per andersen bloghoved

Julemanden er en god leder, men er teknologisk ignorant

Lad os tage et øjeblik til at evaluere en af vor tids markante ledere, julemanden!

Kundeorienteret: Først og fremmest er julemanden fantastisk kundeorienteret. Han lytter nøje til hver enkel kunde og sørger for, at varerne passer til deres helt specifikke ønsker. Der er stor leveringssikkerhed, og varerne bliver leveret til tiden. Han er i tæt dialog med kunderne, blandt andet modtager han store sække med post hvert eneste år.

Går foran: En god leder er blandt andet karakteriseret ved, at man selv går forrest og viser det gode eksempel, og at man er respekteret for de ting, man gør. Julemanden bringer selv varerne ud til kunderne hvert eneste år, og der bliver set op til ham. Han er ventet med stor spænding, når han kommer.

Uddelegering: Julemanden er fænomenal til at uddelegere, så han kan drive et verdensomspændende firma fra Nordpolen og producere millioner af varer med en relativ lille arbejdsstyrke af elve og nisser. Samtidig kan han distribuere varerne på blot en eneste nat om året.

Motiverer: Julemanden er – som “faderfigur” – super til at motivere. Han kan begejstre alle, og han får alle til at tro på sig. Han får også alle sine medarbejdere til at knokle løs helt op til juleaften for at nå at producere alle de varer, som skal bruges i højtiden. Selv sine rensdyr kan han motivere til at gøre en ekstra indsats, når det virkelig brænder på juleaften.

Effektiv: Postnorden, Bring, DHL og alle de andre kan godt gå hjem og lægge sig, når der skal distribueres varer. Ingen er så effektiv som julemanden og hans team, når der skal bringes varer ud til kunderne. Det er ufattelig, at han kan nå så meget på så kort tid.

Rygter om, at han er en dårlig boss

Der har ganske vist været rygter om, at han i virkeligheden er en dårlig chef. Onde tunger vil vide, at han selv tager æren for al det arbejde, som hans medarbejdere udfører med varerne – og at han driver sine elsdyr alt for hårdt. Og at de stort set ingen betaling får for deres hårde arbejde, samtidig med, at han gemmer dem væk på et fjernt, afsides beliggende sted. Det nærmer sig slavelignende udnyttelse af arbejdskraft.

Samtidig skulle han være doven og kun arbejde en enkelt dag om året, mens han lader andre knokle for sig resten af året. Han gør også forskel på folk, nemlig dem, der har opført sig ordentligt og dem, der ikke har.

Jeg synes nu, at dette er baseret på et forvansket billede af julemanden. Der er rigelig dokumentation i form af blandt andet film, der dokumenterer, at ovennævnte ikke er korrekt. Det er dokumenteret, at både hans medarbejdere og hans kunder er meget tilfredse med hans arbejde.

Teknologisk bagud

Men julemanden håbløst bagud, når det kommer til brug af nye teknologier såsom internettet og sociale medier. På Facebook har julemanden kun omkring 50,000 likes og på Linkedin har han sølle 38 venner. Det er godt nok et område, hvor der kan forbedres.

Et andet område, hvor teknologien kan hjælpe julemanden, er levering af varerne. At bruge en slæde med rensdyr er måske alligevel ikke det mest effektive. Her kunne julemanden begynde at overveje nye teknologier som droner til levering – det løser også udfordringen med at komme op og ned af de mange skorstene og den altid lurende katastrofale arbejdsskade.

3D print kan hjælpe julemanden med produktion af de mange varer, så elver og nisser ikke får stress, specielt op til juleaften, hvor alt skal være færdigt.

GPS kunne hjælpe julemanden med at finde rundt i mørket og sikre korrekt levering af alle varerne – i stedet for at skulle navigere efter stjernerne.

Jeg er sikker på, ærede læser, at du kan finde på flere eksempler!

Illustration: Privatfoto

Mit ønske

Til sidst mit eget ønske til julemanden: Jeg ønsker mig en tyk tegnebog og en tynd krop – og, kære julemand, pas på ikke at få byttet rundt på det, som du gjorde sidste år ……

Tak til modernservantleader.com m.fl. for inspiration

Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Nikolaj Bech

Er du ikke ude i at prøve at forbedre noget der allerede virker bedre end det andre har, selv om de bruger teknologi? Som du selv skriver så kan julemanden gøre tingene bedre end dem der allerede benytter teknologi. Og det endda uden at vi indtil videre har måttet bekymre os om privatliv osv. (men det kan jo skyldes at vi ikke ved tilstrækkeligt). Dog kan jeg ikke afvise at datatilsynet burde kigge lidt på registreringen af om man har været uartig eller ej, men hvis arkivet ikke er online, behøver vi måske ikke være så nervøse.

Og så lige den smålige. Er elve ikke en form for flod? Det er vist en engelsk undersættelse, skulle de ikke være alfer på dansk?

PS: aaargh, hvilke domæner skal man tillade javascript fra for at kunne få lov at trykke på gem :-(

 • 0
 • 0
Per Andersen

Av, den med datatilsynet har jeg ikke lige tænkt over - persondataloven er i øvrigt gældende, i hvert fald delvist, uanset om det er elektronisk eller ej :-)

Indrømmet, fik ikke lige researched "elver". Men det hedder det faktisk (http://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=elver). Og der skulle være forskel på "elver" og "alfer" ifølge wikipedia (elverfolk), uden at jeg skal gøre mig klog på dette!

 • 0
 • 0
Ditlev Petersen

Hvis jeg havde været vant til at (og kunne) navigere efter stjerne, så vil jeg holde mig til dem, det er trods alt ikke menneskeskabte og indeholder derfor ikke fejl, som satellitterne kan gøre.

Så skal han jo lige huske at tage højde for præcessionen og i øvrigt stjernernes bevægelser i rummet. I hvert fald hvis han påregner at beholde sit job i en længere årrække. Han kan også være nødt til at flyve over skydækket, hvis han skal orientere sig ordentligt. Jeg går her ud fra, at han kun opererer på Jordens skyggeside, det tilsiger traditionen vel. Astronomisk navigation bør kun være en fallback-mulighed.

 • 0
 • 0
Rune Jensen

Mistænkelig mand arresteret Torsdag 24. december En ganske velvoksen og buttet mandsperson blev her til morgen taget i forhør på Københavns Politi, hvor han stadig sidder i forvaring.

Manden, som havde et fyldigt hvidt skæg og en stor rød hue og var iklædt en rød kappe og store støvler, blev adviseret af færdselspolitiet om at "komme ned på jorden øjeblikkeligt", da hans luftfartøj - en kane trukket af 8 rensdyr - befandt sig faretruende lavt i luften over tæt bebygget område i indre by.

Politiet i København tilbageholder detaljer, indtil man kan få identificeret manden med sikkerhed, men udtaler, at "han havde en mistænkelig sæk med en del effekter, som sandsynligvist ikke var fortoldet, hvorfor Skat også godt vil snakke med ham" og udover en sigtelse for at bringe offentligheden i fare ved sin flyvning, også at "mandens fartøj ikke overholdt sikkerhedsbestemmelser for private luffartøjer".

Politiet ser med stort alvor på hændelsen, men vil ikke endnu udtale sig om, hvorvidt der foreligger en intention om terror fra mandens side.

Samtidig bringer Københavns Politi en efterlysning af ét af rensdyrene, som nåede at stikke af. Det er kendeltegnende ved at have en stør rød næse. Det er forholdsvist tamt og skulle lyde navnet "Rudolf".

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere