Jesper sandal header

IP-lokalisering: Grrr… Ich bin nicht ein Frankfurter!

Der blev ikke noget af at slappe af med en gammel sci-fi-film fra Netflix på hotellet i aftes. Ikke fordi jeg ikke havde tid, men fordi Netflix ikke ville lukke mig ind på grund af en tysk IP-adresse her i Frankfurt, hvor jeg er til storage-konference.

Det er jo ikke forkert, at jeg befinder mig i Tyskland i dag, og det er korrekt, at Netflix ikke er lanceret i Tyskland endnu.

Men der er noget forkert ved at knytte IP-adresser sammen med en fysisk placering.

Situationen er selvfølgelig speciel for Netflix, for det handler om rettigheder i forskellige lande, og spørgsmålet er, om sådan en tjeneste må følge brugeren ukritisk verden rundt, eller om man bliver underlagt de nationale rettighedsaftaler, når man krydser grænsen.

Så jeg kan tilgive Netflix, men IP-lokaliseringen bliver misbrugt mange andre steder. Google for eksempel.

Medmindre man logger på med sin Google-konto (og hvorfor i al verden skulle man det for at foretage en søgning?), så får man den lokale version af Google kastet i hovedet, uanset at man har gjort sig umage og skrevet 'google.com'.

Det betyder, at jeg får adgang til færre funktioner fra søgesiden, som eksempelvis muligheden for kun at søge mellem nyhedskilder. Det betyder også, at den danske udgave af Wikipedia dukker op først i mine resultater, hvis jeg søger på noget, hvor Wikipedia kunne have svaret.

Det lyder jo fint, men den danske udgave er - al respekt for de ildsjæle, der knokler for at gøre den bedre - temmelig sørgelig sammenlignet med den information, man finder på den engelske version.

Rejsesider er skyldige i den samme synd, ligesom netbutikker også er blevet glade for at præsentere deres priser i det, de formoder, er min lokale valuta, selvom jeg måske faktisk hellere ville se prisen i butikkens lokale valuta for bedre at kunne sammenligne med dens konkurrenter.

Problemet er især stort, når man har hjemmesider, hvor eksempelvis den lokale danske side kun har begrænset information, som ikke opdateres lige så ofte som den amerikanske. Det støder jeg næsten dagligt på, når jeg forsøger at finde originalkilder til artikler, og automatisk stilles videre fra en hardwareproducents .com-adresse til en .dk-adresse eller dansk underside, som ikke er blevet opdateret siden belejringen af Troja.

På stående fod kan jeg ikke komme i tanke om ét eneste eksempel, hvor IP-lokalisering er til slutbrugerens fordel i en grad, der forsvarer brugen. Men det er der måske andre, der kan?

Kommentarer (29)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Jan Poulsen

"På stående fod kan jeg ikke komme i tanke om én eneste eksempel, hvor IP-lokalisering er til slutbrugerens fordel i en grad, der forsvarer brugen. Men det er der måske andre, der kan?"

Tabeller på Internet routere ?

Du skal nok forvente mere af det samme med IPv6.

 • 1
 • 3
#6 Anders Kvist

Jeg lavede lige en test, først kom et betalt link til JustEat, så et link til engelsk wikipedia om pizza og derefter en række pizzariaer inden for relativ kort afstand af mig. Det virker da ret godt :) Kan den koges ned til at finde steder? F.eks. hvis man er ude og rejse og skal vide hvor det nærmeste museum der udstiller abstrakt kunst eller hvor man kan handle ind?

Udover det, så har det sine begrænsninger, det vil jeg gerne tilslutte mig...

 • 0
 • 0
#7 Jesper Poulsen

Det lyder jo næsten som om du bruger Bing på Windows Phone Jesper? :)

Google i Epiphany på Ubuntu 10.04 LTS (med Gnome 2). Bing holder jeg mig langt fra. Selv på microsoft.com er Google bedre til at finde de oplysninger man leder efter. Det eneste jeg har fra Microsoft er den XP Professional Non-OEM der ligger på min gamerstation. Jeg har ikke så meget som en musmåtte fra Microsoft. :-)

 • 2
 • 1
#13 Søren Juul

Jeg synes da du kommer med nogle udmærkede forslag til hvor ip lokalisering giver mening, I de fleste tilfælde vil jeg nok foretrække at få vist prisen i min egen valuta, eller blive ledt til en dansk side af en given hjemmeside, fx leder nokia.com mig til http://www.nokia.com/dk-da/, men giver mig også mulighed for at ændre lokalitet. Og der er nok flere danskere på google fra danmark, end der er danskere på google fra Frankfurt.

 • 0
 • 1
#14 Kasper Grubbe

Kigger Google.com ikke på Accept-language-headeren som din browser sender ud med hvert request? Som fx:

Accept-Language: da, en-gb;q=0.8, en;q=0.7

Jeg sidder i Danmark, med en engelsk browser der fortæller jeg vil have engelsk indhold. Google.com er for mig engelsk, det samme er Google.dk.

Google gør lokationsbestemmelse korrekt, de vurderer ikke ud fra din IP (eller lokation) men ud fra din locale (såfremt at dette er korrekt angivet).

 • 2
 • 0
#16 Philip Juhl

Jeg forstår ikke hvad meningen er med dette indlæg?

Du forventer at søgemaskinen skal give det resultat DU synes er godt. Men du vil ikke fortælle Google hvad det er du foretrækker ved f.eks at logge ind. Er det muligt at du kan give et forslag til hvordan en søgemaskine kan give et søgeresultat der passer netop til dig uden at vide det er dig der bestiller søgningen?

 • 2
 • 2
#17 Jacob Larsen

Nej. På arbejdet sidder vi på en midlertidig linje grundet en større omstrukturering. Af en eller anden grund routes den gennem Norge, hvilket betyder at vi ser Google Norge det meste af tiden, og Google Danmark engang imellem når den danske forbindelse kobler ind.

 • 1
 • 0
#19 Morten Jensen

Den kunne f.eks. give mig en ENGELSKSPROGET google når jeg taster google.com, istedet for den lokale. Det er fint nok at få den lokale hvis jeg skriver google.de eller google.es, men jeg synes det er uhørt besværligt at skifte sprog hvis man er ude at rejse! Det er fair nok at de gætter og at de gætter forkert - men giv mig dog mulighed for at korrigere uden at jeg skal logge ind først...

Google.com ignorerer mit locale på udenlandsk net.

 • 5
 • 0
#21 Klaus Ellegaard

Jeg bor i (Kongens) Lyngby nord for København. Der ligger også en lillebitte by i Nordjylland ved navn Lyngby. Den er dog ikke kongens, men historisk var det ikke så sjovt at bo i kongens by, så det er nok godt nok.

Til gengæld tror de fleste IP-lokaliserings-dimser, at jeg bor i den jyske version.

På IPv6 ser jeg ud til at være i USA. Så jeg har et hyr med Chrome, der hele tiden foreslår, at jeg enten skifter til den danske Google (hvis jeg er et sted uden IPv6) eller den engelske Google (når jeg er på IPv6).

Ingen af dem har jo ret, så det giver ikke nogen benefit for hverken mig eller de reklamerende firmaer. Tværtimod spilder de måske penge på at få præsenteret reklamer for én, der næppe kommer forbi det lokale pizzeria i morgen, uanset om det ligger vest for Storebælt eller vest for Atlanten.

Men bevares, som forbruger slipper jeg jo for at blive fristet af relevante reklamer, så det er da en klar fordel :-)

 • 2
 • 0
#25 Jesper Poulsen

Fordi det du vil have er www.google.com/ncr og ikke www.google.com eller www.google.dk

Nej. Jeg vil have det jeg taster, fuldstændigt som Jesper Stein Sandal.

Flertallet af de danske brugere taster google.dk og får dansk Google. Men hvorfor kan brugere der taster google.com så ikke få US-Google?

Jeg hader firmaer med en "vi-ved-alting-bedre-end-dig"-politik. Lad mig for f*nden da selv få lov til at bestemme hvad jeg vil og hvad jeg ikke vil.

 • 1
 • 0
#27 Henning Nielsen

Artiklen startedede med IP genkendelse og segmentering af rettigheder imellem medieudbydere. Jeg bor ca 6 mdr årligt i Sydspanien og kan ikke se live udsendelser fra DR eller TV2 uanset at jeg betaler årlig fjernsynslicens og det fulde årlige kabel TV kontingent til Yousee. Var det ikke ideen med EU at det skulle være et frit marked? Hvad nu hvis seere i Jylland ikke kunne se DR fordi det ligger i København eller Sjællænderne ikke kunne se TV2 fordi det ligger på Fyn? Hvor er forbrugerbeskyttelsen? Jeg synes at politikerne skulle gøre noget for at fjerne den monopolpolitik. Beskyttelse af rettigheder betyder at man skal betale for andres indsats, men ikke nødvendigvis at man skal betale dobbelt .......

 • 1
 • 0
#29 Anonym

Jeg prøvede et eksempel på lokalisering vha. HTML 5 - jeg sad på Lungeafdelingen i København.. Og ikke i Værløse.. Underligt.. Det ligner ikke Kbh..

 • 0
 • 0
#30 Jens Fallesen

Ticketmaster/Billetnet bruger det også, så fra min arbejds-pc kan jeg ikke købe billetter hos dem, fordi mit internationale firmas europæiske IP-blok er registreret i Holland. Men hvis de ikke vil have mine penge ...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere