Jesper sandal header

Jamen, jeg kunne jo få brug for det Socket 939 bundkort!

Jeg burde nok besøge genbrugsstationen noget oftere. Ikke med en trailer fuld af afklippet ligusterhæk, men med en kasse til containeren med elektronikaffald. Skybruddet denne sommer afslørede nemlig en sandhed om mig, i takt med at flyttekassernes våde pap faldt fra hinanden i kælderen. Jeg er lidt af en hoarder.

Altså ikke den type, man kan se på tv, som bor i et hjem, der ser ud som loppemarkedernes elefantkirkegård. Men jeg har tydeligvis et gen, der gør, at jeg ikke kan få mig selv til at smide min gamle computerhardware ud.
Måske er det indpakningen, den nye hardware kommer i, der gør det. Fine æsker, der passer perfekt til den gamle hardware, og hvis noget ligger i en æske, så er det jo ikke affald?

Et trådløst netværkskort uden antenne. Et par bundkort til processorer, der for længst er gået ud af produktion. Otte kabler til diskettedrev. Utallige adaptere, skruer og ledninger. Og naturligvis den skat, jeg vogter over, som Gollum over sin Dyrebare: Et AGP-grafikkort, der da vist var ganske kraftigt i sin tid.

Hvorfor tager jeg så ikke den tur til Genbrugen en lørdag formiddag? Der er intet skamfuldt over at smide noget væk. En muggen ost? Ud med den! En tom shampooflaske? Af sted til forbrændingen! Et par hullede sokker? Ærgerligt, men farvel! En 256 megabyte RAM-klods til en Compaq-bærbar? Nej, den kunne jeg jo få brug for!

Sandheden er blot, at det er sjældent, jeg får brug for mit bugnende lager af gammel hardware. Og det avler. Når jeg køber nyt, så tænker jeg nemlig automatisk på, hvordan jeg kan genbruge de gamle dele, der nu bliver til overs. Hvis jeg nu køber et ekstra kabinet, så har jeg faktisk reservedele nok til en hel pc! Dygtigt genbrug af en gør-det-selv-nørd, men hvad skal jeg bruge endnu en pc til? Jeg har trods alt kun to musearme.

Jeg er naturligvis ikke alene med det sygelige samlergen. Det er velaccepteret at samle på gamle møbler. Sofaer og standerlamper kan turnere mellem sommerhuset og retro-kitch for til sidst at blive ophøjet til antikviteter.
Der er intet i min hardwaresamling, som jeg nærer noget håb om vil ende som dagens højdepunkt på Bruun Rasmussens auktioner. Det meste vil ende sine dage i kassen “kabler og hardware” ved siden af døde mobiltelefoner og æsker fra digitalkameraer, som jeg har gemt, hvis nu kameraet skulle sendes til reparation.

Men så en søndag morgen tikker en sms-besked ind. Det er som en omvendt venteliste til en levertransplantation. Her er det ikke patienten, der venter på et nyt organ, men organet, der venter på en patient. En ven har købt et nyt spil, og hans gamle pc hakker og pruster. Og hvad har jeg liggende i den del af skatkammeret, som var beskyttet mod den heldigvis beskedne syndflod i kælderen? Organet, der redder patienten. Jeg sagde jo, at jeg nok skulle få brug for det grafikkort en dag.

Kommentarer (22)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Morten Bulskov

Jeg har flere gange prøvet at smide ud - for derefter at stå 1 måned senere og mangle den stump. Jeg har ikke tal på alle de gange hvor mit samler gen har været plan z der har reddet dagen på et projekt. Jeg er dog blevet bedre til at få skilt ting i smådele, sorteret og smidt ud så man kun har 1-2 dele liggende af hver :)

/Morten

 • 5
 • 0
#2 Deleted User

Han skrev bl. a. en bog der hedder Meaning of Liff, hvori der står flg.:

NOTTAGE (n.)

Nottage is the collective name for things which you find a use for immediately after you've thrown them away. For instance, your greenhouse has been cluttered up for years with a huge piece of cardboard and great fronds of gardening string. You at last decide to clear all this stuff out, and you burn it. Within twenty-four hours you will urgently need to wrap a large parcel, and suddenly remember that luckily in your greenhouse there is some cardb...

 • 5
 • 0
#3 Anonym

bruge forskellige ting.

Mange printere kører tit på lidt ældre ram fx.

Og det er altid godt at have et ekstra motherboard og strømforsynging liggende til at teste om sådan noget er gået i hovedmaskinen.

 • 1
 • 0
#4 Peter Nilsson

Jeg får også nogle gange skrabet sammen til næsten en hel pc, hvor jeg så går ud og køber et kabinet til det hele, men maskinen kan stort set ikke afsættes, så den ender som regel som en af mine linux servere som egentlig ikke laver ret meget, men er meget rar at kunne logge på. Problemet er nok bare at jeg i forvejen har en server hvor jeg kan oprette en virtuel maskine til test....så hvorfor gør jeg det så? det forstår jeg ikke, men ser jeg et bundkort som kan genbruges noget ram eller ligendende så er jeg sikker på jeg ikke kan stå for fristelsen. Det med at hjælpe vennerne med PC'en syntes jeg sjældent fører til andet end at de så kommer tilbage og klager over den er for langsom...de er ofte en belastning, så det gider jeg ikke længere, så hellere have en hel park af summende små hjemmebyggede servere stående, så de kan fremvises til måbende venner.

 • 1
 • 0
#6 Jakob Holmelund

Hvis i gerne vil donere jeres gamle hardware, findes der stedder som labitat, der er et hacker-space der ligger i københavn https://labitat.dk/ . De genbruger gammel hardware og specielt delene(metallet) og de komponenter der stadig virker. Og så er det rart at vide at dimsen der har tjent en får et nyt liv :)

 • 1
 • 0
#9 Erik Bruus

Min AMD Athlon 850 MHZ kører stadig. Den kører linux, fordi Windows næsten ikke kunne betjenes. Bundkortet er med SD-RAM, og så er grafikken med AGP-X4. Jeg har smidt alle mine gamle IT ting ud, og har kun gemt lidt reservedele til ovenstående. Pata disk, etc. Man er jo også nød til at have flere computere. Hvis ens hovedmaskine går i kage, så skal man have en anden, som man kan lave bootdiske på, eller anden form for fejlfinding. mvh, Erik.

 • 0
 • 0
#10 Bjørn Damborg Froberg

Det er bestemt et spørgsmål om balance. Som dig er jeg blevet enormt god til at skille ting ad i småstumper og sortere alting i små æsker efter formål. Er der noget jeg er gået helt amok med så er det at gemme på ALLE skruer jeg nogensinde har haft fingrene i.

Lur mig om jeg ikke en dag står og mangler en skrue, i lige netop dén størrelse.. og så fylder de jo ikke så meget..

Kan måske have gamle stumper og hw i 1½-2 flyttekasser efterhånden.

 • 0
 • 0
#11 Deleted User

Der kommer altid ny, hurtigere, bedre, større, billigere hardware som kan mere. Derfor kan man lige så godt bortskaffe hardwaren ved at sælge, bortgive eller smide den ud.

Det vigtige er at gemme data, og undlade at have data liggende på medier man alligevel ikke kan læse.

Det allervigtigste er at undlade at anskaffe sig data, for har man først dem så vil de forfølge en hele livet. Billeder, video, ... Vi optager en hel masse, men kun det absolut bedste bør gemmes.

 • 0
 • 0
#12 Nikolaj Brinch Jørgensen

Jeg sætter det på dba.dk engang imellem, det kan sagtens afsættes, bare prisen er rigtig. Jeg solgte mit cluster, min server, kabinetter mm. det eneste der nok er svært er kabler, blæsere, diske og den slags, men det får man da også en gang imellem brug for (selvom jeg nok har 20-30 diske lige nu i garagen, som jeg bør smide på genbrugsstationen sammen med alt for mange kabler).

 • 0
 • 0
#14 Ditlev Petersen

Jeg har gamle harddiske og diskettedrev, men kun ét motherboard. Det hænger som dekoration på væggen (en Commodore PC-30, var det en 80286?). Til gengæld har jeg en XP-maskine (som jeg skal have knækket passwordet på) OG EN MED DOS 6.22/WIN 3.11 og 5 1/4" floppydrev. Man ved jo aldrig, hvad man kan komme ud for. Prøvekørte den for et par måneder siden - kors den booter hurtigt. Jeg har også en samling af gammel elektronik fra 80'erne (eller før!), som jeg har brugt til fotografering. Til PROSA-bladet i sin tid.

 • 0
 • 0
#18 Martin Nissen

Har selv lige ryddet ud i "lageret" og forsøgt at donere det overskydende til diverse IT foreninger og klubber. Dog uden større held. Hænger stadig på bla en funktionel Digital Compaq AlphaServer, som nu ryger på A+. Men hvor går grænsen mellem sentimalitet og håbløs samler?

 • 0
 • 0
#19 Peter Eriksen

Ved sidste "lageroptælling" blev det til ca: 12 motherboards (af diverese art med CPU) 15 PSU'er 10 grafikkort 14 netkort +30 ramklodser +30 diske og et utal af andre mere eller mindre brugbare stumper som controllere, kabinetter, småledninger, heatsinks, blæsere osv.

og fik jeg smidt noget af det ud... Nej, selvfølgelig ikke.

Jeg "glæder" mig til den dag jeg skal flytte. Efter 12 år i samme lejlighed har jeg simpelthen akkumuleret for meget skrammel.

Nå, ja. Ovenstående list var kun det der var i lejligheden - loftsrummet var ikke talt med.

 • 3
 • 0
#20 Vijay Prasad

Jeg har selv fået et par gamle maskiner stående (hver med en lille bunke reservedele). Men, det er hardware som har en eller anden "nostalgi-værdi" (f.eks. sin gamle brødkasse eller den Mac SE/30 man "kodede" HyperCard på), og som med en kærlig hånd gerne skulle kunne bootes op i den tilstand man forlod dem i (det er så en helt anden boldgade).

Synes der er en del forskel på at samle den slags og så dele fra opgradering #123, som man for længst har skaffet sig af med.

Sidstnævnte sender jeg som regel på dba, og derefter i skraldespanden hvis det ikke lykkedes at finde en stakkel der kan bruge det :)

(Undskylder på forhånd hvis "nostalgia" ikke er det rette ordvalg)

Mvh,

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere