kramselund jereminsen

IPv6 Launch Day

Glædelig IPv6 Launch dag til jer allesammen :-)

Idag er dagen hvor en del internetleverandører i hele verden har lovet at slå IPv6 til, og lade den nye protokol være slået til. Se mere på http://www.worldipv6launch.org/

Har du været inde på http://ipv6.google.com/ idag?
- brug www.google.com hvis du er IPv6-udfordret

Derfra følger du linket til http://www.google.com/intl/en/ipv6/ hvor de har en fin grafik og en smule tekst om IPv6, specielt en graf fra 2003 frem til 2016 - som tydeligt viser hvorfor IPv6 er nødvendigt.

IPv6 er nødvendigt for vores fremtidige brug af internet.

Uden IPv6 får vi:

 • NAT - men NAT i flere niveauer, jeg har på min private forbindelse hjemme en RFC1918 adresse på ydersiden af min router 10.4.13.1xx. Dette forværrer oplevelsen af internet, som bliver langsommere og ting der virkede før virker ikke. Jeg har indimellem problemer med at færdiggøre en bestilling hjemmefra på et bestemt site. Det kommer til at ske for flere af jer, sorry - og det er svært at se hvorfor noget som virkede før nu ikke virker

 • Performance og flaskehalse bliver et større problem, idet man med Carrier Grade NAT skal guide al sin traffik gennem et mindre antal gateways som skal holde state om forbindelserne. Igen ikke noget der er så nemt at debugge og min udbyder har allerede tidligere haft problem med dette.

 • Sagde jeg at når alting skal gennem en flaskehals bliver det sværere at bestemme hvor forbrugeren reelt sidder og derfor kommer traffikken til at gå en længere vej gennem netværkene?

 • Det bliver sværere og sværere at få adresser til servere på internet og hjemme - specielt hjemme. Det betyder i realiteten at du skal betale mere for at få det, IP adresserne bliver en handelsvare, yay!

Der er mange steder du kan følge med i udviklingen, blandt andet:

Du kan finde flere internet exchanges på Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Internet_exchange_points_by_size og de fleste vil gerne fortælle statistik omkring traffik.

På twitter er der også mange gode tweets med #ipv6, #v6launch og jeg følger indenfor internet og IPv6 disse personer og organisationer: @WorldIPv6Launch, @peterczar, @IPv6dotnet, @akamai_soti, @Claus_Pedersen, @renesys, @marcohv20, @netnod, @AMS_IX, @henet, @DKNOG, @internetsociety, @apnic, @LINX_Network og ikke mindst @RIPE_NCC

BTW Netnod er igang med at søge personer der skal udbrede NTP på blandt andet IPv6 i Sverige - altså officiel svensk tid via NTP, lyder det ikke fedt? - vi kan ikke gøre det samme grundet vores forældede lovgivning om tid i Danmark :-(

Hvad skal du gøre

Som MINIMUM skal du tænke IPv6 når du køber nyt udstyr, da RIPE formentlig i år rammer ned i den sidste /8 - hvor reglerne for uddeling af adresserne ændrer sig markant. Dette er beskrevet i artiklen http://www.version2.dk/artikel/mindre-end-5-procent-af-ip-adresserne-til... som Jesper skrev den anden dag.

Vi er selv igang med at indkøbe større routerudstyr til et projekt og der har vi specifikt spurgt efter IPv4, IPv6 OG så en lille krølle angående VRRP på IPv6, som ikke virkede på et par enheder fra samme producent i de versioner af software vi bruger!

Er der forresten et eneste offentligt website på IPv6? kommune eller stat?

PS I dette specifikke tilfælde vil jeg forbeholde mig ret til at ændre på dette indlæg i løbet af dagen, hvis der kommer specielt gode links eller information. Beware :-)

Kl 12:19 Jeg har netop skrevet en lille email til mine udbydere 3.dk og Bolignet.dk, næsten enslydende:

Hej 3
 
Jeg er interesseret i IPv6 og da idag er IPv6 Launch day ville jeg blot høre hvor langt I er nået med IPv6.
 
Læs mere om IPv6 launch day på http://www.worldipv6launch.org/
 
Mvh
 
Henrik

Kommentarer (20)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Christian Panton

Sidste år satte jeg IPv6 op hjemme, via en tunnel fra Hurricane Electric. Det koster mig 10 kr om måneden til Fullrate for at de giver mig en /30 (hvilket kan betegnes som spild, men deres NAT kan ikke håndtere v6-over-v4 tunnels).

Det har fungeret upåklageligt det seneste år, på trods af enkelte tosser som sætter AAAA records på domæner uden at have testet først. Her kan næves at KU har haft en del problemer, især hvis man er studerende og afhæning af deres selvbetjening.

Det hyggelige er at adde en lille IPv6 extention til din browser, så kan man følge med hvor mange der er kommet med i dag.

 • 3
 • 0
Kenneth Østrup

Hej Henrik,

Som du selv er inde på, synes jeg også, at det kan knibe med IPv6 understøttelse, også på nyt udstyr. Særligt VRRPv3, RA-Guard og DHCPv6 snooping, etc. det er specielt svært i et cross vendor miljø.

 • 0
 • 0
Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Der er områder hvor det kniber og nogle leverandører er længere tid om at understøtte det hele. Jeg er dog ret godt tilfreds efterhånden - i vores hosting og netværksmiljø, hvor der blandt andet ikke er mange "client computere."

Det seneste jeg opgraderede var vores SSL VPN som nu understøtter IPv6 og IPV4 over samme VPN forbindelse, faktisk burde jeg slå det til :-)

 • 0
 • 0
Christian Panton
$ dig -t aaaa +noall +answer -f fdim_top300.txt 
tdc.dk.         77   IN   AAAA   2a02:108:301:3::10 
information.dk.     55   IN   AAAA   2a02:9d0:2999:1::110 
eksperten.dk.      900   IN   AAAA   2a02:9d0:2999:1::101 
pcworld.dk.       900   IN   AAAA   2a02:9d0:2999:1::101 
computerworld.dk.    352   IN   AAAA   2a02:9d0:2999:1::101 
motion-online.dk.    600   IN   AAAA   2001:67c:3c0:12::53 
comon.dk.        881   IN   AAAA   2a02:9d0:2999:1::101 
shop.computerworld.dk. 593   IN   AAAA   2a02:9d0:2999:1::101 
idg.dk.         776   IN   AAAA   2a02:9d0:2999:1::101
 • 1
 • 0
Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Tak Christian, jeg var lidt i tvivl om jeg skulle promovere de sites vi har kørt i omkring et år nu :-) Vi har 2a02:9d0::/32 - som er størstedelen af din liste men fra een af vores kunder :-)

wget -6 http://motion-online.dk. virker ikke for mig, ej heller fra RING NLNOG som er en sammenslutning af ~100 netværk som tilbyder en RING server hvorfra man kan lave traceroutes, ping osv. på både IPv6 og IPv4.

TDC.dk gør dog, ligesom jeg checkede information.dk og computerworld.dk tidligere idag :-)

Derudover er der mange .dk domæner (12% af .dk?) som allerede idag kan slås op med IPv6 som transport via gratisdns.dk
hlk@bigfoot:hlk$ host ns1.gratisdns.dk
ns1.gratisdns.dk has address 109.238.48.13
ns1.gratisdns.dk has IPv6 address 2a02:9d0:3002:1::2

Med slåes op mener jeg at man kan slå IPv4 adressen op valgfrit via IPv4 eller IPv6 - og det skulle gerne give samme svar ;-)

 • 0
 • 0
Baldur Norddahl

Ja det tæller også. Lad os få aktiveret så mange sites som muligt. Om det sker via NAT64, en proxy server/tjeneste, load balancer eller anden metode er ligegyldigt.

Jeg vil gå så langt til at sige at det et rent internt anliggende hvis du for eksempel vil bruge tid på at ændre din MySQL server til IPv6. Som brugere mærker vi ikke noget til hvilke teknologier du bruger på dit interne net.

 • 0
 • 0
Baldur Norddahl

Hvis du kører windows så prøv lige følgende kommando:

ping -6 google.com

Hvis der ikke er hul igennem i første forsøg så prøv lige engang til. Den er nogle gange lidt langsom til at etablere en tunnel.

 • 0
 • 0
Mads N. Vestergaard

http://www.de-cix.net/about/statistics/ - DE-CIX graferne, fra den største internet exchange. Siger Native IPv6 traffik Averaged 2.6G, Peak 3.9 og current 3.5 G (kl 11:16) så mon ikke den sniger sig op over 4G idag?

Ja den kom da over, men de er lige faldet drastisk i trafik: www.de-cix.net/typo3temp/dximages/public/2407c7b8/c1956d6f/f845744a/3d5a...

Har man nogle bud på hvad det skyldes ?

 • 0
 • 0
Baldur Norddahl

Har man nogle bud på hvad det skyldes ?

Ved sidste års IPv6 day var der nogle japanske ISP'ere der aktivt gik ind og blokkere for IPv6. Vistnok ved at blokkere for AAAA svar på DNS-niveau. Begrundelsen var en frygt for at det vil give ekstra press på deres kundesupport når horder af kunder pludselig får problemer med at tilgå google og facebook.

Der var dog ingen andre der oplevede disse horder, men du ved hvordan det er, når manegement først har fået en fiks ide.

Jeg kan forestille mig at der er sket noget tilsvarende idag. Men det er bare et gæt.

 • 1
 • 0
Simon Holm

Er der ikke en der kan give et godt eksempel på at bruge nfdump til at trække fordeling af IPv4 vs. IPv6 trafik ud? Det er jo altid godt at kunne måle udvikling (forhåbentlig fremgang).

På Aalborg Universitet har vi primært IPv6 til at ligge i skuffen klar til at tage frem når der er nogle interesserede. Vi har lavet analysen af vores routere, VPN udstyr og trådløse netværk og sikret IPv6 kan slås til de steder hvor det ikke allerede er gjort. Vi har nogle forskere på IPv6, hjuplet nogle kollegier til det og har det på et par netværk med sysadms på. Men primært samler "projektet" støv og venter på nogen efterspørger det.

 • 0
 • 0
Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

nfdump inet6

fra nfdump mansiden ;-)

protocol version 
      inet or ipv4 for IPv4 
      inet6 or ipv6 for IPv6

Så noget i stil med:

nfdump -M /.../nfsen/profiles-data/live/source1:source2 -T -r 2012/06/06/nfcapd.201206062150 -n 10 -s ip/flows "host 109.238.48.13 and inet"

og helt tilsvarende blot med "inet6"

 • 0
 • 0
Simon Holm

Nu var det ikke lige det at hive fat i IPv6 flows der var problemet -- det er præsentationen af det tal jeg vil have fat i der ikke er til at gøre pænt. For at hive det samlede antal bytes overført med IPv6 ud er jeg nødt til at bruge det ikke særligt pæne udtryk

nfdump -M /var/lib/nfsen/profiles-data/live/core:edge -T -r 2012/06/06/nfcapd.201206061125 -N -n 1 -s ip/flows 'ipv6' | head -n 5 | tail -n1 | cut -d " " -f 7 | tr "," " "

Men okay, nu er det skrevet.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere