Jeg har lært at elske Eclipse

Mit yndlingsudviklingsværktøj har i mange år været Emacs - mest fordi det er det jeg er flasket op på på universitetet og når man er glad for et miljø, hvorfor så bruge tid på at kigge på andre?

Det holdt indtil jeg fik et kursus i statisk analyse. Så var der lige et plugin til Eclipse, som jeg skulle undersøge og tingene tog fart. Jeg fandt hurtigt ud af at det der Eclipse er ret smart og at der findes fantastisk mange fede plugins som kan assistere i kodeprocessen.

Jeg har et par favoritter:

Jeg er blevet utrolig glad for disse simple værktøjer og har sikkert til gode at opdage mange andre uundværlige eclipse-plugins.

Hvad er dine favoritter?

Kommentarer (18)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Ove Andersen

Bruger selv:

EclipseME - til udvikling af J2ME applikationer (Java for mobile enheder).

ProGuard - obfuscator til EclipseME.

Subclipse - subversion plugin.. Har ikke prøvet andre, så ved ikke om Subversive måske er bedre? :)

PHPEclipse - udvikling af PHP i eclipse.. Lang tid siden jeg har brugt det, da det havde visse mangle (dengang)..

Tror selv jeg skal have set på FindBugs, som du omtaler.. Det lyder snedigt :)

 • 0
 • 0
#4 Død Profil

Nu skal man nok være fan af Maven2 før man synes det er et hit; http://m2eclipse.codehaus.org/

Ellers er jeg også begyndt at bruge Mylyn til lettere at holde styr på de tasks man nu lige arbejder på, det kræver en del tilvænning, men man kan godt lære at elske det :-) Især hvis man i forvejen bruger en issuetracker som den kan integere med som Jira, Trac eller Bugzilla, link; http://www.ibm.com/developerworks/java/library/j-mylyn1/

Mvh, Søren

 • 0
 • 0
#6 Lars Nielsen

Eclipse + plugins er ok, men til Java udvikling så er det Intellij som stadig rykker mest. Derudover kan det irritere mig at når firmaer laver plugins til Eclipse, så skal man tit have en Eclipse installation med, hvilket gør at man ender med 25 Eclipse installationer i stedet for en Eclipse installation med X plugins, hvor X >= 25. Hvis du startede i 99, hvad laver du så stadig på uni?

Lars

 • 0
 • 0
#7 Therese Hansen

Hvis du startede i 99, hvad laver du så stadig på uni?

Det er jo et af de sjove spørgsmål du lige kaster ud der :-). Og et af mine svage punkter. Jeg kan jo lige så godt få svaret en gang for alle for det er jo et spørgsmål jeg får ret tit. Svaret er dog lidt langt og kompliceret (du spurgte selv):

Sagen er at jeg engang var matematiker. Det var ikke et studie, som passede til mig og derfor spildte jeg lidt tid indtil jeg fandt ud af at jeg skulle være datalog.

Derudover har jeg aldrig været en typisk studerende; Jeg skal altid have gang i alt muligt ved siden af studiet og det er min filosofi, at jeg laver, hvad jeg synes er sjovt også selv om det ikke er den slagne vej. Jeg har altid arbejdet en del ved siden af studiet - tidligt i studiet var det frivilligt arbejde og nu har jeg så 3-4 betalte studiejobs og stadig lidt frivilligt arbejde. Jeg har vist faktisk aldrig læst på fuld tid.

Derudover har jeg en arvelig sygdom, som tidligere krævede en del tid, men som jeg nu heldigvis kan holde i skak med fysisk træning.

Jeg ved, at der på nogen studiesteder bliver gået meget op i, at man gør tingene på normeret tid, men det har bare aldrig interesseret mig at læse fuld tid og som du kan se af ovenstående har jeg haft rigeligt at tage mig til alligevel. Jeg har altid arbejdet mere end en gennemsnitlig arbejdsuge og er bestemt ikke doven, hvilket man ellers tit bliver beskyldt for, når man ikke gør tingene til tiden :-).

Bare rolig: Jeg får ikke SU og spilder ikke dine skattekroner.

 • 0
 • 0
#9 Ulrik Gammelby

Hej,

Hvis du aldrig har prøvet IntelliJ IDEA, kan jeg kun anbefale dig at hente en trial udgave og lege lidt med tingen. Det er ganske enkelt det mest fremragende stykke kode-redigeringsværktøj. Jeg havde aldrig troet, jeg skulle give slip på gode gamle trygge Emacs, men IDEA overbeviste mig, det er simpelthen genialt; det er tydeligt, at folkene bag har brugt lang tid på at tænke over, hvad der skal til for at gøre en editor brugbar - den skal ikke være i vejen og poppe op med wizards og dialoger, det er bedre diskret at komme med forslag, man kan aktivere med få tastetryk. Det er meget svært at beskrive det "feel", der er, men det er ganske unikt.

Jeg har et par gange besluttet mig for at prøve Eclipse og Netbeans og er helhjertet gået til sagen, specielt er der som bemærket en bunke interessante plugins til Eclipse (der findes nu også en del til IDEA). Og det er svært at komme uden om Eclipse, hvis du gerne vil have noget IDE-integration til diverse 3. partsprodukter. Men hver gang (senest for et par måneder siden med daværende nyeste version af Eclipse) er det endt med, jeg sidder og leder efter helt banal IDEA funktionalitet som bare ikke findes og hvor der ikke umiddelbart kunne opstøves et plugin. Et enkelt eksempel kunne vist være noget i retning af completion på klasser, der findes i projektets classpath, men som endnu ikke er importeret endnu (C-A-space i IDEA, mener jeg (er pt fordrevet til Visual Studio, så bær over, hvis jeg husker galt)). IDEA kan en hel bunke af denne slags små, rare ting, som gør en en lille tand mere produktiv. Man skal have prøvet det og nok være blevet en smule afhængig for at kunne sætte sig ind i det :-).

Der findes en masse sammenligninger af Eclipse og IDEA derude, tag fx http://www.regdeveloper.co.uk/2006/01/11/intellij_idea_5_review, som opsummerer det ret godt:

"As a pure editor IDEA has the edge, and it is easier to learn and use, but it will inevitably feel the pressure as one company after another comes up with Eclipse-specific extensions"

Der er så selvfølgelig lige det issue, at IDEA ikke er gratis - men det har nu et ganske spiseligt prisstempel og de har vist også en god rabatordning til større portioner licenser. Endelig er det gratis til brug i open source projekter og vist også til akademisk brug.

Ulrik

 • 0
 • 0
#10 Therese Hansen

Jeg kiggede lige på det link du gav med sammenligningen og jeg kan se at IntelliJ også bruger statisk analyse og vist endda grundigere end FindBugs til Eclipse, som ellers er min favorit.

Ikke dårligt - det skal jeg vist lige kigge nærmere på i mit næste javakodeprojekt.

 • 0
 • 0
#11 Anders Østergaard Jensen

... Er blevet kommenteret ganske udtømmende, men den er for mig at se distancer foran Eclipse på handy features. Eclipse er skrevet til jævnt at understøtte forskellige miljøer (C, C++, Java, ...), mens IDEA er skrevet lige nøjagtigt til at understøtte Java på en virkelig snedig måde. Og taget i betragtning, at det er et rent kommercielt produkt, så er der også mange fine plugins.

Når jeg endelig koder Java, så bruger jeg kun IDEA fremover. Det er synd, at der ikke findes et ækvivalent på .NET-platformen, hvor jeg for tiden arbejder mest.

 • 0
 • 0
#12 Lars Nielsen

Med hensyn til UNI: Jeg brokker mig ikke over at du ikke er ude og tjene kassen så jeg skal betale mindre i skat - jeg errindrer dig blot svagt fra uni. Ulrik, cool sammenligning men Intellij skal stadig opleves før man ved at det er pengene værd. Er du kommet hjem fra USA?

Lars

 • 0
 • 0
#13 Therese Hansen

Hehe, Lars. Du må undskylde den lange svada, men du er bare den seneste i en lang række af folk, som spørger mig om lige det og jeg er en smule (bare en lille smule) træt af at skulle forklare, hvorfor jeg ikke har lyst til at være som alle de andre ;-).

Er du fra DAIMI?

 • 0
 • 0
#14 Lars Nielsen

Yep, fra 2001 og hang en del år i tutorgruppen så jeg tror at det er derfra.

Lars

P.S. Nyd at du kan stadig selv bestemme hvad du vil - på den anden side er der godt nok mange penge, men også en hulens masse møder, politiske kampe og dokumentation som tager din kodetid fra dig.

 • 0
 • 0
#15 Therese Hansen

Jep, jeg hang meget ud i tutorgruppen dengang og det gør jeg såmænd stadig. Nu er jeg dog ved at nå til det punkt, at jeg ikke har tid til at være tutor mere, hvilket er hårdt at undvære. Jeg har lige været til min sidste tutorfest.

Jeg er selv utrolig glad for at være studerende og ofrer gerne den ekstra indtægt til fordel for fuld selvbestemmelse og mangel på bureaukrati. Pengene er nu heller ikke dårlige på denne side af kandidattitlen ;-).

 • 0
 • 0
#16 Steen Jost Jensen

"Et enkelt eksempel kunne vist være noget i retning af completion på klasser, der findes i projektets classpath, men som endnu ikke er importeret endnu" skriver du, men det lyder på mig (som inkarnere Eclipse bruger) meget underligt.

Hvis jeg i en klasse skriver comb og trykker på ctrl-space, så foreslår Eclipse da alle mulige forslag til klasser (også dem som jeg ikke har importeret endnu), bare de ligger i classpath. Men det var måske ikke det du mente ?

/Steen

 • 0
 • 0
#17 Kasper Sørensen

Eclipse synes jeg er det bedste IDE på markedet og jeg må også elske det ene og alene pga. dets gode integrationsmuligheder! I vores udviklerteam har vi flere gange udviklet små plugins til at få bøvlede manuelle procedurer (eks. at hente JAR-bundles fra de natlige bygninger i udlandet via FTP og lign.) til at køre direkte fra IDEet og det gør bare alting meget nemmere.

Til dem som har svært ved at komme i gang med eclipse og synes de mangler features (også førnævnte klasse-import problematik) handler det om at kunne shortcuts og de er heldigvis meget lette at lære. Her er de to vigtigste:

Ctrl + 1 = Retter en fejl. Hvis du har en rød understreget tekst (eksempelvis hvis en klasse ikke er importeret eller et objekt der skal typecastes), så prøv denne shortcut og eclipse giver rigtig gode forslag.

Ctrl + space = Autocompletion. Brug denne i førnævnte import, hvis du eks. vil skrive "Buf" og vil have fat i en BufferedReader, BufferedWriter eller noget. I øvrigt kan den slags præciseres endnu mere ved at skrive "BufW" eller lign. Og i øvrigt er Subversive væsentligt bedre end Subclipse som SVN-plugin. Subclipse indeholder en del bugs der ødelægger historikken i SVN-metadata... Subversive er også kommet i eclipse.org incubation area og vil sandsynligvis snart være en standard-komponent i eclipse.

 • 0
 • 0
#18 Ulrik Gammelby

Anders: IntelliJ har faktisk lavet et plugin til Visual Studio, der giver meget af den samme funktionalitet, som man har i IDEA. Det hedder Resharper og koster vist omkring 1700 DKK for en C# licens (der findes udgaver med support for VB og noget XML-tjuhej, som er noget dyrere). Ved første øjekast virker det ok og man får næsten tårer i øjnene, så meget føler man sig hjemme (keybindings kan endda sættes op til at være præcist som IDEA). Problemet er, at ens netto-produktivitet nok i virkeligheden ikke er voldsomt meget bedre end uden Resharper, da Visual Studio bliver markant langsommere at arbejde med. Specielt forøges opstartstiden væsentligt - træls for en applikation, der rutinemæssigt skal genstartes et par gange om dagen (grmbl)... Og jeg har set refactorings gå i kage, efter ca. halvdelen af rettelserne er foretaget (men det er muligvis specifikt for vores projekts særegne fil-organisation). Så tag og prøv den gratis trial i et stykke tid inden du evt. kaster penge efter det.

Lars: Kunne ikke lige genkende dig uden mellemnavnet :-). Men jo, jeg er hjemme igen (endte med Århus igen).

Steen: Øv, det var vist et dårligt eksempel... Det er nok i omtalte Resharper, jeg så har ærgret mig over den manglende kombination (har tjekket - der er den i hvert fald i ikke ;-)). Næste gang jeg prøver mig ad med Eclipse må jeg lige gøre mig lidt umage med at forevige, hvad irritationsmomenterne går ud på... Indtil da, må I tage mit ord for, at når man først er blevet vant til IDEA, så føles Eclipse umiddelbart temmeligt primitivt (selvom jeg så lige i skrivende stund ikke kan komme i tanker om præcist hvad jeg egentlig mener).

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere