Jeg er blevet droppet

Hvad er det, der motiverer en som softwareudvikler? Det kan være at få lov til at lave nogle spændende tekniske ting, det kan være at arbejde sammen med gode kolleger, men det er også ofte noget med at kunne se, at det, man laver, vil blive brugt. At man løser behov for kunder og brugere. Det er i hvert fald noget af det, der motiverer mig.
 
Derfor er det eddersprøjtemig surt, når det projekt, man har arbejdet på et års tid, og som er to uger fra at gå i beta, bliver nedlagt og skrottet af såkaldt strategiske årsager. Det skete for mig i sidste uge. Granted, jeg har også i årets løb fået lavet et par småting på et andet produkt, som er det, vi skal arbejde videre med fremover, men hovedparten af min tid er gået med at lave fabelagtig funktionalitet, lækker GUI (og den slags trækker altså tænder ud) og skabe gode oplevelser for brugere, som produktet nu altså aldrig vil blive udsat for. ØV har jeg lige brug for at sige!
 
Nå, hvis jeg skal se positivt på det, så har det faktisk været rigtig sjovt at lave, jeg har lært en masse ting undervejs, og jeg har fået løn for det. ![Eksternt billede](http://www.version2.dk/uploads/smil3dbd4e398ff7b.gif" alt=") Og med tiden er der sikkert nogle af de ideer og måske endda komponenter, jeg har lavet til det nys afdøde projekt, som vil kunne genopstå i det relaterede produkt, jeg skal arbejde videre med.
Men jeg mærker en begyndende allergi overfor projekter med lange tidsfrister, hvor man risikerer, at markedets behov, virksomhedens strategi og ledelsens prioriteter når at ændre sig adskillige gange. Jeg tror lige, at jeg trænger til at fikse et par bugs, som kan blive drønet ud til kunderne senere på ugen...
 
Skriv til brevkassen her på siden, hvis du også er blevet forladt af et projekt.

Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Kasper Sørensen

Jeg sad som udvikler hos SAS Institute's R&D afdeling i Danmark da den blev lukket i 2006 for at flytte projekterne til USA. Jeg selv havde "kun" været der i et års tid mens andre havde lagt mange år i dét software vi udviklede der. Det var enormt trist at se et velfungerende hold blive stoppet på den måde, men også lidt tragikomisk underholdende at holde øje med hvordan projekterne nærmest gik i stå dér hvor de skulle overtages - så ku de "kloge" strateger vist godt tænke om hvis de troede de bare kunne fjerne års erfaring fra ét sted til et andet.

 • 0
 • 0
Dorte Toft

Jeg bliver - trods den lidt triste anledning - så glad over, at der også er kommet stemmer frem om den side af sagen. Hvem ved om det måske også kan bidrage til, at softwareudvikling en dag bliver betragtet som et helt menneskeligt arbejde:-)

 • 0
 • 0
Jan Keller Catalan

Nu er det jo altid lidt besværligt at bedømme for én, som har lagt mange kræfter i et projekt, men synes du, det er en forkert beslutning at droppe projektet?

Jeg synes, jeg har læst meget om projekter, som burde være stoppet lang tid før det uundgåelige kollaps - Kaspers kommentar (som jeg muligvis fejl-læser) giver det indtryk, at strategiske beslutninger altid er dårlige.

Det giver lidt associationer for mig til de amerikanske green card og outsourcing modstandere, som ikke lader et eneste eksempel på dårlige udenlandske kodere falde uden at sige "se dér - det ville aldrig være sket med amerikanske kodere"... Men heldigvis da ikke overhovedet i samme grad... endnu :)

 • 0
 • 0
Claus Nielsen

Stoerre projekter har en overlevelseschance som en hiv-positivt barn i afrika.

Det vaerste resultat af saadanne erfaringer er en voksende kynisme/realisme naar man bliver praesenteret for nye projekter. Det er jo ikke alle som har lyst til at bruge deres liv paa en doedssegler.

 • 0
 • 0
Anne-Sofie Nielsen

Selvfølgelig er strategiske beslutninger ikke altid dårlige. Men "strategisk" bliver også nogle gange brugt synonymt med "på passende afstand af den besværlige virkelighed", hvad jeg fornemmer er Kaspers opfattelse om beslutningen vedr. hans omtalte projekt?

Verden kan se meget forskellig ud set fra en udviklingsafdeling og en direktørstol. Og formodentlig har ingen af parterne den fulde information - ærgerligt.

 • 0
 • 0
Andrew Rump

Kort tid efter at jeg var startet i et firma, fik afdelingen en opgave, som de havde budt på 2 år før! Den var blevet estimeret til at tage 1½ år - og skulle være færdig 6 måneder senere - det var et lovkrav!

Jeg sad lidt på sidelinien, da mine kollegaer fortvivlet diskuterede hvordan de skulle få presset et 1½ års projekt ned på et ½ år og fik efterhånden et overblik over systemet.

En stor del af projektets tid skulle bruges på opbygning af netværk og servere rundt omkring i landet, men alle brikkerne faldt på plads, da jeg foreslog at man benyttede det eksisterende netværk (internettet) og bare satte en webservice op.

Jeg fik opgaven og gik glad i gang med at programmere og lærte utroligt meget - og i bakspejlet kan jeg også se hvor vi ville have fejlet! :-) Men jeg fik systemet til at virke og alle var glade, da vi også kunne bruge systemet i andre sammenhænge.

Lige inden deadline blev projektet af politiske grunde pludselig taget fra os!

"Desværre" viste vi ledelsen hvordan vi også kunne bruge systemet til at give medlemmerne direkte adgang til "kronjuvelerne" i stedet for bare en "simpel" hjemmeside, hvilket fik dem til at stoppe projektet fuldstændigt!!!

Vi ville have været den første forening oven i købet med en interaktiv hjemmeside på nettet! :-(

 • 0
 • 0
Claus Agerskov

Hvis du arbejder på et projekt i en virksomhed, som af virksomheden er udgivet eller skal udgives under en fri licens, så er det ikke ensbetydende med, at du har disse rettigheder som udvikler, som licensen giver. Her er det kontrakten med virksomheden, som afgør dette, da du jo er ansat eller hyret af dem, til at udvikle under deres juridiske entitet.

Jeg har sørget for, at der i mine kontrakter er en pasus om, at hvis intet andet er aftalt, så har jeg også ophavsret på alt jeg udvikler og at det udgives under GNU General Public License.

De herligste hilsner, Claus Agerskov
AgerCon - fri software og åbne standarder

 • 0
 • 0
Kasper Sørensen

Hehe nej jeg mener ikke at strategiske beslutninger nødvendigvis er dårlige. Det var sandsynligvis en god beslutning at nedlægge den danske afdeling jeg taler om. Men hvis produktet skulle have haft en chance for overlevelse i amerikanske hænder skulle det være håndteret ganske anderledes.

Jeg håber selv en dag at deltage i "strategiske beslutninger", så jeg ser ikke strateger som fjenden overhovedet. Min personlige ambition er blot istedet at kunne bidrage til fornuftig forandringsledelse istedet for chok-forandring som nedlukning fra én dag til den anden i min bog er udtryk for. "Fyr først og spørg bagefter" efterlader i hvert fald ikke meget goodwill til at hjælpe de nye udviklere på vej.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere