Iværksætterhjemløs?

Indtil for ganske nyligt var jeg vagabond... nomade er måske et bedre ord. Et af de ofre vi gjorde for vores iværksætterdrøm var vores fede lejlighed på gågaden i Aarhus - vi rejste i stedet til Asien for at kunne leve billigt mens vi byggede vores virksomhed op. I Asien havde vi ikke nogen fast adresse. Vi rejste rundt i Thailand, Malaysia og Vietnam og fik oplevet en masse.

Man kan leve meget billigt i Asien - også billigere end vi gjorde, men vi er luksusmennesker, der bare ville have mest muligt tid til at arbejde på vores projekter. Vi er for gamle til køjesenge og hostels - det blev i stedet til hoteller med pool, roomservice og semi-pålidelig WIFI.

Man kan rent praktisk ikke leve uden at have en adresse, så vi havde adresse hos et familiemedlem, som vi så boede hos, når vi opholdt os i Danmark. Dermed var vi ikke rigtigt hjemløse i ordets klassiske forstand, men nej, vi havde heller ikke et hjem...

Det var fantastisk! Hver måned kunne vi bestemme os for hvor mange penge, vi ville bruge, og vi begyndte at omregne vores opsparing i "tid vi kan leve sådan her uden indtægt". Det var en befriende følelse at kunne leve godt for få penge og vide, at man havde friheden til at gøre det i lang tid fremover. Det gav tid og overskud til fordybelse - noget jeg ikke havde, da jeg boede godt i en fed lejlighed i Aarhus.

Nu er vi så hjemme i Danmark igen. Familiemedlemmet vi boede hos døde pludseligt i foråret og efterlod os et par huse. Vi gik fra nomadelivet til at eje mere fast ejendom end vi kunne bruge. Resultatet af vores rejser blev et produkt xiive.com (som vi stadig arbejder på, selv om vi i sidste uge tilføjede en lille afstikker rouqk.com) og en virksomhed Monzoom med en ganske fin omsætning, som er løbet i gang, mens vi sad i Asien. På intet tidspunkt har vi fortrudt at vi tog afsted. Måske gør vi det igen, når vi har fået solgt husene vi arvede.

Nomadelivet er ikke for alle

I dag faldt jeg over et interessant relateret spørgsmål på Quora: Kan man bootstrappe et startup ved at blive hjemløs og dermed have få udgifter? Et af svarene kom fra en mand, der havde sparet penge ved at bo i sin bil. Et andet svar kom fra en der var taget til Vietnam for at spare penge. Jeg ved godt, hvad jeg ville vælge.

Jeg kan så spørge mine med-iværksættere som læser med - hvad vil du ofre for din iværksætterdrøm?

Kommentarer (22)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Erik Hansen

I mit tilfælde måtte jeg erkende at jeg ikke var villig til at ofre nok. Eller retter jeg var ikke gearet til at leve med usikkerheden. Og det kan selvfølgeligt problemet når man bliver iværksætter efter man har købt hus og er blevet far et par gange.

Betyder det at man skal opgive iværksætter drømmen? Nej, der er jo altid Micropreneur vejen. Start i det små, se hvad det bliver til. For en tryghedsnarkoman og familiefar som mig selv, hvor virkelysten endnu ikke er fordampet helt er det et god kompromis.

 • 5
 • 0
#3 David Nielsen

Har ogsaa brugt modellen med at rejse ud under udviklingen af ivaerksaetterdroemmen. Polen er ogsaa ret billigt og taet paa - rigtig gode og rene hostels (ikke asien-backpacker agtigt) - ogsaa fine startup miljoer i Krakow. Spanien er vist ogsaa ved at blive ret populaert - men jeg kan nu ikke taale saa meget varme (men maaske det kunne vaere ok her til vinter)

 • 3
 • 0
#4 Therese Hansen

Polen lyder interessant.

Vi tog selv en måned i Barcelona sidste år - det er dyrt sammenlignet med Asien, men man kan givetvis finde billigere byer end lige Barcelona og jeg har hørt meget godt om det spanske iværksættermiljø.

 • 3
 • 0
#5 Michael Peters

Var lidt nysgerrig over hvordan Monzoom.com tjente penge som nævnt i artiklen. På min PC sker der ikke rigtig noget på siden og en stor del er under opbygning.

Hvordan mon der er skabt omsætning på et ufærdigt produk?

 • 2
 • 0
#6 Therese Hansen

Monzoom.com er ikke vores. Vores virksomhed som ejer de produkter vi laver (indtil videre xiive.com og rouqk.com) og som også har en konsulentdel hedder Monzoom. Grunden til at jeg ikke har linket til en hjemmeside er at vi ikke har en til firmaet... det er ikke nået langt nok op af prioriteringslisten, fordi vi har rigeligt med kunder i butikken uden at reklamere... skomagerens børn har som bekendt huller i skoene...

 • 2
 • 0
#8 Michael Lykke

Først og fremmest så synes jeg det er super fedt i på den måde "opgav" alt og tog afsted, minder mig lidt om da jeg lavede et lignende nummer for at rejse rundt i USA for nogle år siden. Generelt har jeg fulgt med i dine opdateringer fra jeres tur men savner mange flere detaljer omkring de praktiske situationer og økonomi.

Nu siger du at i kunne leve billigere end i gjorde og så bliver jeg nysgerrig efter hvad omkostningerne reelt var? For at bo på hotel med pool, roomservice etc. er vel næppe billigere end en god lejlighed i Aarhus(Med mindre vi snakker en 2-300 m2 stor luksus lejlighed)? Nu bor jeg selv ved Aaboulevarden i Aarhus så jeg er bekendt med omkostningerne, men til trods for dette så kommer jeg ikke særlig langt for de penge hvis jeg skal bo på hotel, heller ikke selvom jeg kigger efter billige hoteller.

 • 3
 • 0
#9 Therese Hansen

Vores budget varierede meget fra måned til måned - f.eks. er Malaysia dyrere end Vietnam og Thailand og Vietnam er nok billigst af de tre. Vi opholdt os mest i Thailand - og vores favorit var Bangkok, som er dyrt i forhold til resten af Thailand.

Jeg kan godt give et par priseksempler: vi lejede mest hotellejligheder til ca. 8000 kr. om måneden, hvilket dækkede alle de faste udgifter ud over mad (morgenmad var dog inkluderet på hotellet) og transport... dette er selvfølgelig for 2 personer. På hotellet havde vi så internet, tv, pool og træningscenter. Mange steder havde de også tøjvask med i prisen eller vi havde selv mulighed for at vaske i lejligheden. Lejen inkluderede vand og el.

Mad kan man jo variere udgiften på; til tider spiste vi hos gadehandlere og til tider på gode restauranter eller noget midt imellem. Du kommer meget langt for hvad en god bøf koster i DK - til gengæld er det også svært at opdrive en god bøf på en restaurant i Thailand.

Hos roomservice kunne vi spise godt to personer for ca. 60 kr. hvilket er i den dyre ende for mad i Thailand, men det er ret godt for effektiviteten at man kan ringe efter varm mad, som står der 10 minutter efter.

I food courts (som desværre ikke er et koncept man ser så meget i DK) kunne vi spise os mætte for ca. 40-50 baht hver som er ca. 7-10 kr. afhængigt af kursen.

Transport er som regel ikke dyrt. Indenfor Bangkok kan du tage en taxa, og det bliver sjældent over 100 baht dvs. ca. 15-18 kr. afhængigt af kursen. Taxaer i Vietnam var også billige, selv om man skal vænne sig til de mange nuller i deres beløb (10 kr. er ca. 36000 vnd). Der er også et skytrain i Bangkok, som undgår bilkøerne, men er omkring lige så dyrt som taxa afhængigt af hvor langt du skal.

Det er også billigt at gå i biografen i Bangkok, hvilket vi satte rigtig meget pris på. Det blev som regel omkring 35 kr. for to personer.

Det man skal huske at bruge en del penge på er forsikring. Helbredsrelaterede forsikringer koster ganske meget, når man opholder sig i længere tid i udlandet.

Håber det gav et lidt bedre billede af udgifterne. Til sammenligning kan jeg fortælle at vi gav over 10.000 kr. i husleje om måneden da vi boede i Aarhus. Derefter skulle vi så først til at betale udgifter til fitness-center, svømmehal, licens, indboforsikringer, mad og alle de andre små og store udgifter...

 • 2
 • 0
#10 Therese Hansen

heller ikke selvom jeg kigger efter billige hoteller.

Hvis du har kigget på priserne på hotellernes hjemmesider, så er de ikke til at regne med. Jeg forhandler altid prisen selv, og når man stiller dem i udsigt at man vil blive en måned eller længere, så kan man få ganske fine priser - en enkelt gang fik jeg det til 25 % af den pris der stod på hotellets hjemmeside.

 • 3
 • 0
#12 Claus Kirkegaard Clausen

Hej Therese,

Tak for endnu et godt indlæg der får sat tankerne i gang.

Jeg er selv familiefar til 3 børn. Jeg er sprunget ud som fuldtidsiværksætter for ca. 5 måneder siden.

Jeg havde overvejet det i lang tid, og var sikkert bange for en masse ting, som jeg på det tidspunkt følte jeg ikke ville ofre. Efter jeg er sprunget ud, er det korte svar dog, at der ikke er noget jeg ikke vil ofre.

Jeg syntes egentligt Danmark er et fantastisk iværksætterland. Alle de administrative ting kan hurtigt ordnes online, og skulle et eller andet ikke gå som planlagt, så er der jo et godt sikkerhedsnet her.

Det som man ikke vil ofre, bliver ligeledes reddet i sikkerhedsnettet, da børnene altid har adgang til gode skoler osv., så man har ikke rigtigt nogen undskyldning, hvis man gerne vil være iværksætter og bor i DK :-)

Nå, men det var mit svar: Intet :-)

 • 3
 • 0
#13 Therese Hansen

Tillykke med springet Claus! Hvad har du kastet dig over?

En af grundene til at mit indlæg meget handler om bolig, er præcis at det er det de fleste er bange for, når de drømmer om at udleve deres iværksætterdrøm: at gå fra hus og hjem... Jeg ejede ikke fast ejendom før jeg tog afsted, og derfor var det ikke så stort et spring som det ville være for nogen.

Et andet punkt som mange nævner der holder dem tilbage er: hvordan vil det påvirke børnene... Det er meget svært for mig som frivilligt barnløs at udtale mig om den slags, men jeg er glad for at du nævner det Claus. Som du siger: sikkerhedsnettet giver os gode skoler uanset og jeg tror personligt ikke børn tager skade af at bo til leje og ikke have det dyreste tøj og de dyreste gadgets... ikke desto mindre er tanken om at børnene skal leve med "fattigdom", hvis det går galt, et af de punkter som holder rigtig mange iværksættere tilbage.

 • 3
 • 0
#14 Therese Hansen

Du har helt ret Erik. Der er mange måder at være iværksætter på - også måder med både livrem og seler. Det er bare om at finde den der passer til en selv.

Rigtig mange iværksættere starter i fritiden - det gjorde jeg også selv. Jeg har dog oplevet at blive overhalet indenom med en god ide på den måde og derfor gik jeg på fuld tid.

Det føles ikke ret usikkert - jeg har stadig lidt konsulentarbejde, som jeg også havde før, men nu arbejder jeg så for mig selv og ikke et stort firma.

 • 2
 • 0
#15 Peter Johan Bruun

Hej Therese

Først og fremmest stort tillykke til Jer for at prøve noget som nogle af vi andre drømmer om, og tak for at berette så åbent om hvordan det fungerer i praksis.

Ideen med at bruge hotellejligheder lyder tillokkende, det må give muligheden for i en kort periode at koncentrere sig fuldt om frembringelse af produktet. Min erfaring tilsiger at de gode IT produkter fremstilles i en kort og meget koncentreret periode, og i de perioder kunne det uden tvivl være givtigt at fjerne så mange af hverdagens små forhindringer som muligt.

Jeg har et spørgsmål til Visumregler: Hvor længe kan man blive i Thailand, Vietnam og Malaysia nu om stunder ? Søger man om specielle visa, eller benytter man sig af en måneds turistvisum ?

Mvh. Peter.

 • 2
 • 0
#16 Niels Hartvig

Da jeg overvejede at kaste mig ud i Umbraco var vi som familie ved at vokse ud af den lille 2v'er på Nørrebro og som så mange andre drømte vi om et sted med en lille have. Løsningen blev at flytte væk fra København og til det - for en Københavner som jeg - skræmmende udkantsagtige Fyn. Min kone kunne komme tættere på sin familie, vi kunne få vores hus og jeg fik råd til at satse på Umbraco i stedet for mursten.

På mange måder en beslutning jeg er glad for i dag. Intet materielt kan slå glæden ved at fylde sit liv - både privat og arbejdsmæssigt - med det man elsker. Også selvom der i Danmark er større prestige i mursten og to volvo'er end i eventyr.

 • 6
 • 0
#17 Therese Hansen

Tak Peter! Du har helt ret i fordelen med hotellejligheder. Man kan blive meget effektiv, når opvasken, vasketøjet, madlavning, sengeredning, gulvvask osv. er ude af ens hænder.

Som dansker må du automatisk blive i Thailand i en måned uden visum hvis du ankommer med fly. I Vietnam er det vist 15 dage. Jeg kan ikke lige huske Malaysia. Du kan få mere tid ved at søge visum (op til 3 måneder for Thailand) og du kan få et visum, som lader dig komme ind flere gange.

Flybilletter mellem de tre lande er meget billige. Vi tager som regel lidt tid i Saigon, når vores visum til Thailand er udløbet. Vi har også stået skoleret foran immigrationsmyndighederne i Bangkok til forlængelse af vores visum - de er meget flinke, men deres gebyrer er høje og så er det sjovere at rejse lidt, når det kan gøres for ikke ret mange penge... Jeg har mange stempler i mit pas for tiden :)

 • 3
 • 0
#18 Peter Johan Bruun

Løsningen blev at flytte væk fra København og til det - for en Københavner som jeg - skræmmende udkantsagtige Fyn. Min kone kunne komme tættere på sin familie, vi kunne få vores hus og jeg fik råd til at satse på Umbraco i stedet for mursten.

:O))))

Hvad man ikke ofrer for sine drømme ! Men er friheden og drømmene først tæt på, ja så kan man vel egentligt godt holde til udkants danmark.

/Peter

 • 3
 • 0
#19 Therese Hansen

Inspirerende historie Niels. Ikke mindst, når man ved, hvad der kom ud af det. Godt prioriteret!

Også selvom der i Danmark er større prestige i mursten og to volvo'er end i eventyr.

Jeg synes, jeg kan mærke en holdningsændring blandt de unge - eller også oplever jeg bare effekten af, at jeg har udvalgt en omgangskreds som sætter pris på iværksætteri. Man ser jo gerne det man fokuserer på.

 • 3
 • 0
#20 Claus Kirkegaard Clausen

Før jeg selv sprang ud som iværksætter var jeg også bange for at miste hus og hjem og hvordan det ville påvirke børnene osv. En grund til at jeg ikke er det mere, er måske også at jeg egentligt bor i udkantants DK, og derfor kan finde mange gode leje boliger, til næsten ingen penge. Ligeledes kan man jo også finde sig et nyt job hvis noget skulle gå galt.

Jeg er sprunget ud som konsulent inden for BI og DWH området. Ideen var at arbejde 50% som konsulent, og 50% på et produkt, som jeg har arbejdet på i min fritid i noget tid. Der er dog så meget efterspørgsel i min branche for tiden, så produktet er stadigt henvist til de sene aftenstimer.

 • 1
 • 0
#21 Therese Hansen

Du har helt ret Claus. Især hvis man bor i de store byer, kan det se svært ud at undvære den høje løn, men lidt udenfor de boblende bykerner, er tingene ret billige. Jeg står i øjeblikket og forsøger at sælge et hus på 218 kvm til 895.000 kr. her i en lille by med en halv time i bil til det sydlige Århus. Samme pointe som Niels havde - Fyn er også fin for iværksættere.

Glæder mig til at høre mere om dit produkt - er du kommet videre med drømmen?

 • 0
 • 0
#22 Claus Kirkegaard Clausen

Det er som man tager det :-) Konsulent forretningen går så godt at den tager alt min tid. Jeg forventer at udvide med nogen folk i løbet af i år.

Vedr. et produkt, så har jeg efterhånden startet og kasseret mange. Men det jeg arbejder på lige nu, forventer jeg bliver en stor succes :-) Det harmonerer også godt med det jeg laver som konsulent, så der kan eventuelt komme nogen synergi effekter.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere