It-politik: Kaster I med sten fra glashuset?

Når et valg nærmer sig, så klages der tit over, at it-politiske emner er fraværende på den politiske dagsorden.
Jeg spørger: Hvorfor mon?
Og hvis der ikke lige er nogen andre til at svare, påtager jeg mig gerne at give et bud:

 1. Fordi nogle emner er ret svære at forklare til folk uden faglig viden
 2. Fordi der ikke er nogen, der PRØVER!

P1 fortalte i morges, at den typiske kommunalpolitiker er en 52-årig mand, der er ansat i det offentlige. Måske, hvis der var lidt flere med it-faglig baggrund, som gad at stille op eller i det mindste blande sig lidt i debatten, kunne man håbe på, at de kunne finde nogle vinkler, som faktisk kunne interessere helt almindelige borgere og andre politikere.

Jeg stiller selv op til kommunalvalget i min hjemkommune sammen med en masse andre wannabe-politikere. Og vi er mange, der er ude at snakke om skoler og daginstitutioner, og hvad man ellers typisk interesserer sig for, men der er meget, meget stille i lokalavisen om it-politiske emner.

Og det er ellers ikke, fordi der er ikke er relevante emner at diskutere, bl.a. i forbindelse med en øget digitalisering af den offentlige forvaltning.

MEN den gode nyhed er, at folk i den grad spidser ører, hvis der kommer en og fortæller dem om de solide økonomiske gevinster, som Lyngby-Taarbæk, Gribskov m.fl. har høstet ved at gå over til gratis kontorpakker. Og uanset om jeg bliver valgt eller ej, så er jeg sikker på, at det har sået adskillige frø hos de andre politikere, som det måske ville have taget lang tid at få plantet, hvis der ikke lige havde været en kandidat forbi, som interesserede sig for it.

Så kom nu ud af glashuset - skriv nogle læserbreve, eller snak med de stakkels lokalpolitikere, som står og fryser i den lokale gågade. For it-politikken kan også blive relevant for dem.

Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anonym

Jo tak, jeg HAR mødt dig i Hovedgaden, hvor du delte ting og sager ud.. :D

Anywho, du har vist beskrevet kernen på problemet : Hvordan forklarer man den gennemsnitlige dansker implikationerne af de forskellige IT politikker ( eller mangel på samme ) ?

Og desuden : Hvad giver flest stemmer : Ekstrabevillinger til institutionerne eller til strømligning og derved evt. økonomiske gevinster til noget SÅ usexet som IT?

For helt ærligt : Er IT ikke bare noget med nogle bumsede 14-årige, som sidder på deres værelser og spiller spil?

Spøg til side : De fleste levebrødspolitikere har vel indset, at hvis de skal beholde deres taburet, må de tage sig af sager, som optager de fleste vælgere - de "sexede" sager.. Børn fx.

Computeren er ( desværre ) blevet hvermandseje, og det kræver hverken kørekort eller kundskaber at erhverve eller betjene sådan en ( og tak for det :-) ). MEN! Det betyder også, at man har en enhed, som folk ikke lige kender så meget til, endsige har begreb om hvilken indvirkning, diverse beslutninger i offentlig regi har på deres liv.

Det var et par tanker, en mandag morgen fra en IT-nørd :D

 • 0
 • 0
#2 Anne-Sofie Nielsen

Hej Henrik,

Computeren er ( desværre ) blevet hvermandseje, og det kræver hverken kørekort eller kundskaber at erhverve eller betjene sådan en ( og tak for det :-) ). MEN! Det betyder også, at man har en enhed, som folk ikke lige kender så meget til, endsige har begreb om hvilken indvirkning, diverse beslutninger i offentlig regi har på deres liv.

Helt enig.

Men nu du skriver om kundskaber, så synes jeg også nogle gange, at folk glemmer, at alle (heller ikke unge) nødvendigvis er eksperter i anvendelsen af it. Derfor er det vigtigt, at når man f.eks. indfører et væld af it-værktøjer i skoler og gymnasier, at man også sørger for at investere i uddannelse af lærerne i både det tekniske men også den pædagogiske ANVENDELSE af it. Det kommer ikke af sig selv.

Pudsigt i øvrigt, som din pointe om, at folk er forholdsvis uvidende om noget, som kan have væsentlig indflydelse på deres liv også er en, som Dorte Toft er ude at prøve at gøre de unge piger opmærksomme på i forbindelse med "Lykkelig i nørdland"-projektet. http://lykkeliginoerdland.dk/

 • 0
 • 0
#3 Anonym

Jeps.. Der bør satses på at uddanne folk inden for teknisk såvel som pædagogisk anvendelse af IT.

Det er lidt trist, når man besøger en folkeskole i din hjemkommune, at man møder skolens it-ansvarlige, som er den lærer, som trak det korteste strå. :-(

Tak for linket - vil kigge det nærmere igennem senere.. Har selv fulgt lidt med i en række pædagogiske OpenSource projekter, som skal forsøge at sætte fokus på selve den indlæringsmæssige del af IT.

Det kunne være rart, hvis der blev pillet lidt ved fordomme omkring IT og kom flere kvinder i IT.

 • 0
 • 0
#4 Anders Sørensen

"de solide økonomiske gevinster, som Lyngby-Taarbæk, Gribskov m.fl. har høstet ved at gå over til gratis kontorpakker."

det er ikke de it faglige der skal i spil. De skal vel være mere økonomisk faglige. med de penge de kan spare kan de ansætte en it ekspert som kan sætte systemet op.

Men på den anden side; hvordan forholder politikerne sig til dem som skal lær' eleverne det nye system der bliver valgt (og måske deres forældre)? tror ikke min kæreste lær' emacs li med det samme selvom mange er enig om det er en af de bedre tekst editor. Jeg synes det er en spændende problemstilling; jeg har ikke svaret og det bliver ikke nemt - men det kan vel lade sig gøre. Jeg vil bare li' hør' hvad de har tænkt at gøre og hvordan de forholder sig til ny teknologi? vil vi ha' samme diskution om nogle år, som handler om brugen af cloud teknologi? og overlader de det til lærerne igen at lær' den ny teknologi videre?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere