Studiebloggen header 3

Studenteriværksætteri

"Jeg har brug for en udvikler"

Ovenstående er et udsagn jeg ofte møder når jeg bevæger mig i iværksætterikredse. Tech-iværksætteri mangler tydeligvis gode udviklere med egne startup-drømme - i hvert fald i forhold til udbuddet af gode (og lidt for gode) ideer.

Den 5. oktober var jeg et smut forbi semesterets anden fredagsbar på CSE Lab på CBS. For de ikke-indviede, så er dette et månedligt networking event, hvor iværksættere og andre håbefulde kan møde ligesindede over en øl. CSE - Copenhagen School of Entrepreneurship - er endnu et af disse innovations- og inkubatormiljøer, som er vundet frem mange steder de senere år.

Illustration: Mark Gray

Det er egentligt utroligt, at sted hvor de serverer gratis øl ikke bliver overrendt af folk som ikke har en interesse i iværksætteri. Jeg synes altid jeg kommer derfra beriget med en ny kontakt eller med ny viden og indsigter.

Jeg brugte lejligheden til at spørge et par stykker om hvorfor de dukkede op. Denne øvelse gav dog ikke nogen imponerende ny indsigt: "Netværk der virker", "fingeren på pulsen", "et ønske om selv at starte en virksomhed" o.s.v.

Men hvad får egentlig nogle studerende, som der var en klar overvægt af, til at overveje at starte egen virksomhed? Selvom jeg også besidder Drømmen (TM) om egen virksomhed så må jeg indrømme, at alternativet som lønmodtager ligger lige til højre. Lønnen er både god og sikker (hvis man ikke bliver en del af dimittendledighedsstatistikken).

Om end det er ret svært at være imod innovation og iværksætteri, så har jeg på fornemmelsen, at der faktisk sker noget nyt. Jeg tror vi er i begyndelsen af et generelt holdningsskifte. Politisk er der stor synlighed på området, universiteterne støtter op om det, medierne bringer historier, der er flere og flere inkubatormiljøer og kontorfællesskaber og, vigtigst af alt, græsrødderne er der.

Jeg er selv involveret i ITUs studenteriværksætterforening, ITU Innovators, og vi har et glimrende samarbejde med søsterforeningerne på de andre universiteter. Vi laver løbende arrangementer for studerende og andre interesserede. Det skorter ikke på arrangementer at tage til.

I uge 46 vil Danmark oversvømmes i iværksætteriarrangementer. Det er alt fra små workshops til den danske finale i "Nordic Startup Awards". Jeg ser frem til at deltage særligt i det sidste, hvor jeg kender nogle af dem bag en af virksomhederne i "Student Award"-kateorien. Derudover har de københavnske studenteriværksætterforeninger planlagt et "Open Mic" event.

Så hvis I har en lille iværksætter i maven så er mulighederne store - særligt hvis du er udvikler :-)

P.S. Jeg var også forbi Keith Cunningham workshoppen i sidste uge (han er "rich dad" i bogen "Rich dad, poor dad") og må indrømme, at jeg gik et stykke inde i foredrag nummer to. Den linde strøm af banaliteter fra den dog ret morsomme texaner kunne jeg godt undvære. Ikke alt under brandet "iværksætteri" er godt.

Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Lars Tørnes Hansen

Jeg er softwareudvikler, og jeg har har fået mnage "gode" tilbud, lidt i stil a la du får XX% af firmaets værdi, hvis bare du laver noget software der kan sådan og sådan. Jeg plejer at svare noget i retningen med at den ide må da kunne holde til et par måneders løn til en softwareudvikler på fuld tid.

Derefter bliver der noget stille, og jeg har aldrig hørt noget om at de gode ideer er ført ud i livet/blevet til noget konkret.

Er der andre softwareudviklere end mig der har været udsat for et "godt" tilbud? Mange "gode" tilbud?

 • 4
 • 0
#2 Torben Mogensen Blogger

Er der andre softwareudviklere end mig der har været udsat for et "godt" tilbud?

Ja, der ofte opslag på universiteterne fra nogen, der har fantastiske ideer og kun lige mangler en udvikler. Udvikleren betales med en lille del af overskuddet, men den største del går selvfølgelig til ideens ophavsmand (som ikke bidrager med andet netop ideen).

Jeg omtalte et eksempel i et tidligere blogindlæg.

 • 5
 • 0
#3 Kasper Grubbe

Same same.

Man bliver altid tilbudt XX% for deres strålende idé, man skal bare lige bygge en klon af Facebook som skal virke på tværs af 3 forskellige mobilstyresystemer og deres individuelle versioner samt en hjemmeside med samme funktionalitet.

De har jo fået idéen, de har ingen penge og det eneste der holder dem fra deres (nu også min) succes og rigdom er mit arbejde, så kan de jo læne sig tilbage i stolen, og vente på jeg leverer, og spise mig af med procenter af det eventuelle overskud.

Der er ikke særlig mange af dem der er seriøse, og hvis det skal være et gamble om at få penge, så har jeg mine egne projekter der er vigtigere :)

 • 3
 • 0
#4 Therese Hansen

Jeg skrev om samme oplevelse sidste år: http://www.version2.dk/blog/ideer-er-naesten-intet-vaerd-32724

Vi skal som it-folk huske at softwaren heller ikke er 100 % af et succesfuldt it-startup - der skal salg, ide, team, held*, timing, netværk og software til.

(*med "held" menes evnen til at være det rigtige sted på det rigtige tidspunkt - man kan altså skabe sit eget held.)

 • 6
 • 1
#5 Michael Niebuhr

Jeg har, også i egenskab af iværksætter i Aarhus Nord, mødt en lang række af selvbetitlede "serieiværksættere", hvis eneste idéer var portaler der samler andres idéer, og tanken om at være iværksætter. Deres eneste behov var også programmører/udviklere. En del røg i fælden, tror jeg. Om pengene vælter ind, ved jeg ikke.

En af disse startups, It Minds, har dog fået stor succes. Deres domæne? De formidler studenterprogrammører til virksomheder/startups. Dét er faktisk lidt genialt ;-)

 • 4
 • 0
#6 Kræn Hansen

Er der andre softwareudviklere end mig der har været udsat for et "godt" tilbud? Mange "gode" tilbud?

Masser! Jeg tror det er vigtigt at man som teknisk på et team er kritisk - specielt overfor andres gode idéer. Hvis en person i teamet ser deres rolle som mere eller mindre udspillet, blot fordi de har fået en idé så er det tid at hive nødbremsen og finde et andet start-up.

Vi skal som it-folk huske at softwaren heller ikke er 100 % af et succesfuldt it-startup

Jeg er helt enig. Det er ikke nok at kunne sammensætte et teknisk produkt. Det er klassisk at se teknikkere blive revet med at deres egne færdigheder. Jeg har selv (flere gange) gravet mig ned i koden som en struds og først stukket hoved op når jeg var helt sikker på at koden var nærmest klar til drift.

Jeg har personligt lavet over 20 forskellige prototyper af tekniske løsninger som jeg har haft det super sjovt med at lave, de virkede og viste grundtanken i produktet. Herefter har jeg lagt dem i en skuffe til at samle støv og blive teknisk forældede. Det er vigtigt at man som teknisk orienteret får sig et team af passionerede mennesker omkring sig, ellers har man ingen at fremvise til og diskutere sine fede løsninger med og ingen der kan hjælpe en når produktet bliver populært.

 • 4
 • 0
#7 Lars Tørnes Hansen

... er navnet på et interessant blogindlæg om den bog: http://blog.buysellads.com/2009/07/10-key-takeaways-from-getting-real-a-...

Jeg har startet på at læse den omtalte bog - "Getting Real" af 37signals, som man kan hente gratis(1) her som PDF: http://gettingreal.37signals.com/

(1): man skal give sin email adresse, så de fik min (3.)=mindst vigtige email adresse

 • 1
 • 0
#8 Mark Gray

Nu synes jeg lidt kommentarerne tog en drejning i retning af at ikke-udviklere med ideer er nogle igler. Det var ikke hensigten. Der er nogle uoplyste nogle af slagsens dog, men et godt startup team har folk med forskellige baggrunde og talenter.

Den forening jeg er involveret i får rigtig mange henvendelser af folk der leder efter udviklere. Det synes jeg egentlig er en god ting. Vi har ikke de bedste processer til at få udviklere/designer/business-folk sammen, men det lidt vi har virker faktisk fint. Jeg synes det giver god mening, at vi kan agere både filter for de dårlige ideer og forum for de gode.

En af de ting som vi er ret glade for, er vores sessions hveranden uge hvor vi næsten hver gang har nogle ud for at pitche deres idé. Det er ret ofte folk udefra, men altid noget omkring tech/IT. Folk er nået lidt forskelligt i deres projekter, men vi screener folk på flere forskellige kriterier inden vi lader dem tage scenen.

Vi har totalt kopieret konceptet "De 6 hatte" og bruger det som rammeværk for at de 10-20 deltagere der er kan give feedback til virksomheden. Det er normalt en god oplevelse for begge parter.

 • 1
 • 0
#9 Nicolai Møller-Andersen

Jeg møder masser af idemagere, og historien er den samme: "Du skal bare arbejde gratis i tre måneder, så er jeg på den grønne gren". Det er dog ikke det eneste problem. Det største problem er nok, at for den uindviede virker alting banalt. Det giver nogle urealistiske forventninger til, hvornår pengene ruller ind. Jeg plejer at bede om en forretningsplan.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere