Kan man bruge det dersens internet til noget?

Man skulle tro, at nogle af folketingskandidaterne eller deres dertil hørende horder af friske unge mennesker i partiapparaterne havde stillet sig det spørgsmål i løbet af valgkampen. Men svaret var tilsyneladende nej. Tilsyneladende var det mest innovative, man kunne diske op med, YouTube videoer og håndfodring af journalister med hints om, hvor mange MySpace-"venner" henholdsvis det blå og det røde hold kunne mønstre.
 
Hvorfor var der ikke nogen af kandidaterne, der i det mindste benyttede nettets mulighed for at dele rå mængder af information med vælgerne' Her kunne man have lagt uddybende artikler, kommentarer osv. op, der ville have givet os vælgere mulighed for bedre at pejle os ind, både på partierne generelt, men også for måske at blive opmærksomme på, hvad nogle af de mere ukendte kandidater stod for. Mange kandidater var kun repræsenteret med billede og et kortfattet CV. Hvad kan jeg bruge det til' Stemme på en køn fyr, jeg kan holde ud at se i fjernsynet bagefter, eller hvad?
 
Jeg synes ikke rigtig, jeg har haft energi til at traske til vælgermøder i det lokale forsamlingshus - hvorfor var der ikke nogle online vælgermøder? Jeg ville da gerne have haft grillet et par kandidater - nu måtte jeg nøjes med at sende e-mail, hvilket ikke rigtig giver en dialog på samme måde.
 
Hvordan ville du have brugt internettet i valgkampen, hvis du var politiker' Eller er det mig, der skulle have lettet rumpen og taget ned for at sludre med kandidaterne på gågaden'

Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Therese Hansen

Det med email virker nu heller ikke - sidst jeg sendte en email til en politiker for at gøre opmærksom på, at jeg var glad for, at han støttede åbne standarder, men at hans egen hjemmeside ikke fulgte htmlstandarden, fik jeg svar 10 måneder senere. (Svaret var iøvrigt at han synes det var pinligt og at han nu ville til at se på problemet.)

 • 0
 • 0
#2 Casper Thomsen

Med al den snak om web2.0 og sociale netværk har det også i mine øjne været lidt skuffende, at folketingskandidaterne ikke har været mere innovative i deres brug af interaktive digitale medier. En undersøgelse i løbet af valgkampen viste forventeligt nok, at nettet er danskernes primære kilde til viden om valget, så man skulle tro, at guleroden var stor nok.

Jo, hver tredje kandidat har haft sin egen blog (http://mediehack.elmose.com/?p=584), og der har været masser af web-tv, Youtube, Facebook og Myspace - men det har alt sammen haft smagen af medie- og reklamebureau i stedet for en folketingskandidat med mod på en helt ny måde at inddrage sin vælgere på.

Godt nok er Det Radikale Venstre (lige akkurat) ikke mit parti, men jeg synes, at partiets radikale.net er det budste bud, jeg har set på en mere moderne digital platform. Her kan man oprette en profil, skabe netværk, bidrage med indhold og debat samt overvåge aktiviteterne på tag-baseret emneniveau. Desværre er radikale.net ikke umiddelbart dybt integreret i alle deres andre aktiviteter som den primære platform, den burde være.

For mig handler dette ikke blot om et skuffende folketingsvalg, men også om den skuffende måde, vi i det hele taget bruger nettets muligheder på i vores demokrati. Se blot på folketinget.dk, som ikke udstråler den store lyst til inddragelse af befolkningen.

Mvh Casper

 • 0
 • 0
#3 Casper Thomsen

Med baggrund i mit forrige indlæg og Anne-Sofies opfordring har jeg i bedste valgkamp-stil lavet en fem-punkts-plan for, hvordan vi kommer videre - ikke blot med folketingsvalget, men med vores demokrati:

1) RSS-FEEDS FRA FOLKETINGET.DK Alt hvad der kan kravle og gå af information på folketinget.dk skal have egne RSS-feeds (dvs. mere end de to (2!) RSS-feeds, der tilbydes i dag), så vi kan trække data ud på parti-, sags-, gruppe- og politiker-niveau. Dem kan både medier, partier, politikere og interesseorganisationer benytte til at integrere folketingets arbejde på egne sites og tjenester.

2) FOLKETINGET.DK SOM ET STORT API I næste trin skal folketinget.dk genskabes som et stort veldokumenteret web-API eller webtjeneste, der indeholder al data og "forretnings"-logik - dvs. referater, møder, medlemmer, video, lyd, taler, lovforslag, lovsamlinger, redegørelser, forespørgsler og sammenhængen mellem disse. Dette stilles veldokumenteret frit og gratis til rådighed for alle. Det officielle Danmark laver selvfølgelig sin egen implementering af indholdet på folketinget.dk, men det er ikke nødvendigvis det bedste site, for enhver kan komme på en bedre ide til præsentation og funktionalitet og lave sin egen udgave af folketinget.dk.

3) INTEGRATION PÅ ANDRE WEBSITES Med Folketinget-API 1.0 kan smarte udviklere lave folketinget-kort.dk, folketinget-eu.dk, folketinget-seo.dk, folketinget-tags.dk, folketinget-debat.dk osv. - markedskræfterne bestemmer og vi får alle bedre adgang til viden om vores parlament og demokrati. Men også medier, partier og interesseorganisationer kan nu integrere og skabe egen funktionalitet omkring lige akkurat de processer og beslutninger i Folketinget, som vedrører dem.

4) PARTIERNES SITES SOM MEDIER OG NETVÆRK Hvis et parti vil have synlighed og inddrage brugerne på nettet, er det nødt til at tænke som et medie. Partiet.dk kan bruge det åbne API fra Folketinget til at skabe et mashup, der synliggør netop partiets arbejde med mulighed for at medlemmerne kan diskutere, kommentere og stemme om titusindevis af aktuelle dokumenter hentet direkte og automatisk fra folketinget.dk. Partiet.dk er også et socialt netværk (a la Facebook), hvor man kan se, følge og finde sammen med andre personer og holde en direkte kontakt med MF'erne. Samtidig er partiet.dk en meta-nyhedstjeneste (a la Digg), hvor brugerne kan indsende og debattere relevante nyheder og links fra andre steder på nettet.

5) KANDIDATERNE SOM DELTAGERE I EN SAMTALE Ved det næste folketingsvalg vil den enkelte kandidat selvfølgelig have kandidat.dk som en kommunikationsplatform med mærkesager, præsentation og blog. Dette vil dog ikke kun være et valgsite, men for folketingsmedlemmerne et permanent site, der er en slags personlig udgave af folketinget.dk med alle dokumenter og sager relevante for denne person. Endelig vil sitet indeholde en oversigt over alle de andre blogs. nyheder og debatter rundt om på nettet, hvor kandidaten har deltaget. Ligesom i den virkelige verden kan man nemlig ikke forvente, at potentielle vælgere opsøger kandidaten på dennes bopæl - næh, kandidaten er nødt til at tage rundt til skoler, butikscentre osv, og det gælder også på nettet. (Se også Claus Sølvsteens ironiske kommentar på http://www.computerworld.dk/art/42577)

Jeg har slet ikke fantasi til at forestille mig, hvad folk vil kunne udnytte ovenstående muligheder til - men det er netop hele ideen i det.

Mvh Casper

 • 0
 • 0
#4 Peter Makholm Blogger

For langt de fleste kandidater er valget en lokal begivenhed. Der er lidt under 400 timer til rådighed og man skal gerne nå så mange potentielle vælger som overhovedet muligt.

Ved at bruge internettet til diskussion så kommer man højst sandsynligt til at tale med folk der ikke kan stemme på en.

Løsning: Afskaf storkredsene.

 • 0
 • 0
#6 Mikael Boldt

Heri er jeg helt uenig.

Netop ved at inddele landet i storkredse og fordele kredsmandater og tillægsmandater efter befolkningsstørrelsen er da enkelt og retfærdigt, og det gør at os politiske minoriter*) ikke taber vores stemme, som hvis det havde været mand mod mand i uafhængige kredse.

og for at kunne stemme behøver jeg jo ikke at kunne forstå den d'Hondtske beregningsmetode - ligesom jeg ikke behøver at forstå hvordan man programmerer for at jeg kan bruge internettet.

Læste en artikel i anledning af valget om den gamle unix maskine, manden og programmet som foretager beregningerne i indenrigsministeret, men jeg kan ikke finde den.

Hvis det er den d'Hondtske beregningsmetode og det modificerede Sainte-Laguës beregning du referer til, at du ikke forstår, så tror jeg ikke det bliver dig som skal programmere næste version af indenrigsministeriets beregningsprogram. ;-)

*)Her på Bornholm ville valget blive lidt fattigt hvis kun Venstre og Socialdemokratiet stillede op.

ha en god dag Mikael Boldt

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere