yoel caspersen blog bloghoved

Til kamp mod fake news

Berlingske har i dag meddelt, at de dropper den traditionelle aprilsnar, da mediebilledet det sidste års tid er blevet kraftigt præget af falske nyheder, og at den traditionelle spøg derfor er holdt op med at være sjov.

Det er et synspunkt, vi har fuld sympati for hos Kviknet, hvor vi gennem den seneste tid har set på, hvad vi kan gøre for at dæmme op for de massive mængder af falske nyheder, der flyder gennem vores netværk.

Automatisk filtrering af fake news

Falske nyheder har nogle karakteristika, der gør det muligt at finde frem til dem ved hjælp af dataanalyse.

Typisk er der tale om en historie, der deles i mange næsten enslydende varianter på sociale medier, og historien lider ofte af en grundlæggende fejlantagelse, der danner præmis for en lige så fejlagtig konklusion.

Ydermere er der ofte tale om en historie, der er kraftigt farvet af patos - dvs. historien indeholder en stor følelsesbetonet vinkel, som skal tale til modtagerens følelsesregister og sikre, at historien bliver delt i vildskab.

Ved hjælp af den ædle kunst datalingvistik kan vi derfor pille en historie fra hinanden og tildele den en score efter en bayesiansk formel, der afgør, om historien skal blokeres.

Hvis historien indeholder en reference til et website, blokerer vi også dette af hensyn til brugernes sikkerhed.

Fake news fra Skat

Første version af vores filter så meget lovende ud, da vi satte det i drift i starten af marts, men vi fik et gevaldigt problem, da filteret få dage senere blokerede for skat.dk.

Det væltede ind med klager, og vi skyndte os at skyde skylden på TDC, som vi plejer, og det fik heldigvis dæmpet massernes vrede, mens vi undersøgte sagen.

Det viste sig dog ret hurtigt, at filteret havde virket præcist som det skulle.

Der havde nemlig bredt sig en masse mere eller mindre ens historier på Facebook:

Illustration: Privatfoto

En nærmere analyse af disse historier afslører, at grundpræmissen er forkert, og konklusionen ligeså.

At få penge tilbage i skat er ikke en gave - det er en regnefejl i forskudsregistreringen, og det er ens egne penge, man får tilbage.

Samtidig optræder historierne i en slags kollektiv rus, hvor mange brugere på sociale medier i løbet af kort tid deler, kommenterer og liker hinandens opslag om præcis det samme, falske emne.

En forbedret version

Selv om vi således kunne se, at vores filter opførte sig præcis, som det skulle, måtte vi graduere vores holdning til fake news.

Ikke alle fake news er lige samfundsskadelige, og man kan vel næsten sige, at hypen omkring årsopgørelsen er med til at sikre, at pøblen ikke finder høtyvene og faklerne frem i forargelse over, at staten har holdt for mange af befolkningens penge beslaglagt i mere end et år, men i stedet glæder sig over at få lidt af dem tilbage, samtidig med at der måske er et par feriedage, der skal afholdes inden fagforeningsbosserne beslaglægger dem 1. maj.

Man kan vel næsten kalde det en slags nødløgn.

Men hvad gør vi så? For hvis vi skal tro rettighedsindustrien, er vi som internetudbydere ansvarlige for alt, hvad der løber gennem vores netværk, ligesom vejvæsenet i sagens natur er ansvarlige for fartsyndere og Energinet.dk er ansvarlige for de mange skunklaboratorier i udkantsdanmark.

Vi har overvejet, om vi ganske enkelt skal blokere for Facebook, da det er her, de fleste fake news dannes og spredes.

Det ville samtidig nedbringe loadet på vores netværk med ca. 50 %, men det ville næppe være populært blandt brugerne, og adskillige tusinde rasende kunder, der ikke kan lukke dampen ud på Facebook, ville inden længe resultere i at undertegnede hang i en lygtepæl.

Løsningen er kommet i form af et anonymt firma på Klausdalsbrovej, som har tilbudt at screene vores trafik.

Illustration: Google StreetView

De analyserer trafikken for os og blokerer for de falske nyheder, som skader samfundet, og slipper de nyheder igennem, som understøtter samfundet og dets institutioner.

Samtidig har de tilbudt at betale abonnementet for mange af vores brugere i udvalgte postnumre omkring de større byer i landet, og det lyder jo som en rigtig god løsning.

Således opløftet vil jeg ønske alle vores læsere et fantastisk forår!

Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere