Iværksætteri kan læres

Du kender sikkert myten om "den fødte iværksætter" - at altid have vidst at man skulle have sin egen biks. De tidlige tegn fra barndommen, eksemplerne på risiko-tagning og for nogen de mange tidligere forsøg på at starte noget op. Den slags historier kan skræmme dem der ikke har den historik at henvise til - dem der sent i livet finder ud af at de gerne vil være iværksættere, eller dem der bare ikke er så skråsikre. Mit budskab er at iværksætter-ånd kan læres. Der findes ikke et specielt iværksætter-gen... eller måske gør der, men så er det ikke den eneste måde at være iværksætter på. Man kan også være iværksætter med livrem og seler - i hvert fald indtil man har fundet modet til at undvære selerne.

På mange måder minder det at rejse meget om det at være iværksætter. Når man rejser gennem længere tid, er man nød til at lægge frygten for det ukendte på hylden - det er et faktum at man farer vild, begår fejl, udforsker nyt land og skal håndtere uventede situationer. Når man rejser, udvider man automatisk sin værktøjskasse med værktøjer til at komme tilbage til planen. Et af værktøjerne er at blive vant til frygten - den transformerer sig til mildt ubehag i stedet for frygt. Man går i problemløsnings-mode i stedet for i stå.

Sådan kan det også føles at være it-iværksætter. Der er meget at være frygtsom overfor - kunder kan være urimelige, aftaler kan gå i vasken, man kan komme til at love noget man ikke kan holde, vilkårene ændrer sig og verden går videre. Så er det med at have værktøjskassen i orden for at håndtere det ukendte. Det handler mindst lige så meget at håndtere sig selv som det handler om at håndtere problemerne, så man stadig kan få en god nattesøvn og ikke føler konstant ubehag, når man står overfor det ukendte. Det handler om at kunne håndtere og minimere det spild der er. Se fremad og ikke hænge fast i de missede muligheder.

Det lå bestemt ikke i kortene at jeg skulle være iværksætter og typen der rejser. Det er noget jeg har lært undervejs. For 15 år siden tog min kæreste (nu min mand) og jeg på køretur gennem Tyskland, og vi måtte vende om ved Hamborg efter bare et par dage afsted. Jeg kunne simpelthen ikke holde ud, at jeg ikke kunne sproget, at jeg ikke vidste hvad der lå omkring næste hjørne og ikke var tryg ved hastigheden på motorvejen. Jeg var angst over ikke at kende protokollen - tænk hvis nogen af de fremmede følte sig trådt over tæerne. Jeg turde ikke bede om hjælp, fordi jeg var bange for at stille dumme spørgsmål på ikke-grammatisk-korrekt tysk. Min mand fik sig nogle gode grin over min irrationelle angst, men tog også konsekvensen og afbrød vores ferie, fordi jeg tydeligvis ikke kunne nyde den. Der er heldigvis sket meget siden.

Da jeg for 3 år siden sagde jobbet og lejligheden op og tog ud at rejse havde jeg forandret mig meget, men der var stadig en lille nagende angst for, hvad fremtiden bragte. Vi skulle jo stadig have mad på bordet og nu var indtægterne pludselig usikre. Heldigvis havde vi en opsparing og måden jeg håndterede min angst denne gang, blev en fredet bankkonto, som indeholdt det beløb vi skulle bruge for at rejse uventet hjem, betale indskud i en lejlighed og leve i 6 måneder uden indtægt. En fuld financiering af Plan B. Heldigvis fik vi aldrig brug for de penge, men følelsen af sikkerhed undervejs har været uvurderlig. I dag er følelsen af at have brug for sikkerheden erstattet af en følelse af at jeg kan håndtere situationerne, når de opstår - det er noget af det vigtigste jeg har lært af at rejse og et af de vigtigste værktøjer i min iværksætter-værktøjskasse.

Målet for mig er nu at lære at nyde at fare vild. At nyde at fejlen er begået og at jeg kan lære noget nyt af det - ikke fejre fejlen, men være lige så veltilpas i en fejlsituation som i det planlagte. Jeg er der ikke endnu, men jeg ved det kunne gøre mig til en bedre iværksætter.

Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Pelle Söderling

jeg sprang også ud som selvstændig for omkring 3 år siden, tilmed med ganske røde tal på bankkontoen pga. et lejlighedssalg på et mindre heldigt tidspunkt. Tilgengæld er jeg nok en af dem der altid har vidst at det var det jeg ville og har vel på mange måder forberedt mig på det igennem både folkeskolen, studier og mine tidlige jobs.

Jeg forlad reelt et ret godt betalt job, men jeg havde fået nok af al det politiske fnidder og en ledelse der ikke rigtig forstod sine medarbejdere eller forstod præcis hvad vi kunne udrette hvis de ikke havde ansat DJØF'er som mellemledere. Det var med andre ord tid til at træffe egne beslutninger.

Det har været lidt af en rejse til hvor jeg er nu. Det første år gik nogenlunde når man ignorerede at SKAT skulle have nogle penge engang næste år også - det har nemlig den fordel når man overgår fra A til B skat at man principielt får et slags "friår" .. tilgengæld koster det så dobbelt op hvis man vil overgå fra B til A skat igen ;-)

De økonomiske udfordringer året efter pressede mig ud i at tage konsulent-arbejde, noget der reelt minder en del om et normalt arbejde, så det var ikke uden forbehold - men der er alligevel en mental forskel og projekterne er ofte relativt kortvarige (3-6 mnd), så man når ikke rigtig at køre træt i det eller personerne omkring en.

Det betød at jeg pludselig kom ud og arbejde for nogle af de største virksomheder i Danmark og senere også i udlandet (hvor jeg bor nu) - det viste sig reelt set at være det klart bedste der kunne ske, for jeg har lært helt utrolig meget ved det og fået en masse oplevelser jeg aldrig ville have fået som alm. lønmodtager, samt en masse erfaring rigere indenfor en hel masse nye spændende arbejdsområder jeg aldrig troede jeg ville komme til at arbejde indenfor (endsige havde hørt om før), samtidig med at mit netværk er vokset ganske betragteligt i løbet af de sidste par år - det at rejse rundt i verden kan virkelig anbefales. Min vennekreds er gået fra stortset udelukkende at være andre danskere tidligere til nu at tælle folk fra de fleste lande i verden grundet arbejde i et par internationale byer for et par internationale virksomheder, hvor alle jo er i den samme situation og dermed generelt mere åbne er min oplevelse.

Det har bestemt været en bumpy ride til tider, men der har også været massere success-oplevelser undervejs når man f.eks. har landet en god kontrakt med en stor kunde. Jeg føler man "lever" på en anden måde når man tør satse og der er op og nedturer - sikkerhed er reelt dødkedeligt i længden :-)

En ting er sikkert, jeg ville gøre det hele all over igen hvis jeg fik valget - også selvom jeg rent økonomisk nok ville have haft et større plus på bankkontoen idag hvis jeg havde holdt mig til en normal karriere.

 • 3
 • 0
#2 Therese Hansen

Hehe - ja, det kan jeg godt relatere til Pelle. Man skal ikke blive selvstændig for pengenes skyld.

Jeg tror der er mange der ville have det bedre som selvstændige, men som ikke tør tage springet, fordi de tror det er sværere eller noget andet end det er. Det handler i høj grad om selv at tage beslutningerne som du skriver.

Jeg har det på samme måde som dig - ville også gøre det igen, hvis jeg fik tilbudt en do-over.

 • 1
 • 1
#3 Nicolai Lundgaard

For at blive i rejseanalogien er der forskel på om - man har rejst jorden rundt eller turen gik til Hamborg - man har været hjemmefra i et år eller en weekend - man har boet i telt eller all inclusive

Når jeg læser dine indlæg om iværksætteri er det som at høre en rejsefortælling uden at vide hvor turen gik hen. De ville have mere værdi hvis du var konkret i forhold til hvad du lavede i dit firma.

Alle iværksættere har en elevatortale. Lad os høre din.

Hvad er dit kerneprodukt/ydelse? Hvem er dine kunder? Hvilke teknologier bruger du? Hvad er dit mål min din virksomhed?

 • 3
 • 1
#4 Therese Hansen

Hej Nicolai. Nu er blogs på version2 ikke salgstaler, så min elevatortale må du få ansigt til ansigt engang - jeg hører også gerne din.

Hvis du er mere interesseret i mit firma, så er der et link i min bio til vores hjemmeside og vi kan også findes på Linkedin. Der står lidt mere om hvilke teknologier vi arbejder med og der er links til flere af vores projekter. Derudover arbejder vi jævnligt med LEGO og et par firmaer i Aarhus. Håber det tilfredsstiller din nysgerrighed.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere