bloghoved rene løhde

JP gratis i 30 dage

Hvad har Jyllandsposten, Daily mail, Forbes.com, Seattle Post Intelligencer og New York Times til fælles?

Ifølge min kollega Bo er det en hel del - Go figur!

Hvis man vil prøve læseoplevelsen inden JP er klar på mandag vil jeg anbefale New York Times - p.g.a af den såkaldte "topic explorer" som er grafisk emneords browsing af en avis.

Kommentarer (24)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Henrik Schmidt

Jeg er lidt træt af rene reklamer, der kun overfladisk forsøges forklædt som blogindlæg.

Hvis ikke det var fordi jeg ikke læser JP i forvejen, ville et sådant stunt få mig til at opsige mit abonnement pr. omgående. Medievirksomhederne (her kigger jeg stadig på jer, DR) må snart til at fatte, at verden ikke består af 100% Windowsinstallationer. Hvorfor dog opfinde en helt ny readerstandard, når der allerede findes (mindst) en, der kan køre på alle platforme, og som de fleste endda allerede formentlig har installeret? Nå jo, den kommer ikke fra Microsoft.

 • 0
 • 0
#2 Casper Thomsen

Hej Rene.

Som ansvarlig for digitale medier i en medievirksomhed kunne jeg også godt tænke mig, at du fortæller lidt om teknologien bag og hvad den giver af fordele frem for konkurrerende teknologi/produkter.

Set udefra ligner det blot et nyt forsøg på at genoplive digitale udgaver af de trykte aviser, bare på en ny teknologisk platform.

Hvad er anderledes ved denne nye generation af digitale aviser? Hvilke fordele giver det os som medie - og vigtigst af alt, hvilken fordel giver det læserne? Hvad når 10 procent af vores læsere sidder på en anden platform end Windows?

Mvh Casper, Ingeniøren/Version2

 • 0
 • 0
#6 Lasse Hillerøe Petersen

Det minder mig om den gang jeg kun havde en Mac, og ville købe en x86 PC (til at køre NetBSD på!) Jeg fandt en butik, gik ind på deres website, for blot at blive mødt med en sort skærm. Forsiden indeholdt et check på om man kørte IE på Windows, og hvis ikke - ja så var det sgu bad luck. Jeg tror endda jeg ringede til dem efterfølgende, så vidt jeg husker var de ligeglade, deres holdning var den kendte "Vi understøtter ikke Mac, kun Windows." Fik de solgt en PC til mig? Næh.

Hvorfor skulle man dog spilde sin tid på en avis, der åbenbart oven i købet ligefrem vil gå til yderligheder for at genere nogle af sine læsere? I mellemtiden er journalistikken lige elendig, hvad enten man læser en af de milliarder af gratisaviser der forurener byerne, eller de "traditionelle aviser", hvadenten det er papir- eller WWW-udgaven. Af en eller anden grund går flere og flere papiraviser også over til tabloidformat, det højner heller ikke kvaliteten på nogen måde, og gør bare den tykke søndagsavis endnu mere besværlig at læse.

Endnu et eksempel på at IT-branchen har ufatteligt held med at prakke folk ting på som de ikke behøver, fordi det er "smart".

Og proprietære readere med tilhørende formater, uanset om de er fra Microsoft eller Adobe, er nogen gement skrammel.

Næh, må jeg bede om en åben, "customizable" nyhedsportal, hvor jeg selv kan lægge filtre på og derved fx undgå at spilde tid på underlødige artikler og reklamer.

-Lasse

 • 0
 • 0
#7 Jens Fallesen

Måske kan brugeren opnå nogle navigationsmæssige fordele ved at bruge denne offlinereader i stedet for at downloade filen som PDF, men der er da ingen tvivl om, at dette handler om fordele for mediet.

Som det fremgår tydeligt af den blog, der henvises til, kan der ikke blot præsenteres annoncer i readeren – det bliver rent faktisk registreret, hvad brugeren læser, og hvilke annoncer, der bliver vist for brugeren. Den slags information er rigtig meget værd for mediet.

 • 0
 • 0
#8 René Løhde

Hej Casper,

De fordele, som man har slået på i forhold til brugerne har været skalerbar grafik, offline læsning og ”emne styret læsning”. Derudover er det op til udbyderen af applikationen at bestemme hvilke services som dette stykke software skal konsumere og dermed berige læseren med.

For en medie udbyder – you tell me ?:-) – I forhold til det Poul-Henning skriver så er der garanteret noget sandhed i det – og så kan det vel ses som et skridt i en transformering. Lidt lige som Berlingskes ledelse som har meldt ud at de ikke længere skal være et bladhus, men en generel contentprovider. Det er vel de samme tanker som de går med på JP/Politiken og som de nu tager endnu er skridt hen imod.

Det mest nærliggende er så vel at spørge hvad der er vigtigt for en contentprovider med en indbygget journalistiskdiciplin og kompetence i nyhedsredaktion? Et svar på det kunne være at kvaliteten af ”content” og den/de kanaler som content leveres gennem er de ting som kan skabe ny forretning.

Teknologi .Net 3.0 + Vista eller XP SP2 – applikationen bygger på WPF (Windows Presentation Foundation) og er dermed det man i gamle dage ville kalde en tyk klient. Jeg kender ikke der specifikke implementering af JP2, men gætter på at den ligner den gængse reader som udspringer af New York Times arbejdet. Denne konsumerer RSS feeds og laver clientside processering i form af præsentationsspecifikke tiltag, indeksering og emneordstaging (tror jeg nok!)

Angående de 10% ikke Windows brugere - hvis det var dig(V2) som implementerede readeren nu ville du skulle sige farvel til de 10 %! Som du kan se af Bos indlæg så er det muligt at få Mac og Linux brugere med – dog ikke i offline scenarier.

Angående offline scenarier så ved jeg ikke hvor langt Olive er (http://www.mono-project.com/Olive) , men det er vel det tættest vi er på en WPF implementering uden for Windows.

 • 0
 • 0
#9 Bo Drejer

Fordelen for forbrugeren er langt bedre læsevenlighed, søgning og navigering end i traditionelle readere.

Udover det så er fordelen for forbrugeren at har readeren et 7 dages arkiv som er tilgængeligt offline, og iøvrigt automatisk opdateres når man er online. Det er IKKE et print medie det her...

Fordelen for JP er at erfaringer fra New York Times som har lavet en tilsvarende Reader viser at Readeren læses 3 gange mere end deres Web udgave. Det betyder også at reklamer vises oftere, så avisen bliver billigere, eller indtjeningen større....alt efter hvordan indtægten fordeles...det er jo forretninger det her.

JP er også fri for at designe til en bestemt skærmstørrelse, da readeren selv optimerer til skærmstørrelse - det reducerer onmkostninger...

Jeg er med på at den idag kun kører Windows fordi den udnytter den store investering som Microsoft har lagt i WPF (noget som JP og andre medier ikke har midlerne til...kan jeg forsikre jer om. Det er en kæmpe investering at lave en sådan multimedia platform)...men Silverlight 1.1. er bygget på dele af det samme, så det er forholdsvis enkelt at lave en Silvelight udgave med tilsvarende læseoplevelse som er tilgængelig til MacOSX og Linux, og Safari, Firefox.

Se blot NYT eksempel på dette her. Alt dette står iøvrigt på min blog her: http://blog.drejers.net http://visitmix.com/blogs/Joshua/132/Default.aspx

Jeg vil ikke lægge skjul på at jeg er ansat i MS, og har været en del af dette projekt!

Jeg synes selv at dette er et område hvor MS i den grad har været innovativ og adderer værdi, og på sigt også giver mulighed for at levere til Mac og Linux...dog uden offline delen...

/Bo

 • 0
 • 0
#12 Thomas Hansen

Fra bloggen: "Fortvivl dog ej, da dele af Reader teknologien kan implementeres i Silverlight når Silverlight version 1.1 kommer ud til foråret. Det betyder at en tilsvarende læseoplevelse kan skabes på Mac og Linux platforme in en ren online udgave, som dog ikke vil kunne tages offline."

Så vi kan få en crippled udgave om 6-9 måneder (de skal jo lige have tid til at udvikle det)? Jeg kan næsten ikke få armene ned.

Forudsat at det materialiserer sig, vaporware er der nok af.

 • 0
 • 0
#13 Peter Favrholdt

Mht. aviser så mener jeg det vigtigste er indholdet og tilgængeligheden, så skal læsertallet nok følge efter.

Tilgængelighed betyder for mig at jeg kan få fat i indholdet fra:

1) Nokia E70 mobiltelefon (Symbian) 2) Linux laptop 3) Nokia 770 web-pad (Kører Linux ab fabrik) 4) En kammerats PC jeg lige kommer forbi (kører Windows)

Ovenstående klares fint med en almindelig web-browser, det eneste der kræves er Internet-adgang.

Og med en popup- og ad-blocker, så øges tilgængeligheden endnu mere (fordi reklamerne ikke står i vejen).

Et kig i krystalkuglen:

I løbet af de sidste 10 år er Internettet blevet ret udbredt (selv MacD har fået gratis hotspots), så det med "offline" er ikke noget jeg oplever ret tit (kun på ferie når man virkeligt ønsker at det skal ske - og der har jeg travlt med at windsurfe og ikke tid til at læse JP). Derfor er "Offline" nok endnu mindre vigtigt om ... bum bum skal vi sige 2 år (dvs. når Vista måske har opnået en fornuftig markedsandel).

Mon målgruppen i fremtiden vokser for en teknologi der kun har ekstra fordele hvis man er offline på Vista?

Jeg tvivler på at Microsoft/JP vil fjerne gratis hotspots for at fremme salget af det her? ;-)

Og så til alle Linux/OpenSource -skeptikerne (dem der mener at det giver mening at ignorere de 10%):

For 5 år siden var Linux/OpenSource i en meget dårligere position end det er nu. Softwaren var dårligere, mindre brugervenlig og der var dårligere understøttelse af hardware. Vi fik at vide at Linux/OpenSource havde ingen fremtid, det var kun for nørder (og socialister), og det var en umulig kamp mod en markedsdominans med PR-budget og professionalisme... men siden da og (for udenforstående imod alle odds) har Linux/OpenSource haft enorm fremgang. Min mor kører det. Min ikke-tekniske ven installerede det selv (jeg gav ham en cdrom). Dell sælger det pre-installed i USA og sikkert snart i Europa. Kubuntu kører perfekt på en Dell Latitude D430 (inkl. 802.11n wifi og hibernation). Og du kan ved boote Linux, surfe på nettet og arbejde med Open Office direkte fra CD'en uden at installere det først (eller faktisk arbejde imens det installerer). Jeg kan kun se at udgangspunktet nu, for Linux og OpenSources fortsatte fremgang, er enormt meget bedre nu end for 5 år siden?

Det er i hvert fald ikke blevet ringere.

In the news: "Peugeot Citroën har nu börjat rulla ut en av de största Linuxinstallationerna i Europa. 20 000 av företagets anställda ska använda Linux på kontorsdatorerna." http://www.idg.se/2.1085/1.130377

Men disse ansatte skal vel heller ikke læse JP mens de er offline :-)

God weekend, og undskyld at min kommentar til et indlæg der handler om en fantastisk ny medieteknologi kom til at ligne et bidrag til en operativsystem-stillings-krig (men hvor er det dog håbløst gammeldags at implementere nye teknologier der ikke er åbne og tilgængelige for alle).

Peter

 • 0
 • 0
#14 Jakob Røjel

Generelt synes jeg at V(I) skal passe på at dette forum biholder sit rimelige høje niveau. Denne tråd åbner for gode betragtninger omkring user experience og offline vs online, som bliver to store emner de næste par år. Men der er meget standard bashing indover som nok skræmmer de fleste væk.

Vi er nok alle eninge (det ved jeg at selv Bo og René er) at interoperabilitet vil være kool (har en datter med både iPod og SE Walkmann phone, det spiller bare ikke), men laveste fælles nævner skal ikke stå i vejen for innovationen. Apple har gigantisk succes med deres lukkede non standard iPod/Phone .. univers fordi de giver brugerne super experience. Jeg er overbevist om at de næste 5 år vindes af dem de laver "fede" applikationer og der har MS noget unique teknologi.

/Jakob

 • 0
 • 0
#15 Peter Favrholdt

Jeg er enig i at det er mere interessant at snakke om brugeroplevelser og medier, end platform/standard-krig. Grunden til at jeg farede i blækhuset var måske at Renés oplæg ikke beskrev teknologien, men mere lignede reklame a la "det her bliver allestedsnærværende, så spring på vognen nu". Og det kan jeg så ikke fordi jeg kører Linux.

Tilbage på sporet:

På DRs gamle nyhedswebsite var der en "24 timer" omvendt kronologisk liste over alle de seneste nyheder - med kort beskrivelse og link videre til artiklen. Jeg brugte dette rigtig meget, fordi det var hurtigt lige at gå ind og skimme fra toppen indtil man mødte noget man havde set før. På den måde følte jeg mig altid opdateret (og kunne selv bestemme tempoet).

Så fik DR nyt site (vistnok delvist leveret af MS). Den første "fejl" var at det gamle link blot holdt op med at virke. Hvorfor havde man ikke en redirect til en tilsvarende feature i det nye system? Nå, jeg fandt den nye side "Alle nyheder", men der var et problem med javascript og denne side i Firefox, hvilket gjorde at siden var meget meget lang tid om at loade (og brugte cpu 100% indtil Firefox foreslog at stoppe scriptet). Jeg skrev endda en pæn mail og gjorde opmærksom på problemet og det er da løst i dag. Men "Alle nyheder" http://www.dr.dk/Nyheder/AlleNyheder/ oversigten er ikke så god som den gamle - der er ikke et resume, så jeg skal klikke på det enkelte link for at se noget om historien... og i mellemtiden ændrede mine vaner sig så nu bruger jeg andre medier...

Jeg er klar over at der er noget der hedder RSS og live bookmarks, men pointen i dette indlæg er at skift af enhver art vil betyde at man mister nogen trofaste læsere i svinget.

En anden oplevelse:

Fyens Stiftstidendes gamle website manglede "24 timers" overblikket. Der var selvfølgelig en lille boks i højre side med seneste nyheder, men det er ikke helt det samme (og den filtrerede alt efter hvilken sektion man befandt sig i). Jeg foreslog at de lavede sådan en side og fik et pænt svar tilbage (men det var der vist ikke råd til eller også glemte de det). En anden ting jeg foreslog ved samme lejlighed var nogen frem/tilbage-knapper så det blev muligt at læse online-avisen sekventielt... men det kræver sikkert en helt ny platform at implementere sådan noget ;-)

Vi ser i dag at varekataloger implementeres i flash eller pdf i stedet for html. Måske er det fordi at html mangler en måde hvor en side kan angive et hieraki - således at en webbrowser der understøtter det kan binde page-up og page-down taster til forrige og næste side? Tilsvarende mht. når man søger og finder en side langt nede i et hieraki... her bruger mange sites javascript til at få folk dirigeret det rigtige sted hen (så rammer osv vises korrekt).

Måske var der plads til lidt innovation med et "meta-tag" der fortæller noget om den aktuelle sides placering i et hieraki.

Mht. automatisk tilpasning til skærmbredde, så er det jo noget som acrobat reader har kunnet længe. Og det er faktisk muligt at lave HTML der gør det samme - det kræver blot at man undlader at sætte fast sidebredde.

Måske JPs investering i den nye reader-platform havde været bedre givet ud på usability analyser og forbedringer af det gamle website.

Det vil tiden vise.

Håber dette indlæg vurderes som værende on-topic :-)

God weekend,

Peter

 • 0
 • 0
#16 Thomas Hansen

@Peter "Måske var der plads til lidt innovation med et "meta-tag" der fortæller noget om den aktuelle sides placering i et hieraki."

Det er der skam: http://www.w3.org/TR/html401/struct/links.html#h-12.3

Problemet er at den eneste browser jeg har set bruge det til noget er Opera.. Den lavede så en ekstra toolbar med parent, top, next, etc links. Nytter bare ikke noget med en standard når de regerende browsere ikke bruger det til noget.

 • 0
 • 0
#17 Peter Favrholdt

@Thomas

Tak, yes, lige præcis det! Syntes nok at det ikke kunne være min idé :-)

Problemet er måske ikke at de førende browsere ikke bruger det - men mere at websites ikke gør?

Søgte på google, det ser ud til at i dag bruges til prefetching. Så måske er der mange sites der bruger disse links? Hvis ja, så kunne man jo lave en extension til Firefox der gav en keybinding til frem og tilbage ud fra dette - og evt sætte det til et par fodpedaler eller gestus via et webcam eller lignende (usability for museskadede/handicappede).

Feeeedt !-)

Peter

 • 0
 • 0
#18 Thomas Hansen

@Peter "Problemet er måske ikke at de førende browsere ikke bruger det - men mere at websites ikke gør?"

Det er lidt den sædvanlige med hønen og ægget. Men det er da et par år siden at Opera implementerede det, så det er lidt en skam at ingen andre har fuldt op på det.

Brugervalgbare stylesheets har også et par år på bagen, men man må se i øjnene at gode ideer ikke kommer ret langt sålænge 90% af brugerne ikke kan benytte sig af dem.

 • 0
 • 0
#19 Martin Kofoed
 • Af den simple grund, at MS forlængst er passé i mit private liv (arbejde er en anden sag, desværre, men det arbejder vi på!).

Jeg har skrevet til JP og bedt dem forklare, om nogen af mine abbonnementspenge går til JP2. I så fald vil jeg enten have rabat eller droppe papirudgaven. Det bliver i så fald trist, for JP er landets bedst skrevne avis.

Men tillykke til MS for at få pushet endnu et lille stykke lock-in her på falderebet ...

 • 0
 • 0
#20 Martin Kofoed

Nåja, ham som godt nok udbeder sig kommentarer på sine blog-indlæg, men som ikke er mand nok til at lade dem blive stående, hvis de ikke lige falder i tråd med det oprindelige indlæg (går jeg ud fra, fik naturligvis aldrig en forklaring).

Skæg fætter .. :-)

 • 0
 • 0
#21 Christian Schmidt Blogger

Problemet er at den eneste browser jeg har set bruge det til noget er Opera. Den lavede så en ekstra toolbar med parent, top, next, etc links SeaMonkey (den integrerede browser/mailklient/dillerdaller der gik forud for Firefox) har/havde det også engang. Det findes helt sikkert som extension til Firefox.

Jeg brugte på et tidspunkt en extension, der udover at bruge også ledte efter links med teksten "Next page" i teksten efter en eller anden fussy algoritme. Det virkede faktisk ret godt til bladring i lange resultatlister, fx en Googlesøgning.

 • 0
 • 0
#22 Flemming Riis

tror de har glemte at teste load på deres løsning , 2 forgæves forsøg på på install med timeout , men så har de jo en helpdesk man kan maile til dog med et lille ventetid

"For at sikre os, at du får den bedst mulige oplevelse, kan vi, baseret på vores forventninger til tidsforbrug og servicemål, love dig et svar senest d. 19. november 2007 11:56."

tror det bliver papir berlingerne lidt endnu.

 • 0
 • 0
#23 Bo Drejer

@Martin jeg har ikke set en kommentar fra dig på min blog, og kunne ikke drømme om at slette en kommentar. Kan du ikke henvise mig til den? Jeg har altså ikke set den....

@Henrik - fra min blog "Iøvrigt så er årsagen til at offline delen ikke porteres til Mac eller Linux at Readeren er bygget på Windows Presentation Foundation som er en væsentlig og betydelig del af Windows Vista innovationen...Et port af Readeren vil være det samme som at forære al sin WPF innovation til konkurrenterne. Det sker ikke, men Silverlight er til gengæld et letvægts port som indeholder selve visnings teknologien og den har vi valgt at gøre cross platform..."

Iøvrigt mærkeligt at i kommenterer her på et indlæg/kommentar på min egen blog, hvordan skulle jeg kunne opdage det?....jeg monitorerer primært min egen blog...og der hvor jeg har kommenteret.

Men altså hvis jeg har glemt nogte, så undskyld! /Bo

 • 0
 • 0
#24 Flemming Frandsen

Systemkravene fra JP2 er direkte perverse og det der med skalerbarhed og offline læsning har man kunnet i mange, mange år med html.

Hvor er brugbarheden henne? Kan man linke til en artikel med en normal url? Kan en blind læser få sin browser til at læse siden højt? Hvad med selv at styre font størrelse og farver så svagt seende kan se hvad der står? Hvad med at læse en artikel på en mobiltelefon?

Så vidt jeg kan se er JP2 blot en reimplementering af browseren, på omgangshøjde med diverse forfejlede Flash sites.

Måske skulle JP fyre de første-års praktikanter der har prakket dem det ragelse på og så ellers få ansat nogle web-snedkere der har læst Jakob Nielsens fine artikel om Flash: http://www.useit.com/alertbox/20001029.html

Uden at have set JP2 (jeg har ingen windows maskiner) så vil jeg gætte på at den forbryder sig mod mindst 50% af de 10 værste fejl: http://www.useit.com/alertbox/9605.html Er der nogen der kan fortælle hvordan JP2 scorer?

Specielt #8 er svær at komme uden om når man smider browseren helt væk og tror man kan gøre det bedre selv.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere