseret i spil er markant højere end på Windows og OS X. Det er derfor ikke urealistisk for spillevirksomheder at satse på Linux. Dog først i den nærmeste fremtid.

Jeg tror ikke jeg kan følge den logik.

Det er da muligt at andelen af gamere på Linux er højere end på Windows og Mac OS X. Men markederne for Windows og Mac OS X er så meget større end Linux, at det så rigeligt kompenserer for en påstået lavere andel af gamere.

Det er den samlede mængde af gamere på en platform der er interessant, og ikke den relative andel.

 • 5
 • 5
#15 David Rechnagel Udsen

Det er da muligt at andelen af gamere på Linux er højere end på Windows og Mac OS X. Men markederne for Windows og Mac OS X er så meget større end Linux, at det så rigeligt kompenserer for en påstået lavere andel af gamere.

Det er den samlede mængde af gamere på en platform der er interessant, og ikke den relative andel.

Hvilket er et udgangspunkt for at der er en væsentlig samlet andel på Linux. Derudover er de brugere også langt mere interessante, fordi der er større grundlag for at de er loyale. Og så er der også en væsentlig del af de Windows-brugere der straks vil tage turen til Linux, skulle spilindustrien også gå den vej.

De siger det jo selv hele tiden; »jeg bruger kun Windows p.g.a. spil«.

 • 5
 • 4
#16 Martin Kofoed

Har du egentlig tænkt dig selv at deltage i debatten, eller var det bare et retorisk spørgsmål? Hvad siger du eksempelvis til det, folk påpeger om "den kendte brugerflade" og metro?

 • 12
 • 3
#18 Anonym

Jeg tror at tiden er løbet fra MS.

F.eks. "Den samme platform til alle vores gadges" er jo noget som allerede findes i forbindelse med Android, så det er et argument som ikke holder.

Der var en gang, hvor vi alle ventede i spænding på hvad der kom fra MS. Kæmpe investeringer i IT og enorme budgetter, blev afpasset så det passede med at MS kom med noget nyt, men den tid er gået. I dag, kan enhver købe sig en gadget, som allerede kan, hvad MS drømmer om at kunne i fremtiden.

 • 11
 • 1
#19 Anonym

Jeg tror også at vi er ved at se Microsofts transformation fra at være det Microsoft vi kender i dag (eller måske mere det som det var for 3+ år siden) til at være et firma der minder lidt om IBM.

Jeg ser ikke dette som et problem for MS, nærmere at det kan styrke det. MS driver alligevel en pæn andel af internettets backend (eller virksomhedernes backend), og kunne sikkert gøre det endnu mere hvis de koncentrerede sig om det område, og ikke forsøgte at spænde så bredt som de gør nu (pengehullet Bing, Xbox, corporate, consumer, mobile osv).

Apple gik den anden vej og satser nu primært på consumer segmentet, og deres pengebeholdning taget i betragtning, så har det ikke været noget dumt valg. Det sjove er så at Apple ved at vinde consumer segmentet også sniger sig ind på virksomheds segmentet. De mest populære gadgets og laptops er Apples (hvis folk selv kan vælge). Google er lidt i samme boldgade, men satser ikke helt så meget på consumer (endnu), og vil gerne æde flere af Microsofts Exchange kunder.

Tidligere havde Microsoft den modsatte virkning. Folk ville gerne have det samme derhjemme, som de havde på arbejdet. Men i dag er de fleste virksomheder 1-2 Microsoft generationer bagud, og det er de ansatte bare ikke i hjemmet længere, og folk har fundet ud af at de sagtens kan klare sig med andet en Windows - det være sig iPad/android tablets eller mac's eller linux (som desværre stadig mest er i nørdsegmentet).

 • 4
 • 2
#20 Martin Bøgelund

Per Lolk:

Når jeg reflekterer over det, giver dog god mening, for jeg tror, Steve Balmer har ret, når han siger, de har lavet en ”Game Changer”. Det er en Game Changer, fordi Microsoft gør det muligt for os at have det samme operativsystem på alle vores arbejdsredskaber og enheder som smartphones, tablets, pc’er, virtuelle pc’er, laptops, og hvad der ellers måtte dukke op med tiden.

"Windows everywhere", fra CNET.com:

June 18, 1997 10:25 AM PDT --

Windows everywhere, even Net PCs --

NEW YORK -- Bill Gates's right-hand man at Microsoft (MSFT), Steve Ballmer, tried to sell an old vision to a standing-room only crowd here at PC Expo: "Windows everywhere."

Endelig! Nu sker det! Ventetiden er forbi efter næsten 20 år!

"Windows everywhere"!

Også på min Net PC!

God sommer :-)

 • 4
 • 2
#21 Magnus Jørgensen

det kommer til at tage noget tid. For de skal bruge deres markeds dominans på desktop/laptop fronten. Den taktik kan kun bruges hvis integrationen imellem platformene giver Windows phone noget som konkurrenterne ikke har. Dette afhænger, så hvidt jeg kan se af at Windows 8 bliver en succes, for integrationen lader ikke til at blive med windows 7. De fleste virksomhedder er skiftet fra Win xp til Win7 for nylig, og kommer med garanti ikke til at skifte igen indenfor de næste mange år. Windows 8 på desktop/laptop har så mange nye tiltag at det med garanti bliver lige så stor en fiasko som Vista. Bare tænk på hvor irriteret folk blev over de relativt få ændringer der var fra xp til vista(hvilket var det folk brokkede sig over). Windows 8 og metro på desktop/laptop skal nok blive en succes i længden, men ikke lige med det samme.

Jeg tror Microsoft kan vinde i længden, men det bliver en lang dyr kamp.

 • 1
 • 0
#23 Kim Ginnerup

Jeg hilser Microsoft velkommen. jeg krediterer dem for, at de ikke bare har kopieret Apple. Jeg har min tvivl, om det vil lykkes. Efter min mening, har de sat sig mellem to stole. Deres tvangstanke om at en tablet er en PC, tror jeg har skadet dem mere end det har gavnet dem. Nu har jeg pludselig to versioner af alting. En Metro udgave og old school udgave og deres Windows RT er ikke et fuldgyldigt medlem af familien. Jeg tror, at Microsofts største problem er holdning. Jeg synes, at deres brugerflader er komplekse og langsomme at bruge. Deres dialoger er ofte mere cover my a.., end hjælp til brugeren. Jeg har arbejdet med Windows i rigtig mange år. Jeg er glad for, at jeg har opdaget, at der findes alternativer. Deres administrative værktøjer er sindsygt komplekse i forhold til, hvad der efter min mening, er nødvendigt. Jeg hører også til dem, der har arbejdet med Office i så mange år, at deres Ribbon fis irriterer mig grænseløst. Jeg kan se ribbons nu også sniger sig ind i Windows 8. Endnu et argument for at rende skrigende væk. Mobile klienter dikteres i dag af slutbrugeren og ikke længere af IT afdelingen. Så software i dag skal udvikles, så det kører på tværs af devices og ikke blot Windows xx eller Android eller IOS. Sjovt nok er der stadig en del af Microsofts egne sites, som kun virker i IE og IE9 er stadig et par lysår fra at være kompatibel med browsere generelt. Når jeg tester i dag er det stadig IE9 der volder problemer. Lad os håbe de har rettet ind i IE 10. Men velkommen Microsoft. Det bliver spændende at følge. Men I skal skisme godt nok stå tidligt op, hvis jeg, privat, skal hoppe på vognen igen.

 • 1
 • 1
#24 Sidsel Jensen Blogger

Denne artikel er helt fantastisk og beskriver Microsofts deroute: http://www.forbes.com/sites/frederickallen/2012/06/19/thats-all-folks-wh...

Jeg tror ikke man skal undervurderer at der snart kommer rigtig mange studerende ud af universiteterne, der er flasket op på Macintosh og som ikke har noget ønske om at køre Microsoft-baserede styresystemer - og den økokæde vil brede sig til erhvervslivet i løbet af de kommende år.

Personligt ditchede jeg min MS PC for flere år siden og skiftet til OpenOffice/LibreOffice som kontorpakke - jeg har på ingen måde savnet Microsoft og hvis det ikke var fordi jeg er tvunget til at bruge MS på min arbejdsplads så røg det også ud der. Hvis bare visse business-applikationer var understøttet på anden platform..... ikke engang som gaming-platform er der noget at komme efter - fx. Diablo 3 kører fremragende på OS X.

Så umiddelbart vil jeg tro at de har et kæmpe overtalelses-arbejde foran sig, hvis de på nogen måde skal få folk "tilbage i folden".

 • 7
 • 1
#25 Thomas Løcke

Ja, hvis det var gratis lovprisning Microsoft gik og manglede, så har de da fået det i rigelige mængder her.

Der kan dog svares kort på dit spørgsmål: Nej, Microsoft kan ikke udkonkurrere iOS og Android.

Windows 8 er et meningsløst produkt som ingen efterspørger, og Windows Phone viser ingen tegn på at vinde markedsandele, på trods af massive reklamekampagner og et af verdens mest kendte hardware brands i ryggen.

http://blog.nielsen.com/nielsenwire/?p=32494

Microsoft's stjerne er for nedadgående, og tak og lov for det. Vi forbrugere har intet godt ud af at enkelte virksomheder opnår dominans/monopol. Det er kun til skade for os allesammen.

 • 10
 • 4
#26 Jesper Hansen
 • 1
 • 2
#27 Johnnie Hougaard Nielsen

Skal vi prøve med 15 år? :-)

Skal vi ikke hellere prøve med næsten 25 år. Martin var alt for "flink" :-)

http://www.extremetech.com/computing/131505-one-windows-to-rule-them-all

As far back as the late ’80s, Bill Gates has floated the idea of “Windows Everywhere.” The idea, as you can probably guess, is to put a Windows operating system on any and all devices with a CPU somewhere under the hood.

Windows 8 på mobil fronten lider af en meget stor mangel på at Microsoft prøver noget som helst andet end igen at få noget som de kalder for "Windows" til at køre over det hele.

Da iPhone og Android kom frem var det tydeligt at koncepterne havde muligheder for at sætte præg på verden, "før og efter", fordi de kom med noget væsentligt nyt, i forhold til de gamle spillere på markedet.

Windows Phone gør ikke andet end at levere på et nogenlunde tilsvarende niveau som iOS og Android. Der mangler en wow-faktor, som gør at folk får bedre muligheder, ud over at sige "det er Windows". Metro er da et sjovt visuelt design, med pastelfarvede firkanter. Men det bringer ikke noget nyt af betydning, og jeg tror at flisernes farvelade hurtigt kan blive trættende.

 • 4
 • 1
#28 Deleted User

Præmissen i denne blog er helt i hampen. Når der er solgt 800.000 Iphones i DK, er det ikke fordi der sidder samme antal CEO'er i slips og Audi, men fordi markedET for den slags gadgets er vokset helt ud af de bonede haller. En bumset bøf-behængt teenager er fløjtende ligeglad med outlookintegration og finurlige regneark, der skal status til, den skal være sej, og ha noen fede multimediefaciliteter. At tro at MS kan baske noget eller nogen af bananen, så er det en forestilling der hører en svunden tid til. Det marked de her stiler efter, er en lille niche i det store konsumerende regnskab.

 • 5
 • 1
#31 Per Lolk

Tak for de mange gode indlæg, og nej Microsoft har ikke betalt mine flybilletter, hotel eller deltagelsen på World Partner Conference. Rent kommercielt er jeg stillet på samme måde, om folk vælger det ene eller andet operativsystem eller mobile enhed. Jeg tror faktisk, der bliver mere arbejde til det firma, jeg arbejder i, hvis kunderne vælger en mangfoldighed af endpoints og hvis Linux overtog Windows’ rolle som det førende pc operativ system. Men jeg bilder mig ikke ind, at en mindre dansk infrastrukturleverandør kan påvirke dette, så det overlader jeg til softwareproducenterne og markedskræfterne at afgøre.

Når jeg deltager på Microsoft World Partner Conference, er det fordi, det rent strategisk er vigtigt for Komplex it (=den virksomhed jeg arbejder for) at vide, hvad Microsoft har på bedding, fordi det helt sikkert vil påvirke vores kunders beslutninger fremover.

Min egen situation vedr. mobilitet er, at jeg har været glad for kunne øge min produktivitet med de muligheder smartphones og tablets har givet os. På den faglige side har jeg med interesse fulgt iphonens, Ipadd’ens, andre tablets og smartphones indtog i virksomhederne. jeg har set hvordan restriktive politikker om, hvad der var tilladt at få på virksomhedernes netværk, har stået for fald, fordi brugerne med ledelsen i spidsen har elsket de nye muligheder og set det positive i dem.

Som jeg opfatter det, bliver tablets og smartphones mest brugt til mail, sociale medier, kalender, redigering af Officedokumenter og andre former for kommunikation. Derfor synes jeg, det er spændende, hvis Windows 8 giver muligheder for at forretningsapplikationer kan udvikles, så de kan bruges på pc’er, tablets og smartphones. Fordi dette alt andet lige igen vil give muligheder for at øge produktiviteten via mobile enheder og give nye frihedsgrader for, hvor og hvordan man laver sit arbejde.

Jeg er enig med nogle af kommentatorerne til mit indlæg i, at det havde været rart, at det ikke var bundet op på Windows 8, da jeg godt ved, at det også betyder noget, hvordan enhederne ser ud, er at betjene osv. Til gengæld vil jeg bemærke, at jeg har haft lejlighed til at se enheder fra Nokia, Samsung, Dell, HTC, Sony, Acer og Lenovo, som også gjorde det godt på de mere desigmæssige egenskaber, og som jeg synes var lige så nemme og intuitive at bruge som min HTC smartphone og min Ipad. Fælles for dem var, at de var lynhurtige at arbejde med. Men det er jo en smagssag og langt uden for, hvad jeg bilder mig ind at have forstand på.

Derfor er jeg spændt på at se hvor stor magt det har, at man kan øge sin mobilitet med de applikationer, der skal bruges forretningsmæssigt ved at vælge en Windows 8. Fordi de bliver tilgængelige efterhånden som Windowsapplikationer bliver opdateret til Windows 8 versioner.

Som jeg ser det, er spørgsmålet nu, om det lykkes Microsoft at få deres kunder til at køre en ren Microsoftstrategi, fordi det nu igen er muligt, og der vil være penge at spare i forhold til at skulle håndtere og supportere flere forskellige endpoints. Eller om virksomhederne og de offentlige organisationer vælger en strategi, hvor man lader brugerne selv vælge, hvilken enhed de vil arbejde på og så administrerer dem via endpoint management løsninger, der kan supportere de forskellige operativsystemer evt. leveret ”as a service” og fx give brugerne adgang til applikationerne via VDI eller andre virtualiserings- og remote desktop løsninger.

 • 1
 • 2
#32 Daniel Frost

Tager jeg fejl hvis jeg synes, at din tone er latterliggørende ?

Du taler tilsyneladende som du har forstand til, for hvad ved du egentligt om det mobilmarked som Nokia for 10 år siden sad meget tungt på, men stort set ikke ejer noget af idag. Hvorfor skulle det ikke kunne ske for Apple ? Det skete også for Microsoft med xBox’en, men hey, they came back strong og de bliver ved med at innovere, se Kinect f.eks! Nu skriver jeg måske i en smule nedladende tone men lad være med at hænge dig for meget i det, det er kærligt ment.

Den der bumsede bøf-behængte teenager du omtaler er måske din kommende arbejdsgiver, og når du nu selv ikke køre i en Audi så kan det være du skal se efter noget andet end det der giver status og “noen fede multimediefaciliteter”.

 • 0
 • 0
#33 Michael Dreves Beier

Det mest opløftende ved den mobile verden er at der endelig er mange spillere.

Jeg håber inderligt at tiden for alt dominerende mastodonter i teknologi verdenen lakker mod enden. Det tjener intet formål at een eller to leverer til det globale marked og jeg synes man skal kigge på f.eks. Nokia og Ericsson der nu kun er en skygge af sig selv. Jeg tror de er det fordi de var alt for mange år om at give features i deres produkter som forbrugerne rent faktisk efterspurgte. De havde alt for mange modeller at tage hensyn til i deres produkt portefølje og bortset fra de basale features var det jo nærmest umuligt at navigerer sig rundt i modelhavet hos den ene eller den anden. Hvis man ville være online med simple ting som f.eks. mail kunne man være sikker på at man først blev rippet at producenten og siden overtakseret at de operatører som man var bundet til. Da der endelig kom noget som var radikalt anderledes blev de fanget i deres eget dødsspind, og jeg må sige at deres små markeds andelefylder mig med glæde (og nye muligheder)

Jeg tror heller ikke MS vil kunne udkonkurrerer hverken Android eller iOS. MS er helt enkelt kommet for sent, og MS har ikke før nu leveret noget til det mobile marked som for alvor rykkede. Jeg håber MS får en markeds andel så der er konkurrence for det er det eneste som, ud over OpenSource, for alvor driver innovationen, og det var den blodige innovation som f.eks. Nokia/Ericsson manglede at møde. Det monopol de havde på terminaler har jo haft den effekt at der ikke længere findes een seriøs europæisk spiller, og det er virkelig sørgeligt.

Jeg hilser MS velkommen af de grunde. Jeg synes også at de fortjener ros at at prøve at findes deres egen vej og ikke blot kopierer fra de andre.

Held og lykke MS - der bliver brug for det.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere